Episodes – 4. Sezon

Episodes – 4. Sezon

Matt LeBlanc
Matt LeBlanc

Netflix’in yeni dizisi Bloodline’ı bitireceğim derken üzerine Mozart in the Jungle’ı da ekleyince geçtiğimiz haftalarda sezon finalini yapan Episodes’u yazmayı unutmuşum. Ama benim için pek çok yıllanmış komediden daha değerli olan Showtime dizisi hakkında bir şeyler karalamadan olmazdı. O yüzden bugün Sezon Günlükleri‘nde Matt LeBlanc’ın Friends’den bu yana içinde yer aldığı en iyi proje olan Episodes hakkında bir şeyler karalayacağım. Hazır Friends demişken… Malum dizinin altı oyuncusu dört bir yana yayıldı. Matthew Perry durmaksızın ilk sezonunda iptal edilen yapımlarda yer alıyor. Jennifer Aniston tüm yoğunluğunu film kariyerinde vermiş durumda. David Schwimmer’ın yüzünü unuttuk desem yeridir. Courteney Cox’ın başarılı bir start yapan ama son sezonuna doğru düşüşe geçen Cougar Town’ı altıncı sezonuyla ekranlara veda edecek. Bir tek Lisa Kudrow iyi gidiyor. Yıllar sonra ikinci sezonu gelen The Comeback’in Emmy adaylığı, hatta ödülü getirmesi bile mümkün. Lakin Matt LeBlanc’ın durumu da hiç fena değil. Episodes gibi bir projede yer almayı kabul etmek bugüne kadar yaptığı en doğru şeydi bana kalırsa.

İlk yılında Matt LeBlanc’ın kendini canlandırması sebebiyle kafamızdaki soru işaretlerini gidermeden temkinli yaklaştığımız dizi dört sezon içerisinde harika bir ritm tutturdu ve Matt LeBlanc, Tamsin Greig, Stephen Mangan üçlüsü ekranın vazgeçilmez yüzlerine dönüştü. Gelen Emmy adaylıkları, Altın Küre ödülü ve eleştirel başarı da zaten iyi yazıldığı için hepimizin yerlere göklere sığdıramadığı diziyi uluslararası platformlarda da daha yüksek bir noktaya taşıdı. Episodes ile hala tanışmayanlara ufak bir özet geçecek olursak… Dizi İngiltere’de başarılı bir dizi yapan senarist çiftin, Amerika’ya ihraç edilmesi ve Matt LeBlanc’ın başrolünde yer aldığı bir işe başlamasıyla start aldı. Tabii ki de Hollywood’un işe yaramaz aktörlerinden biri olarak resmedilen LeBlanc çok geçmeden bu ikilinin hem elindeki materyali, hem de özel hayatlarını mahvetmeyi başardı. O günden bu yana Sean (Stephen Mangan) ile Beverly’nin (Tamsin Greig) boşanma noktasına kadar geldiğini de, tam sorumluluklarından kurtulmuşken yine LeBlanc yüzünden Amerika’ya tıpış tıpış geri döndüklerine de şahit olduk. Bu yıl ise kontratları sebebiyle iptal olan dizilerinin kalan bölümlerini çekmek üzere Los Angeles stüdyolarında cezalarını çekmeye devam eden Sean ile Beverly ellerindeki bir başka senaryoyla tekrardan dizi piyasasına girmeye hazırlanıyordu.

Tamsin Greig ve Kathleen Rose Perkins
Tamsin Greig ve Kathleen Rose Perkins

Episodes’u sevmemin başlıca sebeplerinden biri daha ilk üç bölümünde bir rota çizmiş ve onun üzerinden ilerlemiş olması. Şu an geldiğimiz noktada bile yıllar önce tohumları ekilen hikayenin meyvelerini almaya devam ediyoruz. Bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, her sene En İyi Komedi Dizisi dalında Emmy’ye aday olmasına rağmen senaryo kategorisine giremeyenlerin en büyük düşmanı Episodes. Çünkü David Crane ve Jeffrey Klarik ikilisi hiç durmadan bu kategoriyi işgal etmeye devam ediyor. Bu yıl da dizideki sayısız yan hikaye sayesinde yine ana kategorilerde yer alan dizilerin yerini çalacaklar gibi gözüküyor. Matt LeBlanc’ın tüm parasını kaybetmesi üzerine Merc Lapidus (John Pankow) ile birlikte çalışmak zorunda kalması yılın şoklarından ilkiydi. Ardından Sean ile Beverly tam ilk kez mutlu olacakken derken, yine aksilikler baş gösterdi ve eski asistanları hak iddia etti. Sezon finalinde de “Oh no!” krizinden (Diziyi izleyenler beni anlacayaktır.) kurtulamadığımızı gördük.

Ama tabii asıl bomba son iki yıldır oyunculuğuyla göz dolduran Kathleen Rose Perkins’in canlandırdığı Carol karakterinden geldi. Hayatına giren yeni kanal yöneticisi Carol’ın tüm dünyasını değiştirdi. Geçtiğimiz sezonlarda uzunca izlediğimiz Chris Diamantopoulos, Sam Palladio gibi isimler konuk oyuncu olarak dördüncü sezondaki yerlerini aldı. Ama asıl sürpriz sezonun en iyi bölümlerinden birinde geldi ve David Schwimmer ile Matt LeBlanc’ı yıllar sonra aynı karede görmeyi başardık. Bu arada Matt’in gürültücü ailesiyle teker teker tanıştık. Diziye bu sezon dahil olan Andrea Savage ile ne yapacaklarını da ayrıca merak ediyorum. John Pankow ve Chris Damantopoulos’dan bayrağı alan aktris şov dünyasıyla ilgili pek çok klişeyi bünyesinde barındıran karakteriyle umarım yeni start almışken Episodes’a erken bir vedada bulunmaz.

John Pankow ve Matt LeBlanc
John Pankow ve Matt LeBlanc

Bir İngiliz dizisi olarak Showtime’ın yayın akışına sızan Episodes dediğim gibi dört yıldır başarılı bir şekilde, hiç bozmadan yoluna devam ediyor. Ben her seferinde dizinin burada tanıtımına yapmaya çalışıp olabildiğince fazla yerli izleyiciye ulaştırmaya çalışıyorum. Umarım başarılı olabiliyorumdur. Bu arada henüz beşinci sezonla ilgili bir bilgi olmadığını da eklemek isterim. Bu işi BBC Two ile ortaklaşa kotaran Showtime neyi bekliyor bilemiyorum. Belki giderek düşen reytingler sebebiyle son bir onay verip Episodes faslını kapatabilirler, emin değilim. Bekleyip göreceğiz… Şimdilik yine görüşmek üzere diyelim. Bu hafta içerisinde yazmam gereken Broad City, Girls, Looking ve The Mindy Project yazıları için köşeme çekileyim.

En İyi Bölüm: Episode 6 (Bölüm 6)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Kathleen Rose Perkins (Carol Rance)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...