90. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri Part I: İşitsel kategoriler, animasyon & belgesel

90. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri Part I: İşitsel kategoriler, animasyon & belgesel

Soldan sağa: Coco, Phantom Thread, Baby Driver, Blade Runner 2049, Dunkirk ve Faces Places

Sizlere Oscar adaylarının açıklandığı gün yarışa olan tüm ilgimi kaybettiğimden bahsetmiş miydim? Genel tabloyu ve Oscar Ödülleri’ne kadar dağıtılan sayısız heykelciği görünce sonuçlara dair pek bir heyecanımız kalmıyor ne yazık ki. O yüzden son 4-5 senedir orada sabaha karşı adayları duyurmak üzere yapılan basın toplantısının tüm sezon içerisinde sabırsızlıkla beklediğim tek etkinlik olduğunu söylemem gerek. Bu yıl geçen senenin önceden kaydedilmiş aptal videosundan vazgeçip canlı duyuruya geri dönmüşler. 23 Ocak Salı günü TSİ 16.22’de görüntü yönetimi, kostüm tasarımı, kurgu, makyaj & saç tasarımı, özgün müzik, prodüksiyon tasarımı, kısa animasyon, kısa film, ses kurgusu, ses miksajı ve görsel efekt adaylarını öğrenerek başlayacağız. TSİ 16.38’de ise erkek oyuncu, kadın oyuncu, yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, animasyon, yönetmen, belgesel, kısa belgesel, yabancı film, özgün şarkı, özgün senaryo, uyarlama senaryo ve film adayları gelecek. Digiturk’ün birinci kanalından, Youtube’daki Oscar resmi sayfasından ya da direkt Akademi’nin sitesinden canlı yayını takip etmek mümkün. Bu bekleyişi renklendirmek adına, bugün itibariyle son aday tahminlerimi yapmaya başlıyorum. Klasikleşmiş üçlü yazı serim tamamlanınca yeni bir podcast bölümü ve Oscar Tayfası’nın tabloları da gelecek. Ama ilk durağımız belli:

ÖZGÜN MÜZİK

Sürprizlerini hep sevdiği bestecilerle yapmaya bayılan müzik branşı son yıllarda Thomas Newman’a Skyfall, Saving Mr. Banks, Bridge of Spies ve Passengers ile beleş adaylıklar hediye ettiği için önce Victoria & Abdul’da Newman’ın imzası olduğunu söyleyerek söze girmek istiyorum. Ama geçtiğimiz yıllara nispeten daha kalabalık bir yarış söz konusu olduğundan sıranın ona geldiğini görmeyebiliriz. Çünkü bir tarafta da yine bu branşın favorilerinden John Williams iki farklı yapımla mücadele ediyor: The Post ve Star Wars: The Last Jedi. Genel kanı Hans Zimmer’ın Dunkirk’le görmezden gelinmeyeceği olsa da Blade Runner 2049 ile tercih edilip Nolan’ın filminin dışarıda bırakılması olası. Alexandre Desplat (The Shape of Water) ve Jonny Greenwood (Phantom Thread) ise net favori pozisyonundalar. Tahminlerime koyduğum diğer üçlünün dışarıda kalacağına inansam bile Desplat ile Greenwood’un yerinin kolay kolay sarsılmayacağından eminim. Bugüne kadar adaylık vermekte pek cimri davrandıkları Carter Burwell ise En İyi Film kategorisinin en iddialı aday adaylarından biriyle mücadelesini verdiği için Carol’dan sonra bir kez daha yüzü gülecekmiş gibi hissediyorum. Bir Michael Giacchino sevdasına kapılıp, benim aklımda hiç kalmasa da pek övülen War for the Planet of the Apes bestelerinin de sürpriz yapmak üzere bir kenarda beklediğini ekleyeyim.

