Takip et

Sezon Günlükleri

Enlightened – 2. Sezon

tarihinde yayınlandı.

Laura Dern

Laura Dern

(Okuduğunuz yazı yüksek dozda SPOILER içermektedir.)

Yine Oscar sezonu kapanınca döndük televizyon dizilerine… Aslında Enlightened ikinci sezon finalini yapalı 10 gün oluyor. Yalnız yoğunluktan bir türlü kaleme alma fırsatı yakalayamadım. Kısmet bugüneymiş diyelim. Önce isterseniz birazcık HBO’dan bahsedelim. Bir kablolu TV kanalı olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanan ve ekranın en cesur dizilerini tek bir çatı altında toplayan eşsiz bir kanal HBO. Bugüne kadar pek çok efsaneyi ağırladı ama şu anda da birbirinden özel işlerle yayın hayatına devam ediyor. Girls, Veep, The Newsroom, True Blood, hatta pek hayranı olmadığım Game of Thrones bile bence TV için yüksek standartlarda projeler. Yalnız ne yalan söyleyeyim, ikinci sezonundan sonra HBO’nun elindeki en iyi dizinin Enlightened olduğuna karar verdim.

Daha evvel kendi Twitter hesabımda da söylemiştim, Enlightened’ı izlemeyenleri, izleyip de beğenmeyenleri anlamıyorum. Açık ara şu an Mad Men ile beraber en iyi dizi olma özelliğini taşıyor bana kalırsa. Bu kadar özgün, içten, söyleyecek bir şeyleri olan, seyirciyi anlamsız heyecanlarla ya da dramalarla boğmayıp amaca hizmet eden bir başka şey izlemedim ben bugüne kadar. İkinci sezon finalinin ciddi bir final gibi olması da işte bu yüzden çok üzüyor. Ödüllerde pek aradığını bulamayan Enlightened, çok da reyting almıyor ayrıca. Peki neden? Kötü olduğu için mi? Hayır. Hem kabloluda yayınlanmanın, hem de büyük yıldız oyuncuları olmamasının dezavantajlarıyla boğuşuyor. Pazar günü oldukça büyük bir reyting mücadelesinde ekrana gelmesi de cabası. Benim size tek önerim, Emmy’yi ve reytingleri bir kenara atıp bu diziyi denemeniz. Pişman olmayacağınızın garantisini veriyorum.

Luke Wilson ve Laura Dern

Luke Wilson ve Laura Dern

İkinci sezonda Amy Jellicoe karakterini (Laura Dern) kendi değişiminin ikinci aşamasında izledik. Bu sefer yapmak istedikleri konusunda daha gösterişsiz, ama bir o kadar da obsesif tutumlar sergileyerek yol aldı. O büyük kırılma anından sonra düzeltmeye çalıştığı her şeyi eline yüzüne bulaştırmış ve oldukça saf bir karakter olarak aklımızda kalmıştı Amy. İkinci sezonda ise aslında yaptığı ve yapacağı her şeyde kendi içerisinde kopmakta olan fırtınaların izini gördük. Öyle ki sezon finalinde bile tüm gerçekleri ortaya çıkarıp, Abadonn’u büyük bir krizin içerisine bıraktığında yürüdüğü upuzun yola bakıp kendini sorguladı. Gerçekten yapmak istediği bu muydu? Sonuçlarını katlanabileceği amaçların peşinden mi koşmuştu, yoksa tamamen yanılıyor muydu? Mesela seyircinin haz alması için daha karikatürize edilerek yazılabilecek Charles Szidon (James Rebhorn) ve Amy’nin yüzleşmesi, Enlightened’ın zirveye ulaştığı anlardan biriydi bana kalırsa. Sadeliği seçerek, olağanüstü oyunculuklarla yine farkını gösterdi Mike White, Laura Dern ve ekibi.

Bilmeyenler için hemen söyleyeyim, dizinin arkasında Laura Dern ve Tyler karakterini canlandıran Mike White var. Hazır Tyler demişken, onun da bu sezon Eileen (Molly Shannon) ile kurduğu bağ pek çok yalnız ve umutsuz, hayatın monotonluğuna sıkışıp kalmış izleyiciye güzel bir örnek oldu. Diyorum ya, Enlightened’ın çok gerçek, buram buram insan kokan bir hikayeye sahip. O yüzden olup bitenlerin hiç birini dahi yargılayamıyor, dizinin keskin realizmi karşısında koltuğunuza kilitlenip kalıyorsunuz. Dermot Mulroney’nin de Amy’nin hayatına dokunan karakterlerden birini canlandırdığı ikinci sezonda benim asıl favorim Levi (Luke Wilson) oldu. Tamamen Levi üzerine yazılmış rehabilitasyon bölümü televizyon tarihinin en iyi işlerinden biri olabilir. Levi’ın geri döndüğü, Todd Haynes tarafından yönetilmiş bölümü de unutmayalım.

Molly Shannon ve Mike White

Molly Shannon ve Mike White

2012-2013 TV sezonunun muhtemelen en iyi yazılmış diizilerinden biri olan Enlightened, sadece 8 bölüm süren ikinci sezonuyla yine tadı damağımızda kalarak bizlere veda etti. Umuyorum bu veda sonsuza kadar sürmez ve HBO’nun pek sevdiğimiz yöneticileri ellerindeki bu altın madenine üçüncü sezonu armağan ederler. Bugüne kadar diziler içerisinde sadece Mad Men’in 5. sezonuna layık gördüğüm tam notu da izninizle burada da kullanacağım. Hala başlamayanları gönüllendirmek için yeterli olur diye umuyorum. Bu arada Nicole Holofcener, Jonathan Demme, David Michod gibi önemli isimlerin Enlightened için yönetmen koltuğuna oturduğunu da ekleyeyim. Son bir kez rica ediyorum: Lütfen izleyin!

En İyi Bölüm: Higher Power (Bölüm 3)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Laura Dern (Amy Jellicoe)
Sezon Notu: A+

Devamını oku
Yorum Yapın

0 Comments

  1. Selcuk Tüccar

    14 Mart 2013 at 17:24

    çok beğendiğim bir dizi. burda görmek de iyi oldu. teşekkürler.

  2. Metin

    14 Mart 2013 at 19:10

    Lynch’in fetiş oyuncusu Laura Dern’e zaten hastayımdır, harika oynuyor dizide de.

  3. selçuk tüccar

    20 Mart 2013 at 06:08

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin