Takip et

Öne Çıkanlar

Cannes’a geri sayım başladı!

tarihinde yayınlandı.

16 Mayıs’ta başlayacak 76. Cannes Film Festivali’ne sayılı gün kala hiç yapmadığım bir şey yapıp yarışmada yer alan bütün filmlerle ilgili önemli detayları bir araya getirdim bugün. Sanırım seçim stresinden kendime bir uğraş aramamla, hiçbir şey izlemeyince blogun boş kalması ve benim de burayı doldurmak istememle alakalı bir icat oldu bu yazı. Buyrun bakalım, ödül sezonuna da yön veren ve iştahımızı kabartan Cannes resmî seçkisine…

ANATOMIE D’UNE CHUTE (Anatomy of a Fall)
Justine Triet
151′ | Fransa

Konusu
Sandra, Samuel ve görme engelli oğulları Daniel son bir yıldır herkesten uzak bir dağda yaşamaktadırlar. Samuel ölü olarak bulununca bir soruşturma başlatılır. Belirsizliklerin hepsi intihar mı yoksa cinayet mi diye düşündürse de Sandra suçlanır. Bir yılın ardından Daniel, anne babasının ilişkilerinin bütün ayrıntılarını ortaya çıkaran duruşmada gerçekleri teker teker öğrenir.

Not
Triet daha önce In Bed with Victoria (2016) ile Critics’ Week, Sibyl (2019) ile de Cannes ana yarışma seçkisinde yer almıştı.

Oyuncular
Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado-Graner, Jehnny Beth, Saadia Bentaieb, Samuel Theis

ASTEROID CITY
Wes Anderson
104′ | ABD

Konusu
Junior Stargazer/Space Cadet kongresinde yer alan ülkenin dört bir yanından gelmekteki öğrenciler, onların öğrencileri, dostluk ve rekabet adına buluşan akademisyenlerin güzergahı dünyayı değiştiren olaylarla olağanüstü bir şekilde kesintiye uğrar.

Not
Wes Anderson, Moonrise Kingdom’la 2012’de Cannes’ın açılışını yapmıştı. The French Dispatch ise pandemi sebebiyle 2020’deki festival iptal edilince 2021’deki Cannes bünyesinde gösterildi.

Oyuncular
Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, Jeff Goldblum, Sophia Lillis, Fisher Stevens, Ethan Josh Lee, Grace Edwards, Aristou Meehan, Rita Wilson, Jarvis Cocker, Bob Balaban

BANEL & ADAMA
Ramata-Toulaye Sy
87′ | Senegal

Konusu
Banel ve Adama birbirlerine delice aşıktır. Genç ve evli çift, Senegal’in kuzeyinde ücra bir köyde yaşamaktadırlar. Onlar için hayat bu köydeki sakinlikten ibarettir. Ama bir gün mükemmel aşkları, bulundukları bölgenin gelenekleriyle çakışır. Çünkü bu dünyada değil kaosa, tutkuya bile yer yoktur.

Not
Ramata-Toulaye Sy’ın ilk filmi Banel & Adama. Damla Sönmez’in başrolünde yer aldığı Sibel’in senaristlerinden biri olarak da tanıyoruz kendisini.

Oyuncular
Khady Mane, Mamadou Diallo, Binta Racine Sy, Moussa Sow, Ndiabel Diallo

BLACK FLIES
Jean-Stéphane Sauvaire
120′ | ABD

Konusu
New York’ta genç bir sağlık görevlisi olan Ollie Cross (Tye Sheridan), deneyimli acil tıp teknisyeni Rutkovsky (Sean Penn) ile iş birliği yapar. Şiddetin aşırısıyla yüz yüze gelirken, her gün hayata ve ölüme dair inançlarını sarsacak bir işin risklerini keşfeder.

Not
Shannon Burke’ün romanından uyarlanan yapım Jean-Stéphane Sauvaire’in Cannes’daki üçüncü filmi. A Prayer Before Dawn (2017) yarışmada yer almış, Johnny Mad Dog (2008) ise Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilmişti.

Oyuncular
Sean Penn, Tye Sheridan, Katherine Waterston, Michael Pitt, Mike Tyson

CLUB ZERO
Jessica Hausner
110′ | Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık

Konusu
Bayan Novak, bilinçli beslenme dersi vermek için uluslararası bir yatılı okulun personeline katılır. Daha az yemenin sağlıklı olduğunu öğretir. Diğer öğretmenler neler olduğunu fark etmekte geç kalır ve Bayan Novak’ın iletişiminin güçlü olduğu beş öğrencinin ebeveynleri durumu kavradığında, Club Zero çoktan bir gerçeklik hâline gelmiştir.

