Enlightened – 1. Sezon

Enlightened – 1. Sezon

Laura Dern

Enlightened, bu yıl How to Make it in America, Bored to Death ve Hung‘ın yayından kaldıran HBO’nun dramedi demeyi tercih ettiğimiz dizilerinden bir diğeri. Ekim ortası başlayan dizi aslında geçen hafta sezon finali yaptı. Lakin yoğunluktan ve tabi unutkanlıktan sezon özeti yapamadım. Şimdi adı pek de duyulmamış ve daha yeni ikinci sezon onayı alan bu dizimizden kısaca bahsedelim istiyorum. Spoiler içerebiliyor bu Sezon Günlükleri yazı serim, söylemiş olayım.

Enlightened 40’ını aşmış, bağımlı kocasından boşanmış ve son olarak yönetici olarak çalıştığı şirkette sinir krizi geçirip Hawaii’ye iyileşmek için rehabilitasyona giden Amy Jellicoe (Laura Dern) adında bir karakteri anlatıyor. Dizi ilk dakikalarında Amy’nin tam anlamda bir “bitch” olduğunu izleyeceğimizi düşündürtüyor bize. Ama sonrasında hikayenin rehabilitasyondan sonraki kısmının anlatıldığını görüyoruz.

Biliyorsunuz artık dramedi dediğimiz tarz oldukça iyi diziler izlememize sebep oluyor. United States of Tara, The Big C, Nurse Jackie aklıma ilk gelen örnekler. Türünün en taze örneklerinden olan Enlightened‘ın arkasında dizinin iki oyuncusu Laura Dern ve Mike White var. Laura Dern‘ü tanımayanlar için 3 Altın Küre’nin yanı sıra Oscar adaylığı dahi olduğunu hatırlatalım. Mike White ise Dawson’s Creek ve Freaks and Geeks gibi dizilerdeki senarist kimliğiyle tanınan bir isim.

Diane Ladd

Tekrar dizinin içeriğine dönersek… Enlightened hakikaten ilginç bir dizi. Nasıl ifade edebilirim bilmiyorum ama Amy’nin ruhani yolculuğu çok güzel anlatılmakta. Senaryo açısından oldukça güçlü olduğunu söyleyebilirim dizinin. Tabi Krista (Sarah Burns) ve Damon (Charles Esten) gibi çok kötü yazılmış karakterlere de rastlamak mümkün. Yalnız televizyondaki herhangi bir şeye benzemiyor oluşu Enlightened‘ı bu kadar özel kılan. Emmy cephesinde neler yapabileceğini şimdiden çok merak ediyorum. Dern belki de bu senenin Toni Collette‘i ya da Edie Falco‘su olur.

Kadroya şöyle bir göz atmak gerekirse…Amy’nin annesi olarak Diane Ladd‘i izliyoruz. Amy’nin hayatındaki çoğu hatanın sebebi olan sevgisizlik annesinden kaynaklandığı için aslında Ladd‘in karakterinin dizideki payı büyük. Hatta bana göre Enlightened‘ın en güçlü bölümlerinden biri olan “Consider Helen“da, Amy’nin annesi Helen hakkında daha fazla şey görme imkanı bulduk. Enlightened ödül sezonunda bir komedi olarak yarışmasa, Helen’ı canlandıran Diane Ladd‘i bir yerlerde aday olarak görmemiz bile mümkün olabilirdi.

Amy’nin eski kocası Levi (Luke Wilson) ve yeni işindeki Dougie (Timm Sharp) sezonun en renkli karakterlerindi. Aynı zamanda dizinin yaratıcı olan Mike White‘ın canlandırdığı Tyler ise kuşkusuz 10 bölüm boyunca izlediğimiz en komik ve en duygusal sahnelerde başrolde yer aldı. Robin Wright‘ın konuk oyuncu olarak yer aldığı dizinin kadrosunu artık iyice bayatlamaya başlayan televizyon adayları arasında görmek isterdim SAG’in.

Laura Dern ve Luke Wilson

Enligthened‘ın hakikaten reklama ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de izleyen şu ana kadar kimseye rastlamadım. Normal komedi izleyicisini pek hitap etmeyecek, drama severleri ise çoğu yönden kesmeyecek bir dizi. Yalnız Showtime’ın dizilerine hayran olan herkesi memnun edebilecek bir yapısı var. Bu da benim gibi bir Showtime bağımlısını memnun ediyor tabi.

Dizi en son Altın Küre’den hem En İyi Komedi Dizisi, hem de En İyi Kadın Oyuncu adaylığı aldı. Zooey Deschanel şu an favori tabi, ki hiç bir şekilde desteklemiyorum. Artık o kadının yer aldığı aynı projede aynı karakteri canlandırmasından içime fenalık geldi, ama tabi HFPA’in seçimini de değiştirebilmek gibi bir şansımız yok. Eğer olur da Enlightened‘a hakiki bir destek vermek isterlerse açıkçası ben Laura Dern‘ü destekliyorum. Belki kategorinin adında komedi yer aldığı için Amy Poehler bir adım önde gözükebilir yalnız Poehler fanatiği olmama rağmen Laura Dern kazansa hakikaten üzülmem.

Dizi hakkında daha ne söylesem de izlemenizi sağlasam bilemiyorum. Beni bu kadar heyecanlandıran ve kendimi arka arkaya birkaç bölümünü izlemekten alamadığım bir dizi uzun zamandır olmamıştı. Yeni sezonu için nasıl sabredeceğim de merak konusu. Yalnız ben beklemeye devam ederken Altın Küre ve tabi Emmy cephelerinde Enlightened‘a bir şeyler çıksa hiç de fena olmaz. Lütfen bir deneyin. Lütfen!

En İyi Bölüm: Consider Helen (Bölüm 9)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Laura Dern (Amy Jellicoe)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

Yorum yazın...