Takip et

Tahminler

Kasım tahminleri

tarihinde yayınlandı.

Yavaş yavaş ödül sezonunun hareketlendiği şu günlerde yeni bir güncelleme yapıp 6 önemli dalda kimlerin yarışı önde götürdüğüne şöyle bir göz atalım istedim. İşte Oscar’a 4 ay kala yarıştaki son durum:

EN İYİ FİLM

Aslına bakarsanız kasım ayında yapılan tahminlerde kesin olarak birşey söylememek gerekir. Çünkü illa ki kesin dediklerimizden biri gösterime girdikten sonra büyük hayal kırıklığı yaratır ve o “kesinlik” de bir anda yok olur. Ama ben kesin aday olur dediğim 5 filmden de bu sefer oldukça eminim. The Social Network çok beğenildi. Inception‘ın gişedeki başarısı ve Toy Story 3‘nin artık En İyi Film dalında 10 aday olmasından dolayı bir animasyonun illa ki aday olması gerekiyor mantığından ilk 10’a gireceğini düşünüyorum. Belki 127 Hours şansını kaybedebilir diyebilirim. Ama o da gösterildiği yerlerde fazlasıyla beğenildi. The King’s Speech de 8 dalda BIFA adayı oldu. Ayrıca öngösteriminde de epey beğeni topladı. Gelelim 10 adayı tamamlayabilecek filmlere. The Kids Are All Right erken gösterim tarihi sebebiyle güncelliğini yitirebilirmiş gibi geliyor bana. Bir de bu derece bağımsız bir filmin aday olma ihtimali çok yüksek olmayabilir, o da var. Aynısı Another Year ve Winter’s Bone için de geçerli. Mike Leigh‘nin son filmi Happy-Go-Lucky‘nin Akademi tarafından resmen görmezden gelindiğini hesaba katarsak Another Year‘a fazla ilgi göstermemeleri olası. The Fighter gösterime girene kadar muammasını koruyacak. Ki bana göre hayal kırıklığı yaratması en muhtemel filmlerden biri The Fighter. The Way Back ise bir ertelenip bir öne alınan gösterim tarihiyle kafaları fazla karıştırdı. Onu da izleyene kadar yorum yapmamak lazım. Akademi’nin ağzına layık olduğunu düşündüğüm Secretariat, geçen sene The Blind Side‘ın yaptığını yapıp aday olabilir. Black Swan Akademi için fazla cesur bir film. Severler mi bilemiyorum. Bir de Rabbit Hole var ki bence çaktırmadan geliyor, ona dikkat!

  • Kesin aday olur: The King’s Speech, The Social Network, 127 Hours, Toy Story 3, Inception
  • Yüksek ihtimaller: The Kids Are All Right, True Grit, The Fighter, Another Year, The Way Back
  • Belki: Winter’s Bone, Secretariat, Black Swan, The Town, Shutter Island, Made in Dagenham, Rabbit Hole, Get Low, Love and Other Drugs, Biutiful

EN İYİ YÖNETMEN

Bu sene yarış tıpkı iki sene önce olduğu gibi David Fincher ve Danny Boyle arasında gerçekleşecek. Ama bana kalırsa ödül Fincher‘ın olacak. Çünkü artık sırası geldi! Başarılarla dolu bir kariyeri var ve Oscar’a aday olduğu The Curious Case of Benjamin Button‘la bile sadece teknik dallarda ödüllendirildi. 127 Hours‘ın akıbeti belirsiz. Ama şimdiki pozisyonunu korursa kesin aday olmasını beklediğim isimlerden biri de Danny Boyle. Yine 2 sene önce görmezden gelinen Christopher Nolan ve Akademi’nin çok beğeneceğine inandığım The King’s Speech‘in yönetmeni Tom Hooper. Bunun dışında ilk 5’te kim yer alır? Bana göre beşinci isim bir türlü sırası gelmeyen Mike Leigh, Peter Weir ya da Darren Aronofsky olacak. True Grit‘ten beklentiler çok yüksek, ama kim Coenlerin yeniden çevirdiği bir filmde ne kadar zırvaladığını izlemek istiyorki?

