Sinema dergisi şaşırttı

Sinema dergisi şaşırttı

Jacki Weaver (Animal Kingdom), Melissa Leo (The Fighter), Hailee Steinfeld (True Grit)

Tam 9 senedir hiç aralıksız Sinema dergisini takip ediyorum. Bir ara Altyazı’yı da alıyordum ama işte alışkanlık Sinema olunca insan başka bir dergi okuyamıyor. Oscar hastalığım ise neredeyse 8 yıldır var. Bu yıl yine başımıza birşey gelmez ve sabaha kadar oturursam 8. kez Oscarları canlı canlı izlemiş olacağım. Rakamlardan devam edersek, Oscar tahminlerini internetten yapmamın ise 3. senesi. Geçtiğimiz sene 24 daldan 17’sini, ondan önceki sene ise 24 daldan 18’ini doğru bilmiştim. Bu sene ne olur bilemiyorum. Açıkçası tahminlerimi yaparken bazen ben bile doğru çıkmamasını arzu ediyorum. Çünkü Oscar süprizi olduğu zaman çok daha keyifli ve çok daha hoş bir gece yaşamış oluyoruz. 27 Şubat gecesi göreceğiz neler olacak…

Neyse konuyu tekrar Sinema dergisine getirirsek… Geçtiğimiz sene Kerem Sanatel tarafından yapılan tahminlerden hiç memnun kalmadığımı söylemiştim. O kadar uçuk, o kadar komik isimlerle doluydu ki listesi dergiye duyduğum saygıyı kaybettim. Bu sene ise Ali Ercivan kesinlikle harika tahminler yapmış. Hatta okurken acaba benim siteme de göz atmış mıdır diye düşünmeden edemedim. Bir referans olarak kullanılmak gururlandırır beni. Neyse. Konumuz Oscar tahminleri, dergi Sinema, yazı ise Ali Ercivan’dan “Oscar’a Koşanlar”. Ocak sayısında bulmanız mümkün. Şimdi gelin, yazının devamında yer alan o listeleri hep beraber inceleyelim:

EN İYİ FİLM
1. The King’s Speech
2. The Social Network
3. True Grit
4. Inception
5. Toy Story 3
6. Black Swan
7. The Fighter
8. The Kids Are All Right
9. 127 Hours
10. Another Year
Listedeki ilk 9 film gayet benim kendi tahminlerimle uyuşuyor. Ancak Another Year 10. film olarak fazla iyimser bir tercih olmuş. Akademi her ne kadar Mike Leigh ve Clint Eastwood fanatikliğiyle bilinse de son yıllarda ezber bozan bir tutum sergilemekte. Bakınız: Clint Eastwood/Invictus vakası, Mike Leigh/Happy-Go-Lucky vakası. O yüzden 10. film olarak Winter’s Bone ve The Town’ın ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Ama Another Year çıkarsa da şoka girmeyeceğimiz kesin.

EN İYİ YÖNETMEN
1. David Fincher, The Social Network
2. Tom Hooper, The King’s Speech
3. Joel & Ethan Coen, True Grit
4. Darren Aronofsky, Black Swan
5. Danny Boyle, 127 Hours
6. Christopher Nolan, Inception
7. Mike Leigh, Another Year
8. David O. Russell, The Fighter
9. Debra Granik, Winter’s Bone
10. Peter Weir, The Way Back
Yine çok çok güzel tahminler. Ama Sinema dergisi yazarlarının bir türlü Inception’la yıldızı barışmadı. O yüzden Christopher Nolan’ı ilk 5’e sokmamışlar. Benim ilk 5 beklentim daha çok: Fincher, Hooper, Aronofsky, Nolan ve Russell şeklinde. Bu 5’i bozabilecek isimler Coen Kardeşler ve Boyle. Ancak 127 Hours pek Akademi’nin tarzı bir film değil. Black Swan’i bile nasıl kucaklayacaklar diye düşünürken bambaşka bir yönetmenliğe nasıl uyum sağlarlar bilemiyorum.

EN İYİ ERKEK OYUNCU
1. Colin Firth, The King’s Speech
2. James Franco, 127 Hours
3. Jeff Bridges, True Grit
4. Robert Duvall, Get Low
5. Jesse Eisenberg, The Social Network
6. Ryan Gosling, Blue Valentine
7. Javier Bardem, Biutiful
8. Mark Wahlberg, The Fighter
9. Leonardo DiCaprio, Shutter Island
10. Paul Giamatti, Barney’s Version
Her ne kadar Colin Firth’in Oscar’ının kesin olmadığını söylesem de şu an bu ödül için en ideal isim Firth gibi gözüküyor. Sinema dergisinin tahminlerinde ise hakikaten şahane bir liste yapılmış. Ama ben 5. adaylık için Duvall, Gosling ve Wahlberg isimlerini düşünüyorum. Duvall’in oyunculuğu şahane, ama filmin gösterim tarihinin üzerinden çok zaman geçti. Gosling kesinlikle genç neslin en iyi aktörlerinden biri, ancak Blue Valentine SAG tarafından ciddi anlamda dışlandı. Wahlberg’in ise filmi çok beğenildi, ama sonuçta o Mark Wahlberg…

