Parks and Recreation – 7. Sezon

Parks and Recreation – 7. Sezon

Aziz Ansari, Aubrey Plaza, Chris Pratt, Retta, Jim O'Heir, Amy Poehler ve Adam Scott
Aziz Ansari, Aubrey Plaza, Chris Pratt, Retta, Jim O’Heir, Amy Poehler ve Adam Scott

Son birkaç yıldır televizyonun lokomotif komedilerine arka arkaya veda etmeye başladık. Önce 30 Rock elveda dedi. Ardından çoktan gözden ve formdan düşen How I Met Your Mother. Şimdi de Parks and Recreation sadık izleyicisinin alnına veda busesini kondurmuş durumda. Sıra da Community’de. Ben asıl büyük dramaların göçünde neler yapacağımı merakla bekliyorum. Bu yıl Mad Men, seneye The Good Wife bittikten sonra büyük ihtimalle bileklerimi kesip kendimi The Big Bang Theory’nin bölüm başına 1 milyon doların üzerinde para alan yeteneksiz oyuncularının kucağına bırakırım artık. Neyse efendim, biz asıl meselemize dönelim. Yine SNL ekolünün dünyaya bahşettiği en harika kadınlardan birinden bahsedeceğiz: Amy Poehler.

Tina Fey, Bill Hader ve Jimmy Fallon’ın yer aldığı altın çağda Saturday Night Live kadrosuna giriş yapan Poehler, programdan ayrıldıktan sonra NBC ile hemen bir anlaşma yapmış, Parks and Recreation için kolları sıvamıştı. Dizi ilk sezonuyla yeteri kadar izleyici toplayamasa da gelecek vaat ettiğinden dolayı kısa sürede yeni bölümlerininin onayını aldı. Derken serüven giderek etkisini büyütmeye başladı. Adam Scott ve Rob Lowe’un kadroya katılmasıyla birlikte Parks and Recreation iyice formunu buldu. Fakat tabii ki de her yıllanan komedi dizisi gibi (Gerçi 30 Rock bunu yaşamadı), zaman içerisinde biraz hantallaşmaya başladı biricik dizimiz. Beşinci ve altıncı sezonlarda Leslie Knope’un tüm karakteri değişiverdi adeta. Parks and Recreation’ın hayran kitlesine paralel olarak sevmeye doyamadığımız pek çok yüz büyümeye başladı. Komedi yerini çaktırmadan dramaya bıraktı. Hatta bu yıl Ron ve Leslie’nin barışmak üzere ofise kilitlendiği bölümde hüngür hüngür ağlatmayı da başardılar.

Amy Poehler ve Nick Offerman
Amy Poehler ve Nick Offerman

Yedinci sezonun son sezon olduğunu bildiğimizden çok da şikayet etmememiz gerek aslında. Evet, televizyonun altın çağındayız; fakat bu hala büyük kanalların dizileri sırf yeteri kadar reyting alamadı diye iptal etmekten bir an olsun çekinmediği gerçeğini değiştirmiyor. Birkaç hafta evvel dizinin önemli yapımcı ve senaristlerinden Harris Wittels’ı kaybeden ekip finale doğru kadim dostlarına bir selam çakarken final bölümünde de tüm oyuncularını geri getirerek (Malum Rashida Jones ve Rob Lowe bir anda ayrılmıştı.) bilmek istediğimiz her şeyi önümüze sundu. Sezona geç başlayan, ama neredeyse her hafta ikişer bölüm birden oynatan Parks and Recreation’ın yedinci sezonu da ufak bir zaman aşımıyla start aldı. Leslie (Amy Poehler) ile Ron’ın (Nick Offerman) küslüğü, Andy (Chris Pratt) ile April’ın (Aubrey Plaza) tamamen değişen evliliği, Tom’un (Aziz Ansari) aşk hayatı, Donna’nın (Retta) düğünü derken iki ayı aşmayan son sezonun nasıl geçtiğini bile anlayamadık.

Son birkaç yılımı yeni komedi izlemek isteyen fakat seçenek bulamayanlara Parks and Recreation’ı durmadan önermiş biri olarak son dönemde yaşanan aksaklıklara dikkat çekmekten kendimi alamasam da hayranlığım sonsuz. Mockumentary tarzına The Office’den sonra yepyeni bir tanım getiren yapım bana kalırsa aday olduğu her ödülü alan Modern Family’ye bile ilham olmayı başardı. Poehler’ın Amerika ile sınırlı olan ününü okyanusun diğer tarafına da taşıdı ve eski dostu Tina Fey ile birlikte ikisini Altın Küre sahnesine taşıdı. Yıllarca hak ettiği Emmy’yi artık alma ihtimali yok gibi geliyor bana. Belki bu yıl Julia Louis-Dreyfus’a karşı direnmek için “Leslie & Ron” isimli bölümü yollar ve ATAS üyeleri de bir kez olsun Poehler’ı o sahneye taşır. Ama tabii asıl umudum bana oldukça yavan gelen yardımcı erkek oyuncu kategorisine Chris Pratt’i sokmaları. Parks and Recreation’in ilk üç sezonunda Nick Offerman’ın rüzgarı esse de son döneme kesinlikle Pratt damgasını vurdu. Şimdi bir de Guardians of the Galaxy sayesinde iyice yıldızlaşmışken tam sırası diye düşünüyorum.

Aubrey Plaza ve Chris Pratt
Aubrey Plaza ve Chris Pratt

Ekleyecek başka bir şeyim yok sanırım. Zaten artık Sezon Günlükleri yazıları sezonun eleştirisinden ziyade benim diziyi överek iltifat mastürbasyonu yapmamla geçiyor. O yüzden bu büyük efsane de ekrana veda etmişken fazla sivri konuşmanın manası yok diye düşünüyorum. Televizyonun gördüğü en iyi kadrolardan birine sahip olan Parks and Recreation’ın yeri kolay kolay dolmayacak. Bir gün Kate McKinnon ya da Aidy Bryant, Saturday Night Live’daki vadesini doldurduktan sonra televizyonda büyük bir adım atarsa nasıl sonuçlanır bilemeyeceğim. Ama şimdilik Fey, P0ehler ve Louis-Dreyfus televizyonun kraliçeleri olmaya devam edecek.

En İyi Bölüm: Leslie & Ron (Bölüm 4)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Chris Pratt (Andy Dwyer)
Sezon Notu: B+

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...