Community – 3. Sezon

Community – 3. Sezon

Alison Brie, Jim Rash ve Joel McHale

(Okuduğunuz yazı diziyle ilgili SPOILER içermektedir!!!!)

Yine herkese hitap etmeyen, esprisini kahkaha efektleriyle bulamak yerine çaktırmadan yapıp daha fazla reaksiyon alan bir diziyle karşı karşıyayız. Bu sezon komedi dizilerinden bahsederken hepsi için ayrı ayrı güzel şeyler söyledim ama sanırım Community bu yıl içerisinde en iyi sezona sahip olan diziydi Modern Family ile beraber. Ama ben Community‘yi bir adım daha önde tutuyorum. Ha bitti ha bitecek, dizimizi yayından kaldırıyorlar diye endişelenip durduğumuz Community absürd tarzı ve popüler kültürün bağrından kopan esprileriyle üçüncü sezonu da kazasız belasız atlattı. Sezonun ortasında NBC’nin araya soktuğu, hatta neredeyse iptal edilen dizi demin de söylediğim gibi çok çok iyi bir sezon geçirdi ve sayısız kült bölümle de finali getirdi.

Community çok farklı 7 insanın bir devlet üniversitesinde yaşadıklarını konu alıyor. Greendale zaten absürdlükte sınır tanımayan bir okulan. Dekan Pelton’dan (Jim Rash), öğretmen / öğrenci / güvenlik görevlisi Senor Chang’e (Ken Jeong) kadar sayısız ilginçlik mevcut. Asıl yedi karakterimize gelirsek… Jeff Winger (Joel McHale) takımın beyni. Tipik bir megaloman, sınırsız bir egoya sahip. Britta Perry (Gillian Jacobs) sözde aktivist. Her türlü siyasi olayda anlamsız hareketlerde bulunan sayısız insanlardan biri. Shirley Bennett (Yvette Nicole Brown) tipik bir anne, ama yeri geldiğinde de gözü hiçbir şeyi görmeyen mücadeleci bir kadın. Annie Edison (Alison Brie) içlerinde en masumu ve en küçükleri. Dizide onu daha çok “Awwww” şeklindeki tepkilerinden tanıyoruz. Pierce Hawthorne (Chevy Chase) içlerinde en yaşlı, en ırkçı ve en zengin olanı. Belki de en komikleri. Abed Nadir (Danny Pudi) ve Troy Barnes (Donald Glover) aslında biri zeki, diğeri aptal iki yakın arkadaş gibi dursa da sadece hayal güçleri geniş, aynı zamanda dizinin de absürdlüğüne cuk oturan iki harika karakter.

Gillian Jacobs, Donald Glover, Alison Brie ve Danny Pudi

Community‘de bugüne kadar çok şey izledik. Popüler kültür referansları zaten inanılmaz başarılı oluyor. Amerika’nın gündemiyle, ya da en basitinden televizyonuyla haşır neşir olmayan birinin Community‘den zevk alması mümkün değil. Ama azıcık olsun filmler ve diziler sebebiyle orada neler olduğundan haberdarsınız Community size hiçbir dizinin sunamayacağı kahkahayı vaat ediyor. Bu yıl Chang’in Greendale’ı yok etme planları, bu yıl The Descendants‘ın senaryosuyla Oscar alan Jim Rash‘in canlandırdığı Dekan Pelton’ın iyice çığrından çıkan kostümleri, Annie’nin Troy ve Abed’le beraber yaşamaya başlaması derken pek çok olay izlemiş olsak da Community‘nin aslında senaryo olarak en dağınık yıllarından birini izledik. Buna rağmen öyle de güzel bölümler ve konseptlerle doldurdular ki üçüncü sezonu beğenmemek elde değil.

Önce sezona John Goodman ve Michael K. Williams‘ın katılımıyla başladık, ki ben ikisinin karakterinden de pek zevk almadım. Hatta Goodman‘ın oldukça gereksiz kaçtığını düşünüyorum Community‘ye. Derken “Remedial Chaos Theory” geldi. Troy ve Abed’in yeni evlerinde yapılan partide aynı hikayenin farklı varyasyonlarını izledik ki Community tarihinin en iyi yazılmış bölümlerinden biriydi. Abed’in yönetmenliğini yaptığı belgeseli merkezine oturtan “Documentary Filmmaking: Redux“, Jeff ve Shirley’nin çılgına döndüğü “Foosball and Nocturnal Vigilantism“, Jeff’in egosu üzerine kurulu olan “Contemporary Impressionists“, dizinin seyirciden en güzel tepkileri alan bölümlerinden “Pillows and Blankets Part 2“, Abed’in hayal gücünün sınırlarına yolculuk ettiğimiz “Virtual Systems Analysis“, Law & Order’ı referans alıp Law & Order’dan daha da iyi olan “Basic Lupine Urology” ve tabi Pierce’ın babasının bıraktığı oyunu izlediğimiz “Digital Estate Planning“. 22 bölümlük bir sezonda bu kadar unutulmaz bölüm olduğu az görülmüştür.

Ken Jeong

Bu arada belki seyirci çekmeyi başarır diye ekleyeyim, Breaking Bad‘den tanıdığınız Giancarlo Esposito Perşembe gecesi peş peşe yayınlanan 3 bölümlük sezon finalinin ilk ayağında konuk oyuncu olarak yer aldı. Gerçi Community‘ye tavsiye ederek seyirci çekmek biraz zor. Dizinin tarzını izleyicileri daha iyi bilir ama şansımız denemekten ne çıkar? Hem böylece NBC’nin iyice çocuk oyuncağına dönen “iptal” muhabbetleri için de yanımıza yeni destekçiler almış oluruz.

Ben bu yıl hiç olmadığı kadar zevk aldım Community‘den ve açık ara en merakla beklediğim dizi haline dönüştü. Dördüncü sezon 13 bölüm olarak yine ekrana gelecek ama bu kadar erken bir final yapılmasından korkuyorum. Üstelik eleştirmenlerin de desteğini alan dizi hala bir Emmy’ye aday olabilmiş değil. Bu yıl şeytanın bacağını kırıp kıramayacağı da merak konusu. Eleştirmenler önemli değil, asıl olan reyting şeklinde savunma yapanlara da kendi ülkemizdeki gün birincilerini göstererek kenara çekileceğim. Reytinglerin ne kadar önemsiz olduğundan bahsetmeme hiç gerek yok. Benim saniyesine tahammül edemediğim The Big Bang Theory ve Mike & Molly en çok reyting alan komedi dizileri sonuçta. Neyse, NBC’ye olan sinirimi diğer dizilerden çıkarmayacağım. Awake‘i de iptal etmiş zaten zeki kanal yöneticileri. Conan O’Brien Jay Leno olayını unutmadık diyerek susuyorum.

En İyi Bölüm: Remedial Chaos Theory (Bölüm 4)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Danny Glover (Troy Barnes)
Sezon Notu: A

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...