Yurttan Sesler Listesi ’20

Yurttan Sesler Listesi ’20

Zamanında Sinema Bloggerları Ödülleri altında büyük bir deliliğe kalkışıp “Belki de bu kadar insanla muhattap olmak bana iyi gelmiyordur.” diyerek her şeyi bir anda bırakan Umur (Evet, kendimden üçüncü tekil şahıs olarak bahsediyorum. İticilikte dünya markası olmaya son beş…), erken yirmilerini atlatmış olmanın rahatlığıyla yeni bir çılgınlığa atılıyor. Sight & Sound’un anlı şanlı “2020’nin En İyi 50 Filmi” listesini gördükten sonra bunu biz ne yapmıyoruz diyerek gelenekselleşmesini çok istediğim bir oluşumun startını verdim. Bu sefer ödül dağıtmaktansa dijitalden bize yıl sonu listesi yapmaya izin verecek kadar çok film izleme keyfi hediye eden pandemiye de teşekkür ederek 50’nin üzerinde sinema yazarı, mikroblogger, podcaster ve yedinci sanat âşığı sevdiğimiz isimlerden, biten takvim yılındaki en iyilerini rica ettim. Ortaya da tadından doyulmayacak kolektif bir manzara çıktı.

Şimdi… Listemizin adı Yurttan Sesler Listesi. Kısaltmasının YSL olması bir tesadüf; ancak kadroyu görünce meşhur moda eviyle olan bu isim benzerliğinin çok da tesadüf olmadığını anlayacaksınız zaten. Özel olarak belirtmek istediğim bir konu da, liste alırken kimseye vizyon ya da yapım yılıyla alakalı bir kısıtlamada bulunmamış olduğum. “Sizin için 2020 listesi neyi ifade ediyorsa o.” diye yola çıkınca, Uncut Gems’in de Türkiye’deki Netflix çıkarmasından sebep ilk 10’a sızdığı bir sıralama oluştu. Ben tabii ki de huzurlarınızda beni kırmadan katılım gösteren herkese çok çok çok teşekkür etmek istiyorum. Eminim düşününce şunu niye çağırmadım diye üzüleceğim isimler olacaktır. Ama ilk yılın günahı olmaz diyelim, seneye mutlaka görüşelim. Hazırsanız açılış senemize çok uyan klas zirvesiyle Yurttan Sesler Listesi 2020

Letterboxd kullanmayanın dövüldüğü bir devirde listeyi oraya da taşımamak olmazdı. Çıkın çıkın gelin: YSL 2020

50 HIS HOUSE
Remi Weekes

49 ÇATLAK
Fikret Reyhan

48 THE 40-YEAR-OLD VERSION
Radha Blank

47 LA BELLE ÉPOQUE
Nicolas Bedos

46 HAYALETLER
Azra Deniz Okyay

45 CITY HALL
Frederick Wiseman

44 LITTLE GIRL
Sébastien Lifshitz

43 JOJO RABBIT
Taika Waititi

42 SOUL
Pete Docter

41 SWALLOW
Carlo Mirabella-Davis

40 THE TRIAL OF THE CHICAGO 7
Aaron Sorkin

39 TENET
Christopher Nolan

38 EXILE
Visar Morina

37 NEVER GONNA SNOW AGAIN
Malgorzata Szumowska & Michal Englert

36 LA LLORONA
Jayro Bustamante

35 AMMONITE
Francis Lee

34 BLACK BEAR
Lawrence Michael Levine

33 PALM SPRINGS
Max Barbakow

32 BERLIN ALEXANDERPLATZ
Burhan Qurbani

31 PARIS CALLIGRAMMES
Ulrike Ottinger

30 THE DEVIL ALL THE TIME
Antonio Campos

29 THE VAST OF NIGHT
Andrew Patterson

28 VITALINA VARELA
Pedro Costa

27 BOYS STATE
Amanda McBaine & Jesse Moss

26 POSSESSOR
Brandon Cronenberg

25 DA 5 BLOODS
Spike Lee

24 THE DISCIPLE
Chaitanya Tamhane

23 MARTIN EDEN
Pietro Marcello

22 THE WOMAN WHO RAN
Hong Sang-soo

21 BLOODY NOSE, EMPTY POCKETS
Bill & Turner Ross

20 SHIRLEY
Josephine Decker

19 THE ASSISTANT
Kitty Green

18 BORAT SUBSEQUENT MOVIEFILM
Jason Woliner

17 BACURAU
Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles

16 THE INVISIBLE MAN
Leigh Whannell

15 HAMILTON
Thomas Kail

14 THE METAMORPHOSIS OF BIRDS
Catarina Vasconcelos

13 LOVERS ROCK
Steve McQueen

12 DICK JOHNSON IS DEAD
Kirsten Johnson

11 ANOTHER ROUND
Thomas Vinterberg

10 UNCUT GEMS
Benny & Josh Safdie

9 WOLFWALKERS
Tomm Moore & Ross Stewart

8 FIRST COW
Kelly Reichardt

7 DAYS
Tsai Ming-liang

6 UNDINE
Christian Petzold

5 I’M THINKING OF ENDING THINGS
Charlie Kaufman

4 NOMADLAND
Chloé Zhao

3 SOUND OF METAL
Darius Marder

2 MANK
David Fincher, ABD

1 NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS
Eliza Hittman

YSL Kadrosu: Abbas Bozkurt (@abbasabbatis), Ahmet B (@AhmetBFS), Akın Memişoğlu (@anaskvit), Ali Ercivan (@aliercivan), Anıl Boydağ (@roscoe_1891), Aras Keser (@araskes), Aslı Ildır (@asliildir), Asya Ki (@yarattigimkadin), Buğra Mert Alkayalar (@bugralkayalar), Burak Ülgen (@Buraklgen8), Can Rende (@can_rende), Cem Hakimoğlu (@hakimoglucem), Devrim Özkan (@devrim_ozkan), Ekrem Buğra Büte (@bugrabute), Elçin Yahşi (@yelchin), Elif (@venusinrome), Emre Eminoğlu (@thebalkabaa), Engin Ertan (@enginertan79), Enzel Yılmaz (@enzelyilmaz), Eray Yıldız (@Pyschedelia), Esin Küçüktepepınar (@esin_sinema), Faruk Songur (@faruksongur), Furkan Yücel (@deterjanlekesi), Güvenç Atsüren (@guvolefou), Halil Şimşek (@halilsimsek24), Hasan Cömert (@hsncomert), Hasan Nadir Derin (@filmmaker_9), Hilal Çetinder (@hilalcetinder), İbrahim Bars (@ibrahim_bars), İlkyaz Altuğ (@ilkyazaltug), İrem Turhan (@iremmturhann), Kaan Denk (@kaandenk), Kaan Karsan (@kkarsan), Melikşah Altuntaş (@meliksahtas), Mete Can Topgüloğlu (@me7ecnt), Metin Kaçar (@Methousee), Muhammed Özçelik (@Ozcelikmuh), Murat Dural (@duraladam), Müge İbrikçi Baran (@mugeibrikci), N. Levent Tanıl (@NLvntTnl), Öykü Sofuoğlu (@FerideMercury), Seçil Toprak (@secc_t), Seda Artar (@sedart), Selin Kurtulmuş (@Selin_Kurtulmus), Sezen Sayınalp (@sezi_s), Sıla Şahinöz (@silasahinoz), Su Bahadır (@su_bahadir), Tanju Baran (@natuckbaitan), Tuba Büdüş (@tubabudus), Tuğba Nur Yıldırım (@Sera_McFly), Tuncay Uravelli (@dundjay), Umur Çağın Taş (@umurtas), Utku Ögetürk (@UtkuOgeturk), Zeynep Ocak (@drama_junkie)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

  1. Geri İzleme: Oscar Boy Sordu: 2023'ün En İyi 50 Filmi - Oscar Boy

Yorum yazın...