Takip et

Oscar 2011

Oscar Rehberi – Ödüllere 10 gün kala: En İyi Kadın Oyuncu

tarihinde yayınlandı.

Sürekli ödüllerin kesin sahiplerinin olmadığını vurguluyorum ama inatla bana karşı çıkanlar var. Bu yıl süpriz yılı, bu yıl her türlü şoka açık bir yıl. Küçük dilimizi yutacağımız bir yıl. Ve Annette Bening‘in Natalie Portman‘ı devirebilme ihtimalinin olduğu bir yıl. Hem de aldığı pek çok ödüle rağmen. Yine de tahmin kısmını son tahminler yazıma bırakıyorum. Adaylar aşağıda. Yazının devamında da adayların performanslarını izleyebilirsiniz.

EN İYİ KADIN OYUNCU

Annette Bening, The Kids Are All Right
Dördüncü Oscar adaylığı. Daha önce En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında “The Grifters” (1990) ile, En İyi Kadın Oyuncu dalında ise “American Beauty” (1999) ve “Being Julia” (2004) ile aday olmuş. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında “The Grifters” (1990) ile aday olduğu yıl Whoopi Goldberg (Ghost) ödülü kazanmıştı. En İyi Kadın Oyuncu dalında “American Beauty” (1999) ve “Being Julia” (2004) ile aday olduğunda ise her ikisinde de kazanan Hilary Swank (Boys Don’t Cry ve Million Dollar Baby) oldu.

Nicole Kidman, Rabbit Hole
Üçüncü Oscar adaylığı. İlk kez “Moulin Rouge!” (2002) ile aday olduğunda ödülü Halle Berry (Monster’s Ball) kazanmıştı. Ancak “The Hours” (2002) ile aldığı adaylıkta ödüle kavuştu.

Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
İlk Oscar adaylığı.

Natalie Portman, Black Swan
İkinci Oscar adaylığı. “Closer” (2004) ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday olduğu yıl ödülü Cate Blanchett (The Aviator) almıştı.

Michelle Williams, Blue Valentine
İkinci Oscar adaylığı. Daha önce “Brokeback Mountain” (2005) ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday olduğunda ödül Rachel Weisz‘a (The Constant Gardener) gitmişti.

Devamını oku
7 Comments

7 Comments

  1. Tugrul

    17 Şubat 2011 at 17:22

    Akademi zamanı geldi diye bening e ödül verecekse o zaman julıanne moore u da aday yapıp verseydı. Moore 5 kez aday oldu ama hic vermediler ödül. O yüzden bening olayının abartıldıgını dusunuyorum ve cıfte standart olur ödülü verirlerse. Ayrıca bening ın lezbıyenı oynaması dısında cokta bir espri ve de iyi bir performans göremiyorum. Hilary swank bile convision daki rolüyle daha iyiydi bening’e göre.

    Sonuc olarak akademinin ne halt yedigi belli degil hicbir zaman. İşine gelınce hak eden kazansın diyor isine gelince de sırası geldi. İshal olmus gibi sürekli kıcını tutamıyor..

    • Enes

      17 Şubat 2011 at 20:36

      Çok başarılı bir yorum:)

  2. umurtas

    17 Şubat 2011 at 21:25

    Şimdi sanki Akademi ödülü Bening’e vermiş gibi acımasızca eleştirmek yanlış. Ben tüm olasılıkları söyleyerek olayı mümkün olduğunca açık hale getirmek istiyorum. Bir de bu ödül mevzusu çok farklı birşey. Mesela bana göre de Conviction ne Hilary Swank ne de Sam Rockwell’in seyirciye hiç birşey katmadığı bir film, ki ben Rockwell’i çok severim. Klasik “Aaa bakın bir kadın daha tek başına zorluklara göğüs gerdi.” hikayesi. Ardından Swank’in bitmek bilmeyen ağlama nöbetleri ve mimikten yoksun kaş hareketleri. Natalie Portman-Annette Bening olayı da çok başka. Bening’in performansı bana göre yılın en iyi kadın performanslarından biri. The Kids Are All Right eleştirimde de bana göre Julianne Moore’un o filmde iyi olmadığını söylemiştim ben hatta. Ama Natalie’yi Annette’e tercih ederim orası ayrı.