1. THE SHAPE OF WATER
Alexandre Desplat
(Fox Searchlight)

2. PHANTOM THREAD
Jonny Greenwood
(Focus Features)

3. DUNKIRK
Hans Zimmer
(Warner Bros.)

4. THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI
Carter Burwell
(Fox Searchlight)

5. THE POST
John Williams
(20th Century Fox)

İddialılar: Darkest Hour, Blade Runner 2049, Victoria & Abdul
Uzak ihtimaller: War for the Planet of the Apes, Star Wars: The Last Jedi, Coco


ÖZGÜN ŞARKI

Bu dalda tahmin yapmaktan ne kadar nefret ettiğimi anlatamam. Akademi’nin müzik branşı özgün şarkı kategorisinde yarışmaya hak kazanmış parçaları teker teker dinleyip 6 ile 10 arasında bir rakamı seçerek oyluyor ve en yüksek ortalamaya ulaşan beş şarkı aday kabul ediliyor. Burada da yine aday etmeye doyamadıkları birkaç isim var. Mesela J. Ralph… Bu yıl direkt bestesine imza attığı bir parça yok elimizde. Fakat Elvis Costello’nun “You Shouldn’t Look At Me That Way” isimli şarkısı, J. Ralph’in müziklerini yaptığı Film Stars Don’t Die in Liverpool’da çalıyor. Ya da Diane Warren… Burlesque ile dışarıda bırakılmış efsanevi söz yazarının Beyond the Lights gibi uyduruk bir filmle ilk beşe kalmış olması, Marshall’dan “Stand Up for Something”i tahminlere eklemek için yeterli bir sebep. Direkt parçanın etrafına kurulmuş anlatısıyla Coco’dan “Remember Me” ve kampanya yapmaktan çekinmeyen Sufjan Stevens harikası “Mystery of Love” ile Call Me by Your Name’i burada göreceğimize de bir şüphem yok. Beşliyi doldurmak üzere beklenmedik bir gişe başarısı elde eden ve oylama dönemi boyunca gündemde kalan The Greatest Showman’ın Akademi’ye gönderdiği yegâne parça “This Is Me”yi de unutmayın.

1. CALL ME BY YOUR NAME
“Mystery of Love”
(Sony Classics)

2. COCO
“Remember Me”
(Pixar)

3. THE GREATEST SHOWMAN
“This Is Me”
(20th Century Fox)

4. MARSHALL
“Stand Up for Something”
(Open Road)

5. FILM STARS DON’T DIE IN LIVERPOOL
“You Shouldn’t Look at Me That Way”
(Sony Classics)

İddialılar: Mighty River (Mudbound), Evermore (Beauty and the Beast)
Uzak ihtimaller: Jump (Step), I Don’t Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker), It Ain’t Fair (Detroit)


SES KURGUSU

Ses kurgusu tahminlerinde bize yardımcı olacak MPSE (Motion Picture Sound Editors) henüz adaylarını açıklamadı. Dolayısıyla burada söyleyeceklerimin herhangi bir dayanağı olmadığını ve her sene ses kurgusu tahminlerimde fena patladığımı belirtmem şart. O yüzden hiç risk almayıp en tahmin edilebilir beşliyi kullanacağım. Kimmiş o beşli? Tabii ki de gümbür gümbür savaş efektleriyle Dunkirk, şehr-i replikantın keşmekeşiyle Blade Runner 2049, Bellbottoms çığlıklarımızın sebebi Baby Driver ve dışın dışından daha yüce nidalar sunan Star Wars: The Last Jedi. Bu formüle bir de The Shape of Water ekledim, ama çok da hoşuma gittiğini söyleyemem bu tahminimin. War for the Planet of the Apes yaptığı kampanyanın sonucunu alabilir mi diye düşünüyorum. Ya da Wonder Woman mesela… Ne de olsa film epey bir süre gündemde kaldı ve Cinema Audio Society’de sürpriz yaptı.

