Rekorlarla 85. Akademi Ödülleri

Rekorlarla 85. Akademi Ödülleri

Producers of best picture winner "Argo" Heslov, Affleck and Clooney pose with their Oscars at the 85th Academy Awards in Hollywood, California

Çenem bu kadar çabuk kapanır mı sandınız? Asla! Gelin bir de 85. Akademi Ödülleri’ndeki rekorları konuşalım. Malum uzun zamandır bu kadar rekoru bir arada barındıran başka bir tören olmamıştı. Buyrun bakalım…

ARGO – EN İYİ FİLM
Argo, En İyi Yönetmen adaylığı almadan En İyi Film seçilen tarihteki dördüncü film oldu. Daha evvel bunu başaran yapımlar Wings (1927/28), Grand Hotel (1931/32) ve Driving Miss Daisy (1989) olmuştu. Eğer Oscar’ın ilk yıllarındaki karmaşık listeleri görmezden gelmek isterseniz, pek ala Argo’yu bunu başaran ikinci film olarak kabul etmeniz de mümkün. Ayrıca 1970 ve sonrasına baktığınızda da En İyi Film dahil sadece 3 ödül alan dördüncü film olmayı da başardı. Diğerleri The Godfather (1972), Rocky (1976) ve Crash (2005).

DANIEL DAY-LEWIS (Lincoln) – EN İYİ ERKEK OYUNCU
Daniel Day-Lewis tarihte 3 En İyi Erkek Oyuncu ödülü alan ilk isim. Walter Brennan ve Jack Nicholson da 3 Oscar’lı aktörlerden. Lakin Nicholson’ın ödüllerinden sadece ikisi En İyi Erkek Oyuncu dalında, diğeri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü. Brennan ise üç ödülünü de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında kazandı. Eğer 3 ve daha fazla Oscar’lı oyuncuları sıralayacak olursak Day-Lewis, Meryl Streep, Ingrid Bergman ve Katharine Hepburn’ün de yer aldığı o kulübe dahil artık. Bir rekoru daha mevcut kendisinin. Bir Steven Spielberg filminde oynayıp Oscar alan ilk oyuncu oldu. Aday olup da kazanamayanlar arasında Melinda Dillon (Close Encounters of the Third Kind), Margaret Avery (The Color Purple), Oprah Winfrey (The Color Purple), Whoopi Goldberg (The Color Purple), Ralph Fiennes (Schindler’s List), Liam Neeson (Schindler’s List), Anthony Hopkins (Amistad), Tom Hanks (Saving Private Ryan) ve Christopher Walken (Catch Me If You Can) var.

ANG LEE (Life of Pi) – EN İYİ YÖNETMEN
Ang Lee ise En İyi Film ödülü almadan 2 kere En İyi Yönetmen seçilen üçüncü isim. George Stevens ve Frank Borzage’la beraber tarihe geçti kendisi. Brokeback Mountain’la alamadığı Oscar’ın mantıklı bir açıklaması varsa, buyursunlar. Dinlemeye hazırım. Ama 11 Eylül hikayeleriyle gelmesinler. Merak ettim de, acaba Crash’in ödülünü çalıp asıl sahibine iade etme şansımız var mı?

JENNIFER LAWRENCE (Silver Linings Playbook) – EN İYİ KADIN OYUNCU
Pazar gecesinden beri en çok konuşulan zaferlerden biri Jennifer Lawrence’a ait olsa da, o da Marlee Matlin’den (Children of a Lesser God) sonra En İyi Kadın Oyuncu seçilen en genç aktris olmayı başardı. Benimle yaşıt olduğuna hala inanmak istemiyorum. Aldığı Oscar’dan dolayı değil. Gencecik yaşına rağmen bu kadar iyi filmi ve performansı arka arkaya sıralamasına şaşkınım. The Burning Plain’i izlerseniz başarısının tesadüf olmadığını göreceksiniz.

CHRISTOPH WALTZ (Django Unchained) – EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Christoph Waltz ikinci Oscar’ına bu kadar kısa sürede ulaşarak ayrıca bir rekora imza atsa da Dianne Wiest’den sonra aynı yönetmen tarafından yönetilmiş iki performansıyla da Oscar alan ilk oyuncu. Wiest, Woody Allen filmleriyle bunu başarmıştı. Christoph Waltz ise Quentin Tarantino sayesinde iki Oscar’a kavuştu. Olası üçüncü ortaklıkta da kazanırsa Walter Brennan’ın 3 En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü rekorunu kıracak.

BRENDA CHAPMAN (Brave) – EN İYİ ANİMASYON
Brenda Chapman, sadece 2001 yılından beri dağıtılmakta olan bu kategoriye ilk aday olan kadın değil. Ama En İyi Animasyon ödülünü kazanan ilk kadın. Aslında bu tür seksist rekorları yazmak bile midemi bulandırıyor. Sanki bir cinsiyet diğerinden üstünmüş de, bu olağanüstü bir başarıymış gibi. Lakin sektör kadınlara o kadar acımasız ki bu tür şeylere sevinmek zorunda kalıyoruz.

SKYFALL – EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI & EN İYİ SES KURGUSU
Bugüne kadar En İyi Özgün Şarkı dalında Oscar alan ilk James Bond filmi. İki ödülü de hak ettiğine şüphe yok. Beni şaşırtan sinema tarihine geçen pek çok Bond şarkısının geçtim kazanmayı, aday dahi edilmemesi. Adele için ne kadar sevindiğimi de söylememe gerek yok sanırım. Şu an müzik yapmakta olan en iyi ses belki de. En yakın zamanda EGOT yapmasını da bekliyoruz. Nasıl olsa Grammy ve Oscar cepte. İşin Tony kısmı sıkıntılı sadece. Emmy’yi bile Saturday Night Live’a konuk olarak kazanabilir.

SKYFALL ve ZERO DARK THIRTY – EN İYİ SES KURGUSU
Burası da tarih yazan bir başka kategori. Çünkü 85 yıl içerisinde sadece 5 kez beraberlik durumuyla karşılaşılmış. Frederic March (Dr. Jekyll & Mr. Hyde) ve Wallace Beery’nin (The Champ) En İyi Erkek Oyuncu birliği ilki. Yalnız biraz tarihi karıştırırsanız, Akademi başkanının torpiliyle alakalı şeyler okumanız mümkün. Ardından En İyi Kısa Belgesel’de 1949 yılında A Chance to Live ve So Much for Little’ın başına gelmiş. En çok bilineni ise 1968’de Katharine Hepburn (The Lion in Winter) ve Barbra Streisand (Funny Girl) isimlerinin zarftan çıkması sanırım. Yine 1986’de En İyi Belgesel dalında Artie Shaw: Time Is All You’ve Got ve Down and Out in America’nın başına gelmiş beraberlik durumu. Bundan evvel son olarak ise 1995’de bu sefer En İyi Kısa Film kategorisinde Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life ve Trevor’a aynı anda giden ödülü görüyoruz.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. oguz kaygalak

    yanlış hatırlamıyorsam godfinger ve thunderball filmleri oscar almıştı teknik dallarda yani ilk film olmaması gerek james bond filmleri içinde skyfall filminin.
    daniel day lewis bir an 3. oscar gazabına uğrayacak diye düşünmüştüm ödülleri izlerken neyse ki böyle bir saçmalama olmadı.

    Yanıt

Yorum yazın...