DGA Ödülleri ’13

DGA Ödülleri ’13

Alfonso Cuaron | Gravity
Alfonso Cuaron | Gravity

DGA (Yönetmenler Birliği) Ödülleri sahiplerini buldu. Tam da tahmin ettiğimiz üzere Gravity’nin yönetmeni Alfonso Cuaron, iki önemli rakibi Steve McQueen ve David O. Russell’ı geçerek ödülü kucakladı. Bundan sonra ne olacağı hakikaten merak konusu. Akademi, En İyi Film ödülüyle birlikte En İyi Yönetmen’i de Steve McQueen’e mi verir, yoksa herkesden farklı bir seçim yaparak David O. Russell’ın peşinden mi koşar hep beraber göreceğiz Gerçi Gravity’nin de pek çok kategoride zaferi tatma olasılığı var hala. Cuaron haricinde yapılan seçimler oldukça ilginç. Mesela House of Cards ile David Fincher’a ödül vermek yerine, Breaking Bad’in son sezonundan “Felina” bölümünü seçmişler. Belgeselde ise ben Joshua Oppenheimer ismini göreceğimizi düşünüyordum. Fakat Oscar’a da aday olan The Square’in yönetmeni Jehane Noujaim galip gelmiş. DGA’de kazananların tamamı şöyle:

FİLM Alfonso Cuaron | Gravity
BELGESEL 
Jehane Noujaim | The Square
DİZİ – DRAMA Vince Gilligan | Breaking Bad – “Felina”
DİZİ – KOMEDİ Beth McCarthy-Miller | 30 Rock – “Hogcock!/Last Lunch”
REALITY Brian Smith | Master Chef – “Episode #305″
MİNİ DİZİ / TV FİLMİ Steven Soderbergh | Behind the Candelabra
VARIETY / TALK SHOW Glenn Weiss | The 67th Annual Tony Awards
REALITY Neil P. DeGroot | 72 Hours – “The Lost Coast”
ÇOCUK PROGRAMI Amy Schatz | An Apology to Elephants
REKLAM Martin de Thurah | Epoch Films The Man Who Couldn’t Slow Down, Hennessy VS – Droga5; Human Race, Acura MDX 2014 – Mullen

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Mert.

    Gravity En İyi Film’i de alır bence Oscar’larda. 2009’dan beri 3D filmlerin törendeki ağırlığı malum. Hiçbiri de En İyi Film’i almak için bu kadar sevilmemişti.. Törenden 8 ödülle ayrılabilecek güçlü bir yapım var karşımızda.. Ayrıca olurda alırsa, Oscar’ın en kısa En İyi Film ve ilk 3D filmi olacak.. Umarım gişedeki başarısı da yardımcı olur..

    Yanıt
    1. aserat54

      Bence, bu yılda da ödüller bir filme yığılmayacak. Gravity, muhteşem bir film tabii. Yine de, 2013’ün kaliteli film sayısı daha fazla olduğu için yarış daha kalabalıklaştı. Bu hengame içinde, Gravity’ye tam 8 (yazıyla sekiz) ödül gideceğini düşünmüyorum. Yönetmen, Görüntü Yönetimi, Görsel Efekt, Ses Kurgusu/Miksajı gibi dallardaki zaferleri cepte. Bunları sayarsak, 5 ödül oluyor. 5 olur, ama 8 ödül? Pek sanmıyorum.

      Bu arada, süresi Gravity’den daha kısa olup En İyi Film seçilen bir yapım daha vardı diye hatırlıyorum. Acaba, yanlış mı hatırlıyorum. Peki, siz ne düşünüyorsunuz Umur Bey? 🙂

      Yanıt
  2. Mert.

    Kurgu ve Özgün Müzik dallarında da kategorilerin en iyisi, şöyle bir bakınca şuna kaptırır diyebileceğimiz bir rakibide yok.. Ses kurgusu Lone Survivor’a gidebilir bir tek, aksi olur Gravity’ye gitmesi gereken ödüller dediğiniz gibi paylaştırılırsa haksızlıktan başka birşey olmaz.. Ne yani ses ve kurgu ödülleri Captain Phillips’e mi gidecek? Olmasın öyle şey bir zahmet!

    Bu arada Oscar’lı en kısa film 90 dakika ile Marty’ymiş. Yanlışlık olmuş, pardon 🙂

    Yanıt
    1. aserat54

      Ses kategorilerini saydım. Kurgu ve Müzik dallarını unutmuşum. Yine de, 8 ödül birden alabileceğini düşünmüyorum. Akademi’nin sürpriz yapma takıntısını da göz önünde bulundurursak, Slumdog Millionare, LOTR: Return of the King, Titanic gibi bir şey çıkamayacak. Örneğin, geçen sene Anna Karenina’nın Prodüksiyon Tasarımı ödülüne kesin gözüyle bakarken, ödülü Lincoln aldı. Benh Zeitlin ve Michael Haneke, Ben Affleck, Tom Hooper, Kathryn Bigelow, Ouentin Tarantino gibi isimlerin yerine aday olmayı başardı. 2003 yılında kim Adrien Brody (The Pianist)’nin kazanmasını bekliyordu ki mesela? Philomena’nın En İyi Film dahil 4 adaylık alarak isminden bahsettireceğini, Tilda Swinton (Michael Clayton)’ın Cate Blanchett (I’m Not There), Amy Ryan (Gone Baby Gone) ve Ruby Dee (American Gangster) arasından sıyrılıp ödülü kucaklayabileceğini, kim önceden bilebilmişti ki?

      Akademi’nin adaylar açıklandığı zaman, birkaç küçük sürpriz yapıyorlar her sene.
      Emma Thompson (Saving Mr. Banks) ve Daniel Brühl (Rush)’ün ilk 5’e kalamamaları, Dallas Buyers Club’un TWOWS yerine aldığı kurgu adaylığı, Captain Phillips’in yönetmen ve erkek oyuncu dalındaki eksikliği, Inside Llewyn Davis ve Rush’ın yokluğu, The Grandmaster’in görüntü yönetimi ve kostüm adaylıkları alıp, yabancı film dalında avcunu yalaması gibi. Gravity, törenden eli boş dönmeyecek. Ama, 8 ödül alabileceğini de düşünmüyorum.

      O zaman, Gravity En İyi Film ödülünü alırsa, bu unvanı Marty ile birlikte paylaşacaklar gibi görünüyor. 🙂

      Yanıt
    2. Umur Çağın Taş

      Ben yavaştan “sweep” yapabileceğine inanmaya başladım açıkçası. Beklenmedik sürprizler yapan aynı Akademi zamanında Slumdog Millionaire, The Lord of the Rings: The Return of the King ve Titanic’e de aynısını yapmaya başladı sonuçta. Tek büyük problem, yarışın her zamankinden daha kalabalık olması. 12 Years a Slave’i es geçeceklerini hiç zannetmiyorum. Ve yardımcı kadın oyuncu ödülüyle uyarlama senaryo yeterli olacak mı emin değilim. Bir başka problem de American Hustle… Şaka maka sıfır ödülle törenden ayırlma ihtimali var.

      Yanıt
    3. aserat54

      Dediğiniz gibi, yarış çok kalabalık. Yönetmen ödülü ona, oyunculuk ödülleri Dallas Buyers Club, Blue Jasmine ve American Hustle’a (tarih yazmak isterlerse), uyarlama senaryo ise 12 Years a Slave’e gidebilir.

      Hem, 3D olan yapımları aday etseler de, ne kadar favori olurlarsa olsun (Avatar, Hugo…), ödülü kolay kolay vermiyorlar. PGA’dan ödül aldı, ama ödül 12YAS ve Gravity’ye birden gittiği için, çok da kesin bir şey diyemiyoruz.

      Bu arada konuşmalarımdan Gravity’yi sevmediğim sanılmasın, aksine bayıldım, ödülleri silip süpürmesine de hiçbir itirazım olmaz. 2012’de yarışsaydı, bu “sweep” işi daha garanti gibi görünürdü yine de. Haksız mıyım?

      Yanıt
    4. aserat54

      Bu arada, “Beklenmedik sürprizler yapan aynı Akademi zamanında Slumdog Millionaire, The Lord of the Rings: The Return of the King ve Titanic’e de aynısını yapmaya başladı sonuçta.” dediğinizde, neyi kastetmek istediğinizi tam olarak anlayamadım…

      Yanıt

Yorum yazın...