1. DUNKIRK
(Warner Bros.)

2. BLADE RUNNER 2049
(Warner Bros.)

 

3. BABY DRIVER
(Sony)

4. THE SHAPE OF WATER
(Fox Searchlight)

5. WAR FOR THE PLANET OF THE APES
(20th Century Fox)

İddialılar: The Shape of Water, Wonder Woman
Uzak ihtimaller: Beauty and the Beast, Detroit, Only the Brave


SES MİKSAJI

Ses miksajıyla ilgili söyleyebileceğim daha çok şey var galiba. En azından elimizde CAS’in adayları mevcut. Bu yıl kafadan bir müzikal listeye girer diyemiyoruz; çünkü elimizde The Greatest Showman denilen tren enkazı mevcut. Fakat neredeyse bir müzikal olacak kadar çok ezgi kullanan Baby Driver, senenin En İyi Film iddialısı olarak kategoride yerini almaya hazırlanan The Shape of Water, teknik harikalar Dunkirk ile Star Wars: The Last Jedi ve CAS’in listesine giremese de Oscar’ı ıskalayacağını zannetmediğim Blade Runner 2049’a eşlik edecek. Bu arada Villeneuve filmleriyle Cinema Audio Society’nin ciddi bir problemi olsa gerek. Geçmişe baktığınızda Oscar beşlisinde yer alan Sicario ve Arrival’ı da aday etmemeyi tercih etmişler. Bu sefer aynı tuzağa düşüp tahminlerimi değiştirmeyeceğim.

1. DUNKIRK
(Warner Bros.)

2. BABY DRIVER
(Sony)

4. BLADE RUNNER 2049
(Warner Bros.)

5. THE SHAPE OF WATER
(Fox Searchlight)

İddialılar: Wonder Woman, War for the Planet of the Apes
Uzak ihtimaller: The Greatest Showman, Get Out, Beauty and the Beast


ANİMASYON

Bu yıl animasyon dalındaki oylamanın tüm üyelere açılmış olması tahmin yapmayı epey güçleştiriyor. Yaklaşık 10 yıldır Annie’nin aday ettiği havuzdan filmlerini seçtiği için Akademi, önce oradaki listeye bakmayı önereceğim sizlere. Hangi yapımlar var, hemen hatırlayalım: The Boss Baby, Captain Underpants, Cars 3, Coco, Despicable Me 3, The Big Bad Fox & Other Tales, The Breadwinner, In This Corner of the World, Loving Vincent ve Napping Princess. Bu listeye bir de endüstriden ciddi anlamda destek gören The Lego Batman Movie ve Ferdinand’ı eklersek yeterli olacaktır. Bundan sonrasında mesele kimin yeteri kadar birincilik oyu toplayabileceğini hesaplamaya kalıyor. Favori tabii ki de açık ara Coco. Dolayısıyla onu birinci sıraya yazarak başlayabilirsiniz. Ardından Angelina Jolie’nin tanıtımı için ciddi mücadele verdiği ve yapımcıları arasında yer aldığı The Breadwinner’ı ekledim tahminlerime. Üçüncü sırada ciddi anlamda kampanya yapan ve bağımsız animasyon kanadının bu seneki favorisi Loving Vincent var. Animasyon branşındaki Hollywood dışı üyelerin oylarını toplayabileceğine inancım tam. The Lego Batman Movie’yi de popüleri kayırabilecek yeni oylama sisteminin katkısı olarak ele aldım. Sanırım ilk filme yapıldığı iddia edilen haksızlığın intikamını bu devam projesiyle almak isteyeceklerdir. Beşinci sıra ise tamamen Akademi’nin yeni üyelerini ve oylama sistemini hesaplarınıza nasıl ilave edeceğinizi çözmenizle alakalı. Bence oraya konulabilecek sadece iki film var: Birisi The Boss Baby. DreamWorks bu seneki işlerinden en büyük kârı bu filmle elde etti ve Annie’de de En İyi Yönetmen dalına girmeyi başardı. Aynı dala girmeyi başaran The Big Bad Fox & Other Tales da yılın sürprizi olabilir. Daha evvel Ernest & Celestine ile aday ettikleri yönetmenler, Annie’de Loving Vincent’dan bile daha çok destek gördü ne de olsa.

1. COCO
Lee Unkrich
(Pixar)

2. THE BREADWINNER
Nora Twomey
(GKIDS)

3. LOVING VINCENT
Dorota Kobiela, Hugh Welchman
(Good Deed Ent.)

4. THE LEGO BATMAN MOVIE
Chris McKay
(Warner Bros.)

5. THE BIG BAD FOX & OTHER TALES…
Patrick Imbert, Benjamin Renner
(GKIDS)

İddialılar: The Boss Baby, Ferdinand
Uzak ihtimaller: Captain Underpants: The First Epic Movie, In This Corner of the World


BELGESEL

Bu yıl belgesel dalıyla yeteri kadar ilgilenemedim. Aslında bakıyorum 15 finalistin 11’ini izleyip elimden gelen her şeyi yapmışım. Fakat yarış ciddi anlamda sönük ve favorilerden biri olarak gösterilen Faces Places bile ağzımda acı bir tat bıraktığından uzun zamandır ilk kez bu yarışı büyük bir ilgisizlikle takip etmekteyim. Hazır Faces Places demişken… Jane ile ikisi şu an En İyi Belgesel yarışını en önde götüren yapımlar. Neredeyse tüm ödülleri silip süpürdüler. Sıradaki mücadelelerini burada verecekler. Akademi, Varda’yı daha iyi tanıdığı için bir kayırma yapacak mı hep beraber göreceğiz. Bu ikili haricinde önemli hissetmek adına Strong Island ve City of Ghosts’un da yeteri kadar oy toplayabileceğine inanmaktayım. PGA adaylığı elde etmesi sebebiyle Chasing Coral’ın da adı anılıyor. fakat ortada yeteri kadar tanıtım olmadığı gibi, pek destekçi de yok. Halbuki diğer tarafta Olimpiyatlar’dan men edilen Rusya’nın doping skandalını en ince ayrıntısına kadar anlatan Icarus daha “zamanlı” hissettirecek bir aday olarak oy bekliyor.

1. FACES PLACES
JR, Agnès Varda
(Cohen Media)

2. JANE
Brett Morgen
(National Geographic)

3. CITY OF GHOSTS
Matthew Heineman
(Amazon)

4. STRONG ISLAND
Yance Ford
(Netflix)

5. ICARUS
Bryan Fogel
(Netflix)

İddialılar: One of Us, Chasing Coral, Abacus: Small Enough to Jail
Uzak ihtimaller: Long Strange Trip, Human Flow


İlave baskı: KISALAR

Her zamanki gibi azıcık Kris Tapley, azıcık Anne Thompson tahmini karıştırıp bir de üzerine birkaç forum gezip, o da yetmezmiş gibi ulaşabildiklerimi izleyip, son olarak da IMDb’de gittikleri festivallerden ödülle dönmüşler mi diye kontrol ederek ortaya karışık bir tahmin listesi çıkardım. Ten Meter Tower ve In a Heartbeat’i sonuna kadar desteklemekten başka bir şey gelmiyor elimden. Ama ille de bir şeyler söyle diyenler için eksik kalmayayım diye her yıl üç kategoriyi de ağırlıyorum Oscar Boy sayfalarında. Buyrun bakalım:

Kısa film tahminlerim: The Silent Child, Watu Wote / All of Us, DeKalb Elementary, Rise of a Star, Lost Face
Kısa animasyon tahminlerim: In a Heartbeat, Dear Basketball, Negative Space, Lou, Fox and the Whale
Kısa belgesel tahminlerim: Ten Meter Tower, Alone, Heroine(e), Edith + Eddie, Kayayo: The Living Shopping Baskets


Yarın: Görsel kategoriler (kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı, kostüm tasarımı, makyaj & saç tasarımı, görsel efekt), yabancı film tahminleri.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...