Emmy Aday Tahminleri ’17

Emmy Aday Tahminleri ’17

69. Primetime Emmy Ödülleri’nin adayları yarın saat 18.30’da Anna Chlumsky ve Shemar Moore’un sunumuyla duyurulacak. Ne acıdır ki ben birkaç başlıkta tüm kategoriler hakkında gevezelik yaparım diye umut ederken, beni toplantı üzerine toplantıyla sınayan iş takvimim yüzünden yine son dakikaya kaldım. Neyse ki ayrıntılı tablolarım Emmy Tahminleri sayfalarında sizleri bekliyor. Fakat biraz çene çalıp olası sürprizlerden bahsetmezsem, televizyon çevrelerinde hangi dizilere şans tanındığını zikretmezsem aklım kalır. Hazırsanız hemen eldivenlerimizi giyip, muayeneye başlayalım. Televizyonun altın çağından Emmy gevezelikleri için önden buyurun:

DRAMA

  • crown
  • stranger_things_ver2
  • westworld
  • this_is_us
  • handmaids_tale_ver3
  • chandler
  • martindale
  • spacey
  • farmiga
  • odenkirk

Bu yıl tahmin etmesi en keyifli başlık tabii ki de drama. Neden? Çünkü ATAS’ın (Televizyon Akademisi) yayın hayatı boyunca üzerine salyalarını akıttığı Downton Abbey sona erdi ve Game of Thrones da Haziran ’16 – Mayıs ’17 arasını kapsayan dönemde yeni bölümü gösterilmediği için yarışta değil. Dolayısıyla özellikle yardımcı oyuncu dallarında ve tabii ki ana kategoride birkaç yer açılmış durumda. İşin bir kat daha keyiflendiren kısmı ise, Emmy herhangi bir ödüle bakarak adaylarını tahmin edebileceğiniz bir pozisyonda olmamasına rağmen meslek birliklerinin aday listelerinde bol bol Stranger Things, Westworld ve en önemlisi, Downton Abbey’nin tahtını devralmaya hazırlanan, The Crown’ı görmemiz. Yani En İyi Dizi dalına bu üç yapımın adını yazabileceğiniz gibi Thandie Newton (Westworld), Claire Foy & Jared Harris (The Crown), Millie Bobby Brown (Stranger Things) gibi isimleri yarın yapılacak basın gösteriminde duymaya hazırlanmak gerek.

ATAS’ın nasıl bir tepki vereceğini kestiremediğim dizilerden birincisi This Is Us. Bu işin pirlerini aynı sitede toplayan Gold Derby, söz konusu Oscar olduğunda yüzde yüz güvenilir bir kaynak olmasına rağmen Emmy’nin sürpriz kabiliyetlerini hafife alıyor ve bazen de halkın fazlaca kapıldığı dizilerin Emmy’de fırtınalar koparacağına gereğinden fazla inanıyor. Bir benzerini Empire’la da yaşatmışlardı. This Is Us’ın sadece WGA ve SAG’den destek görüp bilhassa PGA tarafından görmezden gelinmesi kafaları karıştırmakta. O yüzden çok da inanmayarak ekliyorum listeme. Amma velakin Sterling K. Brown ile Chrissy Metz ikilisinin En İyi Dizi kategorisinden bağımsız olarak yarıştıkları dallarda kendilerine yer bulacaklarından şüphem yok.

Emmy’nin geçmiş sevdalarından Breaking Bad’in mirasını taşıyan Better Call Saul, ne olursa olsun kendine yer bulabilecek olsa da House of Cards’ın pek ilgi görmeyen son sezonu ilk kez liste dışında kalabilir. Onun boşluğunu doldurmak üzere The Handmaid’s Tale bir kenarda beklemekte. Hem eleştirel başarısı, hem de Trump Amerikası’nın varlığı bu dizi için büyük avantaj. Ve TV çevreleri tarafından sevilen, sayılan bir aktrisin, Elisabeth Moss’un başrolünde yer alması da mühim bir detay. Tek sıkıntı dizinin Hulu gibi bir kanalda yayınlanıyor olması. Netflix gibi büyük bir kurum bile önyargıları aşabilmek için bir sene beklemek zorunda kalmıştı. Hulu daha ilk iddialı yarışçıyla ana dala giriş yapabilir mi?

