Oscar Rehberi ’22: Kısalar

Oscar Rehberi ’22: Kısalar

Akademi Ödülleri’ne sayılı günler kala son tahminlerimi de paylaştığım Oscar Rehberi serisini başlatmanın vakti geldi çattı. 12 Mart’a kadar önümüzdeki üç hafta süresince kategori kategori yarışı, istatistikleri ve sezon boyunca gözünüzden kaçmış detayları buraya taşımaya çalışacağım. Açılışı da tabii ki her sene olduğu gibi kısalarla yapacağım ki bir ısınma turu olsun. 14 senedir devam eden çevrimiçi sinema yazarlığı kariyerimde kısa filmi sadece 4, kısa animasyonu 5, kısa belgeseli de aynı şekilde yalnızca 5 defa doğru bildiğimi not düşeyim öncelikle. Geçtiğimiz sene üçte üç hatalı tahmin yaparak kendi rekorumu da egale ettim hatta. Şüpheli yaklaşmak isteyenleri anlayışla karşılarım… Yine de şansımı denemekten vazgeçmeyeceğim.

KISA FİLM

Kazanacak: Disney+ kitaplığında kendine yer bulan, Alice Rohrwacher’ın yönettiği ve yapımcıları arasında Alfonso Cuarón’un da yer aldığı Le Pupille kolay bir zafer elde edecekmiş gibi duruyor. Bugüne kadar 4 Oscar alan Cuarón’a yeni bir altın heykelcik gözükmekte ufuklarda. On birinci adaylığını da altına çevirecek besbelli. Seyirciyle iletişim kurabilen, hazmı kolay, mesele sahibi, epey de iyi çekilmiş bir kısa. Tek direnç, gereğinden fazla profesyonel bulunması olabilir. Oscar’ın kısa dallarına yeni sinemacılara ayrılmış bir alan olarak bakıldığından, Le Pupille için oy kullanmaktan imtina edecek üyelerin tepki oyları kime gidebilir diye düşünmek gerek. Uzun zamandır bu kadar yüksek profilli biri aday edilmediği için kesin bir tahminde bulunmak güç.

Kazanabilir: The Banshees of Inisherin, The Quiet Girl, Aftersun derken İrlanda’nın yarıştaki sayısız temsili An Irish Goodbye‘ın da önünü açtı. Adayların duyurulmasıyla birlikte ismi en çok anılan kısalardan biri oldu. Ivalu’yla birlikte buradaki beşli arasında izlemediğim iki kısa arasında yer aldığı için kesin konuşamıyor olsam da Le Pupille’i zorlayacak gibi gözüküyor. Üstelik BAFTA’yı da götürdü evine. Gerçi Britanya Akademisi’nden Oscar adayı bir İrlanda yapımının ödül almış olmasına çok da şaşırmamak gerekiyor sanırım.

Kazanmalı: Night Ride ve The Red Suitcase kazanmasın da ne olursa olsuncuyum. Bu kadar demodeliğe kalbim dayanmaz. Le Pupille destekleyeyim bari iki eksiğimle.

Not: Adaylar arasında Alfonso Cuarón haricinde Oscar geçmişi olan tek isim Ivalu’nun yönetmeni Anders Walter. Daha evvel Helium (2013) isimli kısasıyla aday olup ödülü almış. 

KISA ANİMASYON

Kazanacak: Revolting Rhymes ve Robin Robin gibi çenesi düşük animasyonları aday etmelerine karşın ödül vermemeleri sebebiyle Akademi’nin burada farklı bir alana yönleneceğini iddia edeceğim ben. Yanlış çıkmam olası. Beğenilerimin tuzağına düşüyor da olabilirim. Fakat Ice Merchants hem biçimsel, hem de içerik olarak öyle güçlü bir iş ki… My Year of Dicks’ten de şüphelenilebilir pekâlâ. Ancak unutulmasın ki, Akademi bu tür yapımları ödüllendirecek kadar cool değil halâ. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız olacak.

Kazanabilir: BAFTA’yı da eve götüren The Boy, the Mole, the Fox and the Horse kazanabilir mi? Elbette. Ama demin de dediğim gibi AMPAS’ın Revolting Rhymes ve Robin Robin’i ödülsüz bırakması, geveze animasyonları es geçmesi, filmi alternatiflik mertebesinde bırakmama sebep oluyor. Yalnız şu da not edilsin, kategorideki herkesin ilk adaylığı. The Flying Sailor ekibi hariç… Filmin yönetmenlerinden Amanda Forbis daha önce 2, Wendy Tilby ise 3 kez şansını denemiş. Fakat hiçbir şekilde ödüllenememişler. Bu bir anlatı oluşturabilir mi dersiniz?

Kazanmalı: Oldukça güçlü bir yıl. Ben sadece kısalar içerisinde değil uzun metrajlı animasyonları da dahil ettiğimizde Ice Merchants, My Year of Dicks ve An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It’in sene sonu listelerinde adının anılmasını gerektiğini düşünüyorum. O yüzden kazanan kim olursa olsun, mutluluğuma zeval gelmeyecek.

KISA BELGESEL

Kazanacak: Aday belgesellerin beşini de izlemiş olmama rağmen net bir tahmin yapamıyorum. Bu kategoride genel olarak “önemli” hissettiren yapımlar ödüllendirildiği için nispeten kişisel sayılabilecek ya da bahsini ettiğim ehemmiyet seviyesine çıkmamış yapımların yarışıyor olması işleri karıştırıyor. Burada birazcık dağıtımcının da gücüne güvenerek, Netflix sayesinde çokça izleyiciyle buluşan The Elephant Whisperers‘ın adını anacağım sanırım. Çok da emin olmadığımı not düşmem şart tabii.

Kazanabilir: Önemlilik faktörü, iklim krizine dikkat çeken ve sürpriz aday denilebilecek Haulout‘un ismini öne çıkarıyor. Fakat Akademi tarihinde bu tür gösterişsiz, neredeyse diyalogsuz bir yapımın ödüllendiğine pek rastlamadık. Tüm istatistikler yeniden yazılmak için biliyorum. AMPAS’ın da profili giderek değişmekte. Fakat ilk sırama yazacak kadar cesaretli değilim. Yine de kazanırsa şaşırmayacağımı ve hatta epey de mutlu olacağımı not düşeyim.

Kazanmalı: Starz dizisi Gaslit, The Martha Mitchell Effect’in gazını biraz olsun kaçırdı benim için. How Do You Measure a Year’ı fazla sulugöz, Stranger at the Gate’i de neredeyse ofansif buldum. Dolayısıyla adını andığım iki favorinin kazanmasına itiraz etmeyeceğim. Hatta Haulout sürpriz yaparsa daha çok sevinirim.


KISA FİLM

✔ 2020, 2019, 2013, 2012
2021, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2011, 2010, 2009, 2008

KISA ANİMASYON

✔ 2020, 2019, 2018, 2012, 2011
2021, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2010, 2009, 2008

KISA BELGESEL

✔ 2019, 2018, 2016, 2013, 2011
2021, 2020, 2017, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...