Oscar Rehberi ’13: En İyi Kurgu

Oscar Rehberi ’13: En İyi Kurgu

– Bradley Cooper ve Tina Fey, The Girl with the Dragon Tattoo’ya En İyi Kurgu ödülünü veriyor. –

Kuralları oldukça basit olan bir başka Oscar kategorisiyle birlikteyiz bugün: En İyi Kurgu. Garip bir şekilde sanıyorum birkaç kişinin yanlış açıklamada bulunması sebebiyle En İyi Kurgu dalının kazananını En İyi Film ödülünü belirliyormuş gibi bir inanış mevcut. Halbuki bu istatistik daha çok “En İyi Kurgu dalına aday olamayan yapım En İyi Film ödülünü almakta zorluk çeker.” şeklinde. The Girl with the Dragon Tattoo’nun The Artist’i, The Bourne Ultimatum’um No Country for Old Men’i devirdiğini de gördük ne de olsa. Bu sene de benzer bir senaryo yaşanabilir. Ben Gravity’den başka bir filmin galip gelebileceğine inanmıyorum bu dalda. Ama En İyi Film ödülünün Gravity’ye gitmeme ihtimali mevcut.

Yarışın Gravity’den sonraki en önemli filmi 12 Years a Slave gibi gözüküyor. Eğer ki Akademi üyeleri ses kurgusu, ses miksajı, özgün müzik, görsel efekt, görüntü yönetimi ve yönetmen ödüllerinin üzerine yenilerini eklemek istemezse pek ala 12 Years a Slave bir adım öne çıkabilir. Fakat oldukça uzak bir senaryo gibi gözüküyor bu. Alfonso Cuaron’un ödülü almayacağına inanırım da, kurguda 12 Years a Slave’in galip geleceğine inanmam sanırım. Formalite adaylıkların geri kalanları Captain Phillips vasatlığı, American Hustle karmaşası ve gereğinden fazla sevilen Dallas Buyers Club’a gitmiş. Herhangi birinin risk oluşturabileceğini zannetmiyorum. Hatta American Hustle’ın dün gece WGA’de Spike Jonze tarafından yenilgiye uğratılması sonrası, Oscar gecesine katılmaları bile pek bir şey ifade etmeyecek.

Kazanacak: Gravity
Kazanabilir: 12 Years a Slave
Kazanmalı: Gravity
Aday olmalıydı: Rush

Christian Bale, Amy Adams ve Bradley Cooper | American Hustle

AMERICAN HUSTLE

  • Jay Cassidy: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha önce Into the Wild (2007) ve Silver Linings Playbook (2012) ile aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.
  • Crispin Struthers: İkinci Oscar adaylığı. Jay Cassidy ile birlikte daha önce Silver Linings Playbook’daki (2012) çalışmasıyla adaylık almış; ama ödülü kazanamamış.
  • Alan Baumgarten: İlk Oscar adaylığı.

Captain Phillips

CAPTAIN PHILLIPS

  • Christopher Rouse: Üçüncü Oscar adaylığı. United 93 (2006) ile ilk adaylığını alan Rouse, The Bourne Ultimatum (2007) ile Oscar kazanmış.

Dallas Buyers Club

DALLAS BUYERS CLUB

  • John Mac McMurphy: İlk Oscar adaylığı.
  • Martin Pensa: İlk Oscar adaylığı.

Gravity

GRAVITY

  • Alfonso Cuaron: Altıncı Oscar adaylığı. Bu yıl En İyi Film ve En İyi Yönetmen dalında adaylık alan Cuaron, ilk Oscar deneyiminin Y tu mama tambien (2001) ile En İyi Özgün Senaryo kategorisinde yaşamış. Ama ödülü alamamış. Children of Men (2006) ile de hem En İyi Kurgu, hem en iyi Uyarlama Senaryo dalında yarışmış olmasına rağmen ödüle uzanamamış.
  • Mark Sanger: İlk Oscar adaylığı.

12 Years a Slave

12 YEARS A SLAVE

  • Joe Walker: İlk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

Yorum yazın...