30 Rock – 6. Sezon

30 Rock – 6. Sezon

Tina Fey

(Okuduğunuz yazı diziyle ilgili SPOILER içermektedir!!!!)

Televizyonun en komik ve en iyi dizilerinden biri olan 30 Rock, dizinin başrolü aynı zamanda da senaristi olan Tina Fey‘in hamileliği sebebiyle geç başladığı sezonu sonlandırdı. Sanıyorum SNL kadınlarından bahsetme konusunda kendimi aştım. Her dizi eleştirisinde ya da SNL oyuncusu  içeren filmlerden konuştuğumda onları öve öve bitiremiyorum. 30 Rock‘ın arkasında da Tina Fey olduğu için yine SNL‘den konuya girmek var ama bu sefer kısa kesip sadece Fey‘in Amerika’daki kadın komedyenler arasında en iyilerden biri olduğunu söyleyeceğim.

30 Rock çok harika bir şekilde start aldı 2006’da ve çok da güzel ilerledi. Dizi 6 Altın Küre, 14 Emmy topladı. Ama özellikle beşinci sezonda 30 Rock‘dan fena halde soğumuştuk çünkü dizi kendini bir şekilde tekrar etmeye başlamıştı. Derken öyle bir sezonla döndü ki Tina Fey hayran olmamak elde değil. Her bölümde komedinin dozunu arttırarak uzun zamandır olmadığı kadar başarılı bir hale geldiler. Daha önce de canlı olarak çektikleri bir bölüm olmuştu lakin bu yıl canlı olarak izlediğimiz 30 Rock bölümü dizinin kendi tarihinde de zirveye oynadı. Artık komedi dizileri havuzu eskisi kadar sakin değil biliyorum ama benim 30 Rock‘dan bu yıl ödül (en azından adaylık) beklentim yüksek.

Jack McBrayer ve Kristen Schaal

Türkiye’de pek izleyeni olmadığını düşündüğümden kısaca değinmek gerekirse, 30 Rock yayınlandığı kanal NBC’de geçen bir hikaye. Kanalın yöneticisi Jack Donaghy (Alec Baldwin) ve senelerdir hala nasıl devam ettiğine inanamadığımız TGS programının yazarı Liz Lemon (Tina Fey) düşmanlıkla başlayan bir dostluğun mimarları. Öyle ki dizi ilk başladığı zamanlar birbirlerini manipüle etmek için elinden geleni ardına koymayan Liz ve Jack, şimdi çok iyi iki dost. Hatta Liz sezon finalinde artık kesin olarak çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde Jack’den tavsiye isteyecek noktalara geldi ki zaten Jack’in Liz’e yaptığı akıl hocalığı malum. Tabi bu garip program TGS’in başrollerinde de iki isim var. Biri daha çok haber olabilmek için herşeyi yapmaya hazır ve tam anlamıyla bir deli olan Jenna Maroney (Jane Krakowski), diğeri ise gerçek hayattaki kişiliğiyle birebir uyuştuğunu düşündüğüm Tracy Morgan‘ın canlandırdığı Tracy Jordan.

Altıncı sezona gelecek olursak… Liz’in Matt Damon‘ın canlandırdığı Carol’dan ayrılışından sonra uzun süreli bir ilişkiye sahip olduğunu gördük. James Marsden‘ın canlandırdığı Criss neredeyse altıncı sezonun her bölümünde karşımıza çıktı, ki artık 40’ına gelen Liz’den beklemediğimiz bir istikrardı bu. Kariyeri konusunda büyük problemler yaşayan Kenneth (Jack McBrayer) ise diziye yeni katılan ve şimdiden favorilerimden biri haline dönüşen Hazel (Kristen Schaal) ile uğraşmakta. Jenna’nın bir alt modeli diyebileceğimiz Hazel bir yandan ünlü olmak için uğraşıyor, bir yandan da takıntısı haline dönüşen Liz’le daha yakın olabilmek için her türlü çılgınlığı yapıyor.

Tracy Morgan, Jane Krakowski ve Alec Baldwin

Neyse bilgi verme işini bir kenara bırakıp dizinin sadık izleyicilerine hitap eden satırlara gelelim… Ben Jack’in sezon finalinde Avery’den (Elizabeth Banks) kurtulmasına inanılmaz sevindim. Jack Donaghy’yi ne kadar sevsem de Avery karakterine bir türlü ısınamamıştım. Bunu biraz da Elizabeth Banks‘in oyunculuğuna bağlıyorum. 30 Rock‘da absürdlüğe alışkın olsam da Avery’nin tüm bu kaçırılma hikayeleri de beni oldukça sıkıyordu. Gerçi Jack’in Avery’nin annesiyle (Mary Steenburgen) olan ilişkisine de hayran olduğumu söylemem. Sanki finalde de dalga geçtikleri gibi Liz’le Jack’in beraber olmasını ister gibiyim. Bu arada benim için en rahatsız edici oyuncular listesinde zirveye oynayan Chloe Moretz‘i ilk kez bir rolünde beğendim! Daha önce de 30 Rock‘a konuk olmuştu ama bu yılki performansı ve yer aldığı bölüm olağanüstüydü.

Tabi asıl alkışı ben canlı bölüme yöneltmek istiyorum. Jimmy Fallon, Amy Poehler, Fred Armisen, Jon Hamm, Kim Kardashian / Paul McCartney gibi isimlerin konuk olduğu bölümde özellikle Donald Glover‘ın canlandırdığı genç Tracy Jordan, 30 Rock‘ın bugüne kadar yapılmış en iyi esprisiydi. Peki ya Sherri Shepherd‘ın “Queen of Jordan” isimli reality-show’u… Jenna’nın evleneceğini de unutmayalım. Yedinci sezonun en merak ettiğim kısımlarından biri. Bu arada yedinci sezon demişken şimdilik gelecek sezonun 13 bölüm ve final sezonu olacağı söyleniyor. Bir değişiklik olur mu bilmem de sanırım 30 Rock efsanesinin de ekranlara veda etme zamanı geldi. Diziye izlemeyenlere hala geç kalmadıklarını söyleyerek bitireyim yazımı. Televizyonun açık ara en iyi komedilerinden biri. Bir kere izleseniz zaten başka bir komediyi beğenmeyeceksiniz. Şimdilik bu kadar.

“I want to go to there.” – Liz Lemon

En İyi Bölüm: Live from Studio 6H (Bölüm 18)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Alec Baldwin (Jack Donaghy)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...