Divorce (3. Sezon)

Divorce (3. Sezon)

Yaratıcı: Sharon Horgan | Oyuncular: Sarah Jessica Parker, Thomas Haden Church, Molly Shannon, Talia Balsam, Tracy Letts, Sterling Jerins, Charlie Kilgore, Becki Newton | 30 dakika | HBO

Sarah Jessica Parker’ın post Sex and the City kariyerinde ne yapacağını bilememesi hadisesi, Catastrophe’nin de yaratıcılarından (ve başrollerinden) biri olarak tanıdığımız Sharon Horgan’ın Divorce isminde, kimselerin izlemediği bir HBO projesiyle imdadına yetişmesi sonucunda çözüme ulaştı biliyorsunuz ki. Meğer doksanlı yılların sonunda hayatlarımıza girip, bir nesil kadın ve eşcinsel erkek yirmilerini tamamlarken, televizyondan eşlik eden SJP’in yaraştığı tek arka plan New York imiş. Bu gerçeği onadığımız, basitçe kadın erkek ilişkilerinin evlilik adı altındaki resmî felaket ile geçtiği sınava odaklanıp çevresindeki diğer çiftlere de göz gezdirdiğimiz ve hatta “aile” kavramını da delik deşik edip atanmış mecburiyetlerimizle uğraşmış Divorce ne yazık ki yayın hayatını üçüncü sezonu ile tamamlamak mecburiyetinde bırakıldı. Diyorum ya, kimselerin izlemediği bir diziydi bu başladığı günden bu yana. Hâlbuki yeni doruklarla tanışılan kırkların taze heyecanlarını teker teker tatmaya hevesli ana karakterleri vardı. Aldatmanın yalnızca fiziksel olmadığını hatırlayıp biten ilişkilerin faillerini o savunmasız hâlleriyle ekrana yansıtıyordu. Ama “olay” dizisi değildi işte Divorce. Bu arada kalmış yarım saatlik dramalardan, eğer ki popüler kültüre miras bir çalışma içerisine girişmiyorsanız da izleyicinizi bulmanız pek zor oluyor. Ana karakteri Frances boşandı, hayata hem aşktan hem de işten tutunmaya çalıştı, çocuklarıyla ilişkisini bozmamak için üstün çaba gösterdi, kendini suçlu hissetmemek için mücadele verdi. Yine de yetmedi seyirciye. Minicik hareket alanında her şeye rağmen ben Sarah Jessica Parker’ın bütün hünerlerini gösterebildiğini düşünüyorum. Biraz Nurse Jackie, United States of Tara ve hatta The Big C sularında yüzüyordu zaten Divorce. Sırtını başrolündeki karizması her şeyi taşımaya yetecek aktrise dayayan ve hikâye örgüsünde avaz avaz bağırarak gürültü etmeyen, tabir-i caizse bağımsız dizilerden biri oldu. Son sezon özelinde biraz hayal kırıklığı yaşadığımı eklemem gerek ama. Çok da eşit parçalara bölmeden üç kadının öyküsünü anlatan, hayatın ikinci yarısında yeni ufuklara yelken açmak için çok geç olmadığının altını çizen hâli bu enkazla arşa erişir diyorduk, olmadı. Sanıyorum altı bölümde bir sonuca varmak zorunda olmanın baskısıyla, geçtiğimiz sezonlardaki gibi Frances’ı, Diane’i (Molly Shannon), Dallas’ı (Talia Balsam) açamayacaktı Divorce. Boşanmanın diğer yarısında, erken ve yanlış kararlarla düzenini değiştiren Robert’a da (Thomas Haden Church) vakit ayırmak zorundalardı ne de olsa. Ancak açtığı küçük pencereden anlatacakları yarıda kesilmiş olsa da her şeye rağmen tıpkı bahsini ettiğim diğer kadın başrollü dramediler gibi tadı damağımızda kalan seyirini keyifle tamamladığını düşünüyorum. Türkiye’de dizinin sonunu getiren nadir izleyicilerden biri olarak da tebessümle hatırlayacaklarımızın arasına uğurluyorum.
MVP: Sarah Jessica Parker (Frances)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...