Bunlar haricinde bir de The Americans’ın adını anmalı. Malum, konuk oyuncu dalları dışında karşımıza pek çıkmayan yapım geçtiğimiz yıl bir boşluktan yararlanıp ATAS tarafından takdir gördü. Şimdi başarısını tekrarlama zamanı. Dizide doğru düzgün gözükmediği senede bile aday olup konuk oyunculuğuyla ödül alan Margo Martindale’a da çok dikkat. Unutmayın ki Oscar’dan farklı olarak Emmy, söz konusu karakter oyuncuları olduğunda baş tacı etmekten usanmak bilmiyor. Eğer bir sürpriz arıyor, tahmin listenizi yeşillendirmek istiyorsanız sektörün çabucak sırtını döndüğü Mr. Robot ve pek seviştikleri Homeland’i değerlendirmeye alabilirsiniz.

Oyunculuk dallarında da kesin aday olacaklardan ziyade şaşırtabileceklerin isimlerini analım istiyorum. Mesela Kyle Chandler. Bloodline’ı kimse izlemiyor gibi dursa da Kyle Chandler, televizyonun Meryl Streep’i gibi. Hatırlarsanız Bryan Cranston’ın yarışmadığı yılda sonunda Jon Hamm’in ödül alacağına inanırken Kyle Chandler hepimizi bozguna uğratmıştı. Vera Farmiga da feci bir şekilde kampanya yapanlar arasında bulunmakta. Daha evvel Constance Zimmer’ın benzer bir tura çıktığını görmüş ve ardından Emmy adaylığı alışını izlemiştik. Bir benzerini Farmiga tekrarlayabilir.

Drama tahminlerimin tamamını görmek için tıklayınız >>>


KOMEDİ

  • veep_ver17
  • transparent_ver2
  • atlanta
  • master_of_none_ver2
  • unbreakable_kimmy_schmidt_ver24
  • ross
  • burrell
  • moreno
  • miller
  • rae

Komedi kanadında doğaçlama yapmak için daha dar bir alanımız var. Zaten Veep ve Transparent yayından kalkmadığı müddetçe aday listelerinde yer almaya devam edecekler. Ve hatta bu sene ikisinin de oyunculuk kategorilerinde daha kalabalık bir grup isimle karşımıza çıkabileceğine inanmaktayım. Bilhassa Veep’in yardımcı erkek oyuncu dalında şenlendirilebileceği pek çok alternatifi bulunmakta. Tony Hale’dan sonra geçtiğimiz yıl Matt Walsh’u sürpriz bir şekilde adaylar arasında görmüştük. Şimdi ise adı kulaktan kulağa dolaşan Timothy Simons’ın benzer bir şok etkisi yaratma ihtimali mevcut. Her şeyden önemlisi, sanırım bu yıl Modern Family’nin ana kategoriden düşüşüne de şahit olacağız. Ty Burrell’e de kıyarlarsa hiç şaşırmayacağım.

Drama adayları arasında pek çok yeni dizinin adını göreceğimiz kesin gibi. Komedi dallarında ise o denli büyük bir değişim istesek de olmayacak. Geçtiğimiz yayın döneminde Atlanta haricinde eleştirmenler, sektör ve seyirci tarafından aynı anda yeteri kadar insan tarafından kutsanan başka bir dizi olmadı. Atlanta da tam ATAS’ın kalemi gibi durmuyor. Fakat FX, Louie ve Ryan Murphy dizileriyle ATAS’ın vazgeçemediği bir kanal haline dönüştü. Atlanta’yı da yıl boyunca o kadar iyi pazarladılar ki yönetmen ve senaryo dallarında da yer alıp senenin Silicon Valley’si olacağına kendimizi inandırdık. Hazır Silicon Valley demişken, acaba T.J. Miller’ın veda yılında durup durup ilk kez başarılı aktörü aday ederler mi diyorum. Yoksa onlar için çok mu keskin kenarlı?

Netflix’den Master of None ile Unbreakable Kimmy Schmidt’in hükümdarlığı devam ediyor. İki dizi de harika sezonlar geçirdi ve Emmy skor kartlarına yeni sayılar eklemeye hazırlar. Black-ish, AMPAS’a nazaran daha çok POC içeren ATAS’ın en önemli kalelerinden biri. Anthony Anderson ile Tracee Ellis Ross’un cepteki adaylıkları bu yıl gönderecekleri doğru bölümlerle ödüle bile dönüşebilir. Mühim olan sürprizleri yakalamak tabii. Mesela The Good Place’i çok mu hafife alıyoruz diye düşünüyorum. Networklere karşı daha sıcak davranan komedi kanadı Modern Family’den boşalan yere Fox’un dizisini getirebilir mi? Ya da Girls’ün final sezonundan birkaç beklenmedik adaylık koparabilir miyiz? Keşke Andrew Rannells’ın sürpriz yapabildiğini görebilsek. Ama Critics Choice’dan değil, tembel ATAS’dan bahsediyoruz unutmayalım.

