Keyfî Drag Race Tekrarı: Öze Dönüş

Keyfî Drag Race Tekrarı: Öze Dönüş

RuPaul’s Drag Race, twist üzerine twist kakaladığı All Stars 3’ün bıraktığı enkazı unutturmak istercesine hiç nefes almadan 10. sezonun startını verdi bu hafta. Hem de her bölümü reklamsız 60 dakika sürecek, bir de üzerine eski ve yeni formatın bir karışımı olduğu söylenen Untucked hediyesiyle. Zaten bir aya yakındır küçük fragmanlar, yeni queenlerin çalışma odasına ilk girişleri, röpörtajlar ve dedikodularla kendimizi tüm zamanların en yetenekli grubuymuş gibi duran ekibe alıştırmıştık. Bianca Del Rio ile Manila Luzon’un bir karışımı gibi duran Yuhua Hamasaki ve Bob the Drag Queen’in drag kızı Miz Cracker’ı da favorilerim arasına sezon öncesi yazdığımı söyleyerek gireyim söze. Prömiyerle birlikte “Winner winner, chicken… dinner” boyun hareketleriyle pek iddialı gelen Aquaria ve tepkileriyle RPDR’a olması gerektiği dramazadeliği aşılayan Monique Heart’ı da ekledim tam oldu.

VH1’a yapılan transfer sonrası, bilmem farkında mısınız, 10. sezon prömiyeri sanki yapımcılar Reddit’de mesai harcamış ve sezonu ona göre şekillendirmiş gibi geldi bana. 60 dakika atılımı, çağa ayak uydurmuş bolca POC queen barındıran kast, geçen seneki homofobik mor ışığın terk edilişi, daha ünlü konuk jüriler, mini görevlerin geri dönüşü, değişmiş bir çalışma odası, yarışmacıların podyumdaki prezentasyonuna zaman ayırılması… Daha sayayım mı? 10 senelik maceranın da bu özel yıl dönümünü kutlarken RPDR tarihindeki ilk göreve geri dönüp Drag on a Dime ile başlamışlar hatta sezona. Bu da en az bizim kadar prodüksiyonun da geçmişe duyduğu özlemi ifade ediyor bence. Ve hatta bir söylentiye göre, bu sezon genel olarak konsept 10 yıla saygı duruşu olacakmış. Yani her bölümde eski görevlerin dirildiğini, ya da benzer versiyonlarının kullanıldığını görebiliriz.

Kasta gelecek olursak… Dört favorimi zaten yazının başında saydım: Yuhua Hamasaki, Miz Cracker, Aquaria ve Monique Heart. İçlerinden az ikisini finalde görmeyi çok istiyorum. Yalnız bu Miz Cracker – Aquaria draması (New York bazlı iki queenin birbirine fiziksel olarak benzemesi haricinde acaba Cracker, Aquaria’nın imajını da çalıyor mu muhabbeti var) bize pahalıya mal olabilir. RPDR yapımcıları bu tür karşılaşmalarda taraf tutmaya ya da suyunu çıkarmaya bayılıyor. Bkz. Alyssa Edwards vs. Coco Montrese, BenDeLaCreme vs. Darienne Lake, Thorgy Thor vs. Bob the Drag Queen ve en önemlisi Heathers vs. Boogers. Tabii yıllar içerisinde sosyal medyanın etkisi yarışma üzerinde büyüyünce kimsecikler elini kana bulamaz oldu. Bu da Cracker ile Aquaria savaşının isteseler de yeteri kadar çirkinleşmeyeceği demek.

Zayıf halkamız epey az. Normal şartlar alında kadronun en azından üçte birini uyduruk, bir çırpıda elenebilecek isimlerle doldururlardı. Yalnız bu sefer The Vixen’ın iyi cilalanmamış, yarı baygın politik markası ve Kalorie Karbdashian’ın tamamı karbonhidrattan, yüksek kalorili diyeti haricinde zayıf gördüğümüz bir halka yok. Öyle ki sadece iki yıllık drag deneyimine sahip, üçüncü sezonun finalistlerinden Alexis Mateo’nun drag kızı Vanessa Vanjie Mateo bile ilk giden olmasına rağmen belli bir kalibrenin üzerindeydi. Demek ki kim gitse ağlayacağımız, mızmızlık yapacağımız, yüksek tempolu bir sezon olacak. E yaşasın özüne dönen RPDR, o zaman! Özlemedik mi daha sezon start almadan evvel kimin eleneceğini belirlemiş prodüksiyon kafasından? Dans, renk, halay!

