Emmy Aday Tahminleri ’14: Vol. III

Emmy Aday Tahminleri ’14: Vol. III

Geldik Emmy Tahminleri’nin en sevimsiz kısmına. Kimsenin elini bulaştırmak istemediği mini dizi & TV filmi kategorilerine. Eminim okuyucularımızın büyük bir çoğunluğu Fargo, American Horror Story, Sherlock ve Luther’ı izlemiştir. Ama bir yanda da ATAS’ın oldukça hoşuna gidebilecek, fakat ünü ABD sınırlarını aşamamış The Trip to Bountiful, Killing Kennedy gib işler ve Birleşik Krallık’dan ihraç edilmiş Dancing on the Edge, The Hollow Crown ve Burton & Taylor gibi sayısız yapım var. Dolayısıyla ince eleyip sık dokuduğum ve hepsini izlemesem de hakkında bilgi sahibi olduğum yapımları bir bir sıraladığım tahminlerime güveniyorum. Bakalım istediğim başarıya ulaşabilecek miyim… Bu arada önceki tahminleri kaçıranları da “Drama” ve “Komedi” kategorileri üzerine çene çaldığımız diğer yazılara yönlendireyim.

EN İYİ MİNİ DİZİ

1. Fargo (FX)
2. American Horror Story: Coven (FX)
3. Dancing on the Edge (Starz)
4. The White Queen (Starz)
5. Luther (BBC America)

Bu yıl mini dizi ve TV filmi kategorilerini eskiden olduğu gibi ayıran ATAS, her iki dalda da 5 aday belirleyecek. O yüzden özellikle mini dizilerde tahmin yapmak hakikaten çok kolay. Çünkü favoriler şimdiden belli. FX’in bu seneki en büyük bombası Fargo zaten ödülü almak için geliyor. Büyük ihtimalle de mini dizi başlığı taşıyan her kategoride iddialı olacak. Hem Primetime, hem de Creative Arts Ödülleri’nin toplamında en fazla ödül alan dizi olursa pek şaşırmayacağız. Oldukça büyük bir hayran kitlesi olan American Horror Story’nin Coven isimli üçüncü sezonu da listedeki yerini almış durumda. Altın Küre’den yana yüzü gülen Dancing on the Edge eleştirel anlamda elde ettiği başarıyı burada da devam ettirecek gibi gözüküyor. The White Queen’in de tam ATAS’ın yaşlı üyelerine hitap eden bir mini dizi olduğunu düşünüyorum. Ve son olarak her ne kadar düşüş yaşasa da son yıllarda televizyonda yayınlanmış en iyi işlerden biri olan Luther var. Umuyorum final sezonunu görmezden gelmeye kalkışmazlar.

6. The Hollow Crown (PBS)
7. Treme (HBO)
8. Klondike (Discovery Channel)
9. The Red Road (Sundance)
10. Hostages (CBS)

Bu beşliden birisinin yerini sarsabilecek tek yapım The Hollow Crown gibi geliyor bana. The White Queen ayarında bir dizi olduğu için Downton Abbey görünce kendinden geçip tüm oyları PBS dizilerine basan üyeler için birebir. Son sezonunda akıllıca bir manevra yapıp (tıpkı The Big C gibi) mini dizi olarak yarışan HBO işi Treme’in de epey bir şansı var. Yalnız yıllar içerisinde yeteri kadar hayran toplayabildiğinden emin değilim. Klondike ve The Red Road kalabalık yarışta kendine yer arayacak diğer projeler. Lakin Discovery ve Sundance’in böylesine büyük bir dalda yarışmak için bastırmaması oy sayılarını kısıtlıyor. Bir de son olarak Hostages var. Esasen bir drama olarak yola çıkan, ama iptal edilince mini dizi olarak pazarlanan dizinin de uzak ihtimaller arasında yer aldığını söylemek gerek.

Önceki yıllarda…

  • 2013 (Mini Dizi & Tv Filmi): American Horror Story: Asylum, Behind the Candelabra, The Bible, Phil Spector, Political Animals, Top of the Lake
  • 2012 (Mini Dizi & Tv Filmi)American Horror Story, Game Change, Hatfields & McCoys, Hemingway & Gellhorn, Luther, Sherlock: A Scandal in Belgravia
  • 2011 (Mini Dizi & Tv Filmi)Cinema Verite, Downton Abbey, The Kennedys, Mildred Pierce, The Pillars of the Earth, Too Big to Fail
  • 2010: The Pacific, Return to Cranford
  • 2009: Little Dorrit, Generation Kill

EN İYİ TV FİLMİ

1. The Normal Heart (HBO)
2. The Trip to Bountiful (Lifetime)
3. Sherlock: His Last Vow (PBS)
4. Killing Kennedy (National Geographic)
5. Return to Zero (Lifetime)

TV filmi kategorisinde mini diziye göre çok daha açık bir yarış var. Öncelikle üç favorimizin adını sayalım isterseniz. Ödülü alacağını daha yayınlanmadan evvel bildiğimiz The Normal Heart, ödüllü Ryan Murphy projelerinden bir yenisi daha olacak. Broadway oyunundaki ekiple Lifetime için filme dönüştürülen The Trip to Bountiful da epey iddialı. Mini dizi olarak başvurmak yerine üçüncü sezonun üç numaralı bölümü His Last Vow ile TV filmi olarak yarışa giren Sherlock’un da yeri sağlam yapımlardan biri olduğu kesin. Geriye kalan iki adaylığı kimin alacağı ise pek kesin değil. Fakat National Geographic’de yayınlanan Killing Kennedy o kadar yankı uyandırdı ve güzel eleştiriler aldı ki herhalde adaylığı kaçırmaz diye düşünüyorum. Lifetime’ın son dakika golü Return to Zero’nun da ATAS’dan epey pozitif bir reaksiyon aldığı söyleniyor.

6. Burton & Taylor (BBC America)
7. A Day Late and a Dollar Short (Lifetime)
8. Flowers in the Attic (Lifetime)
9. Muhammad Ali’s Greatest Fight (HBO)
10. Clear History (HBO)

İlk beşi zorlayacak yapımlar arasından Burton & Taylor tahammül edilmesi güç olsa da konusu itibariyle üyelerin ilgisini çekebilir. The Trip to Bountiful’un olmadığı bir yılda kolayca ilk beşe sızabilecek A Day Late and a Dollar Short da pek ala sürpriz yapabilir diye düşünüyorum. American Horror Story’nin izinden giden Flowers in the Attic ve HBO’nun sürekli olarak dijital platformlarda izleyicisinin önüne sunduğu Muhammad Ali’s Greatest Fight çok kesin olmasa da üst sıralara tırmanabilecek yapımlar arasında. Bir de Clear History var. Kimileri HBO’nun bu absürd komedisinin ilgi göreceğinden çok emin. Curb Your Enthusiasm’i her sezonuyla aday eden üyelerin Larry David görünce oy vereceğini düşünüyorlar; ama ben iki yapımın da tarzlarının çok farklı olduğunu düşünüyorum. Umarım yanılmam.

Önceki yıllarda…

  • 2013 (Mini Dizi & Tv Filmi): American Horror Story: Asylum, Behind the Candelabra, The Bible, Phil Spector, Political Animals, Top of the Lake
  • 2012 (Mini Dizi & Tv Filmi)American Horror Story, Game Change, Hatfields & McCoys, Hemingway & Gellhorn, Luther, Sherlock: A Scandal in Belgravia
  • 2011 (Mini Dizi & Tv Filmi)Cinema Verite, Downton Abbey, The Kennedys, Mildred Pierce, The Pillars of the Earth, Too Big to Fail
  • 2010: Endgame, Georgia O’Keeffe, Moonshot, The Special Relationship, Temple Grandin, You Don’t Know Jack
  • 2009: Coco Chanel, Grey Gardens, Into the Storm, Prayers for Bobby, Taking Chance

EN İYİ ERKEK OYUNCU

1. Billy Bob Thornton | Fargo (FX)
2. Mark Ruffalo | The Normal Heart (HBO)
3. Benedict Cumberbatch | Sherlock: His Last Vow (PBS)
4. Chiwetel Ejiofor | Dancing on the Edge (Starz)
5. Idris Elba | Luther (BBC America)
6. Martin Freeman | Fargo (FX)

Belli bir noktaya kadar Mark Ruffalo’nun alacağından çok emin olduğumuz bir ödüldü bu. Fakat neyse ki ATAS’ın Oscar gibi karakterlere takılma huyu yok. Onlar için önemli olan oyunculuğun niteliği, canlandırılan karakterin önemi değil. Dolayısıyla Fargo’nun yıldızı Billy Bob Thornton bu ödülü kolayca evine götürecekmiş gibi gözüküyor. Ama önceki yıllara göre daha çetin bir mücadele olduğu kesin. Bu ikilinin haricinde aday olacak isimler de aşağı yukarı belli. Eğer sayacağım dörtlüden birisi dahi dışarıda kalırsa büyük sürpriz olur. Fargo’nun bir diğer başrolü Martin Freeman, yıllardır Luther’a karizma katan Idris Elba, Birleşik Krallık’da yarattığı yankıyı bir türlü okyanus ötesine taşıyamayan Benedict Cumberbatch ve bu yıl Oscar yarışında da adı geçen Chiwetel Ejiofor o gece için şimdiden smokinlerini alabilirler.

7. Rob Lowe | Killing Kennedy (National Geographic)
8. Paul Adelstein | Return to Zero (Lifetime)
9. Christopher Plummer | Muhammad Ali’s Greatest Fight (HBO)
10. Jeremy Irons | The Hollow Crown (PBS)
11. Tom Hiddleston | The Hollow Crown (PBS)
12. Nick Nolte | The Trials of Cate McCall (Lifetime)

Eğer gerçekten bir sürpriz arıyorsanız, işte o zaman Rob Lowe, Paul Adelstein ve Christopher Plummer üçlüsüne dikkat etmenizi öneririm. İlk altı arasından kimi liste dışı bırakacağıma karar veremesem de bu üçlüden herhangi birini adaylar arasında görmek beni çok da şaşırtmaz. Hepsi de filmlerinin yayınlandığı dönemlerde güzel eleştiriler aldı. Fakat günden güne yarışa yeni isimlerin katılmasıyla geri plana düştüler. The Hollow Crown’ın yıldızları Jeremy Irons ve Tom Hiddleston’dan umutlu olanlar da var tabii. Son beş yılda bile bu tarz projelerin ATAS’dan ilgi gördüğüne rastlayabiliyorsunuz. Son olarak da Nick Nolte’nin adını anmakta yarar var. Lifetime’ın elinde belki Return to Zero olmasa Trials of Cate McCall için şansı daha yüksek olabilirdi.

Önceki yıllarda…

  • 2013: Benedict Cumberbatch (Parade’s End), Matt Damon (Behind the Candelabra), Michael Douglas (Behind the Candelabra), Toby Jones (The Girl), Al Pacino (Phil Spector)
  • 2012: Kevin Costner (Hatfields & McCoys), Benedict Cumberbatch (Sherlock: A Scandal in Belgravia), Idris Elba (Luther), Woody Harrelson (Game Change), Clive Owen (Hemingway & Gellhorn), Bill Paxton (Hatfields & McCoys)
  • 2011: Idris Elba (Luther), Laurence Fishburne (Thurgood), William Hurt (Too Big to Fail), Greg Kinnear (The Kennedys), Barry Pepper (The Kennedys), Edgar Ramirez (Carlos)
  • 2010: Jeff Bridges (A Dog Year), Ian McKellen (The Prisoner), Al Pacino (You Don’t Know Jack), Dennis Quaid (The Special Relationship), Michael Sheen (The Special Relationship)
  • 2009: Kevin Bacon (Taking Chance), Kenneth Branagh (Wallander: One Step Behind), Brendan Gleeson (Into the Storm), Kevin Kline (Cyrano de Bergerac), Ian McKellen (King Lear), Kiefer Sutherland (24: Redemption)

EN İYİ KADIN OYUNCU

1. Cicely Tyson | The Trip to Bountiful (Lifetime)
2. Jessica Lange | American Horror Story: Coven (FX)
3. Rebecca Ferguson | The White Queen (Starz)
4. Minnie Driver | Return to Zero (Lifetime)
5. Whoopi Goldberg | A Day Late and a Dollar Short (Lifetime)
6. Sarah Paulson | American Horror Story: Coven (FX)

American Horror Story fanlarının saçını başını yolmasına sebep olacak bir tablo var ne yazık ki burada. İlk sezonla yardımcı kadın oyuncu dalında ödülünü kapan Jessica Lange, Cicely Tyson’ın “Bana ödül verin!” diye bağıran performansıyla yarışmak zorunda. Broadway sahnesinde de tamamen siyahi bir oyuncu kadrosuyla sahnelenen oyunun başrolünü Tyson canlandırmış. Bu Lifetime kopyasında da yine Tyson’ı izliyoruz. Ne yalan söyleyeyim, performansı çok kötü değil. Fakat o kadar teatral ve o kadar köşeli ki Geraldine Page’in kemiklerini sızlatıyor. Bu ikilinin arasındaki yarıştan kafamızı kaldırdığımızda karşımıza beş kadın çıkıyor. The White Queen’de başarılı bir tablo çizen Rebecca Ferguson, son dakikada eleştirmenlerin favorisine dönüşen Minnie Driver, yine Lifetime’ın “Bana ödül verin!” diye bağıran yapımından Whoopi Goldberg, American Horror Story’nin demirbaşlarından Sarah Paulson ve neden listelerimize dahil ettiğimizi dahi anlayamadığım berbatlıktaki Burton & Taylor’dan Helena Bonham Carter. Aralarından sadece dördü aday olabileceği için ben Helena Bonham Carter’ı dışarıda bıraktım. Yalnız bu seçimim filmi beğenmememden kaynaklanıyor olabilir.

7. Helena Bonham Carter | Burton & Taylor (BBC America)
8. Carrie Underwood | The Sound of Music (NBC)
9. Zoe Saldana | Rosemary’s Baby (NBC)
10. Mary Louise-Parker | Christmas in Conway (ABC)
11. Toni Collette | Hostages (CBS)
12. Kiernan Shipka | Flowers in the Attic (Lifetime)

Dediğim gibi Carter’ın şansı mevcut. NBC’nin canlı olarak ekrana getirdiği The Sound of Music uyarlamasından Carrie Underwood için de güzel şeyler söyleniyor. Ama Underwood’un aday olma fikrine pek sıcak yaklaştığım söylenemez. Sıraladığım diğer dört adayın ise oldukça uzak ihtimaller olduğunu düşünmekteyim. İptal edilen Hostages’ın yıldızı Toni Collette belki bir boşluk olsa birkaç adım öne çıkabilirdi. Rosemary’s Baby yeteri kadar izlenmedi ve NBC dizi için kılını kıpırdatmıyor. Kiernan Shipka belki Mad Men’deki varlığından yararlanabilir, onu unutmamak gerek. Christmas in Conway’in yıldızı Mary Louise-Parker’ı da unutmayalım. Ama tabii Christmas in Conway’i hatırlayan kaldı mı, ondan emin değilim.

Önceki yıllarda…

  • 2013: Jessica Lange (American Horror Story: Asylum), Laura Lineny (The Big C: Hereafter), Helen Mirren (Phil Spector), Elisabeth Moss (Top of the Lake), Sigourney Weaver (Political Animals)
  • 2012: Connie Britton (American Horror Story), Ashley Judd (Missing), Nicole Kidman (Hemingway & Gelljorn), Julianne Moore (Game Change), Emma Thompson (The Song of Lunch)
  • 2011: Taraji P. Henson (Taken from Me: The Tiffany Rubin Story), Diane Lane (Cinema Verite), Jean Marsh (Upstairs, Downstairs), Elizabeth McGovern (Downton Abbey), Kate Winslet (Mildred Pierce)
  • 2010: Joan Allen (Georgia O’Keeffe), Claire Danes (Temple Grandin), Hope Davis (The Special Relationship), Judi Dench (Return to Cranford), Maggie Smith (Capturing Mary)
  • 2009: Drew Barrymore (Grey Gardens), Jessica Lange (Grey Gardens), Shirley MacLaine (Coco Chanel), Sigourney Weaver (Prayers for Bobby), Chandra Wilson (Accidental Friendship)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

1. Matt Bomer | The Normal Heart (HBO)
2. Martin Freeman | Sherlock: His Last Vow (PBS)
3. Jim Parsons | The Normal Heart (HBO)
4. John Goodman | Dancing on the Edge (Starz)
5. Joe Mantello | The Normal Heart (HBO)
6. Alfred Molina | Return to Zero (Lifetime)

Bu yılı ne yazık ki mini dizi ve televizyon filmi kanadının yardımcı erkek oyuncu dalı epey zayıf geçiriyor. Aralarından hakikaten kayda değer performanslar olsa da Matt Bomer haricinde listenin kimlerle dolacağını merak eden tek bir izleyici dahi mevcut değil. Bomer’ın rol arkadaşları Jim Parsons ve Joe Mantello’yu da bu boşluktan yararlanarak aday listesine sürükleyeceğini düşünüyorum. ATAS’ın Ryan Murphy projelerine olan zaafı umuyorum ki dizinin beylerine yarayacak. Tabii gönül isterdi ki Mantello’nun özgeçmişinde The Normal Heart’ın tiyatro oyunu yer almasın ve bu parlama yokken Taylor Kitsch bir adım öne çıksın. Ama bu pek mümkün gözükmüyor. Aynı zamanda Fargo’yla da aday olmasını beklediğim Martin Freeman, burada da Sherlock ile yerini alacak gibi gözüküyor. Ayrıca Dancing on the Edge’den John Goodman ve daha önce de söylediğim gibi Lifetime’ın son dakika gollerinden olan Return to Zero’nun yıldızı Alfred Molina da ilk altıda yerini alacak gibi gözüküyor.

7. Frank Langella | Muhammad Ali’s Greatest Fight (HBO)
8. Blair Underwood | The Trip to Bountiful (Lifetime)
9. Taylor Kitsch | The Normal Heart (HBO)
10. Colin Hanks | Fargo (FX)
11. Denis O’Hare | American Horror Story: Coven (FX)
12. Danny Huston | American Horror Story: Coven (FX)

Peki oldukça tahmin edilebilir duran bu altılıyı kimler kırabilir? Bana kalırsa Frank Langella haricinde listeye giriş yapabilecek iddiada tek bir isim yok. Fakat TV eleştirmenleri Colin Hanks’in yerinin epey sağlam olduğunu düşünüyor. The Trip to Bountiful’da Vanessa Williams’ın çenesini kapattığı her an takdirimiz toplayan Blair Underwood ve demin de söylediğim gibi The Normal Heart’ın en iyilerinden Taylor Kitsch’i de gözden kaçırmamakta fayda var. Peki American Horror Story hayranları bu sene burada mutlu olabilecek mi? Ne yazık ki bu pek mümkün gözükmüyor. Ryan Murphy’nin diğer projesindeki kadro o kadar kalabalık ki, Coven kendine ancak diğer dallarda yer arayacak. Lakin siz yine de Denis O’Hare ve Danny Huston isimlerini bir kenara not edin. Olur da Coven’dan bir sürpriz gelirse, bu iki aktörün yüzü gülebilir.

Önceki yıllarda…

  • 2013: Scott Bakula (Behind the Candelabra), James Cromwell (American Horror Story: Asylum), John Benjamin Hickey (The Big C: Hereafter), Peter Mullan (Top of the Lake), Zachary Quinto (American Horror Story: Asylum)
  • 2012: Tom Berenger (Hatfields & McCoys), Martin Freeman (Sherlock: A Scandal in Belgravia), Ed Harris (Game Change), Denis O’Hare (American Horror Story), David Strathairn (Hemingway & Gellhorn)
  • 2011: Paul Giamatti (Too Big to Fail), Brian F. O’Byrne (Mildred Pierce), Guy Pearce (Mildred Pierce), Tom Wilkinson (The Kennedys), James Woods (Too Big to Fail)
  • 2010: Michael Gambon (Emma), John Goodman (You Don’t Know Jack), Jonathan Pryce (Return to Crawford), Patrick Stewart (Hamlet), David Strathairn (Temple Grandin)
  • 2009: Len Cariou (Into the Storm), Tom Courtenay (Little Dorrit), Ken Howard (Grey Gardens), Bob Newhart (The Librarian: Curse of the Judas Chalice), Andy Serkis (Little Dorrit)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

1. Allison Tolman | Fargo (FX)
2. Julia Roberts | The Normal Heart (HBO)
3. Kathy Bates | American Horror Story: Coven (FX)
4. Jacqueline Bisset | Dancing on the Edge (Starz)
5. Ellen Burstyn | Flowers in the Attic (Lifetime)
6. Janet McTeer | The White Queen (Starz)

Uzunca bir süre Julia Roberts’ın bu ödülü alacağını düşünüyordum. Fakat Fargo’da öyle güzel bir ilerleme kaydetti ki Alison Tolman, herkesi unutturdu. Umuyorum Critics’ Choice sonrası Emmy’de de yüzü güler ve hak ettiği ödüle kavuşur. Bu yıl televizyonda gördüğümüz en iyi kadın oyuncu performanslarından birini veriyor sonuçta. Julia Roberts da pek ala yarıştaki yerini alacak ama, merak etmeyin. Altın Küre’de sürpriz yapan Jacqueline Bisset, daha geçtiğimiz yıl bu ödülü başka bir projeyle kucaklayan Ellen Burstyn ve American Horror Story kadrosuna dahil olduğunda epey bir yankı uyandıran Kathy Bates, aday listesini doldurması beklenen diğer isimler. Ben altıncı sırada risk alıp Janet McTeer dedim. ATAS içerisindeki İngiliz kanalının kendisine oy atacağını düşünüyorum. Kaldı ki The White Queen tam da onların ayarında bir dizi. Umarım yanılmam.

7. Angela Bassett | American Horror Story: Coven (FX)
8. Kathy Baker | Return to Zero (Lifetime)
9. Audra McDonald | The Sound of Music (NBC)
10. Connie Nielsen | Return to Zero (Lifetime)
11. Frances Conroy | American Horror Story: Coven (FX)
12. Ruth Wilson | Luther (BBC America)

Coven ekibinden Angela Bassett, rol arkadaşı Frances Conroy’a göre bir adım önde gözüküyor. Return to Zero’yu izleyenler mutlaka Kathy Baker’a da oy verecektir. Lakin yıldız isimlerinden sıyrılacak kadar gösterişli bir performansa imza attığı söylenemez. Rol arkadaşı Connie Nielsen da bir köşede sırasını bekleyecek gibi gözüküyor. The Sound of Music ekibinin sesiyle büyüleyen yıldızlarından Audra McDonald’ın uzak ihtimaller arasında yer aldığı kesin. Fakat bu projenin yeteri kadar yankı uyandırabileceğinden hala şüpheliyim. Ve son olarak Ruth Wilson… Bu biraz “wishful thinking” kontenjanından bir tahmin oldu sanırım. Luther’ın yıldızı yardımcı kadın oyuncu olarak yarışacak bu yıl. Mümkünse aday olsa, ödülü almayıp sadece teşrif ederek bizleri sevindirse fena mı olur?

Önceki yıllarda…

  • 2013: Ellen Burstyn (Political Animals), Sarah Paulson (American Horror Story: Asylum), Charlotte Rampling (Restless), Imelda Staunton (The Girl), Alfre Woodard (Steel Magnolias)
  • 2012: Frances Conroy (American Horror Story), Judy Davis (Page Eight), Jessica Lange (American Horror Story), Sarah Paulson (Game Change), Mare Winningham (Hatfields & McCoys)
  • 2011: Eileen Atkins (Upstairs, Downstairs), Melissa Leo (Mildred Pierce), Maggie Smith (Downton Abbey), Mare Winningham (Mildred Pierce), Evan Rachel Wood (Mildred Pierce)
  • 2010: Kathy Bates (Alice), Catherine O’Hara (Temple Grandin), Julia Ormond (Temple Grandin), Susan Sarandon (You Don’t Know Jack), Brenda Vaccaro (You Don’t Know Jack)
  • 2009: Shohreh Aghdashloo (House of Saddam), Marcia Gay Harden (The Courageous Heart of Irena Sendler), Janet McTeer (Into the Storm), Jeanne Tripplehorn (Grey Gardens), Cicely Tyson (Relative Stranger)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...