2017’nin En İyi 20 Erkek Oyuncu Performansı

2017’nin En İyi 20 Erkek Oyuncu Performansı

2017 vedalarında sıradaki durağımız yılın en iyi 20 erkek oyuncu performansı. Kendi adaylarım ve kadın oyuncular derken şimdi de kalburüstü performanslar açısından bolluktan ölen aktörleri alfabetik sıralayıp bir görevi daha aradan çıkaracağız. Ödüllerimin sahiplerini ifşa etmeden, yine 10 Oscar adayı erkek oyuncudan sadece üçüne rastlayacağınız dosyama girişi yapalım:

CLAES BANG
The Square
Çok da bayılmadığım filmlerden performanslar sayacaksak, ilk olarak Claes Bang’ın adını anmakta yarar var. Tamamı arkadaş şunu koysak çok zeki durmaz mı esprileriyle dolu filmin uzun mizansenleri arasında nefes almasını sağlayan yegâne isim.

NAHUEL PÉREZ BISCAYART
BPM (Beats Per Minute)

Kadın oyuncu listemizin Garance Marillier’i neyse, erkek oyuncuların da Nahuel Perez Biscayart’ı o. BPM’in ilk ve ikinci yarısında benimsediği oyun tarzı resmen tüm öyküye yön veriyor. İlerleyen yıllarda adını daha sık duymak dileğiyle…

TIMOTHÉE CHALAMET
Call Me by Your Name

Sadece bu senenin değil, 21. yüzyılın en iyi performanslarından birini veriyor Chalamet, Call Me by Your Name’de. Yıllardır beklediğimiz ama bir türlü gelmeyen yetenek. Çok büyük beklentiler sırtında, ama biliyorum ki hayal kırıklığına uğratmayacak.

DANIEL CRAIG
Logan Lucky

Her tebessümünde, her repliği servis edişinde bir rol çalma arzusu saklı sanki. Daniel Craig, komedi oyunculuğu denildiğinde akla ilk gelen isim değil ama Soderbergh’le ortaklığı kariyerinin zirvesine hak etmeyi yerleşecek bir performans hediye ediyor.

DANIEL DAY-LEWIS
Phantom Thread

Birazcık abartıp izninizle Phantom Thread’de yapabileceğinin en ekonomiğini ortaya koyan DDL için There Will Be Blood’la birlikte tek iyi performansı diyeceğim. Kulaklarımın çınladığını şimdiden hissedebiliyorum ama ne yapayım, bence böyle.

HARRIS DICKINSON
Beach Rats
Yine minik minik oynayıp, sillesini düşünülmüş ufak nüanslarıyla atan bir aktör daha. Üstüne üstlük Dickinson tüm bunları akıl ederken rolü de o an kağıttan okuduğu gibi yaşıyor. Birisi çıkıp belgesel izliyorsunuz dese itiraz edemeyeceğiz.

JAKE GYLLENHAAL
Stronger

Bırakmadı Hollywood kendini parçalamadan arka arkaya sayısız iyi performans veren Jake Gyllenhaal’u görmezden gelmeyi. Stronger’da bandajlarının açıldığı sahne bile, neden kendi jenerasyonunun en iyileri arasında sayıldığını ispat ediyor.

NICHOLAS HOULT
Newness

Ciddiye almadığımız aktörler boyundan büyük rollere soyununca siz de çılgınca keyiflenmiyor musunuz? Skins’in meşhur Tony’si büyümüş de duygusal başkalaşımını tamamen seyircinin önünde geçiren bir rolün canını okumuş. Aaah ah yıllar…

JAKE JOHNSON
Win It All

Netflix’le sevdalandığım 2017’nin bir başka hediyesi. Win It All’un klişelere sırtını dönen senaryosuna ek olarak cepte görüp yeteri kadar hakkını vermediğimiz Jake Johnson’ın oyunculuğu da eklenince ortaya tadından yenmez bir tarif çıkıyor.

BEULAH KOALE
Thank You for Your Service

Ufak keşiflerde bu yıl rahatlıkla, “Evet izledim!” diye övünebileceğim bir aktörde sıra: Beulah Koale. Bizde vizyona bile uğramayan PTSD dramasının tüm kalbi o olmuş sanki. Döktüğü yaş, çektiği ahla içimizi kavuruyor. Hem de hiç ajite etmeden.

TRACY LETTS
The Lovers

Tam zamanlı oyunculuk yapmaya son birkaç yılda başlayan Tracy Letts, sadece The Lovers’a değil Lady Bird’e de leziz bir performans sığdırmış. Ama buradaki oyunbaz hâllerine daha bir hayran kaldığımı itiraf etmeliyim. Son çeyreğe dikkat!

JAMES MCAVOY
Split

Tıpkı Jake Gyllenhaal gibi X-Men franchise’ını da tamamen boşlamadan harika bir kariyer inşa etti James McAvoy kendine kariyerinin son yıllarında. Starter for 10’den beri süregelen hayranlığımız Split’de tam anlamıyla pik yapmış olabilir.

DENIS MÉNOCHET
Custody

Bir karakteri düşündükçe tüylerim ürperiyor, hem korkuyor hem de bir yerlere saldırmak istiyorsam tek sebebi bunları aynı anda hissettiren aktör olmalı, öyle değil mi? Ménochet biraz karikatürize olmaktan kaçınmasa da kanınızı donduracak kadar kudretli.

ROBERT PATTINSON
Good Time

Birlikte sahne aldığı neredeyse her rol arkadaşının sahneyi çalmasına izin veren bir cömertlikle kutsanmış Pattinson. Ve sırf bu sebepten takım oyunculuğuna, parlayabileceği her mizanseni başkalarına paslamasına hayranım. Ne güzel filmdi be!

SAM ROCKWELL
Three Bilboards…

Yapamıyorum. Filmle ilgili bir sürü problemim olmasına rağmen pek sevdiğim Sam Rockwell’in bu çok kötü yazılmış karakteri filmin tek keyif veren varlığına dönüştürmesine kayıtsız kalamıyorum. Tamam alsın Oscar’ı, gıkımı çıkarmayacağım, söz!

ADAM SANDLER
The Meyerowitz Stories

Punch Drunk Love sağolsun, zaten biliyorduk Adam Sandler’ın çirkin şakalara da ihtiyaç duymadan dağları devirebileceğini. Ama The Meyerowitz geldi, hafızamız güncellendi. Hem taşkın, hem durgun… Nasıl da keyifli seyretmesi.

PATRICK STEWART
Logan

Kötü filmlerden iyi performanslar listesinin bir başka üyesi de Patrick Stewart. Hatta öyle ki Stewart’ın sahneden çekilmesiyle birlikte Logan’ın seyretmeye değer öğesi kalmıyor. Keşke Logan’ı boşverip, yaşlı adamın son yıllarından bir Xavier çıkarsalar.

MICHAEL STUHLBARG
Call Me by Your Name

Stuhlbarg’ın hepimiz tarafından övülen son sahnesi sonraki nesillere miras… Hem ebeveynlerinden aynı sıcaklığı görmeyenlerin yarasını kanatacak, hem de yolunu kaybetmiş anne babalara neyin nasıl olması gerektiğini öğretecek. Tek kelimeyle muazzam.

MILES TELLER
Only the Brave

Alıştığı rollerin dışına çıkmaktan çekinmeyen aktörleri çok seviyorum. Teller, o yarı çekici yarı iğrenç Amerikan gencini bırakmış riskin en âlâsını almış. Dibe vurmadan ayağa kalkamayanlara iyi gelecektir eminim. Biraz motivasyona da ihtiyacımız var.

CALLUM TURNER
Tramps

Fantastic Beasts’in devamında Scamander olarak karşımıza çıkmaya hazırlanan Turner, kimseciklerin izlemediği Netflix filmi Tramps’de bu yılın genç yetenekler açısından ne kadar da bonkör olduğunu hatırlatıyor. Her bakışında bir anlam gizli.

Azıcık ucundan: Engin Günaydın (Aile Arasında), Christopher Plummer (All the Money in the World), Ben Stiller (Brad's Status), Nakhane Touré (The Wound), Elton John (Kingsman: The Golden Circle), Buddy Duress (Good Time), Jeff Goldblum (Thor: Ragnarok), Thomas Gioria (Custody), Chris O'Dowd (The Incredible Jessica James), Dustin Hoffman (The Meyerowitz Stories)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

2 Yorum

  1. Jülide

    Timothée’nin performansı tartışmasız bu senenin en iyi performanslarından biridir. Fakat 21.yüzyıl diye genelleme yaparken Jamie Foxx Ray gibi dev performansları göz önünde bulundurmamak çok talihsiz olmuş.

    Yanıt

Yorum yazın...