Eye in the Sky

Eye in the Sky

Yönetmen:
Yönetmen: Gavin Hood | Oyuncular: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman, Barkhad Abdi, Jeremy Northam, Iain Glen, Phoebe Fox, Monica Dolan, Armaan Haggio, Aisha Takow, Richard McCabe, Michael O’Keefe, Carl Beukes, Kim Engelbrecht, Gavin Hood, Laila Robbins | Senaryo: Guy Hibbert | 102 dakika | Drama, Gerilim, Savaş

| C |


eye_in_the_skyBir bürokrasi pornosunda daha bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ortalama seyirciyi vizyonun boş olduğu yılın ilk yarısında öyle ya da böyle tavlamış Eye in the Sky, hem erken yaşta kaybettiğimiz Alan Rickman hem de en sıradan performansıyla bile ödüllere aday olabileceğini kanıtlayan Helen Mirren için yapılan kampanyayla radara girdiğinden izlemek zorunda kaldım. Yüksek teknolojinin sponsorluğunu üstlendiği, Kenya’daki bir terörist evine saldırı düzenlemek için türlü muhasebelerden geçen İngiliz subaylarını izliyoruz film boyunca. Bombalayıp küçük zerrelere ayırmak istedikleri evin önünde masum bir kız çocuğu ekmek satmaya başlayınca dünyanın bir ucundan bu manzarayı izleyip bitse de gitsek diyen subaylara bir vicdan, bir beyaz adam ızdırabı basıyor. Yapmacıklık Helen Mirren haricinde bu görevin tüm basamaklarına zehir gibi yayılmış. Dışişleri Bakanı’ndan askeriyedeki Risk Menajeri’ne kadar herkesin teker teker fikri alınırken hem görev adamı Mirren’ın elindeki koşulları kendine yontmasından, hem de Aaron Paul gibi kötü oyunculara teslim edilmiş hitmanlerin ay ben yapamam nazından hakkınıza düşeni alıyorsunuz. Alabildiğine inandırıcılıktan uzak mizansenlerin sonu da en az filmin bu kurunun yanında yaş da yansın ne olacak tavrı kadar komik. Eye in the Sky’ın hayat bir bilgisayar oyunu değil, ölenler insan mesajı benim gözümde 120 dakikalık bir bürokrasi savaşını hak etmiyor. Ama modern dünyanın siyasi ve hukuki açılımlarını Bilal’e anlatılır gibi uzun uzun dinlemek isteyenlere birinci sınıf havuz dersinden farksız bir temel bilimler öğretisi. Tabii yerseniz. Ben size alternatif okuma önerip, Homeland’in en kötü bölümünü izleyin diyeceğim. En azından karakterleri insan elinde maskara olmuş kuklaları andırmıyor.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...