BAFTA Ödülleri ’11

BAFTA Ödülleri ’11

Jean Dujardin, Thomas Langmann ve Michel Hazanavicius - The Artist

Yarın yorum yapacağımı söylemiştim ama sanırım taze taze konuşmak istiyorum BAFTA Ödülleri’nden. İngiliz Akademisi seçimlerini yaptı ve The Artist‘e 7 ödül birden vererek filmi ne kadar sevdiklerini gösterdiler. Benim bu zaferden yana hiç şikayetim yok. Yalnız görüntü yönetimi ve özgün senaryo dallarında ben de The Artist‘i desteklemiyorum, orası ayrı.

Jean Dujardin sezona SAG’den sonra bir de BAFTA galibiyeti ekleyerek devam ediyor, ki bence bu harika bir şey. Hiç sürpriz yok dense de Gary Oldman karşısında Dujardin‘in kazanması bence kayda değer bir durum. Oldman‘ın kendi sahasında yenildiğini unutmayın. George Clooney‘nin ikinci Oscar’ını alamayacak olması ise ayrıca sevindirici ya neyse. O konu hakkında yorum yapmayacağım. Sürekli olarak Clooney‘nin iyi ama Dujardin ve Pitt karşısında en iyi olmadığını tekrarlayıp duruyorum zaten.

Meryl Streep‘in kazanmasını ise Oscar olarak yorumlayanlar var. Ben hala emin değilim. Sebebi ise gayet açık. Streep İngiltere siyasetinden birini, Margaret Thatcher’ı canlandırdı. Zaten BAFTA’da herhangi birine kaybetmek gibi bir şansı yoktu. Yani buradaki galibiyetini “Oscar cepte” olarak düşünmek mantıksız olur. Streep tabiki de Oscar’ı alabilir lakin bunun BAFTA’yla uzaktan yakından alakası olmayacağını belirtmekte yarar var.

Ödüllere geçmeden önce Hugo‘nun sadece bir ödül aldığını ekleyeyim. Scorsese‘nin ikinci Oscar umutlarını kenara atma zamanı geldi de geçiyor. Bunların haricinde Tyrannosaur‘un ödül almasına çok sevindiğimi söyleyebilirim. Filmin daha fazla insana ulaşmasını istemekten başka bir şey gelmiyor elimden. Geçelim bu yılın kazananlarına…

En İyi Film: The Artist
En İyi İngiliz Filmi:
Tinker Tailor Soldier Spy
En İyi Yönetmen:
Michel Hazanavicius, The Artist
En İyi Erkek Oyuncu:
Jean Dujardin, The Artist
En İyi Kadın Oyuncu:
Meryl Streep, The Iron Lady
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Christopher Plummer, Beginners
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Octavia Spencer, The Help
En İyi Özgün Senaryo:
The Artist; Michel Hazanavicius
En İyi Uyarlama Senaryo:
Tinker Tailor Soldier Spy; Bridget O’Connor ve Peter Straughan
En İyi Debut: 
Tyrannosaur; Paddy Considine (Yönetmen), Diarmid Scrimshaw (Prodüktör)
En İyi Kurgu:
Senna; Gregers Sall ve Chris King
En İyi Görüntü Yönetimi: The Artist; Guillaume Schiffman
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Hugo; Dante Ferretti ve Francesca Lo Schiavo
En İyi Kostüm Tasarımı:
The Artist; Mark Bridges
En İyi Özgün Müzik: The Artist; Ludovic Bource
En İyi Ses:
Hugo
En İyi Görsel Efekt:
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
En İyi Makyaj & Saç:
The Iron Lady; Mark Coulier, J. Roy Helland ve Marese Langan
Yabancı Dilde En İyi Film:
The Skin I Live In
En İyi Animasyon:
Rango
En İyi Belgesel:
Senna
Orange Wednesdays Yükselen Yıldız Ödülü:
Adam Deacon
En İyi Kısa Film:
Pitch Black Heist
En İyi Kısa Animasyon:
A Morning Stroll
İngiliz Sinemasına Katkılarından Dolayı Başarı Ödülü: John Hurt
BAFTA Fellowship: Martin Scorsese

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

15 Yorum

  1. Memento

    Bafta hiç sürpriz yapmamış. Artist, Hazanavicius, Dujardin, Streep, Plummer zaten ödülleri topladılar sezon boyunca. Buradan da ödülle ayrılmış oldular. Tyrannosaur’un ve Tinker…’ın ödül almalarına sevindim. Michelle Williams’ın ödül almasını daha çok isterdim şahsen.

