Modern Family – 5. Sezon

Modern Family – 5. Sezon

Ty Burrell ve Sofia Vergara
Ty Burrell ve Sofia Vergara

Emmy yarışına hızla yaklaşırken diziler de sezon finallerini bir bir yapıyor. Geçtiğimiz haftalarda ATAS’ın dört senedir En İyi Komedi Dizisi ödülünü verdiğini Modern Family sezon finalini gerçekleştirdi. Uzun zamandır beklediğimiz Mitch (Jesse Tyler Ferguson) ve Cam’in (Eric Stonestreet) düğün telaşesini iki parçaya bölen Steven Levitan ile ekibi, Modern Family’ye yakışan bir vedayla yaza girdi. Bu yıl HBO’nun yeni dizisi Silicon Valley, Netflix’in bir anda kategori değişikliğine gittiği Orange Is the New Black ve giderek yükselmekte olan Louie ile Veep’in varlıkları sebebiyle Modern Family’nin ödül ihtimali biraz zayıflamış gibi görünüyor. Eğer ABC’nin yenilmez statüsüne sahip komedisi bu seneyi de ödülü kimselere kaptırmadan kapatırsa bundan böyle kolay kolay sırtının yere geleceğini zannetmiyorum. Hazır önümüzde yazmamız gereken Mad Men ve Silicon Valley sezonları da varken gelin Modern Family üzerine birkaç kelam edelim.

Frasier’ın yaratıcılarından Christopher Lloyd ile Just Shoot Me! haricinde televizyon için kayda değer pek bir iş yapmamış olan Steven Levitan’ın ortak projesi olarak yayın hayatına başladı Modern Family. Artık kablolu dizileri, bayrağı dört büyük networkden (ABC, NBC, CBS ve Fox) aldığı için çok da güven duymadığımız bir projeydi. Ama üç haneden oluşan geniş Pritchett ailesi kısa zamanda herkesin ilgisini çekmeyi başardı. Bunda hem kalıplaşmış komedi kurallarına uymayan yazarların, hem de oyuncuların büyük bir katkısı vardı tabii. Married with Children sebebiyle tanıdığımız tek isim Ed O’Neill idi ne de olsa. Ty Burrell, Julie Bowen, Jesse Tyler Ferguson ve Eric Stonestreet sektörde çalışmakta olan, ama dikkatimizi çekmeyi başaramamış oyunculardı. Sofia Vergara’nın da katılımıyla altın bir ekip ortaya çıktı. Beş yıldır da lokomotif gibi seyrine durmadan devam ediyor Modern Family.

Ariel Winter ve Eric Stonestreet
Ariel Winter ve Eric Stonestreet

Komedi dizilerinin sezonlarında neler olduğu üzerine uzun yorumlar yapmakta güçlük çektiğim için ne ekleyebilirim tam olarak bilmiyorum. Dördüncü sezonda dizinin erkek çocuk oyuncuları Rico Rodriguez ve Nolan Gould’a yüklenirken, bu yıl Sarah Hyland, Ariel Winter ve Aubrey Anderson-Emmons üzerinden hareket etmeyi tercih etmişler mesela. Aklıma ilk gelenlerden birisi bu. Dizinin genç yüzlerinin büyüme çağında olduğunu fark ettikleri için de olabildiğince bu doğal süreci kullanmaya çalışmışlar. Bir yandan da klasik Amerikan sitcomlarında olduğu gibi ergenlik üzerine tanıdık espriler yapmaktan olabildiğince uzak durmuşlar. Ki bu Modern Family’nin işinde ne kadar iyi olduğunun bir göstergesi bana kalırsa. Bilindik olaylara farklı yaklaşımlarda bulunarak elindeki malzemeden hiç beklemediğiniz espriler çıkarabiliyor. Gerçi beşinci sezonda dizinin bu renovasyon formülünün de hantallaştığını görmedik değil.

Dizinin genç kızlarını izlemek ne kadar keyifliyse yetişkinler de o kadar sıkıcıydı. Ed O’Neill ve Sofia Vergara özellikle ikinci sezondan sonra bir şekilde üç çift arasından parlamayı başarmıştı. Ama bu yıl hikayeye bir bebeğin dahil olmasıyla birlikte O’Neill – Vergara cephesindeki hareket epey azalış gösterdi. Sezon finaline bir kala Jay’in (O’Neill) oğlunun eşcinsel olmasıyla ilgili yaşadığı problemlerin su yüzüne çıkması oldukça ucuz bir numaraydı mesela. Beş yılı Jay’in çocuklarını her haliyle kucaklamasını izledikten sonra böylesine inandırıcılıktan uzak, sırf olaya heyecana katmak için yapılmış manevra bütünü bozdu. Diğer yandan Ty Burrell gözüktüğü her sahnede yine alkışları topladı. Julie Bowen’ın histerik performansında azalmalar gördüğümüz için de Burrell – Bowen çiftini izlemek her zamankinden daha keyifliydi. Tabii burada da hemen eleştiri oklarını o gereksiz Avustralya bölümüne ve Ty Burrell’e yazılan palyaço anlarına yöneltmek istiyorum. Modern Family’nin bu sezonki en  zayıf anlarına ev sahipliği yapmış olabilir Avustralya.

Jesse Tyler Ferguson ve Eric Stonestreet
Jesse Tyler Ferguson ve Eric Stonestreet

Jesse Tyler Ferguson ve Eric Stonestreet için ise diyecek bir söz yok. İkisinin de o abartılı gay çift imajından çoktan kurtulduğunu ve artık çok daha planlı oynadıklarını düşünüyorum. Bu bir şekilde Cam ile Mitchell’ı diğerlerinden daha ilginç kılıyor. Özellikle Ferguson’ın yıllar içindeki gelişimi takdire şayan. Bu yıl kadrodan birisi Emmy alacaksa eğer ben seçimimi Jesse Tyler Ferguson’dan yana kullanacağım. Ama biliyorsunuz ki ATAS geçtiğimiz yıl Eric Stonestreet’i aday etmeyerek büyük bir sürpriz yaptı. Yani yeni bir fedaiye daha şahit olabiliriz. Umarım dışarıda kalan O’Neill olur. Özetle, Modern Family hiç de fena olmayan bir yıl geçirdi. Fakat artık Emmy sahnesine çıkmalarına pek gerek yok. İlk dört yıl verilen heykelciklerin yeterli olduğuna ben de katılıyorum. Sıra Orange Is the New Black, Veep ya da Silicon Valley’ye geçerse daha mutlu olacağım. Şimdi Pritchettlar’ın dinlenme zamanı…

En İyi Bölüm: Las Vegas (Bölüm 18)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Jesse Tyler Ferguson (Mitchell Pritchett)
Sezon Notu: B

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Refik Eren Uysal

    Sofia Vergara’nın Emmy sırası geldi diye düşünüyordum ama heralde bu sezonda olmayacak gibi duruyor.Ama ne yalan söyleyim bu sezon Jesse Tyler Ferguson’dan ziyade Eric Stonestreet’i daha çok beğendim.Bu arada Online Film Festivali ile ilgili oscar research yapmıştınız sonuç ne oldu? Ne kadar zamanda bir yapılacak belli mi ?Malum çok eğlenceli bir süreçti =)

    Yanıt

Yorum yazın...