Liste
2025’te Film Olacak Kitaplar
Ödül sezonu, Venedik, Toronto ve Telluride’ın ayak sesleriyle iyiden iyiye yaklaşırken, radarımıza girecek yapımların pek çoğu yine kitap raflarından çıkıyor. Romanlardan biyografilere, kurmaca dışı metinlerden klasiklere uzanan bir uyarlama bolluğu bizi bekliyor. Ben de görev aşkımı konuşturup, “Önce kitabını okuyayım.” diyenler için 2025’in ödül sezonunu şekillendirecek edebiyat uyarlamalarını bir araya getirerek bir ödül sezonu okuma listesi yaptım. Üstelik hangi filmler geliyordu diye hafızayı tazelemek için de biretürkbir! Okunası bir listeyle karşınızdayım…
Türkçeye Çevrilmiş Kitaplardan Uyarlamalar
📚 Vineland (Thomas Pynchon)
🎥 One Battle After Another (Paul Thomas Anderson)
Dahi Amerikalı yönetmen Paul Thomas Anderson’ın yeni filmi One Battle After Another, herkesin kolay kolay nüfuz edemediği o deli deha Thomas Pynchon’ın kült romanı Vineland’den birebir bir uyarlama değil. Basın bültenlerinde de altı çizildiği üzere bir “esinlenme” söz konusu yalnızca. Hatırlarsanız PTA, daha önce de bir başka Pynchon harikası olan Inherent Vice’ı beyazperdeye taşımıştı. İthaki Yayınları tarafından aynı adla Türkçeye çevrilen Vineland, “Devlet Baba’yla aşk-nefret ilişkisi yaşayan radikallerin, ekonominin çarklarının ezdiği masumların, amansız ninjaların ve yaşarken ölenlerin romanı” olarak tanımlanıyor. Güz festivallerine uğramayacağı kesinleşen One Battle After Another, Türkiye’de Savaş Üstüne Savaş adıyla 26 Eylül’de vizyona girecek. Filmi izleyip anlamaya çalışmadan önce, var mısınız Pynchon denizinde ıslanmaya?
📚 Hamnet (Maggie O’Farrell)
🎥 Hamnet (Chloé Zhao)
Nomadland’le altın heykelcikleri toplayıp ardından Eternals ile Marvel sularına yelken açan Chloé Zhao, bu sezon ödül yarışına güçlü bir dönüş yapmaya hazırlanıyor. Jessie Buckley ve Paul Mescal’ı buluşturan yeni filmi Hamnet, bol ödüllü Maggie O’Farrell romanından uyarlama. Domingo Yayınevi etiketiyle Türkçeye kazandırılan roman, adından da anlaşılacağı üzere Shakespeare’a temas eden bir hikâye anlatıyor. Ama bu, bildiğiniz biyografik anlatılardan değil. Shakespeare’ın 11 yaşında ölen oğlu Hamnet’in ardından, eşi Anne Hathaway’in yas sürecine odaklanan duygu yüklü bir kurmaca bu. Kaleminden dökülen her kelimeyi asırlar sonra bile hayranlıkla okuduğumuz bir yazarın arka planına, en kişisel kaybına ışık tutuyor. Türkiye’de Hamnet’in vizyon tarihi 6 Şubat 2026. Yani romanı hatmetmek için gayet bol vaktimiz var.
📚 Geber Aşkım | Die, My Love (Ariana Harwicz)
🎥 Die, My Love (Lynne Ramsay)
Lynne Ramsay’in Cannes’da prömiyer yapan yeni filmi Die, My Love, bu sezon Jennifer Lawrence’a yeni bir Oscar adaylığı daha kazandırabilir. O Podcast’te Seda’nın da bahsettiği üzere, film Ariana Harwicz’in aynı adlı romanından uyarlanıyor. Canım dinleyicilerimiz bu listeye ihtiyaç duymadan çoktan kitabı almıştır zaten. Şahane dilimiz sağ olsun, İngilizce’de tam karşılığı olmayan Geber Aşkım adıyla çevrilen roman, yeni anne olmuş bir kadının cinnetin kıyısında gezindiği karanlık bir iç dünyayı odağına alıyor. Çınar Yayınları tarafından yayımlanan kitap, 2018’de Man Booker Ödülü’ne de aday olmuştu. Bu arada filmin Türkiye vizyon tarihi henüz belli değil, ama dağıtım haklarını MUBI aldığı için içimiz rahat.
📚 Klara ile Güneş | Klara and the Sun (Kazuo Ishiguro)
🎥 Klara and the Sun (Taika Waititi)
2025’te gösterime gireceğine dair kesin bir tarih hâlâ yok ama Taika Waititi’nin bir Kazuo Ishiguro romanını beyazperdeye taşıdığını görmek, çok yakında bir hayal ürünü olmaktan çıkacak gibi. Daha önce Günden Kalanlar ve Beni Asla Bırakma gibi romanları da sinemaya uyarlanan Ishiguro’nun, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra yayımlanan ilk romanı Klara ile Güneş, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda yerini almıştı. Jenna Ortega ve Amy Adams’ın başrollerini paylaşacağı filmde, distopik bir gelecekte geçen hikâye, hasta bir çocuğun kendisine eşlik etmesi için seçtiği “yapay arkadaş” Klara’nın gözünden anlatılıyor. Yeni teknolojilerin şekillendirdiği bir toplumun duygusal ve etik sınırlarına dair, sade ama sarsıcı bir anlatı. Ishiguro’nun alışıldık hüznü ve mesafesi yine başrolde.
📚 Tren Düşleri | Train Dreams (Denis Johnson)
🎥 Train Dreams (Clint Bentley)
21 Kasım’da Netflix’te yayınlanacak Train Dreams, geçtiğimiz sezonun gözdesi Sing Sing’in Oscar adayı senaristi Clint Bentley’nin yeni projesi. Sundance’teki prömiyerinde, Terrence Malick dokunuşları taşıdığı sıkça dile getirilen filme övgüler yağmıştı. Başrollerde Joel Edgerton ve Felicity Jones’u izlediğimiz yapım, Denis Johnson’ın aynı adlı romanından uyarlanıyor. Holden Kitap etiketiyle Türkçeye çevrilen Tren Düşleri, zamanında Pulitzer finalisti de olmuş bir eser. 20. yüzyılın başlarında Amerika’da köprü ve yol inşaatlarında çalışan, hayatını gündelik işlerle sürdüren Robert Grainier’ın içe dönük, yalnızlıkla örülü hikâyesini anlatıyor. Amerikan rüyasını da deştiği için biraz The Brutalist kokusu almadım değil.
📚 Geç Gelen Şöhret | Late Fame (Arthur Schnitzler)
🎥 Late Fame (Kent Jones)
Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden Kent Jones, bu sezon Willem Dafoe ve Greta Lee’yi buluşturan bir Arthur Schnitzler uyarlamasıyla karşımıza çıkacak. Schnitzler’in ölümünden tam 83 yıl sonra yayımlanan bu kısa romanı, güncel olarak Koridor Yayıncılık etiketiyle raflarda bulmak mümkün. Geç Gelen Şöhret, 19. yüzyıl Viyanası’nda, bir grup genç tarafından “şairane dehası” keşfedilen yaşlı bir adamın öyküsünü anlatıyor. Dönemin sosyetesine dair taşlamalar içeren metnin, Kent Jones tarafından günümüz New York’una taşınacağı söylenmekte. Freud’un izinden giden Schnitzler’ın metnini, Jones’un nasıl güncelleyeceği benim de fazlasıyla ilgimi çekiyor. O yüzden bu “romancığı” ben de mutlaka edineceğim.
📚 Kan Varsa | If It Bleeds (Stephen King)
🎥 The Life of Chuck (Mike Flanagan)
Geçtiğimiz yıl Toronto’da prömiyerini yapan The Life of Chuck, festivalden Seyirci Ödülü’yle ayrılmıştı. Ancak filmin dağıtımcısı Neon, vizyon için 2025’i uygun gördü. Türkiye’deki izleyiciler ise bu yolculuğun son durağında, 19 Eylül’de filmi sinemalarda izleyebilecek. Stephen King’in Kan Varsa adlı dört öyküden oluşan kitabında yer alan bu hikâye, ters bir zaman çizelgesi izliyor. Beyin tümörü nedeniyle hayatını kaybeden Chuck’ın son anlarından başlayıp, perili bir evde geçen çocukluğuna kadar uzanan bir anlatı bekliyor bizi. Bu arada filmin en büyük Oscar ümidi, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Mark Hamill gibi görünmekte, onu not düşeyim.
📚 Örümcek Kadının Öpücüğü | Kiss of the Spider Woman (Manuel Puig)
🎥 Kiss of the Spider Woman (Bill Condon)
Manuel Puig’in 1976 tarihli romanı Kiss of the Spider Woman, ilk olarak 1985’te beyazperdeye uyarlanmış, William Hurt’e En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandırmıştı. 1993’te Broadway sahnesine taşınan müzikal versiyonu ise kült statüsünü pekiştirmişti. Şimdi o müzikal, Jennifer Lopez, Diego Luna ve yeni tanışacağımız Tonatiuh’un başrollerini paylaştığı yeni bir sinema uyarlamasıyla geri dönüyor. Can Yayınları etiketiyle Türkçeye çevrilen roman, 1970’ler Arjantin’inde faşist bir diktatörlük altında geçiyor. Ateşli bir devrimci olan Valentin ile hayal dünyasında eski filmleri yeniden canlandıran hücre arkadaşı dışlanmış Molina’nın çatışmalarla başlayıp duygusal bir yakınlığa evrilen ilişkisini anlatıyor.
📚 Frankenstein ya da Modern Promethus (Mary Shelley)
🎥 Frankenstein (Guillermo del Toro)
Sezonun büyük klasiklerinden birine el süren tek yönetmen Guillermo del Toro olacak. Mary Shelley’nin iki asırlık gotik klasiğinden uyarlanan Frankenstein, Kasım ayında Netflix’te izleyiciyle buluşacak. Oscar Isaac, Jacob Elordi, Mia Goth ve Christoph Waltz’tan oluşan kadrosuyla şimdiden dikkat çeken yapım, hem anlatısal hem görsel anlamda oldukça doyurucu bir yorum vadediyor. Del Toro’nun bir garip yaratıklar ve trajedi konusundaki sinemasal damarı düşünüldüğünde beklenti hâliyle yüksek. Eğer siz de henüz romanı okumadıysanız, benim gibi hızlıca İş Bankası ya da İthaki baskılarından birini edinebilir, sezona Shelley’nin karanlığında hazırlanabilirsiniz.
📚 Kremlin’in Büyücüsü | The Wizard of the Kremlin (Giuliano da Empoli)
🎥 The Wizard of the Kremlin (Olivier Assayas)
Güz festivallerini dolaşmaya hazırlanan yönetmenlerden Olivier Assayas, bu kez Giuliano da Empoli’nin ilk romanından uyarladığı bir yapımla karşımıza çıkacak. Ayrıntı Yayınları etiketiyle raflarda bulabileceğiniz Kremlin’in Büyücüsü, gerçek kişilerden ve olaylardan yola çıkarak Putin rejiminin Rusya’da bıraktığı tahribatı kurmaca ile harmanlayan çarpıcı bir anlatı. Jude Law’un Vladimir Putin’e hayat verdiği film, yeni açıklanan Venedik programında ana yarışma seçkisine dahil edildi bile. 224 sayfalık romanı tek oturuşta yutmak için hızlıca kitabevine koşmalı.
📚 Yabancı | L’étranger (Albert Camus)
🎥 The Stranger (François Ozon)
François Ozon yine cesur bir işe kalkışmış. Nobel ödüllü Albert Camus’nun klasik statüsündeki kitabı Yabancı’yı beyazperdeye uyarlamış. İlk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapacak olan filmde, Anatomy of a Fall’dan hatırladığımız Swann Arlaud ile Fransız sinemasının değerli aktörlerinden Denis Lavant da rol alıyor. Meursault karakterini ise Benjamin Voisin canlandırıyor. Biz filmi ne zaman izleriz bilinmez ama Yabancı’yı Can Yayınları baskısıyla hemen edinmek mümkün.
📚 Azrail Koşuyor | The Running Man (Richard Bachman adıyla Stephen King)
🎥 The Running Man (Edgar Wright)
Stephen King’in Richard Bachman adıyla kaleme aldığı ve distopik bir gelecekte geçen bu roman, ucunda ölümün olduğu bir reality yarışma programına katılan bir adamı konu alıyor. Edgar Wright, yanına Glenn Howerton’ı alıp gözünü gişeye dikmiş. Ölüme Koşan Adam, 7 Kasım’da vizyonda! Altın Kitaplar baskılı Azrail Koşuyor da kitapevlerinde.
Henüz Türkçeye Kazandırılmamış Uyarlamalar
📚 Caught Stealing (Charlie Huston)
🎥 Caught Stealing (Darren Aronofsky)
En son The Whale ile Brendan Fraser’a Oscar kazandıran Darren Aronofsky, Charlie Huston’ın neo-noir hikâyesini yorumlamaya geliyor. Austin Butler barda çalışırken hayatı bir çanta yüzünden altüst olan esas oğlanı canlandıracak. 29 Ağustos’ta Suçüstü adıyla bizde de vizyona giriyor.
📚 The Ballad of a Small Player (Lawrence Osborne)
🎥 Ballad of a Small Player (Edward Berger)
All Quiet on the Western Front ve Conclave‘in yönetmeni Edward Berger sahte kimlikle Makao’da yaşayan İngiliz bir dolandırıcıyı konu alan Lawrence Osborne kitabını uyarlıyor. Colin Farrell, Fala Chen ve Tilda Swinton başrolde. Film ise 29 Ekim’de Netflix’te yayınlanacak.
📚 The Ax (Donald Westlake)
🎥 No Other Choice (Park Chan-wook)
Kara mizah ile gerilim arasında gidip gelen bu roman, işten çıkarılan bir adamın kariyerindeki rakiplerini ortadan kaldırma planını anlatıyor. Park Chan-wook’un kendine has üslubuyla neye dönüşeceği merak konusu. Venedik’te prömiyer yapacak!
📚 The History of Sound (Ben Shattuck)
🎥 The History of Sound (Oliver Hermanus)
I. Dünya Savaşı sırasında Amerika’yı gezerek ses kayıtları toplayan iki genç adamın yolculuğunu anlatan Ben Shattuck imzalı kısa hikayeyi de hızlıca okumamız lazım. Çünkü filmin iki âşığını Josh O’Connor ve Paul Mescal canlandırıyor. Filmin MUBI’ye geleceğini de not düşeyim.
📚 Box Hill (Adam Mars-Jones)
🎥 Pillion (Harry Lighton)
Bir kuir okuma da şarttı tabii. Seksenli yıllarda İngiltere’de geçen Adam Mars-Jones romanı, genç bir erkekle kendisinden yaşça büyük bir motosikletçiyi merkeze alıyor. Dominant ve itaatkar taraflar olarak Alexander Skarsgård ile Harry Melling’i izleyeceğimiz yapım umuyorum hızlıca bize de ulaşır.
📚 The War of the Roses (Warren Adler)
🎥 The Roses (Jay Roach)
1989 yılında Danny DeVito tarafından da uyarlanan Warren Adler romanı, Olivia Colman ve Benedict Cumberbatch’li bir versiyonla tekrardan sinemalara uğrayacak. Boşanmak üzere olan bir çiftin savaşa dönen ev hayatını konu alan The Roses, Güller adıyla 29 Ağustos’ta bizde de vizyona girecek.
📚 The Last One (Fatima Daas)
🎥 The Little Sister (Hafsia Herzi)
Cezayir kökenli bir Müslüman kızın Paris’teki yaşamına ve cinselliğine dair bir otokurgu olan Fatima Daas kitabını da Fransız yönetmen Hafsia Herzi uyarladı. The Little Sister hatırlarsanız prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ve Kuir Palmiye ödüllerini almıştı.
📚 Preparation for the Next Life (Atticus Lish)
🎥 Preparation for the Next Life (Bing Liu)
Minding the Gap isimli belgeselle hayatlarımıza giren Bing Liu, Plan B ve Barry Jenkins destekli bir filmle kurmacada ilk kez şansını deneyecek. New York’ta göçmen bir kadınla bir savaş gazisinin yollarının kesişmesini konu alan Atticus Lish romanını uyarlamış.
📚 King’s Ransom: An 87th Precinct Mystery (Ed McBain adıyla Evan Hunter)
🎥 Highest 2 Lowest (Spike Lee)
Cannes’da yarışma dışı da olsa prömiyerini yapan yeni Spike Lee filmi, daha evvel Akira Kurosawa tarafından uyarlanan Evan Hunter romanının modern bir adaptasyonu. Bu defa bir kaçırılma etrafında gelişen sınıfsal çatışmaların merkezde olduğu suç romanı, çağımızın müzik endüstrisinde geçecek.
📚 Deliver Me from Nowhere: The Making of Bruce Springsteen’s Nebraska (Warren Zanes)
🎥 Springsteen: Deliver Me From Nowhere (Scott Cooper)
Efsanevi Bruce Springsteen albümü Nebraska‘nın yaratım sürecini ele alan Warren Zanes kitabı, sanatla hayatta kalmanın yollarını arıyor. Filmde Jeremy Allen White, Springsteen’i canlandıracak. Geliyor Oscar adaylığı…
📚 Paradise: One Town’s Struggle to Survive an American Wildfire (Lizzie Johnson)
🎥 The Lost Bus (Paul Greengrass)
Kurmaca olmayan bir kitap uyarlamamız daha var bu sezon. 2018’de California’da gerçekleşen büyük yangını ve bir okul otobüsünde mahsur kalan çocukların yaşadıklarını Paul Greengrass taşıyor perdeye. Başrollerde de Matthew McConaughey ve America Ferrera var.