Tekil oyunculuk adaylıkları yakalayabilecek yapımlar arasında Rita Moreno’lu eski bir TV klasiği One Day at a Time, HBO’da Issa Rae’in muhteşem kalemiyle tanışma fırsatı yaratan Insecure ve bitse de gitsek dediğimiz Lily Tomlin ile Jane Fonda’nın başlıktaki rolleri canlandırdığı Grace and Frankie mevcut. Saturday Night Live’ın da konuk oyuncu dallarından yardımcı kadın oyuncu (Kate McKinnon) ve yardımcı erkek oyuncu (Alec Baldwin) dalına taşacağını hatırlatmakta yarar var. Politik sahnesi komediye epey malzeme veren ABD bu yıl resmen Saturday Night Live için çalıştı. Ben bu yıl ödüller sahiplerini bulurken de adını sıkça duyacağımıza can-ı gönülden inanıyorum.

Komedi tahminlerimin tamamını görmek için tıklayınız >>>


MİNİ DİZİ / TV FİLMİ

  • big_little_lies_ver2
  • feud
  • fargo_ver5
  • night_of
  • wizard_of_lies
  • paulson
  • howard
  • cumberbatch
  • winfrey
  • king

Ve geldik bu yılın en merak edilen dallarına… Big Little Lies, Feud, Fargo ve The Night Of gibi beyazperdeyi dahi gölgede bırakan yapımlar izledik televizyonun altın çağı sağolsun. Ve ne yazık ki bu dört dev de hak ettiği adaylıkları fazlasıyla alacak olmasına rağmen hepsine aynı yıla denk geldikleri için ödül veremeyecek ATAS. Teker teker bahsedelim dilerseniz. Big Little Lies, bu yılın televizyon olayı denilebilir özetle. Böylesine dev bir kadroyu kaliteli bir yapım içerisinde en son Angels in America sayesinde görmüştük. Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern ve üyelerin ne kadar alternatif izlediğine bağlı olarak Shailene Woodley, Alexander Skarsgard ve belki Adam Scott adaylık alacak gibi gözüküyor.

Big Little Lies’ın en büyük belalısı tabii ki de Feud. Nicole Kidman’ın favori gibi gözüktüğü yarışta oy bölünmesiyle zarftan Jessica Lange’in adının çıkması olasılığı yüksek bir ihtimal. Dizinin yarattığı etki elbette Susan Sarandon, Stanley Tucci, Alfred Molina ve Judy Davis’e de yarayacak. Ben bir sürpriz olarak Jackie Hoffman’ın adının geçebileceğini de düşünüyorum. Umarım her performansında göz devirten Sarah Paulson’a (AHS: Roanoke) bir kıyak geçilmez de Mamacita adaylar arasında yer bulur. Hazır yeri gelmişken bu yıl The Normal Heart ile American Horror Story’i aynı anda kucaklayan TV Akademisi’nin bir kez daha iki Ryan Murphy dizisini bir arada kucaklaması zor görünüyor.

Gelelim Fargo ile The Night Of’a. Bir tarafta cepte Ewan McGregor ile David Thewlis diğer tarafta Riz Ahmed ile John Turturro var. İkisi de adaylık sayılarını artırmaya açık yapımlar. Bilhassa Fargo’dan Carrie Coon’un The Leftovers ile de gündemde olması sebebiyle kesin olarak adaylar arasında yer alacağına inananlar var. Malum Coon fark etmeden genç eşcinsel nüfusun yeni kraliçesi oldu. Fakat sektör bundan haberdar mı bilmiyorum; çünkü zaten ikişer Big Little Lies ve Feud oyuncusuyla dolup taşan kadın oyuncu dalında daha gösterişli bir performansla Bryce Dallas Howard da SAG sonrası yeni bir adaylığın mücadelesini veriyor. Aman Oprah Winfrey’i de unutmayın! 40 yılda bir kamera karşısına geçen Oprah hapşırsa aday edecek bir kalabalık bu ne de olsa.

Bu kilit isimler haricinde istediği etkiyi yaratamayan The Wizard of Lies’ı ve giderek sönükleşen Sherlock’ı da hatırlatayım. Eğer televizyon filmi kategorisinde listeyi tamamlayamıyorsanız mutlak surette PBS yapımlarını kullanmanız gerektiğini de bilin. Hunharca iptal edilen American Crime’dan da beklentim yüksek. Felicity Huffman’dan geçtim adaylar arasında Regina King’i, Benito Martinez’i, Timothy Hutton’ı görmek istiyorum!

Mini Dizi / TV Filmi tahminlerimin tamamını görmek için tıklayınız >>>

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...