A Monster Calls

A Monster Calls

Yönetmen: J.A. Bayona
Yönetmen: J.A. Bayona | Oyuncular: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Liam Neeson, James Melville, Lily-Rose Aslandogdu, Geraldine Chaplin | Senaryo: Patrick Ness (uyarlama & roman) | 108 dakika | Drama, Fantastik

| C |


monster_callsİspanya’dan Hollywood’a transfer edilen J.A. Bayona, The Impossible’da yaptığı Zürih Sigorta reklamıyla hafızalarımıza kazınmıştı. Genç yönetmen (41 yaşında, öhöm) bu sefer Patrick Ness’in çocuk romanından beyazperdeye uyarlanan A Monster Calls için kollarını sıvayıp endüstrinin tekelindeki tüm demode fikirleri tek bir çatı altında buluşturmayı misyon edinmiş. Filmin tamamı annesinin hastalığı sebebiyle zor zamanlar geçiren Conor’ın etrafında dönüyor.Bildiklerini dillendirmezse gerçekten uzaklaşabileceğini sanan çocuk nesilleri masallarıyla avuttuğunu ancak finalde görebildiğimiz ağaçtan bozma bir canavarla gönül bağı kuruyor. Hikayenin tüm amacı, bu bilge canavarın anlattığı üç öykü yardımıyla “Kimse mükemmel değildir.” mesajını verebilmek. Dolambaçlı yolları muhtemelen orijinal kitabı okuyanların hayal dünyasında yepyeni kapılar aralamıştır. Ama Bayona’nın elinde malzemenin sütü sağıla sağıla zaafiyet geçirmiş hikaye. Siyahın tüm tonlarıyla muhattap olduğumuz göz yorucu ve kasvetli evren, Conor’ın annesinin kötüye gitmesiyle iyice karanlığa gömülüyor. Diğer bir tarafta da asla gerçek hissettirmeyen üç kuşaklık bir aile mevcut. Annenin oğluyla ilgilendiği şüpheli, büyükannenin de bu evrene ait olduğu… İşte bu yüzden de A Monster Calls arafta sallanıp duruyor. Ne çocuklara hitap edecek kadar hazmı kolay bir iş, ne de yetişkinlerin kalbini fethedecek kadar olgun. Ana akım sinemanın yarattığı çıkmazda elindeki birkaç kurşunu da havaya saçıp heba ediyor. Buradan Oscar’a kırılacak direksiyonu da ancak rüyalarımızda görürüz artık. Felicity Jones’un cameodan hallice varlığının, oyunu eşe dosta vermeyi seven Akademi tipi ödül gruplarında heyecan yaratacağı şaibeli.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...