92. Akademi Ödülleri: Son Aday Tahminleri

92. Akademi Ödülleri: Son Aday Tahminleri

Merhaba, sayın okuyucu! Beni Oscar Predictions of Umua isimli rezalet yıllarımdan beri takip edenlerinizin bildiği üzere, 2007’den bu yana tek bir ödül törenini uzaktan takip ettiğim, en hastalıklı hâlimde bile bir önemli etkinliği dahi kaçırdığım olmadı. Ancak trikotajla hiçbir alakası olmayan kader bu sene ağlarını öyle bir ördü ki sezonun en civcivli zamanında askere gitmek mecburiyetinde kaldım. Siz bu önceden yazıp zamanladığım satırları okurken ben muhtemelen gripten kırıldığım vatani görevimin (!) altıncı gününde olacağım. Ama bilenler bilmeyenlere haber versin, 24’ünde üç haftalık süreci tamamlayıp evime geri dönüyorum, ki zaten bu süreçte sevdiceğim siteyle yakınen ilgilenip sizleri de güncel tutmaya devam ediyor/edecek.

Şimdi… Ben bu yazıyı yazarken PGA, DGA, WGA, VES, BAFTA adaylarını açıklamadığı için (takvimler an itibariyle 3 Ocak’ı göstermekte) ahkam kesmek ne kadar doğru pek emin değilim. O yüzden bir tahmin yazısı zamanlarken kafamdan “Ne gerek var?” diye geçirmedim değil. Ancak Oscar’la alakalı her konuda iki elim kanda olsa da ahkam kesmeye olan düşkünlüğüm her şeyin önüne geçti. Ve nihayetinde rezil olma ihtimalim bulunmasına karşın (Belki de kafam karışmadığı için çok doğru çıkar her şey, belli mi olur?) oturdum klavyemin başına. Hadi bakalım körü körüne, tek avazda çıkardığım 24 kategorilik tahminler gelsin!

Not: Adaylar 13 Ocak’ta açıklanıyor. Ben yazarken henüz saati belli değildi. Ama muhtemelen Oscars.org’a girdiğinizde cevabı bulursunuz. En kötü Akademi’nin resmî Twitter hesabını takip edin yeter.

BELGESEL

1 AMERICAN FACTORY
(Netflix)

2 HONEYLAND
(KJ Films)

3 FOR SAMA
(PBS)

ONE CHILD NATION
(Amazon)

5 MIDNIGHT FAMILY
(1091 Media)

Won’t You Be My Neighbor, Three Identical Strangers ve Jane gibi eleştirmen favorilerini pek kişisel, küçük ölçekli buldukları için aday etmemiş belgesel branşı Akademi’nin yönetmenlerinden daha elitist bir gruba dönüşmeye başladı artık. Eleştirmenlerin favorisi Apollo 11, kısa listeye kalmasına karşın aday olacağına inanmıyorum bu yüzden, ki yakın tarihte de dönüp baktığınızda arşiv görüntüleri üzerine bir anlatı kurmuş yapımların AMPAS’tan hiç yüz bulamadığını görüyorsunuz. O yüzden PGA, IDA, Cinema Eye ve Critics’ Choice yollarını aşındırmış American Factory, Honeyland, For Sama ve One Child Nation ile yaptım açılışı. Beşinci sıra hakkında en ufak bir fikrim yok. Bu sene dersimi iyi çalışmadığım için izlediklerimden hareketle bir yorumda da bulunamıyorum. Ancak The Cave, Midnight Family ve The Edge of Democracy arasında bir seçim yapmak, çok heyecan aramıyorsanız mantıklı olacaktır.

Beşinci koltuğa göz dikenler: Apollo 11, Midnight Family, The Edge of Democracy
Sürpriz: Maiden, The Biggest Little Farm, Aquarela

ANİMASYON

1 TOY STORY 4
(Disney)

2 FROZEN II
(Disney)

I LOST MY BODY
(Netflix)

MISSING LINK
(Annapurna)

Herkesin çok kolay bir şekilde beşte beş çıkarabileceği bir yarış var animasyon dalında. Bildiğimiz franchiselardan tutmuş devam filmleriyle başlarsanız zaten üç koltuk doluyor. Üstüne Netflix’in pek tutmuş işi I Lost My Body’i de ekleyin, oldu size dört. Son koltukta da Akademi’nin animasyon branşı tarafından pek sevilen ve kampanya konusunda da elini korkak alıştırmamış Missing Link’i koyarsanız tamamdır. Hani bir alternatif aramanın bile mantığı yok sanki. Çünkü eşit derecede konuşulmuş, kucaklanmış bir iş yok ortada. Belki The Lion King yeryüzüne geri dönüp live action olmadığını kabullenseydi tüm fecaat hâllerine rağmen teknik bir başarı olmasından yürüyerek listeye girebilirdi.

Tamamı uzak ihtimaller: Abominable, Weathering with You, Klaus

ULUSLARARASI FİLM

1 PARASITE
Güney Kore
(Neon)

PAIN & GLORY
İspanya
(Sony Classics)

3 LES MISÉRABLES
Fransa
(Amazon)

4 ATLANTICS
Senegal
(Netflix)

5 CORPUS CHRISTI
Polonya
(Film Movement)

Uluslararası film kategorisinin kısa listesi bugüne kadar pek çok haksızlığa ev sahipliği yaptı; ama en azından bu sene mutlak favoriler Parasite ve Pain & Glory’i dışarıda bırakmadıkları için sevinmemiz gerekiyor sanırım. Ve ikisi de çok rahat bir şekilde aday edilecekler. Zaten varlıklarının salt uluslararası film dalından ibaret olmayacağı kesin gibi. Mesele bu iki ustaya kimlerin eşlik edeceğini bulmakta. Fransa’nın aday adayı Les Misérables ve Netflix’in elindeki Senegal yapımı Atlantics’in kısa listedeki prestijli film sayısı eksikliğinden kolayca ilk beşe sızabileceği inancındayım ben. Kafamda Macaristan, Çekya ve Estonya’yı elediğim için geriye kalan yapımlar arasında da beşinci koltuk için karar vermek kalıyor geri. Bu dalda dört yapım tüm oy verenler, biri de seçici kurul tarafından belirlendiği için Atlantics’i kurula atayınca sıradan izleyicinin beğenilerine göre bir filmle tahminleri tamamlamak mantıklı geliyor kulağa. O yüzden Corpus Christi’yi Honeyland ve Beanpole’dan daha olası gördüm ben. Hadi bakalım, yanılması bedava!

Alternatifler: Honeyland (Kuzey Makedonya), Beanpole (Rusya)


GÖRSEL EFEKT

THE LION KING
(Disney)

3 AVENGERS: ENDGAME
(Disney)

ALITA: BATTLE ANGEL
(20th Century Fox)

5 THE IRISHMAN
(Netflix)

Açıkçası görsel efekt (ve makyaj) dalının sunumları yapılmadan fikir beyan etmek çok zor. Oradan bir iki dedikodu duymak, karşılaşabileceğimiz sürpizlere karşı bize yardımcı oluyordu. Ancak ben bu satırları yazarken ne yazık ki henüz görsel efekt branşında aday adaylarının üyelere yaptığı prezentasyon gerçekleşmemişti. O yüzden körü körüne bir tahmin yapmak zorunda kalacağım. Tamamen teknik yetileri üzerinden The Lion King, Star Wars: The Rise of Skywalker ve Avengers: Endgame bana pek mantıklı geldi. Alita: Battle Angel tam anlamıyla bu dalda verilen imza adaylıklardan biri gibi duruyor. Beşinci koltuğu da The Irishman’e ayırdım; ama alelade bir sunumla dünyası alt üst olabilir sanki Scorsese’nin VFX ekibinin. Onun yerini almak için de Gemini Man ve 1917 bekliyor olacak. 1917’den de bu dalın savaş filmlerine hep mesafeli davranması üzerinden yürüyerek pek yanaşamadım. Yoksa The Irishman’i atıp onu yerine koymam için göz kırpıyor âdeta.

Neden olmasın? Gemini Man, 1917
Hahahahahahhahahahaha Cats


SES KURGUSU

1917
(Universal)

2 FORD V FERRARI
(20th Century Fox)

3 JOKER
(Warner Bros.)

Haklarında hiçbir şey bilmediğim ve tahmin yaparken inanılmaz zorlandığım iki dal. Hep kendimi eğiteceğim diyorum ama eğitsem de beceremiyorum. MPSE’de (Motion Picture Sound Editors) birden fazla adaylık alanlardan yürüdüm bu sefer. Üstüne de Star Wars’u koydum, olmamışsa olmamıştır ne yapayım?

Ama bana çıkmaz dediler: Jojo Rabbit, Ad Astra, The Irishman, Avengers: Endgame


SES MİKSAJI

1917
(Universal)

2 FORD V FERRARI
(20th Century Fox)

4 JOKER
(Warner Bros.)

5 ROCKETMAN
(Paramount)

CAS (Cinema Audio Society) ve MPSE (Motion Picture Sound Editors) kokteyli bir beşli daha. Esasında ses mikserleri 1917’yi aday etmedi; ama Akademi’yi bu bağlamaz diye düşünüyorum. CAS’le uyum konusunda sıkıntı yaşıyorlar zaten. Ayrıca… Star Wars’u çıkardım, Rocketman koydum. En azından bu dalın müzikallerden makas aldığını öğrenmişim bakın.

Anlamadığım için yazayım şuraya: The Irishman, Star Wars: The Rise of Skywalker, Jojo Rabbit


MAKYAJ & SAÇ TASARIMI

BOMBSHELL
(Lionsgate)

2 ROCKETMAN
(Paramount)

JUDY
(Roadside)

1917
(Universal)

5 MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL
TBD
(Disney)

Tıpkı gösel efekt dalında olduğu gibi burada da branş üyelerine yapılan etkinliklerden dedikodu gelmedikçe bir tahmin yapmak çok zor ve yine elimde sıfır done var, yazıyı bir hafta erken yazmak zorunda kaldığım için. Ezberden gidip biraz karakter çalışması (Bombshell, Rocketman, Judy), biraz savaş filmi kan revanı (1917), biraz da üç adaylık dönemde bile sığdırmayı başardıkları dönem filmleri saçlarından (Dolemite Is My Name) yürüdüm. İnatla Joker aday olacak diyenler var. Yani direkt branş üyeleri oy kullandığı için bana pek mantıklı gelmedi açıkçası. Bilhassa karakter tarafından yapıldığının altı çizilen amatör bir makyajı adaylık almaya yetecek bir şey olarak pazarlayabileceklerinden şüpheliyim. Ama ilk filmi aday edilmeyen Maleficent’ın şaşırtabilme ihtimaline epey inanmaktayım.
Not: Tam giderayak Maleficent’ın sunumunun şahane geçtiğini gördüm! Direkt tahminlerime ekledim!

Alternatifler: Dolemite Is My Name, Downton Abbey
Kısa listeyi tamamlayalım bari: Joker, Once Upon a Time in Hollywood, Little Women


ÖZGÜN MÜZİK

1917
Thomas Newman
(Universal)

2 JOKER
Hildur Guðnadóttir
(Warner Bros.)

PAIN & GLORY
Alberto Iglesias
(Sony Classics)

4 LITTLE WOMEN
Alexandre Desplat
(Sony)

MARRIAGE STORY
Randy Newman
(Netflix)

Artık elimizde bir kısa liste mevcut olduğu için özgün müzik kategorisi hakkında konuşmak eskiye oranla daha kolay. Ama bu yıl net bir beşlinin aday adayları arasından sıyrıldığını iddia edersem yalan söylemiş olurum. 15. adaylığında Oscar’a kavuşmaya hazırlanan Thomas Newman (1917) elbette ki kaçınılmaz favori. Onu takiben pek çok dalda belirmesini beklediğimiz ve bir kadın besteci olması da sebebiyle tam destek göreceğine inandığım Joker mevcut. Alberto Iglesias bu kategorinin hep görmezden gelinen, ama istediğini almış gediklilerinden. AMPAS, Iglesias’ın yerel tınılar taşıyan bestelerini pek seviyor. Alexandre Desplat da taptaze Little Women uyarlamasını daha da cilaladığı için iyi eleştirilere boğulmakta şu ara. Ben sonuncu sıraya Marriage Story kondurdum. Çünkü bu branşın Randy Newman’a olan zaafına hepimiz şahidiz ve Newman da alışılmış sound’unun dışına çıkmış gibi gözüküyor. Yalnız Michael Abels’ın “I Got 5 On It” ile süslediği Us ve Star Wars serisinin üzerine dışkılayıp bir de tüy diken J.J. Abrams yüzünden değil, The Last Jedi da görmezden gelindiği için dışarıda bıraktığım John Williams sürpriz yapabilir.

Kapının eşiğinde: Us, Star Wars: The Rise of Skywalker
Belki: Jojo Rabbit, The Farewell, Ford v Ferrari


ÖZGÜN ŞARKI

1 FROZEN II
“Into the Unknown”
(Disney)

2 WILD ROSE
“Glasgow (No Place Like Home)”
(Neon)

THE LION KING
“Spirit”
(Disney)

4 ROCKETMAN
“(I’m Gonna) Love Me Again”
(Paramount)

5 BREAKTHROUGH
“I’m Standing with You”
(20th Century Fox)

Yapılan kural değişikliklerinden sonra tahmin etmesi daha kolay dal bir hâline geldi özgün şarkı. Branşın arkadaşlarını kayırmasından fenalık geçirirken nihayet popüler parçaların önünü açan değişikliklerle dalın imajı revize edildi. Bu yüzden çok açılmadan buranın cidden kulağa en iyi gelenleriyle ilk beşi doldurmakta yarar var diye düşünüyorum. Mesela Mary Steenburgen’a Oscar getirmesi muhtemel Glasgow, Frozen’ın dinledikçe dinlettiren Aurora destekli parçası Into the Unknown ve ortada ciddi bir kampanya olmasa da bir tanrıça tarafından (öhöm Beyoncé) söylendiği için listeye gireceğine inandığım Spirit ilk aklıma gelenler. Rocketman için Elton John da ciddi ciddi Taron Egerton’ın peşine takılıp epey konser verdiğinden I’m Gonna Love Me Again es geçilecek gibi değil. Bir de bu dalın ödülsüz duayeni Diane Warren’ın imzasını attığı I’m Standing with You var. Yani yerlerine tabii ki de Parasite için ya delirirlerse diyerek A Glass of Soju ya da Harriet’ın kulak kanatan Stand Up’ını da koyabilirsiniz ama ben tahminlerimi tamamladım kafamda.

Eğer çok zevksizlerse: Stand Up (Harriet), A Glass of Soju (Parasite)
Kulakları sağırsa: Speechless (Aladdin), Letter to My Godfather (The Black Godfather)


KOSTÜM TASARIMI

1 ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Arianne Phillips
(Sony)

2 DOLEMITE IS MY NAME
Ruth E. Carter
(Netflix)

3 ROCKETMAN
Julian Day
(Paramount)

4 LITTLE WOMEN
Jacqueline Durran
(Sony)

5 DOWNTON ABBEY
Anna Mary Scott Robbins
(Focus)

Kostüm tasarımı dalında da çok tatlı bir istatistik var. Akademi son beş senedir Kostüm Tasarımcıları Birliği’nin (CDG) listesini ıskalamış ama BAFTA’ya aday edilmiş birini illa ki alıyor listesine. Ama bilin bakalım ben bu yazıyı yazarken hangisinin açıklanmasına daha 3 gün vardı? Tabii ki de BAFTA! Bu benim varsayımlar üzerinden ilerlememe engel mi? Elbette hayır! Çok gözümüzü almasa da dönemin ruhunu en az setleri kadar ekrana taşıyan Once Upon a Time in Hollywood, Elton John’un ikonik kostümlerini eksiksiz perdeye taşıyan Rocketman, Black Panther’la geçen sene ödül almış tasarımcının ellerinden çıkma Dolemite Is My Name ve bu dalın İngiliz dönem filmi profiline pek uygun Downton Abbey’i CDG’nin listesinden aldım. Aralarından biri yerini Jojo Rabbit’le de değiştirebilir pekâlâ; ama o riski almaktan çekiniyorum. BAFTA’ya aday olması muhtemel Little Women da branşın pek sevdiği Jacqueline Durran imzası taşıdığı için CDG’ye geç giden screenerların acısını buradan çıkarır herhâlde.

Yedek oyuncular: Jojo Rabbit, The Irishman
Bu işler belli olmaz: Judy, Maleficent: Mistress of Evil


PRODÜKSİYON TASARIMI

1917
Dennis Gassner, Lee Sandales
(Universal)

2 ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Barbara Ling, Nancy Haigh
(Sony)

3 PARASITE
Lee Ha-jun
(Neon)

4 THE IRISHMAN
Bob Shaw, Regina Graves
(Netflix)

5 JOJO RABBIT
Ra Vincent, Nora Sopková
(Fox Searchlight)

Hem ADG (Sanat Yönetmenleri Birliği) adayı olmuş, hem de akılda kalan setlere sahip film sayısı 5 olduğu için bir liste çıkarmakta pek zorlanmadım burada. 1917 ve Once Upon a Time in Hollywood kesinlikle yarışın favorileri. Yerlerinin kolay kolay sarsılacağını da zannetmiyorum. Parasite’ın Oscar kampanyasında üzerine en çok oynanan dallardan birisiydi bu; çünkü filmdeki ev, sokak, her şey sıfırdan inşa edilmiş. Dolayısıyla onda da büyülenirler diye düşünüyorum. The Irishman, sırf kanala atılan taksileri için bile Spielberg’in ağzının sularını akıtan sahnesiyle aday edilmeyi hak ediyor. En sona da ölçeği görmezden gelinen Jojo Rabbit’i ekledim ben. Knives Out hakkında çok umutlu olanlar var, bana göre Akademi için fazla niche. Star Wars: The Rise of Skywalker’ın tüm fecaat hâline rağmen bu dal için bahsinin neden bu kadar az geçtiği hakkında ise en ufak bir fikrim yok.

Akademilik işler: Knives Out, Little Women
Bizi de unutma Hülya: The Two Popes, Star Wars: The Rise of Skywalker, Joker


GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

1917
Roger Deakins
(Universal)

2 THE IRISHMAN
Rodrigo Prieto
(Netflix)

3 FORD V FERRARI
Phedon Papamichael
(20th Century Fox)

4 JOKER
Lawrence Sher
(Warner Bros.)

5 THE LIGHTHOUSE
Jarin Blaschke
(A24)

Şöyle söyleyeyim, Akademi son 10 yılda ASC (Görüntü Yönetmenleri Birliği) ile dört defa aynı adayları çıkarırken, kalan altısında da bir aday değiştirmiş. Ve sanki bu yıl da bir alternatife doğru yöneldiği senelerden biri gibi hissettirmekte. Ben burada biraz hileye başvurup (aman zaten Oscar tahmini dediğin şey tamamen istatistik paylaşmak üzerine kurulu değil mi), bu kategorideki tahminleriyle meşhur birinin Robert Richardson’ın gösterişsiz işlerinin ASC tarafından kucaklanırken, Oscar tarafınden hep görmezden gelindiğine dair açıklaması üzerinden yürüdüm. O yüzden nispeten daha görkemli sinematografilere sahip 1917, The Irishman, Ford v Ferrari ve Joker ile yoluma devam edip, Once Upon a Time in Hollywood’tan boşalan koltuğa da The Lighthouse oturtuyorum. Yahu izlemeyecekler ki o filmi demeyin. Branş üyeleri Ida’yı, Cold War’u, Never Look Away’i aday etti zamanında. Yalnız içimden bir Parasite da geçmiyor değil. Ford v Ferrari’yi atmamak için kendimi zor tutuyorum.

Olabilir: Once Upon a Time in Hollywood, Parasite
Abla deme lazım olur: Portrait of a Lady on Fire, The Two Popes


KURGU

1 THE IRISHMAN
Thelma Schoonmaker
(Netflix)

2 ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Fred Raskin
(Sony)

3 PARASITE
Yang Jin-mo
(Neon)

4 FORD V FERRARI
Michael McCusker, Andrew Buckland
(20th Century Fox)

5 JOKER
Jeff Groth
(Warner Bros.)

En İyi Kurgu dalında da çok büyük bir maceraya girişmeyeceğim, merak etmeyin. Ben pek taraftarı olmasam da ilgi gören Once Upon a Time in Hollywood ve Ford v Ferrari ile eğer ödülü ikisinden birisi almazsa çıldıracağım The Irishman ve Parasite’ın yeri kısmen kesin duruyor. Son olarak da çok saygı duyduğum kalemlerin bile anlamlandıramadığım bir şekilde baştacı ettiği Joker var. Bu beşli uzunca bir süredir kafama yatmış durumda. Zaten ACE’den adaylıklar da geldi. Belki Jojo Rabbit ya da Marriage Story zorlarsa zorlar; ama onlardan da çok umutlu değilim. 1917’ye de tek plan konusunda umursamaz editörler geçit vermeyecek gibi.

Bir umut: Jojo Rabbit, Marriage Story
Sanmam ama: Uncut Gems, 1917, Knives Out


ÖZGÜN SENARYO

MARRIAGE STORY
Noah Baumbach
(Netflix)

2 PARASITE
Bong Joon-ho, Han Jin-won
(Neon)

3 ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Quentin Tarantino
(Sony)

PAIN & GLORY
Pedro Almodóvar
(Sony Classics)

UNCUT GEMS
Josh Safdie, Benny Safdie
(A24)

Burada çok alengirli bir yarış varmış gibi davranılıyor; ama ben nedense AMPAS’ın senaryo branşının beğenilerini çözdüğümüz için tahmin etmenin çok da güç olmayacağı iddiasındayım. Umarım buza oturmam. Bir kere Once Upon a Time in Hollywood, Parasite ve Marriage Story üçlüsünün sezonun başından beri zamkla bu koltuklara yapıştırıldığını bilmek gerekiyor. Son ana kadar hangisinin kazanacağına dair de bir fikrimiz olmayacak muhtemelen. Çünkü Adam Driver alıp başını giderse Baumbach’a borçlu hissetmeyecekler, Parasite’ın uluslararası film ve yönetmen ödülleri cepteyken neden Bong’a bir ödül verelim sohbeti de geçebilir. Tarantino’nun da hâli hazırda iki senaryo ödülü var. İşler karışık anlayacağınız. Biz diğer adayları tahmin etmeye geçelim asıl. Mesela Pain & Glory, sezon boyunca doğru düzgün bir varlık gösterememiş olsa bile Sony Classics en başından beri AMPAS’a oynuyor ve zamanında Almodóvar’a zaaflarını da bir şekilde açık etmiş Akademi’nin burada ona yer ayıracağının farkında. Banderas ve uluslararası film adaylığına eşlik edecek bir dalımız da olacak yani. Belki hatta ben yokken BAFTA’da film yüksek bir performans gösterir, ortalık iyice karışır. Sonuncu olarak da Uncut Gems dedim ben. Çünkü bu dalda bağımsız bir yapımlarla imza atmayı seven bir tutum oldu bugüne kadar. Ve Safdieler’in önlenemez yükselişi o boşluğa yeterli gelecek gibi. Lulu Wang’in A24 desteği de mevcutken The Farewell çıkması da mümkün tabii. Knives Out olabilir mi? O da mümkün. Star Wars franchise’ına bir orta parmak olarak. Ama Looper yılında ufaktan cevabımızı almadık mı?

Olabilir tabii: The Farewell, Knives Out
Risk istiyorum diyenlere: Bombshell, 1917, Dolemite Is My Name

UYARLAMA SENARYO

1 THE IRISHMAN
Steven Zaillian
(Netflix)

2 JOJO RABBIT
Taika Waititi
(Fox Searchlight)

3 THE TWO POPES
Anthony McCarten
(Netflix)

4 LITTLE WOMEN
Greta Gerwig
(Sony)

JOKER
Todd Phillips, Scott Silver
(Warner Bros.)

Buradaki beşliden de pek emin gibiyim. The Irishman, En İyi Film dalında ipi göğüslemeye yakın olduğu için direkt içeride. Jojo Rabbit çok iyi bir uyarlama ve aday edilmesi de eleştirmenlere bir orta parmak olacak (bkz. Bohemian Rhapsody/Green Book vakası). The Two Popes, Akademi’nin anlamsız Anthony McCarten hastalığı için biçilmiş kaftan. Little Women ise Greta Gerwig sevdamızı beslemek üzere yaratılmış bir mucize gibi duruyor. Beşinci koltuğa da bir çizgi roman uyarlaması olmasına bakmadan, Logan’ı hatırlayıp, pek sevdikleri Joker’i kondurduk mu tamamdır. Burayı sabitleyelim, bitsin.

Gözüm üstünde: A Beautiful Day in the Neighborhood
Abartmayalım: Richard Jewell, Hustlers


YARDIMCI ERKEK OYUNCU

1 BRAD PITT
Once Upon a Time in Hollywood
(Sony)

2 AL PACINO
The Irishman
(Netflix)

JOE PESCI
The Irishman
(Netflix)

SONG KANG-HO
Parasite
(Neon)

5 ANTHONY HOPKINS
The Two Popes
(Netflix)

Hep söyledim, yine söylüyorum; bu birincilik oyları sisteminin etkilerini en çok hissettiğimiz kategoriler oyuncu dalları oluyor. Çünkü bir performansın arkasına geçmek, tutku oylarıyla onu omuzlarda taşımak diğer dallara göre daha kolay. Dikkat ederseniz ödül sezonuna dair anlatılar sosyal medyada bile tamamen oyuncular üzerinden yürüyor. O yüzden yaklaşık bir aydır adaylığı kesin olan Brad Pitt, Al Pacino ve Joe Pesci’yi tahminlerinize yerleştirdikten sonra kafa patlatmak şart. Açıkçası daha ben gitmeden kampanyasına abanan ve Neon’un da tam oylama döneminde reklamlarına ağırlık verdiği Song Kang-ho’dan pek umutluyum. Bir Marina de Tavira şoku yaşatacak gibi geliyor bana. Belki de çok taze bir sürprizin üzerinden giderek abanıyorumdur. Ancak filmin kadrosundan fiziksel olarak etkinliklere katılan tek aktör olması ve odalara oynaması boşa değil. Yalnız beşinci ve son koltukla ilgili derin şüphelerim var. Bir yanım her yerden fırlayan Willem Dafoe’yu seç diyor. İzledilerse oy vermeme ihtimalleri yok ve tam da birinci sıraya yerleştirilecek türden bir performans. Ancak yarış At Eternity’s Gate ile atak yaptığı kategori gibi boş değil bu sefer. The Two Popes fecaatinde Anthony Hopkins, Marielle Heller’ın da vaktini harcadığı A Beautiful Day in the Neighborhood’da bir adet Tom Hanks mevcut. Ben biraz ortaya oynayıp Hopkins dedim. Yalnız Dafoe çıkarsa da çok pişmanlık duyacağım, orası kesin.

Son anda vazgeçtiklerim: Willem Dafoe (The Lighthouse), Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood)
Biz de abarttık ama kekini kabarttık: Sam Rockwell (Richard Jewell)


YARDIMCI KADIN OYUNCU

LAURA DERN
Marriage Story
(Netflix)

JENNIFER LOPEZ
Hustlers
(STX)

MARGOT ROBBIE
Bombshell
(Lionsgate)

FLORENCE PUGH
Little Women
(Sony)

ZHAO SHUZHEN
The Farewell
(A24)

Nedense görünürde hem çok zor, hem de üzerine çok çene çalmak gereği hissetmediğim bir dal oldu bu sene yardımcı kadın oyuncu. Eminim ki sezonla ilgisi olan herkes Laura Dern, Jennifer Lopez ve Margot Robbie’nin hiçbir durağı ıskalamadan her yere aday olduğundan, Oscar’da da ilk beş için hazırlıklarını yaptığından haberdardır. Son haftalarda Florence Pugh da ciddi bir atak gösterdi. Mesele tamamen beşinci koltukta. Kathy Bates’in ciddi bir çaba gösterdiğinin farkındayım. Fakat Richard Jewell’ın Clint Eastwood tarihinde gişesi en kötü işlerden biri olması kafaları karıştırdı. Scarlett Johansson konusunda da ne yaparsanız yapın çifte adaylık çıkaracak kadar çok sevildiğine, her iki dalda da birileri tarafından birinci sıraya yerleştirileceğine kafam basmıyor. Ben o yüzden Parasite hanımlarından biri için kampanya yapılmamasından da yararıyla Zhao Shuzhen aday olacak diyorum. Yanılma ihtimalimin farkında olsam da daha mantıklı bir seçenek bulamıyorum açıkçası.

Duyanlara: Kathy Bates (Richard Jewell), Scarlett Johansson (Jojo Rabbit)
Duymayanlara: Nicole Kidman (Bombshell), Cho Yeo-jeong (Parasite)


ERKEK OYUNCU

1 JOAQUIN PHOENIX
Joker
(Warner Bros.)

2 ADAM DRIVER
Marriage Story
(Netflix)

3 ANTONIO BANDERAS
Pain & Glory
(Sony Classics)

LEONARDO DICAPRIO
Once Upon a Time in Hollywood
(Sony)

ADAM SANDLER
Uncut Gems
(A24)

Bu yılın kestirmesi en zor kategorisi erkek oyuncu. Beşte beş çıkaracak baba yiğitlere şimdiden selam olsun. Çünkü yarış hem kıyasıya bir rekabete sahne olmakta, hem de sezonun en iddialı yapımlarında başrolleri kapan beyler (Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro) kampanyasızlıkta çığır açmakta. Üstelik De Niro’nun neredeyse her mühim ödül grubu tarafından görmezden gelindiği ve aday listesine alınmadığı gerçeği de var ortada. O yüzden öncelikle değil aday olmak, ödülü almak için yarışan Joaquin Phoenix ve Adam Driver’ı tahmin listemizin zirvesine yazarak başlıyoruz. Ardından aklımıza Akademi’nin “birincilik oyları” sistemini kullandığını getirerek bu yıl fazlasıyla abanan Antonio Banderas’ın adını konduruyoruz. Bu üçlüden fazlasıyla emin olmam umuyorum bana yol, su, elektrik olarak geri dönmez. Sonrasında işler biraz çirkinleşiyor. Bir tarafta En İyi Film ödülünü göğüsleme ihtimali bulunan yapımlardan Leonardo DiCaprio ile Robert De Niro bulunmakta. Diğer tarafta ise sezon boyunca agresif bir şekilde kampanya yapan Taron Egerton ve Adam Sandler. Bitti mi? Bitmez. Henüz tutku oyları sayesinde sürpriz yapmaya müsait Jonathan Pryce ve Eddie Murphy’e gelemedim. Ben uzak diyarlarda olduğum ve BAFTA’dan çıkan manzarayı görmediğim için yarım risk alarak içimden Eddie Murphy de geçmesine karşın DiCaprio ve Sandler diyorum. Hadi bakalım!

Çok mümkün: Robert De Niro (The Irishman), Eddie Murphy (Dolemite Is My Name), Jonathan Pryce (The Two Popes)
Mümkün: Christian Bale (Ford v Ferrari), Taron Egerton (Rocketman)


KADIN OYUNCU

RENÉE ZELLWEGER
Judy
(Roadside)

CHARLIZE THERON
Bombshell
(Lionsgate)

3 SCARLETT JOHANSSON
Marriage Story
(Netflix)

4 LUPITA NYONG’O
Us
(Universal)

5 SAOIRSE RONAN
Little Women
(Sony)

Renée Zellweger bir döndü, pir döndü. Resmen kariyerinin ikinci Oscar’ı geliyor. Bir noktaya kadar Charlize Theron’a inanmıştım ben açıkçası. Gerçi Altın Küre ve SAG görmeden niye bu kadar kesin konuşuyorum bilmiyorum. Ama filmin aldığı eleştiriler ortada. Bu ikiliyle birlikte SNL’de orduya selam yollamasından, bir ağacı bile oynarım demeçlerine kadar iticilikte çığır açmasına karşın performansını beğenmekten kendimizi alıkoyamadığımız Scarlett Johansson da var tabii. Yalnız o yıl, bu yıl değil gibi geliyor bana. Bu üçlüden sonra istatistiklere göre konuşacak olursak Cynthia Erivo ve Awkwafina demek daha doğru. Fakat ikisi de momentumlarını koruyamadı ve birincilik oyları konusunda ciddi anlamda sıkıntı çekecek performanslar olduğunu da kimse inkâr edemiyor. Dolayısıyla deliler gibi çalışan Lupita Nyong’o ve oylama döneminde piyasaya çıkan Saoirse Ronan’la kapadım ben tahminlerimi. Hadi bakalım…

Deniz sıcacık gelsenize: Awkwafina (The Farewell), Cynthia Erivo (Harriet)


YÖNETMEN

1 BONG JOON-HO
Parasite
(Neon)

2 MARTIN SCORSESE
The Irishman
(Netflix)

3 QUENTIN TARANTINO
Once Upon a Time in Hollywood
(Sony)

SAM MENDES
1917
(Universal)

5 JOSH & BENNY SAFDIE
Uncut Gems
(A24)

İçimden fazlaca risk almanın geçtiği bir dala geldi sıra. Martin Scorsese, Bong Joon-ho ve Quentin Tarantino’nun bu dala demir attığına kimsenin şüphesi yoktur umarım. Üçü de her halükarda aday edilecek, birincilik oyu konusunda sıkıntı çekmeyecek yönetmenler. Yalnız kalan kısımda listeyi doldururken biraz kafam karışıyor. Çünkü bu branşın Bradley Cooper, Martin McDonagh, Peter Farrelly yerine Pawel Pawlikowski’yi, Paul Thomas Anderson’ı, daha da geçmişe giderseniz Lenny Abrahamson’ı, Bennett Miller’ı aday ettiğini gördü bu gözler. En İyi Film yarışından bağımsız olarak gerçekten de yılın en gösterişli yönetmenliklerini ağırlamayı, snob gözükmekten çekinmemeyi seviyorlar. Bence bu noktada da Noah Baumbach, Todd Phillips ya da James Mangold’un yerine Greta Gerwig’in, Sam Mendes’in, Pedro Almodóvar’ın ve hatta Safdie Kardeşler’in isimlerini öne çıkarmak gerekiyor. Tabii elimde DGA adayları yok. BAFTA’dan da habersizim. Ne olacağını kestirmek inanılmaz güç. Ben o yüzden İngiliz bloğunun ilk beşe sızdıracağı Mendes ve Joker adındaki kepazelikten daha genç Scorsese kokmayı başarabilmiş Safdieler’i seçtim kendime. Ancak Mendes’in yerine Gerwig’in de oraya girebileceğine can-ı gönülden inanıyorum. Hadi bakalım, yanılması bedava!

Kafa karıştıran olasılıklar: Greta Gerwig (Little Women), Noah Baumbach (Marriage Story), Pedro Almodóvar (Pain & Glory)
Sinir bozan olasılıklar: Todd Phillips (Joker), Taika Waititi (Jojo Rabbit), James Mangold (Ford v Ferrari)


FİLM

PARASITE
(Neon)

3 THE IRISHMAN
(Netflix)

MARRIAGE STORY
(Netflix)

1917
(Universal)

JOKER
(Warner Bros.)

JOJO RABBIT
(Fox Searchlight)

LITTLE WOMEN
(Sony)

9 UNCUT GEMS
(A24)

Olağan şüphelilerle başlayalım… Parasite kimsenin nefret etmediği bir film olarak gümbür gümbür ödülü almaya geliyor. Ben hâlâ yerine bir alternatif üretemedim. Eğer ki DGA ve PGA’den topluca Once Upon a Time in Hollywood çıkarsa tekrardan konuşuruz. The Irishman ve Marriage Story’yi de bu ikilinin yanına eklemek şart. Bilhassa Scorsese’nin filmi sezonun bir noktasında kendine has bir anlatı oluşturup ödülü bile göğüsleyebilir. Sonrasında meslek birliklerinden yana yüzü gülen ve bir şekilde ayakta kalmayı başaran 1917 ve Joker’i eklemek şart. İş buradan sonra karışıklaşıyor. Jojo Rabbit, eleştirmenlerden hiç yüz bulamadı ama şu an endüstrinin en çok adaylık verdiği yapımlar listesinde ilk beşte. Little Women son dakikaya kaldı ve çoğu yere screener gönderemediğinden aradığını bulamadı; fakat film tam oylama döneminde sükse yaptı. Ve abartılı bir Phantom Thread kontenjanı tahmini de oluyor bu. Yalnız sekiz aday çıkarsa da hiç şaşırmayacağım. Elbette Ford v Ferrari’nin, The Two Popes’un da tahminlere alınması mümkün. Ama birincilik oyları kuralını asla ama asla akıllardan çıkarmamak gerekiyor.

Yerim dar: Ford v Ferrari, The Two Popes, Bombshell, The Farewell

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...