Takip et

Oscar 2012

84. Akademi Ödülleri – Aday Tahminleri: Part III

tarihinde yayınlandı.

Ve son tahminler… Yarın saat 15:30’da 84. Akademi Ödülleri’nin adayları açıklanacak. Bu yazı da yarın açıklanacak adaylar için son tahminlerim. Ama günün ilerleyen saatlerinde sinema bloggerlarının ortak tahminleriyle ilgili bir yazıyla karşılaşacaksınız. Yarın da olası sürprizlerden bahsedeceğim biraz. Hemen önemli kategorilerdeki tahminlerimize geçelim. Siz de tahminlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

EN İYİ FİLM

Siteyi ilk kez okuyanlara, okuyup da yeni kuralları bilmeyenlere sesleniyorum. Bu yıl 5, 6, 7, 8, 9, hatta 10 En İyi Film adayı olabilir. Çünkü kurallar değişti! Eğer bir film birincilik oylarının %5’ini alırsa En İyi Film adaylığı alma şansına erişiyor. Yani bu ne demek? Bu yaklaşık 300 üyenin tek bir filmi birinciliğe yerleştirmesi demek. Bundan kimler yararlanacak? Fanatiği bol olan filmler. Ne ilginçtir ki fanatiği bol filmlerden bir tanesini bile listeme eklemedim. Neyse. Ben bu yıl 6 aday olacağını düşünüyorum. The Artist, The Descendants, The Help, Hugo ve Midnight in Paris eski sistem olsaydı zaten ilk beşe giren filmler olacaklardı. O yüzden yerleri kesin. Altıncı olarak ise Moneyball dedim. Fakat hiç çekinmeden söyleyeceğim, emin değilim. Moneyball benim için yılın en iyi üç filminden biri. Yalnız 300 tane birincilik oyu alabilecek mi? İşte ondan şüpheliyim. O yüzden Moneyball‘un adı yarın okunmazsa sakın şoka girmeyin!

1. The Artist
2. The Descendants
3. The Help
4. Hugo
5. Midnight in Paris
6. Moneyball

Peki o 300 oyu alabilecek filmler hangileri olabilir? The Girl with the Dragon Tattoo, çünkü Fincher gibi bir adam var arkasında. Bir de öyle bir durum ki The Girl with the Dragon Tattoo kesin aday olacak dediğinizde Fincher ve Mara için de ihtimalleri gözden geçirmeniz gerekiyor. Çılgınca bir durum. Bu yeni kurallar biz tahmincileri mahvetti. Nerede kalmıştık? Drive, çünkü o fanatiklere sahip bir film. Sadece filmin hayranları Drive‘ı aday edebilecek kadar fazla mı Akademi’de ondan emin olamıyorum. The Tree of Life zor olsa da aday olabilir, çünkü o da tıpkı Drive gibi sevilmesi halinde filmi birinci sıraya koyacak bir hayran kitlesine sahip. Ve son olarak da War Horse var. Sırf Steven Spielberg ismi bu iki buçuk saatlik işkencenin Oscar yolculuğuna katılmasına sebep aslında.

7. The Girl with the Dragon Tattoo
8. Drive
9. The Tree of Life
10. War Horse

Uzak ihtimallere gelirsek… Tinker Tailor Soldier Spy sevilmesi halinde şaşırtabilir mi? Evet. The Ides of March zaten geçen seneki 10’luk sistem olsaydı kuşkusuz aday olurdu. Bu da yeni kurallara rağmen “Acaba?” sorusunu doğuruyor. Extremely Loud and Incredibly Close iki uçta tepkiler almakta. Akademi’nin Stephen Daldry hayranlığı yine tavan yaparsa, kimse filmi tutamaz. Bridesmaids sezonu çok iyi götürdü ve hiç beklenmedik meslek birliklerinden oy aldı. Sadece senaristlerin bir kısmı Bridesmaids‘i listesinin zirvesine yerleştirse zaten iş biter. Ve son olarak Harry Potter. Bu da teknik kategorilerde oy verenler sayesinde aday olabilir. Yalnız ağırlık oyuncularda olduğu için Akademi’de işi çok zor.

11. Tinker Tailor Soldier Spy
12. The Ides of March
13. Extremely Loud and Incredibly Cose
14. Bridesmaids
15. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II

Michel Hazanavicius, Martin Scorsese, Bennett Miller, Alexander Payne ve Woody Allen

EN İYİ YÖNETMEN

Bu kategorideki tahminlerimde kafayı yemek üzereyim. Şimdi şöyle anlatayım. DGA’in yanı Yönetmenler Birliği’nin tarihinde 5’te 5 Akademi’yle aynı yönetmenleri aday etmesi çok nadir karşılaşılan bir durum. Yani DGA’in beşinden minimum bir kişi liste dışı kalabilir. Tabi kalmayadabilir, ama dediğim gibi 5’te 5 aynı olması çok sık gerçekleşen bir şey değil. Peki DGA’in adayları kimler? Michel Hazanavicius, Martin Scorsese, Alexander Payne, Woody Allen ve David Fincher. Gelen tepkilere baktığınızda en zayıf halka hangisi? David Fincher. Hatta Fincher‘la ilgili öyle şeyler söyleniyor ki The Girl with the Dragon Tattoo‘nun kariyerinin en zayıf halkası olduğunu iddia edenler bile var! Katılmıyorum tabi de eleştirileri göz önünde bulundurmak gerek. O yüzden DGA’in dört adayını listeme ekleyip beşinci sıraya da Bennett Miller‘ı yerleştiriyorum. Neden? Bir cevabım yok. Capote ile aday ettikleri gerçeğine sığınıp geri çekileceğim. Benden başka Miller‘ı tahmin eden biri var mıdır? Hiç sanmıyorum. İstediğinizi söyleyebilirsiniz, kabulümdür.

1. Michel Hazanavicius, The Artist
2. Martin Scorsese, Hugo
3. Alexander Payne, The Descendants
4. Woody Allen, Midnight in Paris
5. Bennett Miller, Moneyball

Miller‘ın “hayali” adaylığının yerine geçebilecek iki isim var. Bunlardan birincisi DGA’e aday olan David Fincher. Bu olasılığın gerçekleşmesine çok isterim. İkincisi ise Tate Taylor, ki o da The Help‘e olan sevgiyle aday olabilir. Geçtiğimiz sene hiçbir özelliği olmayan yönetmenliğine rağmen Oscarlanan Tom Hooper‘dan ne eksiği var? Nicolas Winding Refn ve Steven Spielberg ise çok olası olmayan alternatifler. Ama Akademi Refn ile bizi şaşırtabilir mi? Pek ala mümkün. Spielberg‘ü sevdikleri gerçeğini de unutmamak lazım.

6. David Fincher, The Girl with the Dragon Tattoo
7. Tate Taylor, The Help
8. Nicolas Winding Refn, Drive
9. Steven Spielberg, War Horse

Aylar öncesinde üst sıraları zorlayan Terrence Malick, bugüne kadar yaptığı her filmle Oscar’da boy gösteren Stephen Daldry ve uzak ihtimaller içerisinde kulağa belki de en mantıklı geleni George Clooney listemde yer alan diğer isimler.

10. Terrence Malick, The Tree of Life
11. Stephen Daldry, Extremely Loud and Incredibly Close
12. George Clooney, The Ides of March

Jean Dujardin, Brad Pitt, George Clooney, Leonardo DiCaprio ve Michael Fassbender

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Günlerdir tahminlerimi toparlamaya çalışıyorum ve şunu fark ettim bu yıl ana kategorilerde tahmin yapması çok güçmüş. Son günlerde okuduğum yorumlar kafamı allak bullak etti. İsterseniz buradaki kafa karışıklığımdan da biraz bahsedeyim… Clooney – Pitt – Dujardin üçlüsünün aday olacağından hepimiz eminiz. Orada bir problem yok sanırım. Leonardo DiCaprio da filmin aldığı kötü eleştirilere rağmen aday olacak gibi. Ama Michael Fassbender‘ın durumu riskli. Peki neden? Çünkü Shame‘in aldığı yaş sınırı Akademi’nin midesini bulandırabilir bu bir. İkincisi Shame hazmı kolay bir film değil. İçerisinde fazlasıyla çıplaklık var. Ve üçüncüsü (gerçi ikinciyle aynı gibi bir şey) Akademi üyeleri Fassbender‘ı devler ligine Shame ile kabul etmek istemeyebilir. Yani belki de biz Fassbender‘ı bu yıl yüz film çektiği için o lige ilave etmek istiyoruzdur. Ve kaçırdığı bir SAG adaylığı var ki Michael Fassbender‘ın durumunu iyice allak bullak ediyor. Tabi ben hala bu gerçeklere rağmen kendisinin aday olacağını tahmin ediyorum, o da ayrı bir konu.

1. George Clooney, The Descendants
2. Jean Dujardin, The Artist
3. Brad Pitt, Moneyball
4. Leonardo DiCaprio, J. Edgar
5. Michael Fassbender, Shame

Fassbender‘ın yerini alabilecek üç isim var. Michael Shannon bunlardan birincisi. 2008’de Revolutionary Road ile bir anda adaylar arasında bittiğini unutmadık. İkincisi SAG adaylığı olan Demian Bichir. Yeteri kadar kampanya yapıldı mı bilmiyorum ama Akademi üyelerine iyi tanıtabildilerse bu filmi her şey mümkün. Ve son olarak Gary Oldman. Çok sevdiğim bir aktör olmasına rağmen bana göre performansı da özel olan tek bir şey yok. Lakin Akademi’deki İngiliz üyeleri düşünerek Oldman‘ın sürpriz yapabilme ihtimalini atlamamak lazım.

6. Michael Shannon, Take Shelter
7. Demian Bichir, A Better Life
8. Gary Oldman, Tinker Tailor Soldier Spy

Hazır yeri gelmişken söyleyeyim. Ryan Gosling‘in The Ides of March‘daki performansı Drive‘dakinden kat kat üstündü! Drive‘da doğru düzgün diyaloğu bile yokken nasıl o filmde daha iyi diyebiliyorlar anlamıyorum. Neyse, bunu tartışmayacağım şimdi. Kendisi uzak ihtimaller arasında. Bir de Woody Harrelson var ama o çoktan yarış dışı kaldı.

9. Ryan Gosling, The Ides of March
10. Woody Harrelson, Rampart

Viola Davis, Michelle Williams, Glenn Close, Meryl Streep ve Tilda Swinton

EN İYİ KADIN OYUNCU

Viola Davis, Meryl Streep, Michelle Williams zaten kesin. Gelin gerisini konuşalım. Dediğim gibi bu dalda üç bayanın yeri kesin ve geriye kalan iki adaylık için 3 (belki de 4) aktris yarışıyor. Bunlardan birincisi Tilda Swinton. Kendisi aslında Oscar adaylığı için gereken her yerden adaylık aldı. BAFTA, SAG, Altın Küre, Critics’ Choice. Ama hala bir emin olamama durumu var hepimizde. Sanki Swinton‘ın ismi atlanacakmış gibi. Halbuki ben yakın gelecekte Tilda Swinton‘ın ikinci Oscar’ını alacağını düşünüyorum. Son 5-6 senedir kariyerinde kötü tek bir iş olmadığını dikkat ederseniz göreceksiniz. İkinci isim Glenn Close. Benim Swinton‘la beraber aday listeme eklediğim Close bugüne kadar 5 kere Oscar’a aday olup hiç ödül alamamış bir aktris. Akademi’nin 80ler’den sonra ilk kez Close‘la karşı karşıya kaldığını düşünürsek çok da yanılmıyorum. Bu güzel bir geri dönüş hediyesi olabilir.

1. Viola Davis, The Help
2. Meryl Streep, The Iron Lady
3. Michelle Williams, My Week with Marilyn
4. Tilda Swinton, We Need to Talk About Kevin
5. Glenn Close, Albert Nobbs

Buradan devam edelim… Son 2 için yarışan bir diğer isim Rooney Mara. Aday olmasını istesem de Mara‘nın meslektaşlarından yeteri kadar oy olabileceğinden şüpheliyim. Tek şansı Albert Nobbs‘a gelen kötü eleştiriler. Yalnız The Iron Lady de kötü eleştiriler oluyor ama Streep aday olacak. Gerçi o Meryl Streep. Filmi izlemeden Meryl‘a oy verenler var deseler inanırım. Ve ben bizi şaşırtması mümkün olarak bir de Elizabeth Olsen‘ı eklemek istiyorum. Doğru düzgün bir yerden adaylık alamadı ve yarışın içerisinde kaybolmuş durumda. Peki ya Close ile Mara arasında oylar dağılır da Olsen bir anda parlarsa? Bir de Charlize Theron‘u ekledim listeme ama nedense aday olacağına inanasım gelmiyor.

6. Rooney Mara, The Girl with the Dragon Tattoo
7. Elizabeth Olsen, Martha Marcy May Marlene
8. Charlize Theron, Young Adult

Olivia Colman benim favorilerimden. Keşke fark edilse. Aday olmayacağını biliyoruz. Sadece oy alacaklardan birinin de o olacağını düşünüyorum. Tabi bir de Felicity Jones var. Filminin unutulup gittiğine o kadar çok seviniyorumki…

9. Olivia Colman, Tyrannosaur
10. Felicity Jones, Like Crazy

The Descendants, Moneyball, The Help, The Girl with the Dragon Tattoo ve Tinker Tailor Soldier Spy

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Uyarlama senaryo dalı yılın en iyi filmlerinin yarışına tanıklık ediyor bu sene. Tahmin etmek de biraz güç o yüzden. Çünkü The Descendants ile Moneyball haricinde çok da büyük destek alan bir senaryo olmadı. The Help‘i de bu iki filmle beraber kesin aday olacaklar arasına yerleştirsek de yarışın çok dışında kaldığı da kaçınılmaz bir gerçek. Dediğim gibi tahmin etmesi çok güç. En azından ben ilk beşi tamamlarken fazlasıyla zorlandım. The Girl with the Dragon Tattoo listeyi tamamlayacağını düşündüğüm filmlerden ilki. Yalnız kötü bir uyarlama olduğu yönünde çok ağır eleştiriler aldı. Sadece Steven Zaillian‘ın ismi sanki filmi ilk beşe sokacakmış gibi geliyor. İkinci olarak ise Tinker Tailor Soldier Spy diyorum. Senaristlerin oyladığını düşünerek böyle bir tahmin yaptım. Umarım yanılmam.

1. The Descendants; Alexander Payne, Nat Faxon ve Jim Rash
2. Moneyball; Aaron Sorkin ve Steven Zaillian
3. The Help; Tate Taylor
4. The Girl with the Dragon Tattoo; Steven Zaillian
5. Tinker Tailor Soldier Spy; Bridget O’Connor ve Peter Straughan

Hugo her ne kadar teknik kategorilerini altını üstüne getirecek olsa da bence senaryo dalında adaylık alamayacak. John Logan‘la Akademi’nin arası kötüdür diyemem ama sadece senaristlerin oyladığı bir dalda böylesine kötü bir senaryonun aday olabileceğine inanmak güç. The Ides of March ise çok olası bir sürpriz. Filmin en güçlü yanlarından biri olarak görülüyor senaryosu. Clooney‘nin de Akademi’nin yeni altın çocuğu olduğu düşünülürse gayet mümkün.

6. Hugo; John Logan
7. The Ides of March; George Clooney, Grant Heslov ve Beau Willimon

Drive izleyicinin isteği, Extremely Loud and Incredibly Close olmasından korktuğumuz ihtimal ve War Horse Akademi üyesi senaristlerin kafayı yemesi halinde oy verecekleri uzak ihtimaller. Birinin dahi o ilk beşe girme şansı yok bana göre ya neyse.

8. Drive; Hossein Amini
9. Extremely Loud and Incredibly Close; Eric Roth
10. War Horse; Lee Hall ve Richard Curtis

Midnight in Paris, The Artist, 50/50, Bridesmaids ve A Separation

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Özgün senaryo ödülü için bu yıl iki filmin adı geçmekte. Birincisi çoğunluğun favorisi Midnight in Paris. Galiba Woody Allen yıllar sonra yeniden bir Oscar’a kavuşacak. İkincisi ise En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülünü vermeleri takdirinde senaryoda da pek ala Allen‘ı sollayabilecek The Artist. Bridesmaids kategoride yer alması kesin olan filmlerden. Gerçi zamanında (500) Days of Summer için de aynı şeyi söylemiştik ama Akademi filmi görmezden gelmişti. Hazır (500) Days of Summer demişken yine Joseph-Gordon Levitt‘in başrolünde yer aldığı bir başka yapım 50/50‘nin de eleştirmenlerden aldığı inanılmaz destekle buradaki yerinin sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Beşinci adaylık ise biraz sıkıntılı bir durumda. Kimin listeye gireceğine kestirmek güç. Ben tercihimi A Separation‘dan yana kullanıyorum. Akademi’den güzel bir “hoşgeldin” adaylığı olur bence bu. Belki de hayal dünyasında yaşıyorumdur bilemiyorum ama sanki en olası aday Farhadi gibi.

1. Midnight in Paris; Woody Allen
2. The Artist; Michel Hazanavicius
3. Bridesmaids; Kristen Wiig ve Annie Mumolo
4. 50/50; Will Reiser
5. A Separation; Asghar Farhadi

Thomas McCarthy ile arası iyi olan Akademi Win Win‘i ilk beşe sızdırabilir. Bunun haricinde izleyiciye ikiye bölen Beginners ve Oscar ödüllü Diablo Cody‘nin yazdığı Young Adult da var ama ikisi için de Win Win kadar güçlü ihtimaller diyemeyiz.

6. Win Win; Thomas McCarthy ve Joe Tiboni
7. Beginners; Mike Mills
8. Young Adult; Diablo Cody

Uzak ihtimallerde birinci sıraya günden güne Oscar umutlarını yitiren Margin Call‘u yerleştirdim. Margin Call‘u tahminlerinde ilk beşe yerleştirenlere ise pek güvenemiyorum. Filmi ne kadar beğensem de bu kalabalıkta o kadar oy alamazmış gibi geliyor. Martha Marcy May Marlene ise umutların tükendiği yerde, olur da dünya tersine dönerse klasmanında. Bakalım…

9. Margin Call; J.C. Chandor
10. Martha Marcy May Marlene; Sean Durkin

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM

Bu yıl yabancı dil kategorisinin finalistleri arasında hangi beş filmin aday olacağını tahmin etmek o kadar da zor değil. Çünkü hakikaten 5 güçlü, 4 zayıf film var. Ben finalistlerden İran, Almanya ve Belçika’yı izleyebildim ancak. Tahminlerimi eleştirilere bakarak oluşturuyorum onu da ekleyeyim. İran’ın filmi A Separation kuşkusuz yılın en iyilerinden. Gönül ister ki A Separation En İyi Film dalında da aday olsun. Ama şimdilik burayla yetinmek zorunda. Ben aday olduktan sonra ödülü almak için kıvranacağını da pek zannetmiyorum. Bu kategoride sürpriz zaferlerle izleyiciyi şaşırtmayı seven Akademi A Separation‘ın yerine In Darkness‘ı seçebilir deseler de buna inanmıyorum. Footnote ve Pina yine yılın iyi eleştiri alan filmleri. Pina bu kategorinin bu yılki Dogtooth‘u olacak. Yabancı dilde en iyi film adayları belirlenirken finalistler iki grubun elinden geçiyor. Birincisi Akademi’nin içerisindeki gönüllü üyeler, ikincisi ise seçici komite. Komitenin Pina‘yı bu listeye sokacağını düşünmekteyim. Monsieur Lazhar‘ın durumu ise diğerlerine nispeten daha riskli. Ama o da aday olmakta pek zorlanmaz bana kalırsa.

1. A Separation (İran)
2. In Darkness (Polonya)
3. Footnote (İsrail)
4. Pina (Almanya)
5. Monsieur Lazhar (Kanada)

Geçtiğimiz yıl bu dalda galip gelen Danimarka şu an Kanada’nın yerini alabilecek tek ülke. Bullhead‘in ilk dokuza nasıl kaldığı hakkında en ufak bir fikrim yok. Almanya ve Tayvan’la beraber bu dalın komite ürünü olduğuna inanıyorum. Omar Killed Me ise aday olmaya en uzak film gibi. Tayvan’ı listenin en sonuna yazsam da Pina‘nın yerini alabilme ihtimali var gibi. Yani gözünüzü Tayvan’dan ayırmayın derim.

6. SuperClasico (Danimarka)
7. Bullhead (Belçika)
8. Omar Killed Me (Fas)
9. Warriors of Rainbow: Seediq Bale (Tayvan)

Devamını oku
22 Comments

22 Comments

  1. Müge Dörtok

    23 Ocak 2012 at 11:47

    En İyi Film: Favorim The Artist olmak üzere;
    – The Descendants
    – The Help
    – Hugo
    – Midnight In Paris
    ** Aday olamayacak olsa da We Bought A Zoo da bu sene çok beğendiğim bir film oldu.
    En İyi Yönetmen: Favorim Michel Hazanavicius, The Artist
    – Alexander Payne, The Descendants
    – Martin Scorsese, Hugo
    – Woody Allen, Midnight In Paris
    – Bennett Miller, Moneyball
    En İyi Erkek Oyuncu. Favorim Brad Pitt,Moneyball
    – Jean Dujardin, The Artist
    – George Clooney, The Descendants
    – Leonardo Di Caprio, J. Edgar
    – Michael Fassbender, Shame
    ** Bu sene aday olamayıp da beğendiğim oyuncu: Matt Damon (Contagion ve We Bought A Zoo)
    En İyi Kadın Oyuncu: Favorim Michelle Williams, My Week With Marilyn
    – Viola Davis, The Help
    – Meryl Streep, The Iron Lady
    – Tilda Swinton, We Need To Talk About Kevin
    – Glen Close, Albert Nobbs
    ** Bu sene aday olamayıp da beğendiğim kadın oyuncu Anna Hataway One Day

    ** Bu sene aday olup da hiç beğenmediğim kadın oyuncu: Rooney Mara

  2. Müge Dörtok

    23 Ocak 2012 at 11:53

    Uyarlama Senaryo: Favorim: Moneyball
    – The Descendants
    – The Help
    – The Girl With The Dragon Tattoo
    – Tinker Tailor Soldier Spy

    ** The Girl With The Dragon Tattoo’nun oyuncu kadrosunu hiç beğenmedim. Tek beğendiğim oyuncu Christopher Plummer oldu. Bununla birlikte, kitaba bağlı kalınması ve detaylar ile çekim kalitesi hoşuma gitti.

    Özgün Senaryo: Favorim: Midnight In Paris
    – The Artist
    – 50/50
    – Bridesmaids
    – A Separation

    Yabancı Dilde En İyi Film: A Separation
    – In Darkness
    – Footnote
    – Pina
    Monsieur Lazhar

  3. yaxley

    23 Ocak 2012 at 12:46

    Bence yarın bombalar art arda patlayacak.Çünkü oylamanın ne kadar ilginç oladuğunun kimse farkına varmamış gibi gözüküyor.

    Yarışı önde götüren Hugo, The Descendants ve The Artist dışındaki filmlerin aday olma ihtimali tehlikede.Herkes The Help’den adı gibi emin ama çoğu üyenin favorisini ilk sıraya koyma derdine düştüğü bir oylamada The Help gibi bir filmi kaç üye 1. sırasına koymuştur Allah aşkına..Ki The Help’i beğenen kesim Hugo’yu beğenen kesim .Ve onlar tercihlerini Hugo’dan yana kullanmışlardır.

    Midnight in Paris hoş bir film ancak bu kargaşada aman dur şu Allen’ın güzel senaryolu filmini ilk sıraya koyayım der ki..Ki onlar The Artist’e verecek olan kesim.

    Burada The Tree of Life’ın şansı çok daha yüksek.Beğenlerin nasıl fanatik şekilde sevdiklerini biliyoruz.6000 küsur üye içerisinde en azından 2000 hadi bilemedin 1000 kişi filmi sevmiştir.Ve hiç çekinmeden ilk sıraya koyacaklarına eminim.Ki herkes tarafından riskli gösterildiği için aday olma ihtimalini düşünüp tereddütsüz ilk sıradaki yerini almıştır The Tree of Life.

    Aynı şey Dragon Tattoo için de geçerli.Fincher, Mara ve teknik harikalar..

    Risk almak istememişsin gibi geldi bana biraz.Ben bu 6’lıyı göreceğimizi zannetmiyorum..

    • yaxley

      23 Ocak 2012 at 12:49

      The Artist
      The Descendants
      Hugo
      The Tree of Life
      The Girl with the Dragon Tattoo
      Moneyball

      böyle bir liste çıkacağını düşünüyorum..

    • TigerBlood

      23 Ocak 2012 at 12:50

      şimdi düşününce haklı olduğunu anladım.
      Gerçekten The Help,Midnight İn Paris gibi filmler seviliyor tamam ama kaç kişi 1.sıraya koyacak.The Artist,The Descandants oyların çoğunu toplayacaktır.
      Ben Fincher’ın en iyi filmde ilk beşe gireceğine inanıyorum

    • Umur Çağın Taş

      23 Ocak 2012 at 12:54

      The Girl with the Dragon Tattoo için o kadar kötü yorumlar okuyorum ki özellikle orijinal filmi izlemiş ya da kitabı okumuş olanlar filmi hiç beğenmiyor. Rooney Mara için ise ne desem bilemiyorum. Ben çok beğendim lakin oyunculuk kategorilerinde sadece oyuncuların oy verdiğini unutmamak lazım. Belki tüm teknik dallarda oy verenler oyunculara da oy verebilseydi Mara’yı görebileceğimizden emin olabilirdim ama bu durumda kesin bir şey diyemiyorum. Tabi Albert Nobbs’dan da nefret eden bir kalabalık var. Onları da es geçmemek lazım. Yani Glenn Close’un yeri çok kesin değil.

      The Tree of Life konusunda sana katılmıyorum. Ben de başta birincilik oylarıyla aday olacağını düşünüyordum ama görüntü yönetmenleri haricinde doğru düzgün destek alabileceği insan sayısı çok azmış gibi geliyor bana. 300 gibi bir sayıya ulaşmaları çok zor. Drive’ı bile The Tree of Life’dan daha şanslı görüyorum.

      The Help ise ödülü dahi alabilecek film. Fazla küçümsüyorsun. Burada Viola Davis ve Octavia Spencer’a Oscar getirebilecek bir filmden bahsediyoruz. Sadece Viola’yla Octavia’ya oy verenlerin yarısı The Help’i birinci sıraya koysa aday olur.

      Gerçi çok da kesin konuşmak istemiyorum. Hepimiz çok yabancıyız bu sisteme. Ancak yarın anlayacağız neyin doğru olup olmadığını. Mesela ben de Moneyball’un aday olamamasından korkuyorum. 300 birincilik oyunu alabileceğinden az da olsa şüpheliyim. Umarım ben haksız çıkarım da kalabalık bir En İyi Film listesi görürüz. Çünkü o listede yer almayı hak eden minimum 8 film var. Bu kadar nitelikli bir yılda başarılı yapımlar liste dışı kalırsa üzülürüm.

    • Umur Çağın Taş

      23 Ocak 2012 at 12:56

      Bir de şunu da göz önünde bulunduralım. Eğer %5’lik oylar ilk beşi doldurmazsa, yani mesela sadece 4 film %5 barajına geçerse ikincilik oylarını saymaya başlayacaklar. Ki bence The Artist’in delice oy alacağı bir senede ikincilik oylarının önemi büyük olacak.

    • TigerBlood

      23 Ocak 2012 at 13:09

      Evet bir de ilk beşi doldurmama ihtimali var.The Artist ile seçilecek olan son film arasında oluşacak oy farkını çok merak ediyorum

    • yaxley

      23 Ocak 2012 at 13:12

      Ben de The Tree of Life’ı küçümsediğini düşünüyorum.300’ü en rahat geçecek filmlerden biri..Ama ikincilik konusunu düşünmemiştim.İşe o zaman The Help aday olur diyebilirim..

  4. TigerBlood

    23 Ocak 2012 at 12:47

    Umarım en iyi film ve yönetmen kategorisinde Drive aday olur ama sanmıyorum

    • TigerBlood

      23 Ocak 2012 at 12:54

      Yılın en iyi yönetmenlik filmi şüphesiz Drive filmiydi.Yani sırf ana akımdan uzak diye Nicolas Winding Refn aday gösterilmezse büyük ayıp yapılmış olur.Muhteşem bir yönetmenlikti,daha ne yapmasını bekliyorlar ?

    • TigerBlood

      23 Ocak 2012 at 13:06

      En iyi erkek oyuncu kategorisinde de Michael Fassbender’ söylediğin sebeplerden aday olmazsa büyük ayıp olur.Shame’i izlemedim ama diğer filmleriyle ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu biliyorum,umarım aday olarak görürüz.

      Belki kazanacaklar açısından sürpiz olmayacaktır,ama adaylıklar açısından sürprizlere açık bir yıl.Bu sene beğendiğim çok fazla film oldu,ama bir numaralı favorim Drive desem yanlış olmaz.Yani yarın olur da bir Drive sürprizi olursa sanırım en çok sevinen ben olurum

    • Emel

      23 Ocak 2012 at 14:04

      Üç yorumunun altına da imza mı atarım..Drive filmi benim içinde yılın en iyisi…Drive filmi; film, yönetmen ve uyarlama senaryo dallarında adaylık almalı..

  5. mertcan

    23 Ocak 2012 at 13:06

    açıkcası the artist beni o kadar etkilemedi.sessiz film olması ona artı kazandırıyor o kadar yönetmen olarak bir şey diyemem.
    oyunculuklarda bana pek yapmacık geldi .biliyorum sessiz filmlerde böyle yapmacıklık oluyor ama ben sevemedim

  6. Emel

    23 Ocak 2012 at 13:58

    Son bir kaç seneye bakınca adayları belirlemek çok kolay oluyordu…Elle tutulur güzel film sayısı ve performans az oluyordu…Ama bu sene her izlediğim filmden sonra acaba bu filmde listeye girer mi bu performansta oldukça güzelmiş yada yönetmen olağanüstü bir iş çıkarmış diyerek listelerimi altüst etti…Büyük kategorilerin hiç birini beşe indiremiyorum aslında…Sürekli altıncı adaya takılıp kalıyorum…

    En iyi film listesinde umarım altıdan fazla aday görebiliriz…Çünkü bir çok film en azından adaylık almayı hak ediyor…Bu nedenle ben 10 aday olacakmış gibi değerlendirme yapıcam…Adaylarım;
    The Artist
    Hugo
    The Help
    Drive
    The Girl with the Dragon Tattoo
    The Descendants
    Midnight in Paris
    Moneyball
    Bridesmaids
    War Horse

    En iyi yönetmen kategorisinde sevdiğim yönetmelere karşı daha hassasım sanırım..Ben D.Fincher ın aday olmasını istemenin yanında ödülüde alsın istiyorum…Adaylarım;
    David Fincher, The Girl with the Dragon Tattoo
    Martin Scorsese, Hugo
    Alexander Payne, The Descendants
    Woody Allen, Midnight in Paris
    Alexander Payne, The Descendants
    Bir hakkım daha olsa…Nicolas Winding Refn, Drive

    En iyi erkek oyuncu kategorisinde Clooney-Pitt-Dujardin üçlüsünden birini çıkarma ihtimalleri yok…Ama bu üçlüye kim katılmalı emin değilim…DiCaprio-Fassbender-Gosling grubundan çıkacak bir ikilinin daha doğru olabileceğini düşünüyorum…Adaylarım;
    Brad Pitt, Moneyball
    George Clooney, The Descendants
    Jean Dujardin, The Artist
    Leonardo DiCaprio, J. Edgar
    Ryan Gosling, Drive–Michael Fassbender, Shame

    En iyi kadın oyuncu ödülünü Michelle alsa ne güzel olur…Adaylarım;
    Michelle Williams, My Week with Marilyn
    Viola Davis, The Help
    Meryl Streep, The Iron Lady
    Rooney Mara, The Girl with the Dragon Tattoo
    Tilda Swinton, We Need to Talk About Kevin

    Uyarlama senaryo adaylarım;
    The Girl with the Dragon Tattoo; Steven Zaillian
    Moneyball; Aaron Sorkin ve Steven Zaillian
    Drive; Hossein Amini
    The Descendants; Alexander Payne, Nat Faxon ve Jim Rash
    The Help; Tate Taylor

    Özgün senaryo adaylarım;
    Midnight in Paris; Woody Allen
    The Artist; Michel Hazanavicius
    50/50; Will Reiser
    Bridesmaids; Kristen Wiig ve Annie Mumolo
    Beginners; Mike Mills

    Yabancı dil kategorisinde A Separation filmini geçecek bir film olduğuna inanmıyorum…Adaylarım;
    A Separation (İran)
    In Darkness (Polonya)
    Pina (Almanya)
    SuperClasico (Danimarka)
    Footnote (İsrail)

  7. onur

    23 Ocak 2012 at 16:15

    En iyi film adaylarım;
    The Artist
    The Descendants
    Hugo
    The Help
    Midnight in Paris
    The Tree of Life
    7. aday olursa Moneyball

    En İyi yönetmen adaylarım;
    Michel Hazanavicius, The Artist
    Alexander Payne, The Descendants
    Martin Scorsese, Hugo
    Woody Allen, Midnight in Paris
    Terrence Malick, The Tree of Life

    En iyi kadın oyuncu adaylarım;
    Meryl Streep
    Viola Davis
    Michelle Williams
    Tilda Swinton
    Charlize Theron
    Charlize Theron çok çılgınca oldu biliyorum ama ben aday olacağını düşünüyorum.

    En iyi erkek oyuncu adaylarım;
    George Clooney
    Jean Dujardin
    Brad Pitt
    Michael Fassbender
    Leonardo Dicaprio

    En iyi uyarlama senaryo adaylarım;
    The Descendants
    Moneyball
    Hugo
    The Help
    The Girl with The Dragon Tattoo

    En iyi özgün senaryo adaylarım;
    Midnight in Paris
    The Artist
    Bridesmaids
    50/50
    Beginners

    En iyi yabancı film adaylarım;
    A Seperation (İran)
    Footnose (İsrail)
    In Darkness (Polonya)
    Pina (Almanya)
    Monsieur Lazhar (Kanada)

  8. fatih

    23 Ocak 2012 at 21:09

    ilk beş dolmazsa yalnızca ikinci sıraya yazılan filmler mi sayılacak yoksa birinci sıraya yazılan fakat yüzde beş alamayanlarda mı hesaba katılacak? tam anlamadım ama süpriz olmasını bekliyorum mesela drive, tree of life, take shelter,harry potter,50/50 gibi filmlerden biri aradan çıkabilir

    • fatih

      23 Ocak 2012 at 21:15

      söylemeyi unuttum warrior fazla ödül alamadı ama bütün eleştirmenlerden olumlu tepkiler aldı ve akademide özellikle boks filmleri seven bir grup olduğu inkar edilemez bir gerçek(raging bull,rocky,million dolar baby,fighter vb..) gibi

    • Umur Çağın Taş

      23 Ocak 2012 at 21:31

      Hemen örnekle açıklayayım. Diyelimki birincilik oylarının %5’ini alan dört film var. Mesela The Artist, The Descendants, Hugo ve The Help. Bu filmler kesin olarak aday sayılıyor. İkincilik oylarına geçildiğinde de mesela Moneyball olsun örneğimiz. Moneyball’un sadece ikinci olarak aldığı oyları sayılıyor. Eğer barajı geçmiş ise o da adaylara dahil oluyor.

  9. mert

    24 Ocak 2012 at 09:42

    aşağıdakiler benim beğenilerim, inşallah hepsi tam liste aday olur.

    En iyi film:
    *The Artist
    The Descendants
    Hugo

    En İyi yönetmen:
    *Michel Hazanavicius, The Artist
    Alexander Payne, The Descendants
    Martin Scorsese, Hugo

    En iyi kadın oyuncu :
    Meryl Streep
    *Michelle Williams
    Viola Davis

    En iyi erkek oyuncu :
    George Clooney
    Jean Dujardin
    *Leonardo Dicaprio

    En iyi uyarlama senaryo :
    The Descendants
    Hugo
    *The Girl with The Dragon Tattoo

    En iyi özgün senaryo :
    *Midnight in Paris
    The Artist
    50/50

    En iyi yabancı film :
    *A Seperation (İran)

    kazanmasını istediklerim (*)

    • mert

      24 Ocak 2012 at 09:57

      En iyi erkek oyuncu dalında Leonardo DiCaprio nun almasını istiyorum ama, şuda bir gerçek ki Jean Dujardin’in performansı da çok iyi ikisinden birine gitsin ödül, tabi akademi Leo’ ya adaylık verirse bide o var.

  10. Erşah

    24 Ocak 2012 at 11:20

    En iyi Film: The Artist, Hugo, The Descendants, The Help, Midnight in Paris, Moneyball, War Horse (7 film olacak)

    En iyi Yönetmen: Michel Hazanavicius, Martin Scorsese, Woody Allen, Alexander Payne, Tate Taylor

    En iyi Erkek Oyuncu: George Clooney, Jean Dujardin, Brad Pitt, Michael Fassbender (5. kim olacak bilmiyorum)

    En iyi Kadın Oyuncu: Viola Davis, Meryl Streep, Rooney Mara, Glenn Close, Michelle Williams

    En iyi Uyarlama Senaryo: Moneyball, The Girl With The Dragon Tattoo, The Descendants, The Help, Hugo

    En iyi Yabancı Film: In Darkness, A Separation, Pina, Footnote, Monsieur Lazhar

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin