Veep – 4. Sezon

Veep – 4. Sezon

Julia Louis-Dreyfus
Julia Louis-Dreyfus

Biraz rötarlı da olsa 2014/15 televizyon sezonunu kapattığımızın resmi olan birkaç Sezon Günlükleri yazısı kaldı. Veep, Silicon Valley ve önümüzdeki Pazar günü büyük finalini yapacak olan Nurse Jackie hakkında bir şeyler de karaladım mı artık bu fasılı tamamen sonlanmış olacak. Şimdi hemen gelelim Veep’e… Bir anda komedinin adresine dönüşen HBO özellikle son bir sene içerisinde Getting On, The Comeback’in yıllar sonra gelen yeni sezonu ve Togetherness ile çığır açmaya devam ediyor. Veep ise kanalın elindeki en büyük koz. Daha evvel BBC ekranlarında The Thick Of It ile seyircinin gönlünde taht kuran Armando Iannucci, bu diziden uyarladığı In the Loop isimli bir filmle Oscar adaylığı almıştı. 2012 yılında kablolu kanalların babası HBO, Iannucci’nin yeni politik hicivini Amerika’ya transfer etti. Dizi basitçe “Ya ABD Başkan Yardımcısı o konuma nasıl geldiğini anlayamadığımız egzantrik bir kadın olsaydı?” sorusuna cevap veriyor. Gerçi şu an Amerika’daki politikacıların büyük bir çoğunluğu (özellikle Cumhuriyetçiler’in aday adayları) koca bir şakadan ibaret olduğu için Veep’in komedi sosunu biraz arttırdığı bu varyasyonu çok da hayali bir senaryo sayılmaz.

Iannucci, dört sene içerisinde ekip içerisindeki dinamiklerle epey oynadı. Özellikle bu yıl Amy (Anna Chlumsky) ile Dan’i (Reid Scott) bir nevi ihraç ederek yine risk almış gibi görünüyorlar. Fakat filmin asıl lokomotifinin Selina Meyer olduğunu ve Julia Louis-Dreyfus’un bu karakterle yarattığı harikaları unutmamak gerek. O yüzden kilit karakterlerinden birkaçını rafa kaldırmış olsa da Veep’in dördüncü sezonu muhtemelen hem dizinin, hem de televizyon tarihinin gelmiş geçmiş en iyi komedi sezonlarından birisiydi. 10 bölümlük sezon boyunca tek bir zayıf bölüm sayıp kenara koymak pek mümkün değil. Zaten geçtiğimiz yıl bizi Selina’nın aniden başkanlık koltuğuna geçmesi haberiyle bırakmışlardı ve dördüncü yılda epey eğleneceğimizin sinyallerini almıştık. Bu sefer de Iannucci, çoktan gelen beşinci sezon onayının da rahatlığıyla bir kez daha son bölümünde Selina Meyer ve ekibinin dur durak tanımayacağını hatırlattı.

Tony Hale
Tony Hale

Tamamen dördüncü sezona odaklanacak olursak… Her sene elde ettiği eleştirel başarıdan epey mutlu olsam da Veep’in Emmy’nin büyük kategorisinde hak yemesinden epey korkuyordum. Lakin artık Orange Is the New Black’in drama tarafına geçmesi ile birlikte Modern Family’nin tek hakikatli rakibi Veep gibi gözüküyor. Üstelik bu sefer ödülü kesinlikle hak ettiğine de hiç şüphe yok. Oyuncularının doğaçlama yapmasına engel olmayan Iannucci, bu sefer hikayenin çatısına epey kontrollü bir ayar getirmiş. Bu yüzden de neredeyse her karesine bir espri ya da kahkaha garantili mimik sıkıştıran Veep, dördüncü sezonuyla zaten yerinde olan formunun zirvesine ulaştı. Öyle ki “Testimony” isimli dokuzuncu bölümde muhtemelen doğaçlamanın sınırları iyice keskin bir hale getirildiğini hissedebiliyorsunuz.

Kadronun yıldızı dediğim gibi Julia Louis-Dreyfus. Buna ek olarak ilk yıl epey beğendiğim, fakat sonrasında diğer yardımcı oyuncuların gölgesinde kaldığını düşündüğüm Tony Hale da epey ön plana çıkıyor. Reid Scott’ın dizideki varlığının büyük bir hayranı değilim. Anna Chlumsky’nin de aldığı adaylıkların biraz ezbere olduğunu düşünüyordum. Lakin sezonun en iyisi olduğunu düşündüğüm beşinci bölümdeki patlaması mutlak bir Emmy adaylığını hak ediyor. Timothy Simons ve Matt Walsh yine var oldukları her sahnenin yıldızları. Bu arada House’dan tanıdığımız Hugh Laurie’yi kadroya dahil eden Veep bir de Lennon Parham’ı konuk oyuncu olarak ağırlamış. İkisinin de keşke ilk sezondan beri Veep ekibinde olsalardı dediğimiz eklentiler arasında yer aldığı iddia edilebilir. Patton Oswalt’in adını eklemeden de olmaz. United States of Tara ve Young Adult haricinde yakın tarihte adam akıllı izleyebildiğimiz bir yer olmamıştı başarılı aktörü. Burada karşılaşmak sevindiriciydi.

Tony Hale, Gary Cole, Julia Louis-Dreyfus, Lennon Parham, Tony Hale ve Matt Walsh
Tony Hale, Gary Cole, Julia Louis-Dreyfus, Lennon Parham, Tony Hale ve Matt Walsh

Özetle Veep tarihinin en başarılı 10 bölümünü arka arkaya sıraladı. Alacağı Emmy adaylıklarının birden fazlasının altına dönüşeceğine şüphe yok. Benim için kesinlikle bu yılın en iyi komedisi. 2014/15  TV sezonunu böyle güzel kapadığımız için de ayrıca mutluyum. Bu arada merak etmeden duramıyorum, Julia Louis-Dreyfus dördüncü kez aynı rolle arka arkaya ödülü kazanarak kendi rekorunu egale edebilecek mi? Yoksa komedinin yeni kraliçesi olarak kabul edilen, eskinin Elaine’i şimdinin Selina’sı tahtını bir başkasına mı bırakacak? Bu soruların yanıtını 20 Eylül’de gerçekleşecek törende öğreneceğiz. Hadi bakalım.

En İyi Bölüm: Convention (Bölüm 5)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Julia Louis-Dreyfus (Selina Meyer)
Sezon Notu: A+

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...