Oscarlık Vizyon Takvimi ’18

Oscarlık Vizyon Takvimi ’18

Her sene yazmaya özen gösterdiğim yazılardan biri de Oscarlık Vizyon Takvimi. Çünkü biliyorum, en azından screener destekli Torrent Fest başlayana kadar her şeyi sinemada izlemeye özen gösteren ya da bunu Şubat sonuna kadar uzatıp Türkiye’nin gelmiş geçmiş en kötü (yanlış duymadınız) festivali !f’e kadar uzatan bir kesim var. Yarın gösterime girecek BlacKkKlansman’ı bir kenara koyup Ekim’den Şubat’a neler Türkiye’de vizyon yüzü görecek, başlayalım konuşmaya.

A Star Is Born

EKİM

  • 5 Ekim: Hani olur da Venom beğenilir ise teknik kategorilerde karşımıza çıkma ihtimali mevcut. Dolayısıyla önlem almak adına Tom Hardy’nin hatırına sinema salonuna uğramanız gerekebilir.
  • 12 Ekim: Cynthia Erivo’nun performansıyla adından söz ettiren Bad Times at the El Royale ve Paraguay’ın yabancı film kategorisindeki aday adayı, Berlin’den kadın oyuncu ödülüyle dönmüş The Heiresses gösterime girecek.
  • 19 Ekim: Oscar yarışını yarılamamıza yardımcı olacak haftada yok yok. Önce Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın Oscarlanacağı A Star Is Born ile başlayacağız. Hemen ardından Whiplash ve La La Land’in başarılı yönetmeni Damien Chazelle’den Neil Armstrong biyografisi First Man için bilet alacağız. Bir de Maggie Gyllenhaal sebebiyle övülen The Kindergarten Teacher var ama ev sineması yardımıyla aynı tarihlerde Netflix’ten de izleyebilirsiniz bu filmi.
  • 26 Ekim: Dolu dolu bir haftadan sonra mola verip kaçırdıklarınızı izlemeniz gerekecek. Ne yazık ki Filmekimi artığı Museo haricinde ilgi çeken bir şey yok.
Widows

KASIM

  • 2 Kasım: Henüz seyirci karşısına çıkmamış olmasına rağmen hakkında dolaşan tüm dedikoduların pozitif olduğunun bilinciyle Bohemian Rhapsody için tutacağız sinemaların yolunu. Rami Malek’in olası adaylığını hazmetmek biraz zaman alacak, ama olsun buna da razıyız.
  • 9 Kasım: Oscar’la alakası olmayan birkaç film var… The Girl with the Spider’s Web, Suspiria, The Miseducation of Camera Post. Geçiniz.
  • 16 Kasım: Yine heyecanlanmamıza değecek bir haftaya daha geldik. Steve McQueen’in yıldızlarla dolu kadrosuyla dikkat çeken yeni projesi Widows, bir önceki filmiyle kostüm tasarımı dalında Oscar alan Fantastic Beasts serisinin yeni halkası ve belgesel dalında karşımıza çıkması muhtemel Whitney var mönüde.
  • 23 Kasım: Eğer dublajlı animasyon izlerken kulaklarınız kanamıyorsa The Grinch‘in yolunu tutabilirsiniz. Çünkü bu kategoride yarış zayıf olduğu için yine bu gişe işleri sükse yapacağa benziyor.
  • 30 Kasım: Oscar’ın önemli favorilerinden birine dönüşmesi an meselesi gibi duran, bu senenin Hidden Figures’ı olarak nitelendirilmiş Green Book için alandayız. Mahershala Ali’nin ikinci kez zaferi tatma olasılığı var, aman unutmayın. Bir de Danimarka’nın yabancı film dalındaki aday adayı The Guilty gelecek. Kısa listeye kalırsa ödülü alması bile olası. Sahi bu film neden Filmekimi’ne uğramadı?
Mary Poppins Returns

ARALIK

  • 7 Aralık: Zzzzz…. The Man Who Killed Don Quixote için heyecanlanacak değiliz.
  • 14 Aralık: Bir animasyon daha! Spider-Man: Into the Spider-Verse yarışa zembille gökten inebilir, aman dikkat!
  • 21 Aralık: Boş geçen Aralık ayının üçüncü haftasını Bumblebee gibi teknik dallarda karşımıza çıkabilecek, muhtemelen berbat bir filmle ve Polonya’nın aday adayı Cold War ile doldurmaya çalışacağız.
  • 28 Aralık: Aquaman’in batacağından emin olduğum için üzerine bir şey söylemiyorum. Fakat Emily Blunt’lı versiyonuyla küllerinden doğan Mary Poppins Returns ve Felicity Jones’un Ruth Bader Ginsburg’u canlandırdığı On the Basis of Sex şaşırtabilir.
Ralph Breaks the Internet

OCAK

  • 4 Ocak: Belli ki hiç kimse Organize İşler 2’nin karşısına çıkmak istememiş.
  • 11 Ocak: Harika bir hafta! Önce Creed II‘da Michael B. Jordan’a doyacağız. Hemen ardından Wreck-It Ralph’in devam filmi Ralph Breaks the Internet‘e koşacağız. Ve son olarak da o tarihe kadar inatla izlemediyseniz Güney Kore’nin aday adayı, 2018’in en iyi filmlerinden Burning sizi bekliyor olacak. Ad Astra da bu hafta vizyona girecekmiş gibi gözüküyor; ama kesin olduğunu zannetmiyorum.
  • 18 Ocak: Bu sene Altın Palmiye’yi kapan, Japonya’nın aday adayı, biriciğimiz Hirokazu Koreeda’nın yeni filmi Shoplifters‘ı Filmekimi’nde kaçıracak olursanız vizyona uğrayacağı tarih belli.
  • 25 Ocak: Jason Reitman’ın pek sevilmeyen ama Hugh Jackman performansı sebebiyle konuşulan yeni filmi The Front Runner, Matthew McConaughey’nin adıyla anılan White Boy Rick ve Lübnan’ın aday adayı Capharnaüm ile Ocak ayını kapatıyor olacağız.
Wildlife

ŞUBAT

  • 1 Şubat: Bir tarafta Saoirse Ronan ve Margot Robbie’li Mary Queen of Scots var, diğer tarafta da İtalya adına yabancı film dalına aday olabilmek için yarışacak Dogman.
  • 8 Şubat: Yavaştan 2019 filmleriyle dikkatimizin dağılacağı haftalarda Robert Zemeckis’i Steve Carell ile bir araya getiren Welcome to Marwen ve Paul Dano’nun ilk kez kamera arkasına geçtiği, Carey Mulligan ile Jake Gyllenhaal’u bir araya getirmiş Wildlife uğrayacak sinemalarımıza.
  • 15 Şubat: Timothee Chalamet hayranları hazır olun, Hollywod’un genç prensi yeni filmi Beautiful Boy ile seyirci karşısına çıkmak için 15 Şubat’ı bekliyor olacak.

EKSİKLER…

Önemli favorilerden If Beale Street Could Talk ve Roma haricinde Adam McKay’in Dick Cheney biyografisi Vice, oyuncularına Oscar adaylığı getirmesi beklenen Can You Ever Forgive Me ve Filmekimi sonrası ne yapacağı belirsiz The Favourite’tan da haber yok. Ayrıca Crazy Rich Asians, The Old Man & the Gun, Boy Erased, Destroyer, Mid 90s ve Ben Is Back’le ilgili de bir vizyon tarihi mevcut değil. Umuyorum yazının başında da adını andığım uğursuz festival !f, bunlardan birkaçını satın alıp Oscar sonrasında vizyona girmelerine sebep olarak yine aymazlık peşinde koşmaz. Ama adamların markası bu, ne bekliyoruz ki? Vasat ülkemin vasat festivali…

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...