Oscar Rehberi 12: En İyi Özgün & Uyarlama Senaryo

Oscar Rehberi 12: En İyi Özgün & Uyarlama Senaryo

Original Screenplay

Özgün senaryo adayları: Amour / Django Unchained / Flight / Moonrise Kingdom / Zero Dark Thirty

Oscar Rehberi’nde geldik son haftaya. Geriye kalan 8 kategorimiz de önemli olanlar ve hepsini Pazar günü bitirmiş oluruz diye düşünüyorum. Bu haftanın ilk durağı senaryo kategorileri. Kesin bir favorinin olmadığı, Akademi’nin genel zevkine göre değişebilecek sonuçlarla karşılaşabileceğimiz dallar bunlar. İsterseniz hemen özgün senaryodan başlayalım.

Akademi içerisinde yer alan senaristler her zaman daha orijinal seçimler yaparak geri kalan kalabalıktan sıyrılmayı başardılar. In the Loop, Margin Call, In Bruges, Another Year gibi yapımlara gelen adaylıklar bunun en büyük kanıtı. Bu sene özgün senaryo dalının en özgün adayı ise hiç kuşkusuz Moonrise Kingdom. Burada olmayı hak ettiğine şüphe yok ama diğer dallarda tamamen görmezden gelindiği için senaryo dalındaki adaylığı sevindiriyor. Yalnız yarışta pek bir yeri olduğunu sanmıyorum. Büyük ihtimalle Flight ile buranın en az oy alan yapımları olacaklar.

Yarışımız ise üç film arasında geçecektir diye tahmin ediyorum. Tarantino, Pulp Fiction’dan sonra ikinci Oscar’ını bu yapımla alabilir. Belki de filmin etkisinde kalıyorumdur emin değilim ama En İyi Film ödülü için kıyasıya mücadele eden üç önemli yapımın uyarlama olması, özgün senaryo dalındaki yarışı çok belirsizleştiriyor. Akademi içerisindeki Zero Dark Thirty karşıtı kampanyalar yalanlandıktan sonra filmin tek şansı gibi gözüken özgün senaryo dalında ödülü alabileceğine biraz daha inanmaya başladım. Hatta son dakikada tahminimi değiştirdim ZD30 için. Tabii ödül törenine kadar neler olur bilmiyorum. Bir de Amour var ki, En İyi Film haricindeki tüm dallarda bir tehdit olduğu için burada da oyların bölünmesinden yararlanarak öne çıkabilir. Yabancı Dilde En İyi Film ödülünün yanına bunu ekleyebilirler diye düşünüyorum.

Kazanacak: Zero Dark Thirty
Kazanabilir: Amour ya da Django Unchained
Kazanmalı: Django Unchained, Zero Dark Thirty ve Moonrise Kingdom’dan herhangi biri
Aday olmalıydı: Looper

Adapted Screenplay

Uyarlama senaryo adayları: Argo / Beasts of the Southern Wild / Life of Pi / Lincoln / Silver Linings Playbook

Uyarlama senaryo dalında ise kıyasıya bir mücadele mevcut. Argo ve Lincoln yarışının nasıl sonuçlanacağını bu dal sayesinde öğrenebileceğiz Oscar gecesi. Eğer Argo kazanırsa, En İyi Film ödülü cepte olacak. Ama Lincoln kazanırsa, yarış gecenin sonuna kadar belirsizliğini korumaya devam edecek. Tahminciler üyelerin Kushner’ın senaryosuna karşı koyamayacağını düşünse de Argo’yu sadece En İyi Film ödülüyle evine yollamayacaklarını düşünüyorum ben. Ki zaten sadece En İyi Film ödülü alan yapımların hepsi Oscar’ın ilk yıllarında kalmış. The Broadway Melody (1929), Grand Hotel (1932) ve Mutiny on the Bounty (1935)…

Argo ve Lincoln’ın yanında bir de Silver Linings Playbook var tabii. Harvey Weinstein film için tabir-i caizse hardcore bir kampanya yapıyor. David O. Russell ve ekibi beklediğimizden daha çok ödül toplayabilir. Hatta haftaya dağıtılacak WGA (Amerikalı Yazarlar Birliği) Ödülleri’nde SLP sürpriz yaparsa şaşırmam. Aday olduğuna şükredecek yapımlarımız ise Life of Pi ve Beasts of the Southern Wild. Özellikle Life of Pi’dan umutlu inanılmaz bir kalabalık var Türkiye’de, onun farkındayım. Ama beklentilerinizi biraz düşürme zamanınız geldi de geçiyor Pi fanları. Filmin teknik dallar dışında ödül alması mucizelere bağlı. Olmaz demiyorum dikkatinizi çekerim, sadece çok düşük bir ihtimal. Hele bu dalda bir zafer… Neredeyse imkansız.

Kazanacak: Argo
Kazanabilir: Lincoln ya da Silver Linings Playbook
Kazanmalı: Silver Linings Playbook
Aday olmalıydı: The Perks of Being a Wallflower

ÖZGÜN SENARYO

amour-movie-still

AMOUR

Michael Haneke: İkinci Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Yönetmen dalında da aday.

Django Unchained

DJANGO UNCHAINED

Quentin Tarantino: Beşinci Oscar adaylığı. Pulp Fiction (1994) ve Inglourious Basterds (2009) ile hem En İyi Özgün Senaryo hem de En İyi Yönetmen dalında aday oldu. Tek ödülünü ise Pulp Fiction (1994) ile özgün senaryo dalında aldı.

flight

FLIGHT

John Gatins: İlk Oscar adaylığı.

Moonrise Kingdom

MOONRISE KINGDOM

Wes Anderson: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel The Royal Tenenbaums (2001) ile En İyi Özgün Senaryo dalında, Fantastic Mr. Fox (2009) ile En İyi Animasyon dalında aday oldu ama kazanamadı.
Roman Coppola: İlk Oscar adaylığı.

Zero Dark Thirty

ZERO DARK THIRTY

Mark Boal: Dördüncü Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda da En İyi Film dalında aday olan Boal, The Hurt Locker (2008) ile hem En İyi Film hem de En İyi Özgün Senaryo ödülünü almıştı.

UYARLAMA SENARYO

Argo

ARGO

Chris Terrio: İlk Oscar adaylığı.

Beasts of the Southern Wild

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

Lucy Alibar: İlk Oscar adaylığı.
Benh Zeitlin: İkinci Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Yönetmen dalında da aday.

Life of Pi

LIFE OF PI

David Magee: İkinci Oscar adaylığı. Bundan önce Finding Neverland (2004) ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında aday olmuş ama kazanamamıştı.

LINCOLN

LINCOLN

Tony Kushner: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel Munich (2005) ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında aday olmuş ama kazanamamıştı.

SLP

SILVER LININGS PLAYBOOK

David O. Russell: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha önce The Fighter (2010) ile En İyi Yönetmen dalında aday olan Russell ödülü kazanamamıştı. Aynı zamanda bu yıl En İyi Yönetmen dalında da adaylık aldığını ekleyelim.

Yarın: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

    1. Umur Çağın Taş

      BAFTA, banttan yayınlandığı için Live Blogging yapmayı düşünmüyorum. Türkiye’de herhangi bir kanaldan yayınlanmıyor ama yine bir link bulduğumda Oscar Boy’da sizlerle paylaşırım

      Yanıt
  1. aserat54

    – Özgün Senaryo –
    Sıralamam;

    1-) Zero Dark Thirty – Kazanabileceği tek dalın burası olduğunu düşünüyorum.
    2-) Django Unchained – Tarantino, Altın Küre’den ödül kazandı. Böylece, azıcık bile olsa dinamik kazandı. ZD30, şu anda en büyük rakibi gibi duruyor.
    3-) Amour – Akademi “yabancı film” kategorisinde başka bir ödül vermek isteyebilir. Alması, sürpriz olur ama, her an atak yapabilir.
    4-) Moonrise Kingdom – Diğer dallarda aday olamadığı için, yarışta gerilere düşüyor. Alması, hayal gibi duruyor.
    5-) Flight – Ödülü alması, çok uzak bir ihtimal…

    – Uyarlama Senaryo –
    Sıralamam;
    1-) Argo – Bir sürü büyük ödülün sahibi. WGA’yı alacak. Böyle giderse, Oscar’ı da alacak.
    2-) Lincoln – Eğer, Akademi çok sevmişse…
    3-) Silver Linings Playbook – WGA’da sürpriz yapıp ödülü alırsa, Oscar ihitmalleri, biraz daha yükselebilir.
    4-) Beasts of the Southern Wild – Aday olduğuna şükretmeli…
    5-) Life of Pi – Teknik dallar dışında, pek bir iddiası yok maalesef…

    Yanıt
  2. Metin

    Özgün Senaryo dalında Amour ve Django Unchained daha şanslı gibi geliyor. Hatta Amour’un kazanması bana hiç de sürpriz olarak görünmüyor. Flight, boş beleş bir adaylık aldı, Moonrise Kingdom çok ilginç olsa da ödülü alması pek mümkün değil. Zero Dark Thirty her ne kadar amerikan milliyetçiliği kartını oynasa da açıkçası akademinin tercih edeceğini sanmıyorum. Akademi kendini işkenceyi normalleştiren ve kabul edilebilir gösteren bir filmle ilişkilendirmek istemeyecektir.

    Uyarlama Senaryo dalında daha fazla çekişme var. Argo, Lincoln, Silver Linings Playbook favoriler. Life of Pi ve Beasts of the Southern Wild bu dalın en iyileri olsa da akademinin pek kabul edebileceğini sanmıyorum.

    Yanıt
  3. aserat54

    Amour’un kazanması sürpriz olur dedim, ama atak yapıp kazanırsa hiç şaşırmam açıkçası… Özgün Senaryo dalında güçlü adaylar var ve Amour’a vermeyebilirler, mesela Django Unchained’a verirler. Fena mı olur?

    Yanıt

Yorum yazın...