Takip et

Tahminler

PGA tahminleri

tarihinde yayınlandı.

PGA adayları önümüzdeki salı, 4 Ocak’da açıklanacak. Geçen sene tıpkı Akademi gibi adaylarını 10’a çıkaran Producers Guild of America’nın Oscarlarla oldukça örtüşmek gibi bir durumu var. 22 Ocak’ta da sahiplerini bulacak PGA ödüllerinin öncelikle geçtiğimiz senelerdeki seçimlerine bir bakalım isterseniz…

PGA son 3 yıldır Akademi’yle aynı adresi işaret etmiş. 2009’da The Hurt Locker, 2008’de Slumdog Millionaire, 2007’de ise No Country for Old Men. Lakin 2006 yılına geldiğimizde Little Miss Sunshine‘ın The Departed‘ı yendiğini görüyoruz. 2005’de ise Akademi Crash‘i ödüllendirirken, PGA Brokeback Mountain‘i seçmiş. Bu seçim yine beklendiği gibi ama Little Miss Sunshine‘ın galibiyeti PGA’in özgün tercihler yapma konusunda hiç de çekinmediğini gösteriyor. Ayrıca dikkat ederseniz 5 film de büyük bütçeleri olmayan, gişede harikalar yaratmamış filmler. Birazcık kritiklerin seçimi gibi duruyor. Ama 97 yılına döndüğünüzde de tıpkı Oscarlar gibi L.A Confidential yerine Avatar tercih edilmiş. Üstelik PGA’in tarihinde The Aviator, Moulin Rouge! gibi zaferler de mevcut.

Gelelim PGA Ödülleri’nin geçen seneki adaylarına… Oscarlarla 8 film tutuşurken A Serious Man ve The Blind Side yerine Invictus ve Star Trek‘i tercih etmişler. Kazanan The Hurt Locker olduğunda da zaten filmin önüne artık kimsenin geçemeyeceğini ve Akademi’nin Avatar‘a mucize bir dokunuş yapacağını düşünmemiştik. Bilmiyorum durumun ciddiyetinin ne kadar farkındasınız ama Oscarla büyük ölçüde örtüşen bir ödül var karşımızda. Tabi hiçbir şey kesin sayılmaz. Sonuçta biri sadece prodüktörlerden oluşan bir grup. Diğerinde ise sinemaya dair her türlü meslek grubundan insan mevcut.

Tahminlerimi yapmadan önce PGA’in ne olursa olsun The Social Network‘ü gideceğini düşündüğümü söylemeliyim. Başka bir film kazanırsa hakikaten büyük bir şok olur ve işler fena halde karışır. Bu karışmayı istiyor muyum? Kesinlikle. Çünkü The Social Network‘ün abartıldığını ve o kadar da iyi olmadığını düşünüyorum. Daha iyisiyle karşılaştım mı? Belki Black Swan

1. The Social Network
2. The King’s Speech
3. The Fighter
4. Black Swan
5. Inception
6. Toy Story 3
7. True Grit

İlk 7 filmin aşağı yukarı böyle olacağı kesin. Adaylıklarına kesin olarak bakıyorum.

8. The Kids Are All Right
9. 127 Hours
10. Winter’s Bone
11. The Town

Bu 7 filmden sonra gelen 4’lü ise son 3 adaylık için kıyasıya mücadele edecek. Winter’s Bone da Jennifer Lawrence‘ın oyunculuğu haricinde seyirciye hiçbir şey katmayan ve gereğinden çok fazla abartılan bir film olsa da oy verenler “Herkes beğendiğine göre oy vermeliyim.” mantığıyla filmi ilk 10’a taşıyabilir. Tabi bu durumun Oscarlarda tekrarlanmamasını istemek dışında elimizden birşey gelmiyor.

12. Blue Valentine
13. Shutter Island
14. Rabbit Hole
15. The Ghost Writer
16. Animal Kingdom

Bu 5 film de tıpkı geçen seneki Star Trek durumu gibi bize süpriz yapabileceğini düşündüklerim. Shutter Island erken gösterim tarihi sebebiyle epey bir oy kaybetti. Animal Kingdom ve Rabbit Hole küçük filmler olsa da kendine has bir hayran kitleleri mevcut. Blue Valentine, SAG tarafından görmezden gelinmiş olsa da PGA’in kucaklaması sonucu ivmesini arttırabilir. The Ghost Writer ise bu 16 film arasında abartıldığını düşünmeme rağmen hakikaten çok seveni olan bir film ve son haftalarda adından sıkça söz ettiriyor.

Bunların haricinde birşeyle karşılaşır mıyız? Hiç sanmıyorum. Olursa da hakikaten büyük bir süpriz olur. O zaman da zaten bunları uzun uzun konuşuruz… Şimdilik 4 Ocak’ı bekleyip göreceğiz.

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin