Indignation

Indignation

Yönetmen: James Schamus
Yönetmen: James Schamus | Oyuncular: Logan Lerman, Sarah Gadon, Pico Alexander, Danny Burstein, Linda Emond, Tracy Letts, Ben Rosenfield, Philip Ettinger, Noah Robbins | Senaryo: Philip Roth (roman), James Schamus (uyarlama) | 111 dakika | Drama

| C+ |


indignationSundance’de prömiyerini yaptığı günden sonra Atonement’in Yahudi versiyonu yorumlarıyla ilgimi çeken Indignation erkenden kavuştuğumuz bağımsızlar arasında yerini aldı. The Perks of Being a Wallflower sayesinde ününe ün katan Logan Lerman’ın başrolünde yer aldığı yapım bugüne kadar pek çok eseri beyazperdeye uyarlanmış Philip Roth’un bir romanından uyarlama. Orta halli bir aileden gelen Marcus baskıcı bir üniversitede üzerine yapıştırılan etiketlerden bağımsız bir öğretim hayatı geçirmeye çalışırken cinsellikle tanışması, dünyada olup biten ağır meseleler ve Yahudi düşmanlığının da verdiği stresle bir mücadelenin içine düşüyor. Film tıpkı Roth’un romanları gibi uzun bir manifestoyu andırmakta. Yalnız çok da etkili bir serzenişi yok. Ana karakterinin aklını kurcalayan her başlık, üzerinden 50 küsür yıl geçmesine rağmen farklı formlarda varlığını koruyor ve bu da zamansız eserler çıkarmayı bilen Roth’un literatürdeki yerine bir kez daha saygı duymanıza yardımcı oluyor. Ama belki oyuncuların detone performanslarından, belki de bugüne kadar hep senarist kimliğiyle bildiğimiz James Schamus’un kamera arkasındaki ilk deneyiminde oyuncularına yol gösterememesinden ele aldığı her şeyde yüzüstü düşüyor. Etkisinin bin kat daha fazla olması gereken Tracy Letts – Logan Lerman çatışması, ki filmin tüm özetini veren sahne bu, sıradan bir mizansen hissiyatı yaratıyor. Kendini aşırı ciddiye almaktan kasılmış, biraz omuzlarını silkeleyip ders kitabı sinemacılığından uzaklaşması gereken bir film kısacası Indignation. Empati kuramayışımız, inşa edilen karakterlerin etten değil de kartondan dokusu, agresifliğini karşılamayan aktivistliği hep kaptan eksikliğinden. Peki sana bu filmden ne bâki kaldı derseniz de utana sıkıla sadece müziklerini işaret edebilirim.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...