84. Akademi Ödülleri – Son Tahminler: Part II

84. Akademi Ödülleri – Son Tahminler: Part II

Dün daha hafif kategorilerden başladığımız tahminlerimiz bugün devam ediyor. Bu arada hemen araya sıkıştırmak istiyorum tahminlerimde yanılmak istediğimi. İnanın 24 dalın tamamında da yanlış tahmin etsem pek umursamam. Hak etmeyen kazanmadığı müddetçe her türlü sürprize açığım. Çünkü son yıllarda Akademi Ödülleri inanılmaz sıkıcı bir hal almaya başladı ve bunun sebebi Akademi değil, Oscar’dan önce gerçekleşen ödül törenleri. Artık ilerleyen yıllarda törenin tarihini öne mi çekerler yoksa üye profilini mi değiştirmeye çalışırlar bilemiyorum ama 3 aydır baktığımız ödül sezonu tablosunda farklı renkler görmek istiyoruz. Umarım 84. Akademi Ödülleri’nde aradığımız sürprizlerden mahrum kalmayız.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

  • Kenneth Branagh, My Week with Marilyn
  • Jonah Hill, Moneyball
  • Nick Nolte, Warrior
  • Christopher Plummer, Beginners
  • Max von Sydow, Extremely Loud & Incredibly Close

Yardımcı erkek oyuncu dalı hem güçlü hem de zayıf bir yarışa tanıklık ediyor. Güçlü diyorum çünkü aday olmamasına rağmen yılın ilk beşinde yer almayı hak eden pek çok yardımcı erkek oyuncu performansı vardı bu yıl. Zayıf diyorum çünkü Christopher Plummer bana göre kategorinin en iyisi değil ve performansdan çok kariyeri için ödül alacak. Evet Plummer tüm ödülleri topladı. Altın Küre, SAG, BAFTA, Critics’ Choice… Her yerden ödülle döndü. Eleştirmen birlikleri daha çok Albert Brooks demişti lakin Brooks aday olamayınca meydan tamamen Plummer‘a kaldı. Peki neler olabilir bu dalda? Max von Sydow pek ala sürpriz yapabilir. İkisi de harika bir kariyerin ikinci adaylığını aldılar ve ikisinin de Oscar’ı yok. Sydow büyük ödüllere hiç aday olamadığı için insanlar hiç şansı olmadığını düşünüyor ama buna farklı bir noktadan yaklaşmak da mümkün. Mesela Plummer şu ana kadar hiç Sydow‘la yarışmak zorunda kalmadığı için ödülleri aldı.” diyebilir miyiz? Ki şunu da unutmamak lazım, Max von Sydow‘un filmi En İyi Film dalında aday. Bu da Extremely Loud & Incredibly Close’un çok destekçisi olduğunun kanıtı. Akademi’nin önemli üyelerinden Tom Hanks‘in filmde bulunduğunu da ekleyelim. Hanks‘in Governors üyelerini ayartması bile oy toplamaya yeter. Tabi bunların hepsi komplo teorileri ama ben diğer dallardaki “kazanabilir”lerden daha olası görüyorum bu hikayeyi.

Kazanacak: Christopher Plummer, Beginners
Kazanabilir: Max von Sydow, Extremely Loud & Incredibly Close
Sürpriz: Nick Nolte, Warrior
Aday olmalıydı: Corey Stoll, Midnight in Paris

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

  • Berenice Bejo, The Artist
  • Jessica Chastain, The Help
  • Melissa McCarthy, Bridesmaids
  • Janet McTeer, Albert Nobbs
  • Octavia Spencer, The Help

Tıpkı Christopher Plummer gibi Octavia Spencer da gittiği tüm büyük ödül törenlerinden ödülle döndü. Ben yine araya kendi fikrimi sokuşturup, bana göre bu dalın en zayıf ismi olduğunu söylemek istiyorum. Ödülü almaktan geçtim aday olmayı bile hak etmiyor. Çünkü Spencer‘ın The Help‘deki performansını herhangi bir siyahi komedide bulmak mümkün. Tabi dediğim gibi bunlar benim fikrim. Kazanırsa kazanır. Akademi’yle her zaman aynı fikirde olmadım ki burada da olmak zorunda kalayım. Peki Spencer‘a en yakın olarak kim var? Berenice Bejo. Eğer filme duyulan aşk büyük ise Bejo bir anda Oscarlı bir aktrise dönüşebilir lakin işi çok zor. The Help‘den bir oyuncuyu ödüllendirecekleri kesin ve Spencer da Viola Davis‘den daha şanslı gözüküyor bu durumda. Bir de aylar öncesinde “Acaba kazanabilir mi?” diye düşündüğüm Melisssa McCarthy var. Eğer Octavia Spencer olmasaydı emin olun McCarthy için umutlu olabilirdik. Belki Oscar’ı eve götüren isim kendisi olabilirdi ama The Help tüm düzeni bozuyor. “Bridesmaids şöyle kötüydü, böyle bilmem neydi. Nasıl McCarthy başka bir yılda ödül alabilirdi dersin?” sorularına ise cevap vermeyeceğim. Bridesmaids çok iyiydi, The Hangover‘dan kat kat iyiydi, son yılların da en iyi komedisiydi. Unutmadan… Bana göre.

Kazanacak: Octavia Spencer, The Help
Kazanabilir: Berenice Bejo, The Artist
Sürpriz: Melissa McCarthy, Bridesmaids
Aday olmalıydı: Carey Mulligan, Shame

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

  • The Artist; Guillaume Schiffman
  • The Girl with the Dragon Tattoo; Jeff Cronenweth
  • Hugo; Robert Richardson
  • The Tree of Life; Emmanuel Lubezki
  • War Horse; Janusz Kaminski

Bu dalın favorisi açık ara Lubezki. Yalnız Oscar’ı alacağından emin miyim? Pek değil. Sadece geçen sene ASC (American Society of Cinematographers / Görüntü Yönetmenleri Birliği) Wally Pfister‘a ödül vermiş ve Akademi de bu seçimi tekrar etmişti. Sırf buna güvenerek Akademi ile ASC’nin tekrardan benzer bir karar vereceğini iddia ediyorum. Tabi yarışın çok da çekişmeli olduğunu söyleyemem. Hugo ile Robert Richardson harikalar yarattı lakin ortada bir de The Artist gerçeği var. Her ne kadar The Tree of Life ile boy ölçüşemeyeceğini düşünsem de hep tekrarladığım bir sempati faktörü mevcut. Filmin rüzgarına kendini kaptıran herhangi bir Akademi üyesinin The Artist‘e oy vermemesi için önüne kim geçebilir? Kimse. Bu arada şöyle bir bakınca bu yılın en güzel kategorilerinden biri olduğunu düşündüm görüntü yönetiminin. Beş adayın da burada olmayı hak ettiği konusunda hemfikirizdir sanırım. Tabi ben Moneyball‘u da görmek isterdim ama şu beşliden de şikayet edemeyeceğim doğrusu.

Kazanacak: The Tree of Life; Emmanuel Lubezki
Kazanabilir: Hugo; Robert Richardson
Sürpriz: The Artist; Guillaume Schiffman
Aday olmalıydı: Moneyball; Wally Pfister

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ

  • The Artist; Laurence Bennett, Robert Gould
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II; Stuart Craig, Stephenie McMillan
  • Hugo; Dante Ferreti, Francesca Lo Schiavo
  • Midnight in Paris; Anne Seibel, Hélène Dubreuil
  • War Horse; Rick Carter, Lee Sandales

Bu dalda Hugo ve Harry Potter çekişmesi izleyeceğiz. İki film de sanat yönetimiyle ADG’ye (Art Directors Guild / Sanat Yönetmenleri Birliği) aday oldu ve ödülü aldı. Hugo‘nun şansı bu yıl en çok adaylık alan film olması. O yüzden destekçisi çokmuş gibi hissettiriyor. Harry Potter’ın ise başından beri hak ettiği ve alamadığı bir ödül bu. Dolayısıyla sonunda Potter serisini taçlandırmak isteyebilir Akademi üyeleri. Bu yüzden kimsenin yapmadığını yapıyor, kendimi riske atıyor ve Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II kazanacak diyorum. Bu yıl nedense artık güvenli bölgeden çıkmam gerekiyormuş gibi hissetmeye başladım. O yüzden de bahisler ve Hugo‘nun 11 adaylığını görmezden geleceğim. Bu arada The Artist‘den de gözünüzü ayırmayın. Ben gerçekleşeceğine pek inanmasam da kazanma ihtimali var. Sadece geçen seneki The King’s Speech – Alice in Wonderland kapışmasını düşünüyorum. The King’s Speech‘in sanat yönetimi The Artist‘den kat kat iyiyken kazanamadı, o zaman The Artist neden iki güçlü rakibini geride bıraksınki? Bu arada her dalda sadece o meslek grubundan olan insanların oy verdiğini de göz ardı etmemek lazım. Harry Potter serisiyle dördüncü kez aday ettikleri Stuart Craig ve Stephenie McMillan‘ı görmezden gelirler mi dersiniz?

Kazanacak: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Kazanabilir: Hugo
Sürpriz: The Artist
Aday olmalıydı: The Tree of Life

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI

  • Anonymous; Lisy Christl
  • The Artist; Mark Bridges
  • Hugo; Sandy Powell
  • Jane Eyre; Michael O’Connor
  • W.E.; Arianne Phillips

CDG (Costume Designers Guild / Kostüm Tasarımcıları Birliği) bu yıl meslek birlikleri içerisinde en büyük şoku yaratan oldu zannediyorum. W.E. buradaki aday listesinden tek farkı The Help – Anonymous değişikliği olan bir gruptan galip olarak çıktı. O yüzden tahminler alt üst olmuş durumda. Ben artık Anonymous haricinde herhangi bir adayın kazanabileceği kanaatindeyim. The Artist zaten Akademi tarafından sevilmiş onun farkındayız. Kostüm tasarımında da oldukça başarılı oldukları aşikar. Film siyah-beyaz olmasına rağmen gözlerinizi kıyafetlerden alamıyorsunuz. Bir yanda bu dalın gediklilerinden Hugo ile Sandy Powell var. Her aday olduğunda ödülü almışlığı yok tabi ama 11 adaylık da insanın gözünü korkutuyor. Jane Eyre ise adaylar açıklanmadan önceki favoriydi. Hala şansı var tabi ama kesin bir şey de söyleyemiyoruz. Ve son olarak CDG zaferi sebebiyle bir anda radara giren W.E. ihtimalleri… Bu kadar kötü eleştiriler almış bir filmin Oscar alması mümkün mü? Evet, mümkün. Sadece geçen seneye geri dönüp Alice in Wonderland ve The Wolfman‘e bakabilirsiniz. Akademi teknik dallarda eleştirilere pek aldırış etmiyor. Eddie Murphy felaketlerinden bir diğeri olan Norbit‘in aldığı adaylığı hala unutmadık.

Kazanacak: The Artist
Kazanabilir: Jane Eyre
Sürpriz: W.E.
Aday olmalıydı: A Dangerous Method

EN İYİ MAKYAJ

  • Albert Nobbs; Martial Corneville, Lynn Johnson, Matthew W. Mungle
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II; Nick Dudman, Amanda Knight, Lisa Tomblin
  • The Iron Lady; Mark Coulier, J. Roy Helland

İşte burada hakiki bir karmaşa var. Yine Harry Potter sorunsalı ve karşısında da oldukça güçlü bir aday, The Iron Lady. Öyle ki Meryl Streep eğer üçüncü Oscar’ını alırsa filmdeki makyajına çok şey borçlu olacak. The Iron Lady’deki ender iyi şeylerden biri diyebiliriz. Bir yanda da sırf Voldemort makyajıyla sayısız ödül hak eden Harry Potter var. Bu savaştan kimin galip çıkacağını çok merak ediyorum. Kendi meslek birliği olmayan bir dal olduğundan ne olacağını kestirmek de çok güç. Albert Nobbs‘un etkisiz eleman olduğunu düşünürsek geriye kalan iki adayın da ödülü alması beni pek rahatsız etmez zannediyorum. Evet artık Potter‘ın fark edilmesi ve hak ettiği ödülleri alması lazım ama bir yanda da The Iron Lady‘de beyazperdede görülmüş en iyi yaşlandırma makyajlarından biri var. Son 10 yılda bu dalda kazanan filmlerden 7’sinin fantastik filmler olduğunu da ekleyeyim. Ben yine de The Iron Lady diyeceğim sanırım.

Kazanacak: The Iron Lady
Kazanabilir: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Aday olmalıydı: Captain America: The First Avenger

EN İYİ GÖRSEL EFEKT

  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II; Tim Burke, Greg Butler, John Richardson, David Vickery
  • Hugo; Ben Grossmann, Alex Henning, Robert Legato, Joss Williams
  • Real Steel; Swen Gillberg, Erik Nash, John Rosengrant, Danny Gordon Taylor
  • Rise of the Planet of the Apes; Joe Letteri, Dan Lemmon, R. Christopher White, Daniel Barrett
  • Transformers: Dark of the Moon; Scott Farrar, Scott Benza, Matthew E. Butler, John Frazier

VES’de (Visual Effects Society) Rise of the Planet of the Apes zaferi gördüğümüzden beri herkesin görsel efekt dalında aklı karışmış durumda. Ben bu yıl risk alma konusunda sınırları zorladığım için burada da Harry Potter‘dan yana kullanacağım oyumu. Nedenine gelirsek… Evet, sektörün en önemli görsel efekt ödülü maymunlara gitmiş olabilir lakin unutmayın ki VES 2004’de Harry Potter and the Prisoner of Azkaban‘a bu ödülü vermişti. Ama Oscar’da aynısı söz konusu değil. Harry Potter‘ın bu dalda olmadığı gibi herhangi bir kategoride de ödülü yok. O yüzden ben sanat yönetimi ve görsel efekt dalındaki tahminlerimde tamamen göze aldım herşeyi. Ki daha önce de belirttiğim gibi artık güvenli oynamayı bir kenara bırakmanın zamanı geldi. Sonuçta kimin ne kadar doğru tahmin ettiği o kadar da mühim değil, doğru muyum? Bu arada ortada bir Hugo gerçeği de var. En İyi Film adaylarından herhangi birinin En İyi Görsel Efekt’e de aday olup kaybetmişliği çok az rastlanan bir durum. O yüzden Hugo‘nun treni Harry‘nin hakkını yiyebilir, haberiniz olsun.

Kazanacak: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Kazanabilir: Rise of the Planet of the Apes
Sürpriz: Hugo
Aday olmalıydı: Super 8

EN İYİ ANİMASYON

  • A Cat in Paris; Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli
  • Chico & Rita; Fernando Trueba, Javier Mariscal
  • Kung Fu Panda 2; Jennifer Yuh
  • Puss in Boots; Chris Miller
  • Rango; Gore Verbinski

Animasyonların bu yıl çok kötü bir yıl geçirdiğini söyleyenlerden hakikaten çok sıkıldım. Pixar bu yıl iyi bir şey yapmadı diye animasyonlar adına kötü bir yıl olduğunu iddia etmek yanlış. İllaki bir animasyonun En İyi Film için mi yarışması gerekiyor. Şahsen Rango, Chico & Rita, Puss in Boots, Winnie the Pooh, Arthur Christmas gibi pek çok iyi animasyon izlediğimizi düşünüyorum bu yıl. Bu arada unutmadan Chico & Rita adaylığını konuşmak istiyorum. İzlediğim günden beri aday olacağını söyledim ve herkes bana karşı çıktı bu konuda. Demian Bichir ve Melissa McCarthy‘den sonra bu nokta atışında da başarılı olduğumu söyleyeceğim izin verirseniz. Kimin kazanacağına gelirsek… Tabiki de Rango. Bir yarış olduğunu düşünmüyorum bu dalda. Şaşırtırsa ya Chico & Rita ya da A Cat in Paris şaşırtır gibi geliyor bana. Ama tabi bunlar da çok çok uzak ihtimaller.

