Keyfî Drag Race Tekrarı: Pasaklı Yıllara Dönüş

Keyfî Drag Race Tekrarı: Pasaklı Yıllara Dönüş

Bir RuPaul’s Drag Race izleyicisi olarak All Stars 2’den sonra üçüncü serinin hayallerini kurmaya, hakkı yenen Shea Coulee’nin esip gürleyeceğini düşünmeye başlıyordum ki hem programın VH1’a transfer oluşu, hem de RPDR’ın giderek popülerleşmesini fırsat bilen yapımcılar harekete geçti. Alaska’nın taç giyme töreni sene-i devriyesini yeni doldurduğu için de damarlarımızdaki All Stars kaynaklı adrenalinin boşa gitmesini istememişler belli ki. Yalnız tek başına bir kulübü dolduracak yıldız yarışmacılarla bir önceki sezonu tamamladıkları için bu sefer yarışmadaki başarısı ile gerçek dünyadaki yetenekleri uyuşmayanlardan bir kadro oluşturulmuş. Dolayısıyla dinamikler de epey farklı. Gözü tok, sadece yarışmış, hanımefendiliği/centilmenliği elinden bırakmayacak bir ekip yok karşımızda. Hepsi tacı deli gibi istiyor; çünkü kariyerlerinde böyle bir pike ihtiyaçları var.

All Stars 3’ün birkaç gün önce servis edilen ilk 15 dakikası başımıza gelecekleri haber veriyor aslında. Şöyle giriş sırasına göre konuşacak olursak… Trixie Mattel, belli ki yarışmaya tüm hırslarını bir kenara bırakıp gelmiş. Zaten Katya’yla RPDR sonrası en yüksek kaşeli yarışmacılarından birine dönüştü, Youtube’daki programları ve solo müzisyenlik kariyeri sağolsun. Milk biraz sinirli. Çok da geçerli sebepleri var aslında. Altıncı sezonda eleştirildiği her şeyi yapan bir başka queen, Sasha Velour yeni kraliçesi oldu yarışmanın. Podyuma kel çıkışı, suratına yapıştırdığı sakal, bu işe sadece bir meslek değil görsel sanat dalı olarak bakması… Yalnız Milk yarışmayı bireysel olarak mı etkiledi, yoksa ileri görüşlü olduğu için ondan bağımsız drag’in şimdiki hâli mi kabul görüyor bilmiyorum.

Chi Chi DeVayne’le devam edelim… Sekizinci sezonun en büyük sürprizlerinden biriydi Chi Chi hiç şüphesiz. New York queenleri üst sıraları doldurur mu derken elindeki iki çaputla dördüncü geldi. Şimdi cebine parasını koymuş, iyi peruklar ve iyi kostümler toparlamış belli. Fakat kendi bile kimliğini çözebilmiş değil. Chi Chi ne istediğini, ne olduğunu bence All Stars gibi bir sezonda öğrenmemeli. Bu hem ona, hem de hayranlarına haksızlık. Aynı sezondan Thorgy Thor için de diyecek bir şeyim yok. Masaya yeni bir şeyler getirebildiğini düşünmüyorum ben Thorgy’nin. Belki sahnesini gidip izlesek çok beğeneceğiz; fakat RuPaul’un meşhur C.U.N.T. arayışında (Charisma, Uniqueness, Nerve, Talent) bir müzik aleti çalıyor olması Thorgy’i eşsiz kılmıyor.

Gelelim Aja’ya. İşte All Stars 3’ten en iyi yararlanacak queen burada. Bu sezonun Tatianna’sı, ki zaten casting sırasında üçüncü devreyi bir sürü Tatianna ile doldurmak istemiş bence prodüksiyon şirketi. Aja, büyük bir özgüvenle gelip betona çakıldığı dokuzuncu sezonun da tek temsilcisi ayrıca. Ve yaptırdığı türlü estetik, gelişmiş makyaj yetenekleri, hiç de fena olmayan kılık kıyafet estetiğini bir üst kademeye taşıması onu bence bu sezonun en iddialılarından biri yapıyor. Sürpriz bir şekilde Shangela ve DeLa gibi favorilerden daha yüksek bir konumda tamamlarsa mücadelesini hiç şaşırmayacağım.

Kennedy Davenport ile ilgili yorumun en iyisini Trixie yaptı zaten. Üzerine söylemeye değecek bir şey yok. Bana çok sıradan geliyor Kennedy’nin drag anlayışı. Dans eden huysuz bir adamın ilgi çekebilmek için kadın kıyafetleri giymesinden ibaret sanki. Ve üzerine aldığı her parçanın demodeliği, karakter olarak da şık bir insan olamayışının altını çiziyor sanki. Şu sezonda nereye varacağını merak etmediğim tek yarışmacı diyebilirim, sahne performansını gayet beğenmiş olsam da… Shangela’ya da değinelim hazır danstan bahsediyorken. Haus of Edwards’ın RPDR evrenindeki yeni temsilcisi kendisi. Tüm gürültüsü ve bitmeyen “Halleloo”ları ile başımızı ağrıtacak belli ki. Ama iyi bir reality şov yapmak istiyorsanız, karışıma dramayı getirebilecek Shangela gibi yarışmacılara da ihtiyacınız var. Üstelik çok yönlü bir artist bana sorarsanız. Hem dansçı, hem oyuncu, hem komedyen…

Kim kaldı… BenDeLaCreme! Hayatta tahammül edemediğim birkaç insan tipi var. Ama bunların başında karakter zayıflığı ve sahtelik geliyor. Ne acıdır ki DeLa’da ikisi de mevcut. Uzunca bir süre psikolojik olarak çok etkilendiğinden yarışmaya geri dönmek istemediğini söylemişti. Ama diğerlerinin de belirttiği üzere Seattle’da kendi hâlinde takılan DeLa’nın var olmaya devam ettiğini dünyaya hatırlatmak için böyle bir zıplamaya ihtiyacı vardı. O da hiç düşünmeden, kalkmış gelmiş. Yaptığı seçimin sezondaki anlatıya nasıl etki edeceğini konuşmadan evvel bir de sözde sürpriz 10. queen, BeBe’yi konuşalım. Odaya girdiği anda rakiplerinin suratlarını görmek gayet eğlendiriciydi. RuPaul’un en az Alaska kadar kayırdığı ve çok çok sevdiği orijinal galibi BeBe de izleyici profili değişen yarışmada, Netflix’de bile yer verilmeyen ilk sezonun unutulmuş kraliçesi olarak yepyeni bir kitleye ulaşacak. İlk bölüm performansı düşük olsa da henüz en iyisini beklemekten vazgeçmedik.

Ben epey eğleneceğimizin, Alaska ve Katyalı sezonun aksine durmadan kavgalar, didişmeler göreceğimizin garantisini aldım. Odada patlamaya müsait pek çok bomba var. Bir anlamda bu manzara sonucu da işaret ediyor bize. Etrafınızda olup bitenden uzak kalırsanız taç giyme ihtimaliniz yükselir tadında bir mesaj. Trixie, Aja, BeBe şimdilik tartışmasız bu seriyi tamamlayabileceğine inandığım üç isim. Ama sürprizlere de açığım tabi. Bölümdeki görevlerden de konuşayım istiyorum kapanışa geçmeden. İkinci All Stars’ın yol haritasını kullanıp reading ile başlamış, ardından da Variety Show ile devam etmişler. İkisinde de tam anlamıyla parlayan isim hiç şüphesiz BenDeLaCreme idi. Elendiğini görmeyi çok istesem de bu bölüm zaten ona odaklı bir kurguyla işledi. Kazandığı lip sync sonrası yaptığı seçimin de bu seri tamamlana kadar konuşulacağını düşünüyorum. DeLa’nın sahne arkasında sıkıntılı, kamera önünde de aşırı “congenial” davrandığı hayranlar tarafından bilinen bir dedikodu zaten. Sanıyorum RPDR, geçen sezon Phi Phi’den aldığı intikamın bir kısmını da DeLa’ya aksedecek.

Morgan McMichaels’ın mikser gibi herkesi birbirine katacağından kalmasını istiyordum. Fakat elindeki kartları açık ederek tuzağa kendi düştü. Yalnız bu manevrasının da ekmeğini yiyeceğiz bence. Az evvel bahsini ettiğim DeLa geri tepmesiyle. Bu arada DeLa, Aja’dan lip sync’i hakkıyla çalmış olsa da bence performansta biraz yenik düştü. Aja, değme dans kraliçesiyim diye dolanan üç rakibini de yerle bir etti performansıyla. DeLa’nın burlesque yorumu komik; fakat Aja’nın sahne mevcudiyeti tartışalamayacak kadar büyük. Daha da ne desem bilemedim. All Stars 2 bir sürü ikonik an bağışlasa da RPDR cennetine, All Stars 3 ilk sezonların pasaklılığını geri getirerek son yıllarda devam eden “RuPaul’s Best Friend Race” kafasını bitirecek. En azından Roxxxy Andrews gibi birinin ite kaka finale taşınmayacağından eminiz galiba. Hemen Cuma olsun, yeni bölüm gelsin duama geri dönüyor ve #TeamTrixie’yi şuraya konduruyorum.

Keyfî Drag Race Tekrarı: Untucked

  • Lip sync for your legacy gayet iyi işleyen bir eleme metodu iken yerine absürt yeni bir uygulama getirmedikleri için mutluyum.  Daha fazla zorlasalardı çıkacaklardan korkuyordum.
  • Kastı da hep bir arada görünce epey mânâlandı sanki. Burada Valentina, Trinity Taylor, Shea Coulee olmaması mantıklı. Gerçi kendileri de katılmak istememiş sanırım. Ama mesela Laganja Estranja, Chi Chi’nin yerine konulabilirdi. Eğer kabul etseydi…
  • Amma ile de bir AS4 öneri listesi çıkaralım diyorsanız saydıklarıma birkaç ekleme yapayım: Courtney Act, Stacy Layne Matthews, Mariah, Laila McQueen ve Gia Gunn!
  • Trixie’nin kafasının rahatlığı yüzüme koca bir gülümseme yerleştirse de biraz hırs görmeye ihtiyacımız var. Ne de olsa Ru bunu seviyor. Jujubee ya da Katya gibi sakin değil, Chad ya da Alaska gibi aç olmak lazım.
  • Açılıştaki muazzam The Handmaid’s Tale skeci ve Chad Michaels ile Alaska’nın finalde ansızın Morgan’ın arkasında belirmesine benden siyah kalp emojisi!
  • Morgan keşke çenesini kapalı tutsaydı da Chi Chi gitseydi. Neyse, zaten haftaya kesin elenir.
  • Thorgy Thor o uyduruk performansla nasıl yüksek puan aldı, bilen var mı? Yani bildiğiniz keman çaldı. Sadece keman.
  • Dedikodularda Milk’in ilk eleneceği söyleniyordu, ama neyse ki hiç hiç hiç beğenmediğim şovuna rağmen Safe dediler, geçtiler. Ha ama bence Chi Chi’den sonra sıra ona ya da Thorgy’e gelecek, haberiniz olsun. Top 4 görebileceğine hiç mi hiç inanmıyorum, çok istesem de.
  • Aja’nın atlayışı!!!!!!!!!!!!!!!

#EP1 Sıralamam Genel Sıralamam
Aja Trixie Mattel
BenDeLaCreme Aja
Trixie Mattel Milk
Shangela BeBe Zahara Benet
Kennedy Davenport Shangela
BeBe Zahara Benet Morgan McMichaels
Thorgy Thor BenDeLaCreme
Milk Thorgy Thor
Chi Chi DeVayne Chi Chi DeVayne
Morgan McMichaels Kennedy Davenport

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...