  3. Tugrul

    19 Şubat 2011 at 17:43

    Julianne Moore konusunda biraz haksızlık yaptıgınızı düsünüyorum. Bana göre iyiydi performansı ve hatta yardımcı kadın oyuncu kategorisinde bile degerlendirilebilirdi. Zaten bir yerde moore’un aday olarak gösterilmesi, bening’in oylarını etkıleyecegi yönünde okumustum sanırım. Akademi kime verir o 3 asagı 5 yukarı belli gibi cogu dalda. Ama imdb de esaretin bedeli 1 numarada hala. Ve “en iyi film” ödülü alamamıs bır fılm akademi tarafından. O yüzden sıradan izleyicinin begenısı her zaman icin daha degerlı gibi geliyor. Sonucta slumdog millioner gibi aptal bir filmi ödüle bogmalarını da anlamıs degilim hic bir zaman.

    • umurtas

      19 Şubat 2011 at 17:51

      Madem imdb’nin hiçbir ön koşulu olmayan üyeliğini alan herkesin oy vererek belirlediği listesini dikkate alıyoruz, o zaman beğinisi daha değerli olan izleyicinin Slumdog Millionaire gibi aptal bir filmi 122. sıradan listeye soktuğuna dikkat çekmekte de yarar var. Ben inatla ishal ve benzeri enteresan benzetmelerine bunun 5 bin küsür insanın oy vererek belirlediği bir ödül olduğunun tekrar tekrar altını çiziyorum. Burada Akademi’nin avukatlığını yapıyormuş gibi oluyorum ama sitenin adı Oscar Boy zaten. Oturup seçimlerini sorgulamaya kalmak gibi bir misyon edinmektense daha çok kabullenip neden seçtiklerini anlamaya çalışmak gibi bir yaklaşımı benimsedim. Kaldı ki Slumdog Millionaire bana göre de 2008’in en iyi filmiydi. Ben ne The Dark Knight’ı, ne de The Curious Case of Benjamin Button’ı Slumdog’dan daha iyi bir yerde görüyorum. Ve o sene de tahminlerde bulunduğum için şunu eklemek zorundayım. 2008 yılında ödül dağıtan kritik grupları içerisinde En İyi Film ödülünü en çok Slumdog Millionaire aldı. Hatta rakamları da vereyim. Slumdog 20 tane En İyi Film ödülü toplarken, o seneki En İyi Film adaylarından ona en yakın film Milk oldu ve o da sadece 4 tane ödül aldı.

  4. Tugrul

    19 Şubat 2011 at 18:12

    1 ile 122 arasında ucurum var ama 🙂 Ben sorgulayarak fikrimi beyan edebilecegimi sanıyorum. Ve zaten siz de zaman zaman söylüyorsunuz, oyunculuk adına cok ıyı bır performans sergılemedıklerı halde ödül alan oyuncular da var. (halle berry ve hılary swank harıc ) 🙂 . Yani bu sene kıngs speech konusunu da umarım slumdog gibi abartmazlar. Cünkü slumdog ta bana göre sıradan bir filmdi. O kadar ödüle bogulacak bir hali de yoktu.

    Ayrıca siz fikrinizi söylüyorsunuz bende kendıme ait olanları. Adaletli olmuyor akademinin ödülleri bu kadar bariz..

  5. Tugrul

    20 Şubat 2011 at 12:09

    Ayrıca sunu da belirtmek lazım ki, Geraldine page gibi ölmesine 2 sene kala bir oyuncu oscar da alabiliyor. Daha önce 7 defa aday olmasına ragmen 8 inci de alabiliyor. Ve 2 sene sonra da ölüyor kadın. O yüzden akademi bazılarına gelince cok acımasız olabiliyor. Bening icin daha vakit var diyorum.

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin