Cannes ’14 Tahminleri

Cannes ’14 Tahminleri

67. Cannes Film Festivali’nin bitmesine sayılı saatler kaldı. Jane Campion’ın başkanlığını yaptıği jüri bu akşam saat 19.55’de başlayacak kapanış töreninde ödüllerini dağıtacak. Ben de bir Oscar Boy klasiği olarak işin tahmin kısmına el atalım istedim. “Kesinlikle kazanacak”lar yerine alternatifleri listelemeyi tercih ettim. Çünkü Oscar benzeri ödül törenlerinden farklı olarak Cannes’da jürinin etkileneceği bir durum ya da uymak zorunda kaldığı bir sezon mevcut değil. Sadece eleştirmenlerin tepkilerine göre bir tablo oluşturmaya çalışıyorum. Ki sadece eleştirmenlere güvenerek Cannes tahmini yapmanın da mantıklı olmadığını eklemek gerek. Yine de denemekten bir zarar gelmez diyelim ve şöyle bir göz atalım tüm dallara:

Leviathan
Leviathan

ALTIN PALMİYE & JÜRİ BÜYÜK ÖDÜLÜ
Açıkçası Altın Palmiye’nin beş filmin dışına taşacağını pek zannetmiyorum. Peki hangi filmler bunlar? Kış Uykusu (Nuri Bilge Ceylan), Two Days, One Night (Jean-Pierre & Luc Dardenne), Timbuktu (Abderrahmane Sissako), Leviathan (Andrey Zvyagintsev) ve Mommy (Xavier Dolan). Bu grubun içerisine Mike Leigh’nin Mr. Turner’ını da katmak mümkün. Ama filmin erkek oyuncu ve yönetmen kategorilerinde daha ön planda olduğu düşünülürse, Altın Palmiye ve Jüri Büyük Ödülü için bir adım geride kalıyor. Tabii aynı risk Two Days, One Night için de geçerli. En İyi Kadın Oyuncu dalında Marion Cotillard haricinde ciddi bir favori olmadığı için Cotillard’a verilecek ödül Dardenneler’in diğer kategorilerdeki yarışta adının geçmemesine sebep olabilir. Kış Uykusu’ndan beklenti çok yüksek olsa da ben Sissako ve Zvyagintsev’in şaşırtabileceğini düşünüyorum. Xavier Dolan’dan ise Altın Palmiye’den ziyade Jüri Büyük Ödülü için gözünüzü ayırmayın derim. Ya da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Mommy’deki Anne Dorval’a teslim edip Dardenneler’i bu iki daldan birinde ağırlayabilirler.

JÜRİ ÖDÜLÜ
Bir nevi üçüncülük ödülü olduğu göz önünde bulundurulursa kadın ağırlıklı jürinin The Wonders (Alice Rohrwacher) ve Still the Water (Naomi Kawase) arasından bir seçim yapması olası. Ama kadınları burada değil de En İyi Yönetmen dalında ağırlamak akıllarına gelir ise işte o zaman yine Altın Palmiye için adı geçen beş filme dönüp aralarından bir seçim yapmanız gerekiyor. İçimden bir ses Mommy’nin burada galip geleceğini söylüyor bu arada. Bakalım haklı çıkacak mıyım…

The Wonders
The Wonders

EN İYİ YÖNETMEN
İşte yine kadınların ön plana çıkabileceği bir dal. Özellikle The Wonders’ın yönetmeni Alice Rohrwacher’dan gözünüzü ayırmayın. Kawase’nin filmi pek sevilmedi malumunuz. Jean-Luc Godard’ın da son dakika golü atarak şaşırtabileceği de aklımdan geçmiyor değil. Ya da en tahmin edilebilir senaryoya dönüp en büyük ödülleri Timbuktu / Leviathan / Kış Uykusu / Mommy arasında paylaştırabilirsiniz.

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Genel olarak Mr. Turner’ın başrolünde yer alan Timothy Spall’ın kazanacağına dair bir inanç mevcut. Fakat Kış Uykusu’nun sırası pek ala Haluk Bilginer ile savılabilir. Foxcatcher’ın beyleri (Steve Carell ve Channing Tatum) için de olağanüstü eleştiriler geldi biliyorsunuz ki. Bir de Ibrahim Ahmed (Timbuktu) var ama onun adı son günlerde pek anılmıyor.

Two Days, One Night
Two Days, One Night

EN İYİ KADIN OYUNCU
Marion Cotillard herkesin ortak favorisi. Peki Cannes jürisi Dardenneler’i daha büyük bir kategoride ağırlarsa bu ödülü kime verecek? Clouds of Sils Maria’nın yıldızı Juliette Binoche, Maps to the Stars’dan Julianne Moore ve Mommy’den Anne Dorval haricinde sanırım bir alternatif mevcut değil. En azından bu isimlerin dışındaki bir zafer herkesi şoka sokabilir.

EN İYİ SENARYO
Kış Uykusu’nun burada kazanma şansı var desem… Bugüne kadarki en geveze Nuri Bilge Ceylan filmi olduğunu ve Kış Uykusu’yla ilgili tüm eleştirilerde Çehov adının geçtiğini hatırlatmam şart. Maps to the Stars’ın da burada değerlendirilebileceği aklımdan geçmiyor değil. Tahmin etmesi güç kategorilerden.

Benim çılgın tahminlerim
Altın Palmiye: Timbuktu
Jüri Büyük Ödülü: Leviathan
Jüri Ödülü: Mommy
Erkek Oyuncu: Timothy Spall | Mr. Turner
Kadın Oyuncu: Marion Cotillard | Two Days, One Night
Yönetmen: Alice Rohrwacher | The Wonders
Senaryo: Kış Uykusu

Benim daha da çılgın tahminlerim
Altın Palmiye: Two Days, One Night
Jüri Büyük Ödülü: Kış Uykusu
Jüri Ödülü: Timbuktu
Erkek Oyuncu: Steve Carell & Channing Tatum | Foxcatcher
Kadın Oyuncu: Anne Dorval | Mommy
Yönetmen: Andrey Zvyagintsev | Leviathan
Senaryo: Maps to the Stars

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. mertkytrk

    anladım, Haluk Bilginer’in performansı iyidir diye düşnüyorum. Ama özellikle Melisa Sözen’in ve Demet Akbağ’ın performanslarını merak ediyorum. Haluk Bilginer eğer en iyi erkek oyuncu ödülünü alırsa iyice dikkat çekecek.

    Yanıt
  2. cemertem

    Filmi ben daha çok yönetmen odaklı diye düşünmüştüm ama altın palmiyeyi kucaklayınca filmin genel anlamda da çok özel olduğunu anladım. Bu yüzden Haluk Bilginer başta olmak üzere oyunculuklarda da ciddi bir başarı olduğunu hissediyorum. Gerçi fragman beni çok yanılttı pek ipucu vermedi..

    Yanıt

Yorum yazın...