Oscar Rehberi ’13: En İyi Makyaj & Saç Tasarımı

Oscar Rehberi ’13: En İyi Makyaj & Saç Tasarımı

-Ben Stiller’ın Star Trek’e bol makyajlı ödül takdimi-

1981’den bu yana düzenli bir şekilde verilen En İyi Makyaj ödülü geçtiğimiz yıl adını değiştirip En İyi Makyaj & Saç Tasarımı oldu. Dalın adı genişlediği için de American Hustle gibi peruk fetişistlerine gün doğdu. Fakat Akademi bu yıl sürprizlerinin arasına American Hustle’ın makyaj dalındaki eksikliğini de ekledi. İsterseniz önce bu kategoride oylamanın nasıl olduğunu konuşalım, sonra adayların dedikodusuna yapmaya geri döneriz. Makyaj ve saç tasarımı branşında yer alan üyelerin, yarıştaki tüm filmlerin düzenlediği özel Akademi toplantılarına katılma zorunluğu var. Kampanyaya resmi olarak açık kategorilerden biri de diyebiliriz. Tüm bu özel davetler ve sunumlardan sonra minimum 15 kişiden oluşan üye grubu 7 aday adayını oylayarak belirliyor. Daha sonra bu aday adaylarının tekrar kendini tanıtma ve kampanya yapma süreci gerçekleşiyor. Hemen ardından da branşdaki tüm üyeler üç filme oy kullanıp asıl adayları belirliyor.

Makyaj & saç tasarımı kategorisinin en güzel özelliği Akademi üyelerini filmi izlemek zorunda bırakmaması. Yarışan yapımla direkt ilişiği olan kişiler yaptıkları işi filmi başından sonuna kadar izletmeden de sergileme şansına erişiyor. Bu da Norbit, Barney’s Version, Click ve bu seneki Bad Grandpa örneğinde olduğu gibi, Oscar yarışının diğer kategorilerinde yer almayan filmlerin hak ettikleri adaylığa erişmesini sağlıyor. Ve özellikle dikkat çeken bir diğer mesele de, mutlaka 3 adaydan birinin prostetik makyaj ağırlıklı olması. American Hustle’ın yerini The Lone Ranger’ın aldığını düşünsem de Bad Grandpa’ya şaşıranların sayısı oldukça fazla. Halbuki film, inandırıcılığının tüm gücünü Johnny Knoxville için yapılan makyajdan alıyor. Yalnız dışarıda kalan tek film American Hustle değil. Rush, Oz the Great and Powerful ve Star Trek Into Darkness ilk 7’ye girmeyi bile başaramadı. Ayrıca her ne kadar berbat makyajları olduğunu düşünsem de The Hobbit: The Desolation of Smaug ile Lee Daniels’ The Butler’ın aday adayları arasına kalamadığına üzülenler de var.

Peki Akademi üyelerinin belirlediği ilk 7 yapım arasında adaylar haricinde hangi yapımlar vardı? American Hustle, The Great Gatsby, Hansel and Gretel: Witch Hunters ve The Hunger Games: Catching Fire. Ve gelelim ödülü kimin kazanacağına… En İyi Film kategorisine aday olmuş bir yapım eğer burada da ilk üçe girmeyi başarabilmişse her zaman galip geliyor. Les Miserables, The Curious Case of Benjamin Button, The Lord of the Rings: The Return of the King ve The Fellowship of the Ring, Topsy-Turvy, Elizabeth gibi sayısız örnek saymak mümkün. Burada da Dallas Buyers Club’dan başka bir seçenek kalmıyor bu sebeple. Belki Jackass Presents: Bad Grandpa’nın sürpriz yapmasına isteyecekler olacaktır; fakat tüm Akademi üyelerinin Bad Grandpa’nın bu başarısından haberdar olduğunu zannetmiyorum. Gerçi Jackass ekibinin arkasında da bu sene Her ile toplamda 5 adaylık alan Spike Jonze var. Bakarsınız bir şekilde üyelere filmin makyaj konusundaki başarısını duyurur.

Kazanacak: Dallas Buyers Club
Kazanabilir: Jackass Presents: Bad Grandpa
Kazanmalı: Jackass Presents: Bad Grandpa
Aday olmalıydı: American Hustle

Jared Leto | Dallas Buyers Club

DALLAS BUYERS CLUB

  • Adruitha Lee: İlk Oscar adaylığı.
  • Robin Mathews: İlk Oscar adaylığı.

Jackass Presents: Bad Grandpa

JACKASS PRESENTS: BAD GRANDPA

  • Stephen Prouty: İlk Oscar adaylığı.

The Lone Ranger

THE LONE RANGER

  • Joel Harlow: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel Star Trek (2009) ile ödülü kazanmış.
  • Gloria Pasqua-Casny: İlk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

Yorum yazın...