Oscar Rehberi ’12: En İyi Animasyon

Oscar Rehberi ’12: En İyi Animasyon

Animation

Adaylar: Brave / Frankenweenie / ParaNorman / The Pirates! Band of Misfits / Wreck-It Ralph

Geldik oldukça yeni sayılabilecek bir kategoriye. En İyi Animasyon ödülü sadece 2001’den bu yana dağıtılıyor ve uzunca bir zamandır da Pixar’a çalışıyor. Monsters, Inc. ve Cars haricinde, Pixar stüdyolarının bugüne kadar kaybettiği hiç olmamış. Şimdiden ceplerinde 6 ödül var. Geçtiğimiz sene ise çok ilginç bir şekilde Pixar’ın animasyonu Cars 2, ilk beşe dahil olamadı ve ödül Rango’ya gitti. Bu yıl da Pixar’ın lider olmadığı enteresan bir yıla şahit olacağız. Büyük ihtimalle Oscar gecesine kadar da kimin kazanacağı belli olmayacak.

The Pirates! Band of Misfits yarışın en zayıf filmi gibi gözüküyor. Zaten sürpriz bir şekilde kategoriye dahil oldu. Britanya çıkışlı en eli yüzü düzgün yapım olması sebebiyle, rakiplerinden Le Tableau ve Rise of the Guardians’ı elemiş olabilir. Hazır yeri gelmişken söyleyeyim, 2008’den beri ilk kez sadece büyük stüdyoların animasyonlarının yer aldığı bir aday listesi var karşımızda. Son yıllarda The Secret of Kells, The Illusionist, Chico and Rita, A Cat in Paris gibi animasyonlara yöneldiğine şahit olmuştuk Akademi’nin.

The Pirates! Band of Misfits ile beraber ödüle nispeten daha uzak duran bir diğer animasyon ise bana kalırsa ParaNorman. Ama film eleştirmenlerden inanılmaz büyük bir destek aldı. Ayrıca gerçekten de ParaNorman’ın kazanacağına inanan bir kalabalık mevcut. Yalnız ilk anime gay karakteri barındırdığı için ödül vereceklerse işimiz iş. Wreck-It Ralph ise yarışa son virajda dahil oldu. Yine iyi eleştiriler almış, hatırı sayılır bir destek görmüş animasyonlardan. Ödülü alabilir mi? Mümkün. Ben kazanacağına inanıyor muyum? Hayır.

Dolayısıyla geriye iki aday kalıyor. Birincisi Pixar’ın Brave’i. Daha önceki yıllarda Pixar stüdyolarından çıkan işlere göre zayıf görülse de bariz bir favorinin olmadığı şu yılda bence zafer elde edebilir. Altın Küre’den aldığı ödülün de filme iyi bir dinamik kazandırdığı kesin. Diğeri ise Frankenweenie. Ne yazık ki Frankenweenie’nin elinde çok büyük bir ödül yok. Dediğim gibi Altın Küre Brave’e gitti. Critics’ Choice ise Wreck-It Ralph’i tercih etti. Ama ben nedense Akademi’nin geçtiğimiz yıl Gore Verbinski’ye yaptığı gibi, bir başka tanıdığımız yönetmeni altın heykelcikle ödüllendireceğini düşünüyorum. Üstelik ucundan da olsa dahil olduğu The Nightmare Before Christmas, Oscar adaylığı aldığı Corpse Bride ve çok iyi olmasa da hayal dünyasının genişliği sebebiyle akıllarda kalan pek çok Tim Burton filmine bir saygı duruşu olur. Hem kim Frankenweenie’nin kazanmasına itiraz edebilir ki?

Kazanacak: Frankenweenie
Kazanabilir: Brave ya da Wreck-It Ralph
Kazanmalı: Wreck-It Ralph
Aday olabilirdi: Le Tableau

princess_merida_brave_movie-wide

BRAVE

Mark Andrews: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel One Man Band (2005) ile En İyi Kısa Animasyon dalında aday olmuş ama kazanamamıştı.
Brenda Chapman: İlk Oscar adaylığı.

FRANKENWEENIE

FRANKENWEENIE

Tim Burton: İkinci Oscar adaylığı. Ünlü yönetmen bu kategoride Corpse Bride (2005) ile adaylık almış ama ödülü kazanamamıştı.

paranorman-movie-image

PARANORMAN

Chris Butler: İlk Oscar adaylığı.
Sam Fell: İlk Oscar adaylığı.

the-pirates-band-of-misfits-image-3

THE PIRATES! BAND OF MISFITS

Peter Lord: Üçüncü Oscar adaylığı. Bundan önce iki adaylığını da En İyi Kısa Animasyon dalında Adam (1992) ve Wat’s Pig (1996) ile aldı.

Wreck-It-Ralph-central-station

WRECK-IT RALPH

Rich Moore: İlk Oscar adaylığı.

Yarın: En İyi Kısa Film, En İyi Kısa Animasyon ve En İyi Kısa Belgesel

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

Yorum yazın...