Kazanacak: Rango
Kazanabilir: Chico & Rita
Sürpriz: A Cat in Paris
Aday olmalıydı: Arthur Christmas

***

Yarın: Film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, uyarlama senaryo, özgün senaryo, kurgu, yabancı film
Pazar: 10 olası sürpriz, “Sinema Bloggerları”nın tahminleri

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

6 Yorum

  1. Müge Dörtok

    En İyi Yardımcı Erkek: Jonah Hill (Moneyball)
    En İyi Yardımcı Kadın: Berenico Bejo (The Artist)
    En İyi Görüntü Yönetimi: The Tree of Life ve War Horse
    En İyi Sanat Yönetimi: Harry Potter Final
    En İyi Kostüm: The Artist
    En İyi Makyaj: The Iron Lady
    En İyi Görsel Efekt: Harry Potter Final
    En İyi Animasyon: Rango

    Yanıt
  2. shifty

    christopher plummer dışında söylediğin herşeye katılıyorum. ben christopher plummer’ın oyunundan çok etkilenmiştim.

    görsel efekt konusunda aklıma şöyle bir fikir geldi. harry potter’da her sahnede görsel efekt kullanılmayıp makyajın da çok kullanıldığını göz önüne almak gerekebilir. belki bu yüzden oyları azalabilir. (biraz saçma bir mantık oldu ama bilmiyorum nasıl değerlendirilir :))

    bir de şuna değinmek istiyorum. rise of the planet of the apes filmi için çok fazla referans mevcut. maymunlar üzerinde çok fazla araştırma yapabilirler sonuçta. ama harry potterdaki ejderha örneğin. hayali bir canlı olmasına rağmen o kadar gerçekçi ve görkemliydi ki… hep söylediğim gibi rise of the planet of the apes’in görsel efektlerine de söylenecek laf yok, mükemmel ancak harry potter benim için bu sene gerçekten daha iyiydi.

    Yanıt
  3. TigerBlood

    En iyi yardımcı dalı hakkında söylediğin her şeye katılıyorum.
    Octavia’nın ödülü alacak olması her zaman en iyilerin kazanması gerektiğinin en büyük kanıtı.
    Jessica Chastain’in ileriki yıllarda tekrardan oscar’da yer alacağını düşünüyorum.
    Görsel efekt konusuna gelirsek Maymunlar Cehennemi gayet başarılı bir filmdi.
    Ama bunca seneden sonra Harry Potter’ın ödülü alması gerek,bizlere en az Maymunlar Cehennemi kadar başarılı bir görsel efekt şöleni izlettiklerini biliyoruz.
    Ödülü de alsınlar artık.

    Yanıt
  4. yaxley

    Görsel Efekt konusunda ben bu sene gerçekten şaşırıyorum.Ben de herkesin izlediği Rise…ı izledim ve sadece ben mi rahatsız oldum köprüdeki sahnelerden…Potter daki ejderhayı bile tek başına tercih ederim o filme..

    Yanıt
  5. Mehmet

    En Film:The Artist
    En Erkek Oyuncu:Brad Pitt
    En İyi Görsel Efekt:Harry Potter
    En iyi Makyaj:Harry Potter
    En iyi Sanat Yönetmenliği:Harry Potter
    En İyi Animasyon:Çizmeli Kedi
    En İyi Film Müziği:War Horse
    En İyi Görüntü Yönetmeni:War Horse

    Yanıt

Yorum yazın...