2011 Oscar adaylarıyla ilgili birkaç not

2011 Oscar adaylarıyla ilgili birkaç not

 

Jacki Weaver, Animal Kingdom

Oscarları son 7 yıldır canlı canlı izliyorum. Bu yıl 8 olacak. İnternetten tahmin yapışımın ise 3. senesi. 81. Akademi Ödülleri’nde ödüllerin 24’ünden 18’ini, 82. Akademi Ödülleri’nde ise 24’ünden 17’sini doğru bilmiştim. Bu sene durum ne olur bilemiyorum. Oscar Predictions of Umua sitesinde başlayan serüvenimiz The Oscar Boy’da devam ediyor. Yakında siteyle ilgili çok daha farklı değişimler söz konusu olacak. Kesinliğe kavuşunca sizlere de bahsedeceğim elbet. Ama şimdi bu senenin Oscar adaylarını ve benim tahminlerimdeki sonuçlarımı şöyle bir inceleyelim istiyorum. Önce tahminlerle ilgili bir muhasebe:

%89 (40/45) – Ana kategorilerdeki tahminlerimin sonuçları… Film, yönetmen, oyuncular ve senaryolar.
%79 (83/105) -Tüm kategorilerdeki tahminlerimin sonuçları… Kısalar hariç.
Hiç ama hiç fena değil… Üstelik kaçırdığım adayların çoğu listemin 6 ya da 7. sıralarında mevcut. Hakikaten kaçırdığım tek adaylık En İyi Kostüm Tasarımı’nda I Am Love‘a ait. Son dakikada tahminlerimden çıkardığımı belirtmiştim zaten. O yüzden ona da birşey diyemiyorum. Bu yıl bizi en çok şaşırtan şeylerin başında Christopher Nolan‘ın yine yönetmen dalında aday olamaması geliyor. İlginçtir ki Nolan hem En İyi Özgün Senaryo hem de En İyi Film kategorisinde Inception‘ın prodüktörü olarak aday oldu. Tabi yönetmen dalına aday olamaması bizi hepsinden çok üzdü. Üstelik Inception‘ın görmezden gelindiğini de söyleyemeyiz. Ama filmin özellikle başarılı olduğu iki dalda, yani En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu dallarında aday olmasını istiyor ve bekliyorduk. Öyle ki Nolan‘ın son filminin kurgu dalında ödülü kapacağını düşünmekteyim. Bunun haricinda Burlesque‘ün aday olamamasına şaşıranlar oldu. Bence bu birazcık şarkıyla değil de Burlesque’le alakalı birşey. Bu derece vasat bir filmi Oscar tarihinde görmek istememiş olabilir oy verenler. Ve Javier Bardem… Buna da şaşırmamak gerek. Ama böyle bir mucizeyi gerçekten bekliyor muyduk? Hayır.

Küçük notlar…

  • Bu sene oyuncu dallarında aday olan isimlerden dördü daha önce Oscar almış yıldızlar: Javier Bardem (No Country for Old Men – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu) Jeff Bridges (Crazy Heart – En İyi Erkek Oyuncu), Nicole Kidman (The Hours – En İyi Kadın Oyuncu), Geoffrey Rush (Shine – En İyi Erkek Oyuncu)
  • 20 oyuncu adayından 8’inin ise ilk adaylığı: Christian Bale, Jesse Eisenberg, James Franco, John Hawkes, Jennifer Lawrence, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld ve Jacki Weaver.
  • Diğer oyuncu adaylarında ise durum şöyle: Helena Bonham Carter, Colin Firth, Melissa Leo, Natalie Portman, Jeremy Renner ve Michelle Williams‘ın ikinci; Amy Adams, Javier Bardem ve Nicole Kidman‘ın üçüncü; Annette Bening ve Geoffrey Rush‘ın dördüncü; Jeff Bridges‘ın altıncı adaylığı.
  • Yönetmen kategorisindeki 3 aday için de bu sene ilk kez Oscar adaylığı heyecanı yaşanıyor: Darren Aronofsky, Tom Hooper ve David O. Russell. David Fincher, The Curious Case of Benjamin Button‘dan sonra ikinci adaylığını almış durumda. Coen Kardeşler ise bu sene aldıkları 3 adaylıkla beraber her birisi 13 adaylığa sahip. Ayrıca ikisinin de 4’er Oscar’ı var.
  • Bu yılın ilginç adaylıklarına gelirsek… Özellikle iki tanesine dikkat çekmekte yarar var. Birincisi daha önce iki kere Grammy’ye aday olmuş dünyaca ünlü şarkıcı Dido. 127 Hours‘ın şarkısı “If I Rise” ile özgün şarkı kategorisindeki adaylardan biri. Daha önce The Departed ile Oscar’a aday olan Mark Wahlberg ise The Fighter‘daki oyunculuğuyla değil ama prodüktörlüğüyle En İyi Film kategorisine aday olmuş durumda.
  • En İyi Film dalında Scott Rudin‘in iki adaylığı var. Biri The Social Network‘le, diğeri ise True Grit‘le. Bundan önce The Hours ve No Country For Old Men ile de aday olan Rudin, No Country For Old Men En İyi Film ödülünü alınca heykelciği evine götürmüştü. Bu sene Rudin‘in The Way Back ve Greenberg‘in prodüktörlüğünü üstlendiğini eklemekte de yarar var.
  • The King’s Speech 12 dalda aday olarak bu yılın en çok Oscar adaylığı olan filmi. Oscar tarihinde bugüne kadar 12 adaylık alan 14. film. Bu 14 filmden sadece 8’i En İyi Film Oscar’ını almış: Gladiator, The English Patient, Schindler’s List, Dances With Wolves, My Fair Lady, Ben-Hur, On the Waterfront ve Mrs. Miniver. Alamayanlar ise: Reds, Becket, A Streetcar Named Desire, Johnny Belinda ve The Song of Bernadette.
  • Driving Miss Daisy‘den beri En İyi Yönetmen dalında adaylığı olmadan Oscar alan film yok. Yani Black Swan, The Fighter, The King’s Speech, The Social Network ve True Grit haricinde En İyi Film adayı olan filmlerin Oscar alması epey zor. Aynı şekilde Titanic‘den beri senaryo adaylığı olmadan En İyi Film seçilen bir yapım da yok. Bu da 10 adaydan senaryo adaylığı olmayan tek film Black Swan için zor bir durum.
  • James Franco Akademi Ödülleri’ni sunup aday olan tarihteki 8 kişi.  Daha önce Frank Capra, David Niven, Michael Caine, Walter Matthau, Jeff Bridges, Glenn Close ve Paul Hogan da hem sunup hem de aday olmuşlardı. Yalnız bu isimlerden sadece ikisi (Frank Capra ve David Niven) sunuculuk yaptıkları sene ödül alabildiler.
  • Toy Story 3 bugüne kadar En İyi Film dalında aday olmuş Beauty and the Beast ve Up‘dan sonra 3. animasyon.
  • Bu sene aaday olan 20 oyuncudan 3’ü Avustralyalı: Nicole Kidman, Geoffrey Rush ve tabiki Jacki Weaver.
  • Ve son olarak bu sene prodüksiyon şirketleri arasındaki sonuç adaylık sayısı olarak şu şekilde sonuçlandı: Paramount 18, Weinstein 13, Warner Brothers 12, Fox Searchlight 11, Disney/Pixar 10, Sony/Columbia 9.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Geri İzleme: Tweets that mention 2011 Oscar adaylarıyla ilgili birkaç not « The Oscar Boy -- Topsy.com

Yorum yazın...