Keyfî Drag Race Tekrarı: Alıştım Varlığına

Keyfî Drag Race Tekrarı: Alıştım Varlığına

Bitiyor, bitiyor, bitiyor! Sonunda Drag Race’in All Stars 3 ile arka arkaya yayınlandığı için bir ömür sürmüş gibi hissettiren 10. sezonu da bitiyor. Miz Cracker nasıl finale kalamaz, Monet X Change niye elenir, Monique Heart ne sebeple harcandı çığırışlarımızın arasında son gemi de yola çıktı ve final dörtlüsü belli oldu: Aquaria, Asia O’Hara, Eureka ve Kameron Michaels. Tabii ki de hem gelenekselleşmeye başlayan Top 4 şarkı yazma görevini konuşmak, hem de final öncesi hepsi hakkında fikir beyan ederek 12 haftalık geçmişlerine şöyle bir göz atmak istiyorum izninizle. Malum, siteye renk getiren Keyfî Drag Race Tekrarı yazılarının da bu Cuma izleyeceğimiz reunion ve haftaya gelecek büyük finalin ardından sonlandıracağız.

İlk durağımız Aquaria. Jürinin de iki haftadır ısrarla belirttiği üzere Violet Chachki, Detox, Raja ve bir nebze Chad Michaels, Naomi Smalls, Pearl gibi fashion queenlerinin en iyilerinden biri olmaya aday bir yaratık Aquaria. Şöyle söyleyeyim, sadece bir Drag izleyicisi olmama ve ABD’deki harici drag sahnesinden bihaber hayatımı devam ettirmeme rağmen ben bile Aquaria’yı tanıyordum 10. sezon öncesinde. Küçük yaşına rağmen, belki biraz arkasındaki aile desteği ve doğru insanlarla tanışmış olmanın getirdiği şansla, Aquaria erkenden pişmiş. Hem Drag Race konseptinin içerisinde, hem de dış dünyada çok başarılı bir şov insanı. Son bölümü değerlendirmeye aldığımda Top 4 mücadelesini doğru kullandığını düşünüyor muyum? Hayır. Bu bölüm artık sayı da azaldığından ekran süresinin artmasının getirdiği avantajla, o noktaya kadar seyirciye göstermediğiniz bir yönünüzü sergileme yarışına dönüştü. Ama ne var, Aquaria zaten tüm hünerlerini izleyiciye ve jüriye sergileyerek buraya gelmeden deşifre etmişti kim olduğunu. Yani koreografiyi eksiksiz yerine getirmesi ve yine podyumun tozunu attırması yetti.

Sırada Eureka var. Genç ve beyaz izleyicinin kendine benzemeyen herkesi aşağılamaktan çekinmediğini bir kez daha gördük Eureka ile. Yani herkesin nefretini buna bağlayacak değilim. Yalnız favori queenleri sorulduğunda Violet Chachki, Pearl, Aquaria, Sasha Velour gibi bir kalabalıktan isim sayan messy twinklerin sabah akşam Eureka’ya sövdüğünü gördükçe de tutamıyorum kendimi. Kabul etseniz de, etmeseniz de Eureka bu sezonun canını okudu. Karşısında Aquaria olmasa, hadi onu geçtim Aquaria gidip Snatch Game’i kazanmış olmasa, çok net bir şekilde ipi göğüslerdi bu sezon. Ve bunu artık kazananlar tablosunda büyük beden bir queene ihtiyacımız var gibi sığ bir bakış açısıyla söylemiyorum. Yetenekli, fiziksel özelliklerinin gardırobunu kısıtlamasına rağmen her daim şık ve göz alıcı gözüken, hem makyajı hem de perukları on numara, eğlenceli, gürültülü, en önemlisi de yetenekli bir çığ gibi Eureka. Şu bölümde bile campy tarafını gösterip şarkının yıldızı oldu hem performansı, hem de yazdığı sözlerle. Eğer finalde RuPaul, Eureka’yı taçlandırmak isterse inanın sesimi çıkarmayacağım. Hatta #TeamAquaria tarafında olmama rağmen daha fazla bile sevinebilirim şu toy ayak takımına tokat olacağı için.

Kameron Michaels ile devam ediyorum… Haftalardır neden burada olduğunu anlayamadığımdan, jüri tarafından korunmasını kabullenemediğimden, Cracker ve Monet gibi iki önemli yarışçıyı elemesine sinirlendiğimden bahsettim. Ama Kameron tek bir bölüm ile her şeyi unutturdu. Dramalardan kaçtığı için pek yavan gibi gözükse de drag estetiği ve bu sanat dalına (Evet, bu bir sanat dalı!) yaklaşımı, meğer bunun tek sebebi gerçekten de yenilgilerden çabuk etkilenmesi ve utangaçlığıymış. Kostümü ve suratını bir fıçı pudraya sokmuş gibi gözüken makyajını es geçiyorum. Ross Matthews’un da dediği gibi Kameron şarkı için yazdığı sözlerle binlerce Drag Race izleyicisine ilham verdi bana sorarsanız. Ru’nun yeni âdetlerinden, finalistlere çocukluk fotoğrafını gösterip “Küçük Kameron’a ne demek istersin?” sorusuna verdiği cevapla da beni hüngür hüngür ağlatmayı başaran Drag Race tarihindeki ilk yarışmacı oldu. Eğer bu son aşama bir görev olarak ele alınsa ve bir galip seçilseydi, hiç şüphesiz bu onur Kameron’ın olurdu. Finalde şansı var mı, yok mu sorusuna uğramıyorum. Sadece şunu biliyorum ki, 11 haftalık asap bozukluğumu tek bölümde yok etti Kameron.

Finalin dördüncüsü ise sezon başında yoksa zamanın anlatısına uyarak black excellence yollarında dirsek mi çürüteceğiz derken tek başına kalan Asia O’Hara. Şöyle geriye dönüp baktığınızda tüm sezonun en gereksiz görevlerini kazanıp finale kalmayı başarmış Asia. O yüzden, Kameron sanki en zayıf halka gibi dursa da bu dörtlünün bir adım geride kalan yarışmacısı Asia bana sorarsanız. Trinity Taylor ile küllerinden doğan pageant queen sevdamızın yeni temsilcisi. Fakat Trinity’den çok Alexis Mateo ile Roxxxy Andrews’un kulvarında Asia. Bu da drag estetiğinin yeteri kadar çok yönlü olmadığına işaret ediyor. Finalde kostümlerinden gözlerini varla yok arası bir yere sürükleyen makyajına kadar her şeyde bir olmamışlık vardı. Bu yüzden de Monet X Change’i Asia’nın yerine burada görmek istediğimi oldukça sert bir şekilde hissettim. Peki itiraz edecek miyim? Hayır. Neticede bu RuPaul’un şovu ve sonuç ne olursa olsun, buraya kadar kat ettikleri mesafede herkes payına düşeni bir şekilde almayı başarıyor. Asia’nın, drag harici, bir reality show karakteri olarak gösterdiği performansın onuncu sezona katkısı da yadsınamaz üstelik.

Mahşerin dört atlısı yavaş yavaş finale giderken (gerçi final çoktan çekildi, ama birincinin kim olduğunu bilen yok) benim tarafım belli: #TeamAquaria. Fakat tekrar söylüyorum, Ru bir çılgınlık yapıp Eureka’yı taçlandırırsa da gıkımı çıkarmayacağıma emin olabilirsiniz. Tıpkı dokuzuncu sezondaki gibi “Lip sync for the crown” konsepti geliyor bu arada, onu da bilmeyenlere hatırlatayım. Yarı finalde önce Asia vs Kameron, ardından da Aquaria vs Eureka izleyecekmişiz. Kimlerin bir sonraki aşamaya çıktığından da haberim var. Ama bilmeyenler için ulu orta dile getirerek heyecanı bozmayayım. Merak edenleri mail kutuma ve sosyal medya hesaplarıma beklerim. E finalden sonra görüşmek üzere o zaman. Beni özleyin anacım, bye!

Keyfî Drag Race – Untucked

  • Kameron Michaels’ın konuşmasına ne güzel ağladık yahu. Anamı/babamı kaybettim oltasına pek düşmem; fakat Kameron’ın hüznü pek samimi geldi.
  • Sabah akşam “Come on y’all, live free!” diye bağırıyorum. Bir nevi “But your dad just calls me Katyaaaaa.” gibi oldu bu.
  • Asia’nın Texas drag’i gözümü yormaya devam ediyor. Şarkı sırasındaki kostümü neydi öyle? Bu arada final podyumu için seçtikleri kıyafetlerde de Aquaria’nın, Kameron’ın gölgesinde kalması çok acı.
  • Todrick Hall’la bir gün karşılaşırsam tokatlayacağıma söz veriyorum. Daha itici bir insan evladı gelmemiştir şu dünyaya. Ha belki bizim kıraathane reisi olabilir…
  • It’s an iconic fashion moment.

Final sıralamam
1. Aquaria
2. Eureka
3. Kameron Michaels
4. Asia O’Hara

Kendi kararlarıma göre renklendirdiğim tablonun final öncesi durumu şu:

Yarışmacı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Aquaria SAFE SAFE SAFE WIN SAFE SAFE WIN SAFE WIN BTM2 HIGH SAFE
Asia O’Hara LOW SAFE WIN SAFE SAFE HIGH BTM2 BTM2 HIGH HIGH WIN SAFE
Eureka SAFE BTM2 HIGH HIGH WIN WIN WIN LOW BTM2 HIGH HIGH HIGH
Kameron Michaels BTM2 HIGH SAFE HIGH SAFE SAFE SAFE SAFE BTM2 BTM2 BTM2 WIN
Miz Cracker HIGH HIGH SAFE SAFE HIGH BTM2 SAFE HIGH LOW WIN BTM2  
Monét X Change SAFE WIN SAFE LOW BTM2 SAFE HIGH WIN HIGH LOW    
The Vixen SAFE SAFE SAFE BTM2 SAFE LOW BTM2 BTM2        
Monique Heart HIGH LOW SAFE SAFE HIGH HIGH LOW          
Blair St. Clair SAFE SAFE HIGH SAFE BTM2 BTM2            
Mayhem Miller WIN LOW BTM2 SAFE LOW              
Dusty Ray Bottoms SAFE HIGH LOW BTM2                
Yuhua Hamasaki HIGH SAFE BTM2                  
Kalorie K. Williams BTM2 BTM2                    
Vanessa Mateo LOW                      

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

Yorum yazın...