Oscar Rehberi ’12: En İyi Erkek Oyuncu

Oscar Rehberi ’12: En İyi Erkek Oyuncu

Lead Actor

Adaylar: Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) / Daniel Day-Lewis (Lincoln) / Hugh Jackman (Les Miserables) / Joaquin Phoenix (The Master) / Denzel Washington (Flight)

Oscar Rehberi’nde artık son 3 kategorideyiz. Pazar günü En İyi Film ile kapanışı yapıp, Oscar haftasına kadar bu senenin yarışı hakkında tahmin yapmayacağım. Bu arada bugün son oylamanın başladığını da ekleyeyim. 19 Şubat’a kadar Akademi üyeleri oy vermeye devam edecekler. Sonrasında da 24 Şubat’ta sonuçları öğreneceğiz. Anne Hathaway’den sonra en kesin zafer olarak gösterilen Daniel Day-Lewis’in üçüncü Oscar’ı biliyorsunuz. Ki Day-Lewis tüm sezon boyunca ödülleri topladı. Büyük ödüllerden hiçbirini kimseye kaptırmadı. Ben de Day-Lewis’in kazanacağını tahmin ediyorum, ama Oscar gecesi sürpriz yaparlarsa da çok şoka gireceğimi zannetmiyorum. Peki neden? Hemen konuşalım.

Day-Lewis yine karakterinin içinde kaybolduğuna dair muhteşem eleştiriler almaya devam ederken hepimiz şu üçüncü Oscar mevzusunu gözden kaçırıyoruz. Daha ilk günden beri söylüyorum, Day-Lewis her şeyi silip süpürse dahi Akademi üyelerinin oyunculara üçüncü Oscar’ını verirken tereddüt etme durumu var. Jack Nicholson 14, Ingrid Bergman 18, Meryl Streep ise 29 sene beklemiş üçüncü ödülünü almak için. Katharine Hepburn ikinci ve üçüncü ödüllerini arka arkaya almış ama o ödüllerden birini Barbra Streisand’la paylaşmıştı hatırlarsanız. Dördüncü Oscar’ının gelmesi için ise 14 sene beklemek zorunda kalmış. Peki Day-Lewis sadece 5 yıl sonra üçüncü Oscar’ı kucaklayabilir mi? Gayet tabii. Hele ki söz konusu Amerikalılar’ın gelmiş geçmiş en iyi başkanı Abraham Lincoln’ı canlandırmaksa. Ama tekrardan dediğim gibi, eğer Day-Lewis’in adını söylemezse o gece büyük efsane Meryl Streep, sebebi bu olacaktır.

Peki alternatiflerimiz kimler? Bir kere delice kampanya yapan Silver Linings Playbook’un yıldızı Bradley Cooper var. Herkes, hatta Gold Diggers’daki blogger arkadaşlarım bile Cooper’ı yabana atıyor ama Silver Linings Playbook’un muhtemelen Argo ile beraber bu sene en çok Akademi üyesi tarafından izlenen film olduğuna şüphe yok. Üstelik Akademi üyesi oyuncular filmin öne çıkan 4 ismine de adaylık verdi. Pek ala Jennifer Lawrence ve Robert De Niro’nun yanına Bradley Cooper’ı da ekleyebilir. Dün LA Times’da isim vermeden üç Akademi üyesine oy pusulasını nasıl dolduracakları sorulmuş. Birisi Cooper’ı seçmiş. Sebebi mi? “Daniel Day-Lewis’in zaten dahi olduğunu biliyoruz. Ama artık Bradley Cooper’ın da harika olabileceğini biliyoruz.” demiş.

Hugh Jackman alternatif olarak gördüğüm diğer isim. Cooper’la birbirlerinin oylarının önünü kesecekler muhtemelen. Benim aynı zamanda bu daldaki favorim. Belki kızacaklar olan vardır ama Daniel Day-Lewis’in bugüne kadar aday olduğu en zayıf performansıymış gibi geliyor bana Lincoln. Bu sebeple başka adaylara yöneliyorum ve gözümü de Jackman’dan alamıyorum. Bu arada Day-Lewis grip olduğu için Oscar Yemeği’ne katılamamıştı biliyorsunuz. Bilin bakalım, kimin sempatik ve içten tavırları konuşuldu? Tabii ki de Hugh Jackman! Umarım yeteri kadar üyenin kalbini çalabilmiştir.

Joaquin Phoenix sezona girmeden evvel herkesin favorisiydi. Day-Lewis’in en büyük rakibi olarak gösteriliyordu. Ama pek çok gruptan adaylığı kaçırınca yarışta iyice geriye düştü. Şu an bir risk teşkil ettiğini düşünmüyorum. The Master’ın akıbeti Amour gibi. Yeteri kadar üye izlemediğinden dolayı oy alamayacakmış gibi geliyor. Bir de insanları ikiye bölen bir performans olduğu kesin. Kimisi Phoenix’e hayran kalıyor, kimisi ise çok abartılı bulduğundan ötürü Philip Seymour Hoffman’ın hakkının yendiğini düşünüyor.

Ve tabii Denzel Washington… Yine LA Times’daki üç oy pusulasına göre konuşuyorum, performans bazında konuşacak olursak Washington bu dalın en iddialısı Day-Lewis’i cebinden çıkaracak güce sahip. Flight’ı izleyip de kendisinden etkilenmemek mümkün değil. Ve aslında üçüncü Oscar istatistiğine, Day-Lewis’e göre daha çok uyuyor. Son ödülünün üzerinden 11 sene geçmiş. Ama Paramount bu sene elindeki tek kozu olmasına rağmen Flight için pek zorlamadı. Bu arada normalde sevmediğim bir aktöre iyi olduğunda nasıl hayran kalabildiğime (Denzel Washington), çok sevdiğim bir aktörü de fazla beğenmeyince rahatlıkla söyleyebildiğime (Daniel Day-Lewis) şahit olduk. Makul yazarınız Oscar Boy’dan bugünlük bu kadar. Yarın görüşmek üzere.

Kazanacak: Daniel Day-Lewis | Lincoln
Kazanabilir: Hugh Jackman | Les Miserables ya da Bradley Cooper | Silver Linings Playbook
Kazanmalı: Hugh Jackman | Les Miserables
Aday olabilirdi: Açıkçası bu beşliden epey memnunum ben. Ama çok alternatif birilerini arıyorsanız Matthias Schoenaerts (Rust & Bone) ve Denis Lavant (Holy Motors) geliyor aklıma.

Cooper

BRADLEY COOPER

İlk Oscar adaylığı.

Day-Lewis

DANIEL DAY-LEWIS

Beşinci Oscar adaylığı. İki Oscar’ı var.

  • 1989: My Left Foot / En İyi Erkek Oyuncu (KAZANDI)
  • 1993: In the Name of the Father / En İyi Erkek Oyuncu (Tom Hanks, Philadelphia kazandı.)
  • 2002: Gangs of New York / En İyi Erkek Oyuncu (Adrien Brody, The Pianist kazandı.)
  • 2007: There Will Be Blood / En İyi Erkek Oyuncu (KAZANDI)

Jackman

HUGH JACKMAN

İlk Oscar adaylığı.

Phoenix

JOAQUIN PHOENIX

Üçüncü Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.

  • 2000: Gladiator / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Benicio Del Toro, Traffic kazandı.)
  • 2005: Walk the Line / En İyi Erkek Oyuncu (Philip Seymour Hoffman, Capote kazandı.)

FLIGHT

DENZEL WASHINGTON

Altıncı Oscar adaylığı. İki Oscar’ı var.

  • 1987: Cry Freedom / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sean Connery, The Untouchables kazandı.)
  • 1989: Glory / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (KAZANDI)
  • 1992: Malcolm X / En İyi Erkek Oyuncu (Al Pacino, Scent of a Woman kazandı.)
  • 1999: The Hurricane / En İyi Erkek Oyuncu (Kevin Spacey, American Beauty kazandı.)
  • 2001: Training Day / En İyi Erkek Oyuncu (KAZANDI)
Yarın: En İyi Yönetmen

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. aserat54

    Sıralamam;

    1-) Daniel Day-Lewis (Lincoln) – Yine aynı şeyleri tekrarlayacağım, ama söylemek zorundayım. Performans iyi, film beğenildi, sezonun bütün büyük ödüllerin de sahibi oldu. Tabi, 3. Oscar meselesi korkutmuyor da değil…
    2-) Hugh Jackman (Les Miserables) – Filmi sevmeyen eleştirmenler çok. Ama, Hugh Jackman’ın performansı da şapka çıkartılacak cinstendi bence… Alırsa hiç şaşırmam…
    3-) Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) – Ödülü DDL’den alabilecek 2. kişi. Çünkü, film ve Cooper’ın performansı…
    4-) Denzel Washington (Flight) – Performans ve film iyi. Ama, kampanya zayıf. Paramount, elindeki tek kozu çok iyi değerlendirmeli. Gerçi, oylama çoktan başladı. Alamayacak ödülü, ama neyse…
    5-) Joaquin Phoenix (The Master) – Bütün dünyayı kandıran birine, performansı çok iyi bile olsa Oscar verir miydim? Pek sanmıyorum. Aday olduğuna sevinmekten başka çaresi yok… Performansı çok olağanüstü olmasa da iyiydi ama…

    Yanıt
  2. aserat54

    Ayrıca, konuyla pek alakası olmayacak ama, merakımdan soruyorum… Geçen sene, Oscar töreninden hemen sonra, gelecek sene öne çıkabilecek yapımları 4 gruba ayırarak incelemiştik. Peki bu sene, Oscar töreninden sonra da böyle bir yazı gelebilir mi? Gelirse iyi olur bence…

    Yanıt
  3. Metin

    Üçüncü oscarı almak süreye değil de oyuncunun sinema camiası içinde ne denli efsane olduğuna bağlı sanırım; Meryl Streep, Jack Nicholson ve Ingrid Bergman efsane isimler (dört oscarlı Katherine Hepburn de öyle) ama her ne kadar iyi bir oyuncu olsa da Daniel Day Lewis veya siyahların yıldız ismi Denzel Washington bu isimlerle boy ölçüşecek kadar efsaneleşmiş değiller. Hal böyleyken tüm adaylar içinde üçüncü oscarını alabilecek tek oyuncu Robert de Niro olabilirmiş gibime geliyor. Daniel Day Lewis, oluşturduğu oyuncu personası ile çok yıldızlık bir isim değil. (Ha, elimde olsaydı ben şimdiye kadar kendisine dört kez ödül vermiştim bile)

    Yanıt
  4. özgür

    En İyi Erkek Oyuncu kategorisini hiç bu kadar başarılı, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisini hiç bu kadar başarısız bulmamıştım. Favori anne hathaway bile o kadar şişirilmiş ki. Reklam kampanyası nedeniyle gerçek performanslar bu kadar göz ardı edilmeseydi keşke.

    Yanıt
  5. mukadder

    BAFTA Bradley Cooper’a giderse Oscar şansı artar diye düşündüm bir an ama SLP’a En İyi Film adaylığı vermeyen BAFTA üyeleri niye böyle bir sürpriz yapsın ki dedim vazgeçtim.. Bradley’nin kazanmasını ister oldum birkaç gündür. Lakin pek şansı yok.. Elinde büyük bir ödülde yok zaten.

    Asıl sürpriz gelse gelse Oscar’dan gelir Bradley için..

    Hugh Jackman’a gelirsek.. Les Miserables İngiliz filmi.. Bu yüzden diyelim ki BAFTA’yı aldı.. O zaman Oscar’ı kesin alır.. Nedense Day-Lewis’ın Akademi tarafından ödüllendirilmeyeceğini düşünüyorum bu yıl.. Nedeni hepimizin malumu..

    SLP’ye aşık oldum resmen.. Bradley diyorum ve susuyorum..

    Yanıt
  6. Emel

    Daniel Day-Lewis hayranı biri olarak yine iyi iş çıkardığı bir filmle ödül almasını çok istiyorum ve ödülün ona gideceğine de inanıyorum ama keşke Hugh Jackman ını da biri görse ve mükemmel oyunculuğunu ödüllendirse…

    Yanıt
  7. Geri İzleme: 2013 Oscar – En İyi Erkek Oyuncu Kim Kazanır? | Oscar Akademi Ödülleri, Oscar Adayları ve Ödüllü Filmler, Ödül Alanlar

Yorum yazın...