    Tek bir sürpriz var. O da neredeyse hiç ödül alamayan The Skin I Live In’in ödülü alması. Bence ödül A Separation’a gitmeliydi.

    Yanıt
  2. onur

    Oscar adayları açıklandığı günden beri açıkçası bende hiçbir heyecan kalmadı.Neyse ki 2 hafta sonra ödüller verilecekte bu sayfa da kapanmış olacak.Bafta’da zaten sürpriz beklemiyordum.Günler öncesinden belli olan kazananlar ödüllerini aldılar.

    Yanıt
  3. yaxley

    Sinematografi ödülünü TTSS varken The Artist’e vermeleri ilginç…

    Bunun yanında Spencer’ın kazandığı gördükçe çıldırmak istiyorum.Daha neler ya..Nasıl bir sene bu.Geçen senenin ilk beşinde en zayıf halkayı al bu seneye koy en güçlü aday olur..Bu nedir abi..Bu kadar basit, sıradan bir performans nasıl bunca ödülü kapar anlamış değilim..Gerçekten hayal kırıklığı,,

    Yanıt
    1. TigerBlood

      Çok haklısın tam bir rezillik doğrusu.

      Ayrıca The Artist’in Özgün senaryo ve Görüntü yönetimi ödüllerini alması inanılır gibi değil,tamam diğer dallarda favori olduğunu biliyoruz ama o iki dalda ödül alması büyük haksızlık olmuş.

      Yanıt
    2. onur

      Valla bende anlamadım ama bu kadının bir yerden büyük torpili var sanırım.Yani adını hiç duymamıştım bugüne kadar ama delicesine desteklendiğine göre var birileri arkasında.

      Yanıt
    3. TigerBlood

      Irkçılık üzerine yapılan önemli bir filmde oynuyor,film de Amerika’da hepimizi şaşırtan bir gişe başarısı gösterdi.Destek veriyoruz diyerek siyahi oyuncuyu ödüllendiriyorlar.
      Yani defalarca izledik bu tür performansları,bir iki kaş göz mimiğinden başka ne yapıyor filmde ?,her zamanki siyahi oyuncuların tarzıyla oynuyor.
      Yapacak bir şey yok oscar’ın adresi belli maalesef

      Yanıt
    4. yaxley

      Geçen sene Lesley Manville, Dianne Wiest, Olivia Williams, Barbara Hershey, Mila Kunis gibi isimlerin dışarıda kaldığı Yardımcı Kadın Oyuncu dalının bu seneki hali gerçekten içler acısı..

      Yanıt
  4. Mehmet

    DeathlyHallows Görsel Efekt’te istenilene ulaşılmış onun dışında Oyunculuk kısmında 1 ödül almasını isterdim.Bu yılın değil bir fantastik filmde böylesine bir kadro bulmak çok nadir bir olay Artist’in aldığı ödüller benide şaşırttı cidden.

    Yanıt
  5. Yavuz EKİN

    En iyi film konusunda The Artist in secilmesi ayrı bir olayda, hala Stephan Dalpry nin filmini izlemedim gerci ama bu sene iyi bir film mi yok anlamadım. The Artist in en iyi film olacak kadar nesi iyi anlamış degilim. Her ödül töreni de kabak tadı verdi iyice bu sene.

    Jean Dujardin den önce george clooney ve brad pitt kazanmalıydı bana sorarsanız. Ya da su octavia spencer meselesi. Tamam rolü iyiydi ama j.chastain ın sahneleri beni büyülemişti. O naifligi marilyn havası vs ki bircok kişi de aynı seyı düsünüyor. Ne vardı yanı J.Chastain alsaydı.. Bok bafta boook 🙁

    Yanıt
  6. mertcan

    YİNE Mİ artist.O KADAR YAPMACIK O KADAR SİNİR BOZUCU BİR FİLM Kİ .İÇİMDEN KÜFÜR ETMEK GELİYOR.
    bafta NE KADAR UCUZ BİR TÖREN OLDUĞUNU ZATEN SKİN İ LİVE İN’İ SEÇEREK GÖSTERDİ.A SEPERATİON GİBİ BU YILIN EN İYİ FİLMİ DURURKEN…
    VAH VAH VAH!

    Yanıt

Yorum yazın...