İlk bölüm genelinde de birkaç şey söyleyeyim istiyorum. RPDR mezunu kraliçeleri bir podyumun etrafına yerleştirerek, Paris Is Burning misali balo atışması gibi bir defileyle açılışı yapmaları pek şahane oldu. Programı sevmemin başlıca sebeplerinden biri, bir realite şov olduğunu da unutmadan programdan bağımsız yüzlerce kariyerin startını vermiş olduğunun bilinciyle varlığını sürdürmesi. Bu kendine referans yapmasını, popüler kültürden beslenen bir gösteri sanatının televizyona özel yepyeni bir lugat ve geçmiş oluşturabilmesini kolaylaştırıyor. Dolayısıyla eski sezonlardan tonlarca yeteneği tekrardan bir arada görmek ve 10. yılda yarışmaya hak kazanmış 14 queen’i karşılarken izlemek fazlaca keyif vermekte.

Asıl göreve dönecek olursak… Pek diyecek bir şeyim yok. Beğendiğim kostümlerin hepsi ana sahnede yerini aldı. Detox, Morgan McMichaels, Delta Work gibi geçmiş efsanelerin yanından gelen Mayhem Miller’ın uzunca bir süre programda yer alabilmek için verdiği mücadeleyi daha ilk görevden bir zaferle süslemesi de çok tatlı. Gerçi ben jürinin Miz Cracker’ı daha bir sevdiğini düşündüm; fakat Mayhem’ın anlatısı yapımcılara pek etli gelmiş olmalı. Monique Heart’ın kostümü yüksek notlardan birini alamadı diye genel bir şikayet var. Yine çok denenmiş bir yerden geliyor bu tasarım. O yüzden “Safe” olarak geçiştirilmesini peki umursadığımı söyleyemem, Monique’i büyük bir hayranlıkla izlesem de.

Cuma günlerini iple çekmeye devam o zaman. Bakalım bu kast başımıza ne işler açacak? İçlerinden yeni bir Valentina ya da Violet Chacki çıkacak mı? Kennedy Davenport ya da Darienne Lake gibi yarışmada hak ettiğinden daha fazla kalan biri olacak mı? Ve en önemlisi… Bilhassa finalde, RPDR fan kitlesinin epey şikayetçi olduğu hak yemelerin yeni bir versiyonunu izleyecek miyiz? Bekleyelim, görelim.

Keyfî Drag Race: Untucked

  • Kameron Michaels denilen yaratığın acilen gitmesi lazım. İddia edildiği kadar yakışıklı olmadığı gibi, drag estetiği de pek sıkıcı.
  • Eureka… Henüz ısınamadım. Parladığı zaman konuşuruz.
  • Christina Aguilera’yı sahneye davet ederken RuPaul’un Farrah Moan anonsu yapmış olmasına takıldım. Gerçekten adını hatırlıyor mu Farrah’nın, yoksa yine kulaklığın büyüsü mü?
  • Kalorie bu hafta gitmezse çıngar çıkarırım!
  • Blair St. Clair’ın drag dışı hâli için ne düşünüyorsunuz? Benim hâlâ aklım almıyor.
  • Miz Cracker, podyumdaki değerlendirmesini iyi kullandı. RuPaul böyle güzel geri dönüşler yapan zeki komedi queenlerini seviyor, hatırlatırım!
  • Yuhua’nın makyajlar silinirken siyahi queenleri karıştırmasıyla eğlenmiş olmam, kötü bir şey mi?

Genel sıralamam
⭐⭐⭐⭐Miz Cracker, Yuhua Hamasaki, Aquaria, Monique Heart
⭐⭐⭐Mayhem Miller, Eureka O’Hara, Monét X Change, Asia O’Hara
⭐⭐Vanessa Vanjie Mateo, Dusty Ray Bottoms, Blair St. Clair
: Kameron Michaels, The Vixen, Kalorie Karbdashian Williams

Bu tabloyu da böyle bölüm bölüm kendime göre renklendireceğim:

Yarışmacı 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Aquaria SAFE                
Asia O’Hara LOW                
Blair St. Clair SAFE                
Dusty Ray Bottoms SAFE                
Eureka SAFE                
Kalorie K. Williams BTM2                
Kameron Michaels BTM2                
Mayhem Miller WIN                
Miz Cracker HIGH                
Monét X Change SAFE                
Monique Heart HIGH                
Vanessa Mateo LOW                
The Vixen SAFE                
Yuhua Hamasaki HIGH                

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

Yorum yazın...