The Night Of (Mini Dizi)

The Night Of (Mini Dizi)

Yaratıcı:
Yaratıcılar: Richard Price, Steven Zaillian, Peter Moffat | Oyuncular: John Turturro, Riz Ahmed, Michael Kenneth Williams, Bill Camp, Jeannie Berlin, Peyman Moaadi, Poorna Jagannathan, Glenne Headly, Amara Karan, Ashley Thomas, Paul Sparks, Sofia Black D’Elia, Afton Williamson, Ben Shenkman, Chip Zien, Paulo Costanzo, Ned Eisenberg, Kirk Jones, Glenn Flesher, Mohammad Bakri, Nabil Elouahabi | 60 dakika | HBO

| A |


night_ofHer televizyon sezonunda seyircinin dünyasını değiştiren bir mini dizi teşrif edip zaten kuş kadar olan aklımızı başımızdan alıyor. Geçtiğimiz sezon The People v. O.J. Simpson bu etkiyi yaratmayı başardı. Daha öncesinde de Olive Kitteridge, Fargo, True Detective gibi yapımlar sıralarını savıp “tüm zamanlar” listelerindeki yerlerini aldılar. Haziran ayında başlayan 2016/17 sezonunda ise fatihimiz şimdiden belli: The Night Of. James Gandolfini’nin sağ iken yapmak istediği fakat bir türlü hayata geçemeyen bu Criminal Justice uyarlaması “Katil kim?” sorusunu sorarken maktulün hayatını ele almak yerine bakış açısını değiştirmek için farklı bir standa uzanıyor. Uzaktan sesi pek hoş gelen özgürlükler davulu ülkesi Amerika’da günden güne artan yeni kuşak göçmen ailelerden birinin oğlunu, suçlu ya da suçsuz, parmakların arkasına tıkıyor. Ten renginin üniformaya dönüştüğü hapishanenin içinde Nasir her gün ailesinden, okulundan, hayallerinden ve geleceğinden bir adım daha uzaklaşıyor. Çözümü de acı aslında The Night Of’un. Sanıldığının aksine adalet var demiyor bence, sadece bu seferlik şansın yaver gitti, kaderini dilinin ucundaki tek bir kelimeyle belirleyecek insanların iyi gününe geldin diyor. Egzamasıyla boğuşan John Stone’un hastalığından kurtulduğu anda gün mü doğacak diye sevinirken, esasında o ana kadar yaşanan kabusun Nasir’in iyi günleri olduğunu fark ediyorsunuz. Yeni alışkanlıkların doldurduğu bataklıkta hareket ettikçe daha da dibe batıyor işte. Hani varsa bir Amerikan rüyası, birileri kuş olup uçacak ve bunu yaşayacaksa, o işler öyle kolay olmuyor diyerek toplumun size kakaladığı damgaları kara leke gibi taşıyacağınızı hatırlatıyor. Sürekli bir şeylere “çok iyi yazılmış” ibaresi koymayı seviyoruz; fakat The Night Of’un senaryosu film okulu gibi. Tabii bir de John Turturro’nun eli bol, izlemeye doyamadığınız, kimsenin kelime dağarcığının ifade etmeye yetemeyeceği muzzam bir performansı var, bu da biline. Buyrun size altın çağ, buyrun size hiç olmadığı kadar iyi bir beyaz ekran.
MVP: John Turturro

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...