EN İYİ KADIN OYUNCU
1. Annette Bening, The Kids Are All Right
2. Natalie Portman, Black Swan
3. Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
4. Nicole Kidman, Rabbit Hole
5. Michelle Williams, Blue Valentine
6. Lesley Manville, Another Year
7. Julianne Moore, The Kids Are All Right
8. Hailee Steinfeld, True Grit
9. Hilary Swank, Conviction
10. Sally Hawkins, Made in Dagenham
Benim de ilk 5 tahminim burayla tam olarak aynı. Lesley Manville’in performansının yardımcı kadın kategorisinde mi yoksa burada mı değerlendirileceğiyle ilgili karmaşık bir durum söz konusu. Hailee Steinfeld ise yapımcılar tarafından yardımcı kadın oyuncu dalında pazarlanıyor. Ama Keisha Castle-Hughes ve Kate Winslet örneklerinde görüldüğü gibi Akademi kendi bildiğini okuyabilir. Yine de Steinfeld’den bir adaylık beklediğimi söyleyemeyeceğim. Mümkünse de buradaki ilk 5 hiçbir şekilde bozulmasın. Tabi Jennifer Lawrence olmasa da olur ama çok beğenildi, ne yapalım.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
1. Christian Bale, The Fighter
2. Geoffrey Rush, The King’s Speech
3. Mark Ruffalo, The Kids Are All Right
4. Jeremy Renner, The Town
5. Andrew Garfield, The Social Network
6. Sam Rockwell, Conviction
7. John Hawkes, Winter’s Bone
8. Bill Murray, Get Low
9. Matt Damon, True Grit
10. Ed Harris, The Way Back
Bu yıl benim kesin olarak gördüğüm tek Oscar var ki o da Christian Bale’ınki. Ali Ercivan buradaki tahminlerinde de isabetli isimler seçmiş. Ama ben Garfield ya da Renner’ın yerini John Hawkes’ın alabileceğini düşünmekteyim. Hatta SAG adaylığından sonra buna daha fazla inanmaya başladım. Umarım yanılırım.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
1. Amy Adams, The Fighter
2. Helena Bonham Carter, The King’s Speech
3. Melissa Leo, The Fighter
4. Jacki Weaver, Animal Kingdom
5. Hailee Steinfeld, True Grit
6. Mila Kunis, Black Swan
7. Barbara Hershey, Black Swan
8. Olivia Williams, The Ghost Writer
9. Dianne Wiest, Rabbit Hole
10. Miranda Richardson, Made in Dagenham
Ve işte bu yılın en süprize açık kategorisi. Kim kazanacaktan geçtim kimin aday olacağı bile merak konusu. Hailee Steinfeld’in hangi dalda değerlendirileceğini bir kenara atıp bu ödülü alabilecek isimlere yönelirsek Amy Adams ve Melissa Leo arasında gidip geliyorum. Leo pek çok kritik ödülü topladı ama Amy Adams’ın çok daha iyi olduğunu söyleyip duruyorlar. The Fighter’ı izleyince kendi düşüncemi belirteceğim. Ama içimden Jacki Weaver’ın burada öne çıkabileceği geçmiyor değil. Böyle bir performansa nasıl karşı koyabilirler merak konusu.

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
1. The King’s Speech
2. The Kids Are All Right
3. The Fighter
4. Another Year
5. Blue Valentine
6. Inception
7. Black Swan
8. Somewhere
9. Made in Dagenham
10. Get Low

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
1. The Social Network
2. Toy Story 3
3. Winter’s Bone
4. True Grit
5. 127 Hours
6. The Town
7. Rabbit Hole
8. The Ghost Writer
9. The Way Back
10. How to Train Your Dragon

EN İYİ YABANCI FİLM
1. Life, Above All (Güney Afrika)
2. Incendies (Kanada)
3. Of Gods and Men (Fransa)
4. In a Better World (Danimarka)
5. Son of Babylon (Irak)
6. Biutiful (Meksika)
7. Bal (Türkiye)
8. Dogtooth (Yunanistan)
9. La prima cosa bella (İtalya)
10. Carancho (Arjantin)

Sonuçta Sinema dergisi geçen seneki rezalet derlemesinden sonra arayı çok güzel kapatıp çok isabetli tahminlerde bulunmuş. Eğer yanılırsak beraber yanılacağız, orası kesin

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...