Extant – 1. Sezon

Extant – 1. Sezon

Halle Berry
Halle Berry

2014 yazının belki de televizyondaki en zayıf dizilerinden biriydi Extant. The Strain, Finding Carter ve Married gibi kendini tekrar etmeye başlayan yapımların her birini teker teker terk etmeme rağmen her bölümünde daha da vasatlaşmayı başaran Extant’ı bir türlü bırakamadım. Halle Berry’yi pek sevmediğimi ve Spielberg projelerine de ayrıca alerjim olduğu düşünülünce istikrarlı bir şekilde her bölümünü izlememin açıklamasını bulmak da zorlaşıyor. Ama önemli değil, bu yıl ne izlersem izleyeyim sezonunu tamamladığım müddetçe yazacağıma dair kendime söz verdim. O yüzden CBS’in büyük beklentiler yaratmasına rağmen ikinci bölümünden sonra kabak tadı vermeye başlayan ve oldukça iyi geçen sezon finali haricinde genelde yorucu bölümleriyle seyircisini sıkan Extant’ı da yazmamak olmaz. Buyrun başlayalım.

Extant, 13 ay boyunca uzayda tek başına bir görevde olan Molly Woods’un (Halle Berry) eve dönmesiyle start alıyor. Molly yıllar evvel bir trafik kazasında kaybettiği erkek arkadaşının ölümü sonrası şimdiki kocası olan John’la (Goran Visnjic) evlenmiş ve John’ın işinin bir parçası olan robotlardan birine insan deneyimi kazandırmak için onu evlat edinmiş. Bu robotumuzun adı da Ethan (Pierce Gagnon). Lakin uzak olmayan bir gelecekte geçen Extant o kadar da güllük gülistanlık konulardan bahsetmiyor. Molly 13 ay boyunca bir uzay gemisinde tek başına olmasına rağmen Dünya’ya döndüğünde hamile olduğunu öğreniyor. Zor soruları cevapsız bırakan bu ani haber doğal olarak Molly’nin hayatında pek çok şeyi değiştiriyor ve bir anda masum astronotumuz kendini pek çok insanın hayatına etki edebilecek tehlikelere karşı canla başla mücadele ederken buluyor.

Halle Berry, Pierce Gagnon ve Goran Visnjic
Halle Berry, Pierce Gagnon ve Goran Visnjic

Extant’ın kesinlikle seyirciyi cezbeden bir konuyla yola çıktığına şüphe yok. Normalde büyük networklerin yayınladığı dramalardan uzak durmaya çalışsam da pilot bölümüyle beni de yakalamayı başarmıştı. Lakin Michael O’Neill, Camryn Manheim ve Maury Sterling gibi gerçekten oyunculuk kabiliyetine sahip olmayan, çok kötü yazılmış karakterleri canlandırmak zorunda kalan isimlerin varlığıyla bir anda düşüşe geçti. Neyse ki ana kadroda yer alan diğer aktörler bir şekilde bu vasatlıkları görmezden gelmemize yardımcı oldu. Tabii 3-4 bölümlük bir mevzuyu yayarak 13 bölüme sığdırma ısrarı da var. Şimdilik ikinci sezon onayı gelmedi. Hatta Extant’ın tıpkı geçen seneki Hostages’da olduğu gibi tek sezonuyla Emmy’de mini dizi olarak yarışabileceği konuşuluyor. Ama çok merak ediyorum onay gelirse ikinci sezonda neler yapacaklarını. Yeni karakterler katmadan kaldıkları yerden devam etmeleri epey zor gözüküyor çünkü.

Kadronun yıldızı ne yazık ki başroldeki Halle Berry değil. 13 bölümü de “Bu kadın nasıl Oscar kazandı?” diyerek geçirdim. Sanıyorum şanlı Akademi tarihinin en kötü seçimlerinden biriydi Berry. Scandal adlı rezaletle sırf siyahi olduğu için iki yıldır Emmy’ye aday olan Kerry Washington’ın yerini almasını istiyordum dizi başlamadan evvel. Fakat izledikten sonra Washington’la boy ölçüşemeyeceği belli oldu. Sanıyorum Octavia Spencer (Red Band Society) ve Viola Davis’den (How to Get Away with Murder) bir şeyler bekleyeceğiz artık. Meryl Streep’in kızı Grace Gummer ve Looper’dan hatırladığımız Pierce Gagnon benim kadrodaki favorilerim oldu. ER seyircisinin yakından tanıdığı Goran Visnjic ise en az Halle Berry kadar vasat olan oyunculuğuyla üstümüzü başımızı parçalama sebeplerimizden bir diğeriydi. Yılın ikilisi karşınızda!

Pierce Gagnon ve Grace Gummer
Pierce Gagnon ve Grace Gummer

Hakikaten Extant’ın akıbetinin ne olacağını merak etsem de olası bir ikinci sezonda diziyi izleyip izlemeyeceğimden emin değilim. Eğer ki klişelerden kaçınmazlar ve kendilerini fazla ciddiye almaktan vazgeçmezlerse kolay kolay çekilmez. Senaristler finalde birkaç açık kapı bıraksa da CBS henüz kararını verebilmiş değil. Neyse, artık bekleyip göreceğiz. Son olarak Extant’ı kati surette önermediğimi de ekleyeyim. İzlediğim kaliteli dizilerin yanında akıl dağıtmama yardımcı olan ve çoğunlukla da gözlerimi devirip ciddi mevzulara güldüğüm bir dizi sonuçta. Fazlası olmadı, olmayacak. Ama tabii Halle Berry’nin donukluğuna şahit olmak istiyorsanız bilemeyeceğim.

En İyi Bölüm: Ascension (Bölüm 13)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Pierce Gagnon (Ethan Woods)
Sezon Notu: C+

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...