Altın Küre ’19: Aday Tahminleri

Altın Küre ’19: Aday Tahminleri

Bu sene 5 Ocak’ta dağıtılacak ve Ricky Gervais’in sunuculuğunu üstleneceği 77. Altın Küre Ödülleri’nin adayları Pazartesi günü TSİ 16.00’te açıklanıyor. Oscar tahminlerimize yavaştan şekil verecek, endüstrinin kimi desteklediğini anlamamıza yardımcı olacak manzara için ben epey hazırım. Ödül törenini askerlik sebebiyle kaçıracak olsam da sezonun en heyecan duyduğum parçası zaten hep adayların açıklandığı dönem oldu. Gerçi tören dahilinde yapılan teşekkür konuşmaları bazen yarışa yön verebiliyor. Fakat bu sene her zamankinden daha erken dağıtılacak Oscarlar biliyorsunuz ki. Dolayısıyla HFPA’in sezonun anlatısı içerisinde ne kadar söz hakkı olacağı belirsiz. Bekleyip hep birlikte görmeden evvel tabii ki de yine bir aday tahmini yapmam şarttı. Televizyon konusunda yeni olan her şeyi davet ettiklerini bildiğimden hiç o topa girmiyor ve yine yalnızca filmlere odaklanıyorum. Hadi başlayalım!

Bütün kategorilerdeki sıralamalarımı merak edenler Altın Küre tahmin sayfasını ziyaret edebilir>>

Film (Drama)

Açıkçası bugüne kadar tahmin etmesi en kolay, net bir beşlinin bulunduğu dallar arasında olurdu En İyi Film (Drama). Ama bolluktan olsa gerek, bilhassa beşinci koltuğa kimin oturacağını kestirmekte sıkıntı çekiyorum bu yıl. Bir yerden lafa girecek olursak… Netflix’in yarışa adını altın harflerle yazdırmış The Irishman ve Marriage Story‘si muhtemelen zirvedeki yerlerini kimseye kaptırmayacak. Esasında bir adet The Two Popes da var, kulislerde HFPA’in çok sevdiğinin söylendiği. Ancak üç Netflix yapımını da aynı anda aday edeceklerinden şüpheliyim. 1917 gösterildiği günden bu yana ciddi bir favoriye dönüşüp, acaba Million Dollar Baby misali yarışa son dakikada girmesine karşın zirveye tırmanabilir mi sorusunu sordurtuyor. Burada da adaylık almakta hiç sıkıntı çekmez diye düşünüyorum. Little Women ise magazine ürün vermeyi seven Altın Küre için biçilmiş kaftan. Düşünsenize bir tarafta Baumbach beyefendi, diğer tarafta da sayın Gerwig. At manşeti, çekil köşene. Geliyorum o kıymetli son koltuğa… Açıkçası Joker‘i çok beğendiklerini birkaç yerde okudum ve muhtemelen de o aday edilecek. Ancak tıpkı 1917 gibi yarışa yeni giriş yapan Richard Jewell‘ı koyarak risk almak istiyorum. Baktım, Gold Derby’nin tek bir editörü ya da eksperi de tahmin etmemiş. Tam bir cesur yüreğim!

1. THE IRISHMAN

2. MARRIAGE STORY 

3. 1917

4. LITTLE WOMEN

5. RICHARD JEWELL


Erkek Oyuncu (Drama)

Adam Driver ile Joaquin Phoenix arasındaki mücadele televizyonda yayınlanan bütün ödül törenlerinde varlığını hissettirecek. Phoenix’in kampanyasızlığı durumu biraz eşitlediğinden ben Driver hevesimi tamamen rafa kaldırmış değilim, onu da belirteyim. Bu ikiliye eşlik edecek isimlerin başında tabii ki de Robert De Niro geliyor. The Irishman sezonda aradığımız film olabilir. Malum, hâlâ Oscar’da büyük kategoride kimin galip geleceğini kestirebilmiş değiliz. Antonio Banderas, HFPA’in “yabancı” vasfına yaraşır cinsten bir aday olacak, ki daha önce de 4 defa ağırlamışlar kendisini Altın Küre kategorilerinde. Ben son sıraya filmi komediden bir anda dramaya paslanan Adam Sandler‘ı kondurdum. Çünkü tıpkı Joker gibi Uncut Gems’i de çok sevdiklerine dair dedikodular dönüyor sosyal medyada. Ve ne olursa olsun Jonathan Pryce‘tan, Paul Walter Hauser‘dan ve kampanyasız Christian Bale‘dan daha “star” bulunacaktır diye düşünüyorum. Zaten Sandler da aday edilmeye ne kadar istekli olduğunu sıklıkla belirtiyor, es geçmezler herhâlde.

1. ADAM DRIVER
Marriage Story

2. JOAQUIN PHOENIX
Joker

3. ROBERT DE NIRO
The Irishman

4. ANTONIO BANDERAS
Pain & Glory

5. ADAM SANDLER
Uncut Gems


Kadın Oyuncu (Drama)

Geldik kadın oyuncuya… Renée Zellweger sessiz sakin zirvedeki yerini korumaya ve ikinci Oscar’ına koşmaya devam ediyor. Onu takiben filminin momentumu bir anda sönmüş Charlize Theron ve bu sene bir değil, iki iyi performansla seyircinin kalbini çalan Scarlett Johansson var. Bu üçlüyü tamamladıktan sonra göze çarpan aday adaylarından biri, film dalında da göreceğimizi düşündüğümüz Little Women’dan Saoirse Ronan tabii ki. Brooklyn ya da Lady Bird senesinde olduğu kadar çok göstermiyor yüzünü ancak neredeyse tanıtıma ihtiyaç duymadığı bir yere geldi artık kariyerinde Ronan. Ve filminin favori pozisyonu onu ilk beşe taşımaya yeterli gelecektir diye düşünüyorum. Son sırada da ne acıdır ki pek beyaz olan dallarını istedikleri siyahi aktrisle affettirme şansı olacak HFPA’in. Elimizde Lupita Nyong’oCynthia Erivo ve Alfre Woodard mevcut. Ben direkt hangisi daha çok reyting getirir Altın Küre’ye mantığıyla Lupita’yı işaretledim. Ancak Harriet’ın abanarak yapılan kampanyasını da gözardı etmediğim bilinsin isterim.

1. RENÉE ZELLWEGER
Judy

2. CHARLIZE THERON
Bombshell

3. SCARLETT JOHANSSON
Marriage Story

4. SAOIRSE RONAN
Little Women

5. LUPITA NYONG’O
Us


Film (Komedi/Müzikal)

Geldik komedi/müzikal kanadına… Öncelikle Parasite ve The Farewell‘in yabancı dilde oldukları için bu ana dalda yarışma hakkı olmadığını söyleyeyim ki neden yoklar diye sızlanılmasın. Bu ikilinin durumu ve Uncut Gems’in de dramaya paslanmasıyla birlikte doğal olarak pek çok yer açıldı bu kategoride. Once Upon a Time in Hollywood havada karada ödülü alacak favori olarak zaten tahminlerin ilk sırasında. Hemen ardından HFPA’in severek kucaklayacağı Jojo Rabbit geliyor. Knives Out son birkaç haftadır ciddi bir yükselişte. Hatta değil HFPA, AMPAS gösterimlerinde bile olumlu reaksiyonlar aldığı söylenmekte. O yüzden onu da üçüncü sıraya yerleştiriverdim. Dördüncü sırada tabii ki Hustlers var. Tam bir Altın Küre filmi olması sebebiyle yeri çoktan hazır. Ve son olarak da kategorinin müzikal boşluğunu doldurmak adına Rocketman! Yalnız Dolemite Is My Name herhangi birini dışarıda bırakabilir, endüstride sadece Altın Küre üyelerine gösterim yapan Cats rezaleti pörtleyebilir ya da HFPA için özel olarak kampanyaları bulunan Booksmart ile The Peanut Butter Falcon‘dan da sürpriz gelebilir diye ekleyeyim. Her ne kadar tahmin ettiğim beşliden pek emin olsam da…

1. ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

2. JOJO RABBIT

3. KNIVES OUT

4. HUSTLERS

5. ROCKETMAN


Erkek Oyuncu (Komedi/Müzikal)

Dolemite Is My Name’in ana dalda adını anmayıp da erkek oyuncuda Eddie Murphy‘i zirveye koymak biraz mantıksız geliyor kulağa biliyorum; ama kurumun Leonardo DiCaprio‘nun hakkını yakın tarihte üç defa teslim ettiğini hatırlamak ve birinin ciddi ciddi ödül kampanyası yaptığını göz önüne almak gerekiyor. Bu ikiliden sonra en az Murphy kadar istekli, ama Oscar beşlisini göreceği şaibeli Taron Egerton gelmekte. Sıkıntı yok Taroncım, sen OBA Makarna’nın favorisisin diyor ve dördüncü sıraya da Knives Out’tan Daniel Craig‘i ekliyoruz. Ben biraz işi abartıp Knives Out’u üç farklı kategoriye yerleştirdim bu arada. Bir yerlerde yanılacağımdan adım gibi eminim. Fakat buradaki boşluk öyle büyük ki, Knives Out tahminlerim arasında Craig’in dışarıda kalacak isim olacağından şüpheliyim. Sonuncu sıraya komedi/müzikal kanadındaki çılgınca boşluktan Shia LaBeouf kondurdum. Esasen asıl kampanyasını Honey Boy ile yardımcı erkek oyuncu dalında yapıyor LaBeouf. Ancak oradaki yarış öyle kalabalık ki, Adam Sandler’ın dramaya fırlatılmasıyla boşalan yere rahatça oturacak gibi hissediyorum. Kimileri Roman Griffin Davis demiş. Mümkün tabii. Sadece Davis’ten çok daha ünlü Jacob Tremblay bile zamanında aday edilmemişken bu ihtimale inanmak güç.

1. EDDIE MURPHY
Dolemite Is My Name

2. LEONARDO DICAPRIO
Once Upon a Time in Hollywood

3. TARON EGERTON
Rocketman

4. DANIEL CRAIG
Knives Out

5. SHIA LABEOUF
The Peanut Butter Falcon


Kadın Oyuncu (Komedi/Müzikal)

The Farewell’in komedi olarak yarışıyor olması pek enteresan geliyor kulağıma ama zamanında daha beter kategorizasyonlara sahne olmuştu Altın Küre. Dolayısıyla önüme bakıp, Awkwafina‘yı tahmin listemin en üst sırasına yerleştirerek başlıyorum. Hemen ardından rol arkadaşı Kaitlyn Dever‘a kıyasla daha görünür bir tanıtım dönemi geçiren Beanie Feldstein geliyor. Bir de Jonah Hill’ın kızkardeşi olması sebebiyle bir Hollywood kraliyeti hikâyesi de mevcut, malum. Dever şansını Unbelievable ile TV tarafında deneyecek gibi. Bir de tabii tam bir Altın Küre filmi olduğunun altını sıklıkla çizdiğim Hustlers’tan Constance Wu mevcut. Daha geçtiğimiz yıl Crazy Rich Asians ile bu dalı aşındıran aktris bir kez daha partiye davet edilecek gibi gözüküyor. Sonrası biraz karışık… Knives Out çok beğenildiği için Ana de Armas dedim fakat çok tanınmadığının farkındayım. Shia LaBeouf’ün adaylığına eşlik etmesi ihtimalini düşünerek Dakota Johnson riski de aldım; fakat filmin adı hiç anılmayadabilir. Bir tarafta da Late Night ile Emma Thompson mevcut. Ama o da sanki hiç umursanmayacakmış gibi geliyor bana. Kesin aday edilecek deyip şapa oturduğumuz türden bir veteran performansı tadı veriyor.
Edit: Vazgeçtim hepsinden! Gloria Bell’in komedi olarak yarışma ihtimali olduğunu öğrendim. Bye bye Dakota, welcome Julianne Moore!

1. AWKWAFINA
The Farewell

2. BEANIE FELDSTEIN
Booksmart

3. CONSTANCE WU
Hustlers

4. ANA DE ARMAS
Knives Out

5. JULIANNE MOORE
Gloria Bell


Yardımcı Erkek Oyuncu

Bence bu sene tahmin edilmesi en zor kategori yardımcı erkek oyuncu. Brad Pitt ve Al Pacino‘nun adını andıktan sonra tamamen hangi kurum için bir tahmin listesi oluşturduğunuzu dikkate alarak hareket etmeniz gerekiyor. Oscar’a kıyasla, Amerika’nın sevgilisi Tom Hanks‘e her daim daha insaflı davranmış HFPA bu sene de şaşırtmaz ve ünlü aktörü Pitt ile Pacino’nun yanına ekler diye düşünüyorum. Araya son üç yıldır ödül sezonunu asla es geçmeyen Sam Rockwell‘i kondurdum. HFPA’in bu filmi yarışa tam anlamıyla sokacak ilk kurum olacağına inancım tam. Son olarak da Joe Pesci dedim tereddüt ederek. The Irishman’i yeni izlediğim için performansının etkisi altında kalmış olabileceğimin de farkındayım. Zaten yarış kalabalık, aynı filmden iki oyuncu koymazlar derseniz inanırım. Gerçi orada bir adet Rockwell de var… Hiçbir yere sığdıramadığım The Two Popes’tan Anthony Hopkins, Knives Out’u ne kadar sevdiklerine bağlı olarak Chris Evans, her yerde filmini tanıtan Shia LaBeouf ve filmi burası için pek köşeli denilebilecek Willem Dafoe boşalan koltukları doldurmayı bekliyor.

1. BRAD PITT
Once Upon a Time in Hollywood

2. AL PACINO
The Irishman

3. TOM HANKS
A Beautiful Day in the Neighborhood

4. SAM ROCKWELL
Richard Jewell

5. JOE PESCI
The Irishman


Yardımcı Kadın Oyuncu

Oscar’da ne olur, Laura Dern‘e bir kariyer ödülü gelir mi bilmiyorum. Ama buranın galibi hiç kuşkusuz Jennifer Lopez olacak. Sezonda JLo’ya gideceğine bu kadar emin olduğum başka bir heykelcik yok. İki alakasız ismin kıyasıya rekabetine ortak olmak üzere Margot Robbie de sırasını bekliyor. Bombshell’in ateşi çabuk sönmüş olsa da bu yıl Tarantino’nun filminde de gözüken Robbie için adaylık yolları açık. Bu kesin aday olur diye konuştuğumuz üç isimden sonra daha bir zorlaşıyor tabii tahmin işi. Kathy Bates, zembille gökten inen Richard Jewell’da döktürüyor deniyor. Ünlü seven HFPA için bundan daha iyi bir fırsat olamaz. Koşa koşa aday edecekler herhâlde, filme dair diğer kategorilerdeki tahminlerim yanlış çıksa bile. Son sıraya da Little Women’ı bu kadar boş bırakmazlar diyerek, filmden elle tutulur bir kampanya yapan tek aktrisi, Florence Pugh‘u kondurdum. Şu an Fighting with My Family ile komedi/müzikalde de aday edilme ihtimali kafama yatmıyor değil; ama o kadar risk almayacağım. Bir dizi iken hakkını teslim ettikleri Downton Abbey’den Maggie Smith ve iyi bir yıl geçiren Scarlett Johansson‘dan da atak gelebilir. Kimileri Zhou Shuzhen de demiş; ama benim kafam pek yatmadı bu tahmine. Malum, starfuckerlardan bahsediyoruz…

1. JENNIFER LOPEZ
Hustlers

2. LAURA DERN
Marriage Story

3. MARGOT ROBBIE
Bombshell

4. KATHY BATES
Richard Jewell

5. FLORENCE PUGH
Little Women


Yönetmen

Altın Küre’nin Oscar’a DGA’den daha yakın olduğu bir dal burası. Çoğu zaman da oldukça saygı duyulacak adaylar çıkarıyorlar, arada bir Tom Ford gibi isimlerle can sıksalar da… Ancak bu yıl beşli çok net gibi. Ben Martin ScorseseQuentin TarantinoBong Joon-hoSam Mendes ve Noah Baumbach‘tan oluşan voltranı kimsenin kolay kolay kırabileceğine inanmıyorum. Jojo Rabbit’i ne kadar sevdiklerine bağlı olarak, gecede Taika Waititi üzerinden reyting alabilmek için birini dışarıda bırakmaları mümkün tabii. Ama kim? Zayıf halkayı bulmak inanın çok zor. Zaten alternatif aramaya girişince Greta Gerwig‘i partneri Baumbach’la çarpıştırarak bir anlatı oluşturma ihtimalleri akla geliyor. Ancak Clint Eastwood sürprizi bile bana nedense Greta’dan daha yüksek bir olasılıkmış gibi geliyor.

1. MARTIN SCORSESE
The Irishman

2. QUENTIN TARANTINO
Once Upon a Time in Hollywood

3. BONG JOON-HO
Parasite

4. SAM MENDES
1917

5. NOAH BAUMBACH
Marriage Story


Senaryo

Altın Küre’nin bu dalda En İyi Film adaylarıyla eşleştirme yapmak gibi bir takıntısı yok açıkçası. Molly’s Game, Gone Girl gibi kendilerince “reddedilemez” senaryoları ağırladılar zamanında. O yüzden büyük bir çoğunluğunu prestijli isimlerin yazdığı ve iyi olarak nitelendirilmiş filmlerin yanına bir adet The Two Popes ekledim ben. Herkesin övmeye doyamadığı ve Oscar’ın da uyarlama senaryo kategorisinde galip gelebileceği söylenen bir yapım. Haricinde bildiklerimiz var zaten tahmin listemde: Once Upon a Time in HollywoodMarriage StoryThe Irishman ve Jojo Rabbit… Belki daha erken gösterim yapmış olsa Little Women‘ı da alabilirdim. Parasite için ise kimi dışarıda bırakmam gerektiğini kestiremiyorum. Acaba Jojo’yu mu atsam? Ama onun da sadece film adaylığı alacak olmasına kafam yatmıyor. Biraz zormuş bu dal galiba. Yazarken fark ettim. OF.
P.S.: Evet, yazarken tahminimi değiştirdim.

1. ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

2. MARRIAGE STORY

3. THE TWO POPES

4. THE IRISHMAN

5. PARASITE


Özgün Müzik

Akademi’ye kıyasla bu dalda her daim daha iyi tercihler yapmış Altın Küre’den yine aday edilmemesi imkansız isimlerin yanına birkaç orijinal tercih eklemesini bekliyoruz. 1917 ile duayen Thomas Newman, Marriage Story ile Disney binasını terk eden Randy Newman ve anlamadığım bir şekilde kutsanan Joker ile Hildur Guðnadóttir en iddialı aday adayları gibi duruyor. Alexandre Desplat’ya her daim iyi davrandıklarını hesaba katıp Little Women‘ı da koymadan edemedim. Beşinci ve son sıraya ise aday edilmesi hâlinde tıpkı All Is Lost gibi sürpriz bir zafere de ulaşabilecek The Farewell‘i uygun gördüm. Malum, HFPA genç isimlere bu dalda yer ayırmaktan asla çekinmiyor. Yoksa elimizde Ford v FerrariJojo RabbitPain & Glory ve Parasite gibi seçenekler de var.

1. 1917

2. MARRIAGE STORY

3. JOKER

4. LITTLE WOMEN

5. THE FAREWELL


Özgün Şarkı

Altın Küre ile starfucker diye dalga geçiyor olsak da son yıllarda imajlarını epey toparladılar ve çoğu zaman Oscar’dan daha orijinal tercihler yapıyorlar. Ancak iş özgün şarkı dalına geldiğinde o alıştığımız uslanmazlıklarıyla sadece büyük yıldızların parçalarını aday etmekten hâlâ çekinmemekteler. Neyse ki bu yıl yarışın favorileri onların kıstaslarına uyacak parçalardan oluşmakta. Cats için Andrew Lloyd-Webber ile iş birliğine giren Taylor Swift, The Lion King uğruna sıfırdan albüm çıkaran Beyoncé ve Rocketman‘de hayatını izlediğimiz Elton John. Burada tabii Oscar’da ipi göğüslemesi muhtemel Frozen II‘nun yeni şarkısını da aday etmeyi ihmal etmezler herhâlde, güftenin kime ait olduğuna bakmadan. Bu isimleri tükettikten sonra ek olarak hangi yıldızın adını anmak istediğiniz size kalmış. Ben mesela The Addams Family ile Christina Aguilera dedim. Ama Charlie’s Angels parçası ile Ariana Grande, Miley Cyrus, Lana Del Rey üçlüsü de var; efendime söyleyeyim, Wild Rose ile Mary Steenburgen da.

1. CATS
“Beautiful Ghosts”

2. THE LION KING
“Spirit”

3. ROCKETMAN
“(I’m Gonna) Love Me Again”

4. FROZEN II
“Into the Unknown”

5. THE ADDAMS FAMILY
“Haunted Heart”


Yabancı Film

Oscar’dan farklı olarak The Farewell, Altın Küre’de yabancı film dalında yarışıyor. Mutlak favoriler Parasite ve Pain & Glory‘e eşlik edip huzurlarını kaçırmaya çalışacak başarılı bağımsızıyla Lulu Wang. Yalnız bu üçlü haricinde yaptığım hiçbir tahminden emin değilim açıkçası. Benim delice sevdalandığım Portrait of a Lady on Fire, burada ülke başına film sınırlaması olmadığı için Les Misérables gibi Fransa’yı temsilen yarışıyor. Ladj Ly’ın filmini izlemediğim için yorum yapmak doğru değil biliyorum. Ancak içerik üzerinden değerlendirip HFPA’in oy hakkını Sciamma’dan yana kullanacağına inanıyorum. Tahmin listemizi dolduracağımız son filmde ise iyi dağıtımcılara yer veren Altın Küre’nin geçmişini düşünerek Amazon’un genel seyirci tarafından kucaklanmış Invisible Life‘ını almak bana mantıklı geldi. Ama Netflix’in Atlantics‘i ya da yine Amazon’dan, demin bahsini ettiğim Les Misérables da çıkarsa çok şaşırtıcı olmaz.

1. PARASITE

2. THE FAREWELL

3. PAIN & GLORY

4. PORTRAIT OF A LADY ON FIRE

5. INVISIBLE LIFE


Animasyon

Toy Story 4, Frozen II ve How to Train Your Dragon: The Hidden World devam filmlerinin kategorisine dönüşen animasyon dalında tacı kapmak için mücadele edecek. Ama Missing Link‘in inanılmaz kampanyası ve her izleyeni büyüleyen I Lost My Body‘nin de favorisiz yarışta kartların bir anda dağıtılmasını sağlayacak etkiye sahip olduğunu eklemek lazım. Bu arada Weathering with You‘yu da tamamen dışarıda bıraktığım sanılmasın. Yabancı animasyonlara karşı her zaman Oscar’dan daha cömert olmuş HFPA, bu saydığım devam filmlerinden birini sürpriz bir şekilde dışarıda bırakırsa ilk sırada GKIDS’in animasyonunun adı var.

1. TOY STORY 4

2. HOW TO TRAIN YOUR DRAGON: THE HIDDEN WORLD

3. FROZEN II

4. MISSING LINK

5. I LOST MY BODY

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...