Not
Jessica Hausner daha evvel hem Lovely Rita (2001), hem Hotel (2004), hem de Amour Fou (2014) ile Belirli Bir Bakış bölümünde yarıştı. Ayrıca 2016’da da bu bölümün jürisinde yer aldı.

Oyuncular
Mia Wasikowska, Sidse Babett Knudsen, Elsa Zylberstein, Matthieu Demy, Luke Barker, Ksenia Devriendt, Florence Baker, Samuel D. Anderson, Gwen Currant

FIREBRAND
Karim Aïnouz
120′ | Birleşik Krallık

Konusu
Kana bulanan Tudor İngiltere’sinde, Kral VIII. Henry deniz aşırı görevdeyken altıncı ve son eşi Katherine Parr, onun yokluğunda Protestan inançlarına dayalı yeni bir gelecek inşa etmek için uğraş verir. Giderek hasta ve paranoyak hâle gelen Kral geri döndüğünde, Katherine’in çocukluk arkadaşını ihanetle suçlayarak onu kazığa bağlayarak yakar. Dehşete kapılmış ve kederli Katherine, tüm Saray kocası tarafından kellesinin alınmasını isterken kendini hayatta kalmak için savaşırken bulur.

Not
Aïnouz’un ilk filmi Madame Satã (2002), Belirli Bir Bakış’ta gösterilmişti. O Abismo Prateado (2011) ise Directors Fortnight’ seçkisinde yer aldı.

Oyuncular
Alicia Vikander, Jude Law, Sam Riley, Eddie Marson, Simon Russell Beale, Erin Doherty, Ruby Bentall, Bryony Hannah

IL SOL DELL’AVVENIRE (A Brighter Tomorrow)
Nanni Moretti
96′ | İtalya, Fransa

Konusu
Tanınmış bir yönetmen olan Giovanni, politik bir film çekmeye hazırlanmaktadır. Ancak krizdeki evliliği, iflasın eşiğindeki ortak yapımcısı ve hızla değişen film endüstrisi arasında, her şey onun aleyhine çalışır gibidir. Hayatı her daim uçlarda yaşayan Giovanni, küçük dünyasını parlak bir yarına taşımak istediği için eylemlerini ve hayatının gittiği yönü yeniden düşünmek mecburiyetinde kalır.

Not
Moretti’nin Cannes karnesi epey geniş. 2001’de La stanza del figlio ile Altın Palmiye alan Moretti Cannes serüvenine 1978’de Ecce Bombo ile başlamış. Caro diario (1992), Aprile (1998), Il caimano (2006), Habemus Papam (2011), Mia Madre (2015) ve Tre piani (2021) istisnasız bir biçimde Cannes’da yaptı prömiyerlerini. Moretti, 2012’de de jüri başkanıydı.

Oyuncular
Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando, Barbora Bobulova, Mathieu Amalric

KAIBUTSU (Monster)
Hirokazu Kore-eda
126′ | Japonya

Konusu
Küçük oğlu Minato tuhaf davranmaya başlayınca annesi ters giden bir şeyler olduğunu hisseder. Bir öğretmenin sorumlu olduğunu keşfederek, neler olup bittiğini öğrenmek için okula hücum eder. Ancak hikâye anne, öğretmen ve çocuğun gözünden teker teker anlatıldıkça esas gerçek yavaş yavaş ortaya çıkar.

Not
Canımız Kore-eda 2013’te Like Father Like Son’la Jüri Ödülü, 2018’de de Shoplifters ile Altın Palmiye’yi kucakladı. Our Little Sister (2016) ana yarışmada, After the Storm (2016) ise Belirli Bir Bakış’ta gösterildi. Geçtiğimiz sene ise Broker, başrolü Song Kang-ho’ya Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülü getirdi.

Oyuncular
Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi

KUOLLEET LEHDET (Fallen Leaves)
Aki Kaurismäki
81′ | Finlandiya

Konusu
Bir Helsinki gecesinde tesadüfen karşılaşan ve hayatlarının ilk, tek ve nihai aşkını bulmaya çalışan iki yalnız insanın hikâyesini anlatıyor. Bu onurlu hedefe giden yolları, adamın alkolizmi, kaybolan telefon numaraları, birbirlerinin isimlerini veya adreslerini bilmemeleri ve hayatın, mutluluğu arayanların önüne engeller koymasıyla gölgelenir.

Not
Kaurismäki’nin Cannes macerası da 1996’da Drifting Clouds ile başladı. The Man Without a Past (2002), Jüri Büyük Ödülü’nü kazandı. Lights in the Dusk (2006) ile Le Havre (2011) de Cannes’da yarıştı.

Oyuncular
Alma Pöysti, Jussi Vatanen

KURU OTLAR ÜSTÜNE
Nuri Bilge Ceylan
197′ | Türkiye

Konusu
Film, İstanbul’a atanmayı umarken Anadolu’nun ücra bir köyünde zorunlu hizmetinin dördüncü yılını bitiren genç öğretmen Samet’i konu alıyor. Meslektaşı Kenan’la birlikte iki kız öğrenci tarafından taciz edilmekle suçlanan Samet, içine düştüğü çetin hayattan kurtulmaya çalışır.

Not
Cannes fatihi Bilge Bey, kısalarından Koza’yı (1995) Cannes’da göstererek başladı macerasına. Uzak (2003), Büyük Jüri ve En iyi Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. Üç Maymun (2008), En İyi Yönetmen dalında ödüllendirildi. Bir Zamanlar Anadolu’da (2011), yine Büyük Jüri Ödülü getirirken Kış Uykusu (2014), Altın Palmiye ile buluştu. İklimler (2006) ve Ahlat Ağacı (2018), Cannes’dan ödülsüz dönen yegâne filmleri.

Oyuncular
Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici

L’ÉTÉ DERNIER (Last Summer)
Catherine Breillat
104′ | Fransa

Konusu
Anne, kocası Pierre ve iki küçük kızıyla birlikte Paris’te yaşayan saygın bir avukattır. Pierre’in önceki evliliğinden olan 17 yaşındaki oğlu Théo, eve taşınır ve Anne’le arasında yasak bir ilişki başlar. Bunu yaparken kariyerini tehlikeye atma ve ailesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Theo’nun kırılganlığıyla zaman geçtikçe ilişki yıkıcı bir hâl alır.

Not
2019 tarihli bir Danimarka filmini uyarlayan Catherine Breillat, Une vieille maîtresse (2007), Cannes seçkisinde yer almıştı.

Oyuncular
Léa Drucker, Samuel Kircher, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau

LA CHIMERA
Alice Rohrwacher
130′ | İtalya, Fransa, İsviçre

Konusu
Chimera, elde etmeye çalışılan ama ulaşılamayan bir şey anlamını taşıyor. Eski mezar eşyalarının ve arkeolojik harikaların hırsızları olan tombaroli çetesi için ise Chimera, çalışmaktan kurtuluş ve kolay zenginlik demek. Arthur için ise kaybettiği kadın Beniamina’yı ifade ediyor Chimera. Arthur, Beniamina’yı bulmak için görünmeyene meydan okur, her yeri arar, dünyanın içine girer, mitlerin bahsettiği öbür dünyaya giden kapıyı arar. Canlılar ve ölüler, ormanlar ve şehirler, kutlamalar ve yalnızlıklar arasındaki maceralı bir yolculukta, bu karakterlerin iç içe geçmiş kaderleri Chimera’yı ararken ortaya çıkar.

Not
2011’de Directors’ Fortnight kapsamında ilk filmi Heavenly Body’i gösteren Rohrwacher, sonra The Wonders ile 2014’te ana yarışmaya uğradı ve Büyük Jüri Ödülü’nü aldı. Üçüncü filmi Lazzaro Felice (2017) ise En İyi Senaryo ödülüyle buluştu.

Oyuncular
Josh O’Connor, Isabelle Rossellini, Carol Duarte, Alba Rohrwacher, Vincenzo Nemolato

LA PASSION DE DODIN BOUFFAUNT (The Pot-au-Feu)
Tran Anh Hung
134′ | Fransa

Konusu
1885. Eşsiz aşçı Eugenie, son 20 yıldır ünlü gurme Dodin için çalışmaktadır. Zaman geçtikçe gastronomi buluşmaları karşılıklı beğeniye ve oradan da romantik bir ilişkiye dönüşür. Birliktelikleri, dünyanın en ünlü şeflerini bile şaşırtan, birbirinden lezzetli yemekler ortaya çıkarır. Ancak Eugenie özgürlüğüne düşkündür ve hiçbir zaman Dodin ile evlenmek istememiştir. Bu yüzden daha önce hiç yapmadığı bir şey yapmaya karar verir: Onun için yemek pişirmek.

Not
The Scent of Green Papaya (1993) ile Oscar’a da aday olan Hung, Cannes’dan Caméra d’Or ile dönmüştü.

Oyuncular
Juliette Binoche, Benoît Magimel, Bonnie Chagneau-Ravoire, Jean-Marc Roulot

LE RETOUR (Homecoming)
Catherine Corsini
110′ | Fransa

Konusu
Khédidja, Korsika’da bir yaz geçirmek için çocuklarına bakmasını teklif eden Parisli zengin bir aileye çalışmaktadır. Kendi kızları Jessica ve Farah’yı da yanında getirerek, 15 yıl önce trajik koşullarda terk ettikleri adaya dönme fırsatını kullanır. Anneleri anılarıyla boğuşurken, iki kız yazın tüm cazibelerine kapılır. Beklenmedik karşılaşmalar, yaramazlıklar ve ilk aşk deneyimleri… Bu arada, adadaki uzak geçmişleri hakkında su yüzüne çıkan sorularla ailelerin geçmişi hakkında annelerinin anlattıklarından daha fazlası olduğunu öğrenirler.

Not
Corsini yapımlarından Replay (2001) ana yarışmada, Three Worlds (2012) ise Belirli Bir Bakış’ta gösterildi. 2016’da ise Caméra d’Or jürisinde başkanlık yaptı.

Oyuncular
Aïssatou Diallo Sagna, Virginie Ledoyen, Denis Podalydès, Esther Gohourou, Suzy Bemba, Lomane de Dietrich, Cédric Appietto

LES FILLES D’OLFA (Four Daughters)
Kaouther Ben Hania
107′ | Tunus

Konusu
Dört kız çocuğu annesi, Tunuslu Olfa’nın iki büyük kızı ortadan kaybolmuştur. Yönetmen Kaouther Ben Hania, yokluklarını doldurmak için profesyonel oyuncuları davet eder ve Olfa ile kızlarının hikâyelerini sinemasal bir biçimde sahneye koyma imkanı yakalar. Gelenekçi toplumlarımızın temellerini ve samimiyetini sorgulatan umuda, isyana, şiddete ve kız kardeşliğe dair bir film.

Not
The Man Who Sold His Skin (2020) ile Oscar’a aday olan Kaouther Ben Hania, Beauty and the Dogs’ı (2017), Belirli Bir Bakış bölümünde göstermişti.

Oyuncular
Hend Sabri, Olfa Hamrouni, Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui, Nour Karoui, Ichraq Matar, Majd Mastoura

MAY DECEMBER
Todd Haynes
113′ | ABD

Konusu
Magazin programlarına konu alan bir romantizmin ülkeyi sarsmasının yirmi yıl ertesinde, bir aktris bu çiftin geçmişleriyle ilgili bir film yapmak için araştırmak üzere ziyaretçileri olur.

Not
Velvet Goldmine (1998) ve Wonderstruck (2017) yarışmada, The Velvet Underground (2021) ise yarışma dışı olarak Cannes’da yaptı prömiyerlerini. 2015’te ise Carol, En İyi Kadın Oyuncu ödülüyle buluştu.

Oyuncular
Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton

PERFECT DAYS
Wim Wenders
123′ | Japonya, Almanya

Konusu
Hirayama, Tokyo’da bir tuvalet temizleyicisi olarak basit hayatından son derece memnundur. Günlük rutininin dışında, müzik ve kitaplara olan tutkusu da ona keyif vermektedir. Ağaçlara da özel bir ilgi beslemekte ve onların fotoğraflarını çekmektedir. Bir dizi beklenmedik karşılaşmayla geçmişi gün yüzüne çıkar. Wim Wenders’tan çevremizdeki gündelik dünyada güzellikleri bulmaya dair, derinden, dokunaklı, şiirsel bir yansıma.

Not
1989’da ana yarışma, 2003’te Caméra d’Or jürisinin başkanlığını üstlenen Wenders’ın da Cannes geçmişi kalabalık. Im Lauf der Zeit (1976), Der Amerikanische Freund (1977), Lightning Over Water (1980), Hammett (1982), Altın Palmiye ödüllü Paris, Texas (1984), Tokyo Ga (1985), En İyi Yönetmen dalında galip gelen Der Himmel über Berlin (1987), Büyük Jüri Ödülü’nü alan In Weiter Ferne So Nah (1993), Lisbon Story (1995), The End of Violence (1997), Ten Minutes Older (2002), The Soul of a Man (2003), Don’t Come Knocking (2005), Chamber 666 (2006), Palermo Shooting (2008), Belirli Bir Bakış’tan özel ödülle ayrılan The Salt of the Earth (2014) ve Pope Francis – A Man of His Word (2018), prömiyerini Cannes’da yapmış.

Oyuncular
Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Aso, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura, Min Tanaka, Koji Yakusho

THE OLD OAK
Ken Loach
113′ | Birleşik Krallık, Fransa, Belçika

Konusu
Old Oak ayakta kalan son bar olmasın yanı sıra, madencilerin de buluşabildiği kamusal bir alandır. Köye yerleştirilen Suriyeli mültecilerin gelişiyle bar, ihtilaflı bir bölge hâlini alarak varlığı tehlikeye girer. Barın işletmecisi TJ, Suriyeli gençlerden elinden kamerasını düşürmeyen Yara ile beklenmedik bir bağ kurar. İki toplumun birbirini anlaması için ortak bir yol ararken kaybın, korkunun ve umudu bulmanın zorluğunun baskın olduğu dokunaklı bir dram ortaya çıkar.

Not
Büyük usta Ken Loach da Cannes’ın gediklilerinden. Macerası The Gamekeeper (1980) ile Belirli Bir Bakış’ta başlamış. Looks and Smiles (1981), jüri ödüllü Hidden Agenda (1990), yine jüri ödüllü Raining Stones (1993), Land and Freedom (1995), My Name Is Joe (1998), Bread & Roses (2000), En İyi Senaryo ödülünü kapan Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2012), Jimmy’s Hall (2014), Sorry We Missed You (2019) prömiyerlerini Cannes’da yaptı. The Wind That Shakes Barkley (2006) ve I, Daniel Blake (2016) ise Altın Palmiye getirdi.

Oyuncular
Dave Turner, Ebla Mari, Col Tait, Jordan Louis, Chrissie Robinson, Chris GOtts, Jen Patterson, Arthur Oxley

RAPITO (Kidnapped)
Marco Bellocchio
125′ | İtalya

Konusu
1858’de Bologna’nın Yahudi mahallesinde Papa’nın askerleri Mortara ailesinin evine baskın düzenler. Kardinal’in emriyle yedi yaşındaki oğulları Edgardo’yu alıkoyarlar. Çocuk, bebekken hemşiresi tarafından gizlice vaftiz edilmiştir ve papalık yasasına göre Katolik eğitimi alması gerekmektedir. Edgardo’nun perişan hâldeki ailesi, oğullarını geri almak için her şeyi yapar. Kamuoyu ve uluslararası Yahudi cemaati tarafından desteklenen Mortaras’ın mücadelesi hızla siyasi bir boyut kazanır. Ancak Kilise ve Papa, giderek sarsılan güçlerini pekiştirmek için çocuğu iade etmeyi kabul etmez.

Not
En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında ödül alan 1980 tarihli Salto nel vuoto sonrası Enrico IV (1984), Il sogno della farfalla (1994), Il principe di Homburg di Heinrich von Kleist (1997), La balia (1999), L’ora di religione (2002), Il regista di matrimoni (2006), Vincere (2009), Il traditore (2019), Marx puó aspettare (2021) ve Esterno Notte (2022) çeşitli Cannes bölümlerinde prömiyer yaptı.

Oyuncular
Leonardo Matese, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni, Enea Sala, Paolo Pierobon

YOUTH (Spring)
Wang Bing
212′ | Çin

Konusu
Wang Bing’in belgeseli Şangay’a 15 km uzaklığındaki, tekstil üretimine adanmış Zhili’de geçiyor. Yangtze Nehri’nin aktığı tüm kırsal bölgelerden gelen genç işçiler bir gün aile kurabilmek, ev alabilmek ya da kendi atölyelerini kurabilmek için yılmadan çalışırlar. Aralarındaki dostluklar ve aşklar mevsimlere, iflaslara ve aile baskılarına göre kurulur ve bozulur.

Not
Wang Bing’in iki belgeseli, Fengming a Chinese Memoir (2007) ve Dead Souls (2018) prömiyerlerini Cannes’da yapmıştı.

THE ZONE OF INTEREST
Jonathan Glazer
106′ | Birleşik Krallık, Polonya, ABD

Konusu
Auschwitz’in komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig, kampın bitişiğindeki bir ev ve bahçede aileleri için rüya gibi bir hayat kurmaya çalışır.

Not
The Zone of Interest, Jonathan Glazer’ın ilk Cannes çıkarması olacak.

Oyuncular
Christian Friedel, Sandra Hüller

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin