New York’un ardından kısa bir özet…

New York’un ardından kısa bir özet…

American Hustle
American Hustle

Hollywood Elsewhere isimli blogunda Jeffrey Wells, bu seneki NYFCC (New York Film Eleştirmenleri Birliği) oylamasının bilinmeyenlerini açıklamış. Birliğin üyelerinden biri olan arkadaşının söylediklerine göre…

  • The Wolf of Wall Street tek bir dalda dahi tehdit yaratacak kadar oy toplayamamış.
  • Oyunculuk kategorilerinde Jennifer Lawrence’ı (American Hustle) Lupita Nyong’o (12 Years a Slave), Robert Redford’u (All Is Lost) Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Jared Leto’yu ise Michael Fassbender (12 Years a Slave) ile James Franco (Spring Breakers) takip etmiş. Cate Blanchett’in (Blue Jasmine) zaferi ise oldukça kolay bir şekilde elde edilmiş.
  • Yönetmen dalında Steve McQueen (12 Years a Slave) ve David O. Russell (American Hustle) arasında büyük bir kapışma olmuş. Aynısı En İyi Film dalında da gerçekleşmiş. Ama her iki kategori de farklı sonuçlar çıkmış.
  • Görüntü yönetiminde Bruno Delbonnel’in de çok büyük bir yarışa maruz kalmadığının altı çizilmiş.
  • Senaryo ödülü için ise American Hustle’ı Before Midnight ve Her takip etmiş.

Tüm bunları sindirip konuşacak olursak… Evet, NYFCC’nin En İyi Film ödülünü alan yapımların bunu direkt ödüle çevirdiğini söylemek yanlış olur. Fakat 1935’den bu yana ödülü alan 78 yapımdan 67’si Akademi’nin En İyi Film dalına aday olmayı başarmış. Fakat NYFCC’nin özellikle son 20 yıl içerisinde United 93, Far From Heaven ve Mullholland Drive gibi oldukça sıradışı seçimleri de mevcut. Ben, şu son birkaç gündür ilk gösterimlerdeki kadar iyi tepkiler alamayan American Hustle’ın durumunun daha kesin olduğunu düşünüyorum aldığı 3 ödül sayesinde. Yani En İyi Film dalına aday olup olamayacağıyla ilgili bir şüpheniz vardıysa, artık bunu unutmanın zamanı gelmiş olabilir. David O. Russell’ın da geçen seneki gibi yönetmen kategorisinde yerini alabilme ihtimalinin yüksek olduğunun altını çizeyim.

Gelelim oyunculuk ödüllerine. Leonardo DiCaprio’nun Oscar muhabbetlerine dahil olmasının sonrasında oldukça kalabalık olan En İyi Erkek Oyuncu yarışında Robert Redford’un dışarıda kalabileceği söyleniyordu. NYFCC’den aldığı destek Redford’un işine yarayabilir. DiCaprio’nun aday olamama ihtimali olduğuna pek inanmıyorum. Ama ilk beşten men edeceği isim Redford değil, belki de Hanks ya da Dern’dür. Yalnız oyunculuk dallarında eğer En İyi Film potansiyeli olan yapımda güçlü bir erkek oyuncu varsa, Akademi aday etmekten çekinmiyor. Yani yarışın sorusu şu olacak: Akademi üyeleri All Is Lost, Captain Phillips ve Nebraska üçlüsünden hangisini daha çok sevdi? Belki de Matthew McConaughey’nin yerinin kesin olduğunu düşünerek tamamen hata yapıyoruzdur, bilemiyorum.

Bu arada Jennifer Lawrence’ın zaferi de tuhaf bir tebessüme sebep oldu tabii. Silver Linings Playbook’dan sadece bir yıl sonra, JLaw bir kez daha David O. Russell’la birlikte çalışarak ödül sezonuna dahil olmaya hazırlanıyor. İkinci Oscar fikri bana göre biraz fazla hayali. Her ne kadar kendisini sevsem de bu sene Lupita Nyong’o ile “siyahi oyuncuyu ödüllendirme” formalitesini tamamlamaları gerekecek. Ama tabii çok da imkansız gelmesin kulağınıza, Lawrence’ın olası ikinci Oscar zaferi. Sally Field’ı da sevince arka arkaya hiç düşünmeden ödüllendirmişlerdi. Hilary Swank ve Tom Hanks’in bile iki Oscar’ının olduğu şu evrende bence Jennifer Lawrence’ın iyi performanslarının ödüllendirilmesi çok garip kaçmıyor.

NYFCC’nin tam kazanan görmek listesini görmek isteyenleri şu sayfaya yönlendirelim.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Refik Eren UYSAL

    Katharine Hepburn 1968 ve 1969 yıllarında kazanmıştı.2. ödülü Barbara Streisand ile paylaşmıştı hatta.Bu sende aynı durum Jennifer için yaşansa çok mu hayal kurmuş olurum =D

    Yanıt

Yorum yazın...