  • Kesin aday olur: David Fincher (The Social Network), Danny Boyle (127 Hours), Tom Hooper (The King’s Speech), Christopher Nolan (Inception)
  • Yüksek ihtimaller: David O. Russell (The Fighter), Joel & Ethan Coen (True Grit), Mike Leigh (Another Year), Peter Weir (The Way Back), Darren Aronofsky (Black Swan)
  • Belki: Lisa Cholodenko (The Kids Are All Right), Debra Granik (Winter’s Bone), Lee Unkrich (Toy Story 3), Sofia Coppola (Somewhere)

EN İYİ ERKEK OYUNCU

A Single Man‘de hayatının performanslarından birini sergileyen Colin Firth bu sene Oscar’a hiç olmadığı kadar yakın. Gerçi geçen sene Jeff Bridges henüz ortalarda yokken Colin Firth ödülü kesin alır diye bekliyorduk, orası ayrı. Son dakika gollerine hazır olmak lazım. Kesin aday olmasını beklediğim bir başka isim James Franco. Milk ve Pineapple Express‘de başarılı işler çıkartan Franco artık genç Oscar adaylarından biri olmayı hak etti zannediyorum. Tabi bir de Oscar’ı aldıktan sonra değerlenen oyuncular zincirinden Jeff Bridges var. Coenlerin yeni filminde yer alan Bridges için de beklentiler yüksek. Gelelim ilk 5’i doldurabilecek isimlere… Robert Duvall‘in adı çokça geçmekte ama ben Get Low için fazla umutlu değilim. Javier Bardem için kesin demesem de bana kalırsa adaylık ihtimali oldukça yüksek. The Social Network‘teki performansıyla beğeni toplayan Jesse Eisenberg de eğer film doğru pazarlanırsa aday olabilir gibi duruyor. Arkadan atılım yapacak bir isim beklemiyorum. Ama bir son dakika filmi bu daldaki yarışın rengini değiştirebilir.

  • Kesin aday olur: Colin Firth (The King’s Speech), James Franco (127 Hours), Jeff Bridges (True Grit)
  • Yüksek ihtimaller: Robert Duvall (Get Low), Javier Bardem (Biutiful), Jesse Eisenberg (The Social Network), Ryan Gosling (Blue Valentine)
  • Belki: Paul Giamatti (Barney’s Version), Mark Wahlberg (The Fighter), Aaron Eckhart (Rabbit Hole), Stephen Dorff (Somewhere)

EN İYİ KADIN OYUNCU

Herhalde Oscar’ın bu sene en tadından yenmez yarışı En İyi Kadın Oyuncu dalında gerçekleşecek. Çünkü çok harika isimler var ve hepsi de adaylığı hak ediyor. Üstelik çoğu da Hollywood’un gözde aktrisleri. Şu an yarış Annette Bening ve Natalie Portman arasında gerçekleşmekte. Bening bundan önceki adaylıklarında hep ödüle yakın olmasına rağmen kaybeden isim oldu ve artık sırası gelmiş gibi gözüküyor. Ama Black Swan‘i izleyenlerin söylediğine göre de Portman‘ın performansı kayıtsız kalınacak gibi değil. Ödül sezonunda En İyi Kadın Oyuncu kazananlarının bu iki isim arasında bölüneceği tahmin edilebilir. Gelelim yüksek ihtimallere… Ben her ne kadar beğenmesem de Winter’s Bone‘daki performansıyla Jennifer Lawrence yılın en çok konuşulan oyuncularından biri olmayı başardı. Nicole Kidman‘ın da Rabbit Hole‘daki çocuğunu kaybetmiş ebeveyn tablosuyla yıllar sonra ilk kez özüne döndüğü söyleniyor. Bir türlü Oscarlanamamış aktrislerden Julianne Moore, Bening ile başrolleri paylaştığı The Kids Are All Right ile yarıştaki isimlerden bir diğeri. Ama şu var ki aynı filmden iki aktris oyların bölünmesine sebep olabilir. Ya da ikisinden biri yardımcı kadın oyuncu dalında aday edilebilir.Bunların dışında Happy-Go-Lucky ile hak ettiği adaylığı alamayan(gerçi o sene aday olan kadınların performanslarının hepsi olağanüstüydü) Sally Hawkins, son bir haftadır adı sıkça anılmaya başlanan Halle Berry ve Crazy Heart benzeri bir filmle ilgi çeken Gwyneth Paltrow da dikkat edilmesi gereken isimler.

  • Kesin aday olur: Annette Bening (The Kids Are All Right), Natalie Portman (Black Swan)
  • Yüksek ihtimaller: Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter’s Bone), Julianne Moore (The Kids Are All Right)
  • Belki: Sally Hawkins (Made in Dagenham), Anne Hathaway (Love and Other Drugs), Diane Lane (Secretariat), Michelle Williams (Blue Valentine), Gwyneth Paltrow (Country Strong), Naomi Watts (Fair Game), Halle Berry (Frankie & Alice), Tilda Swinton (I Am Love)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Yarışın şimdilik oldukça renksiz geçtiği ve “Bence ödülü şu alır.” diyemediğimiz kategorilerden biri yardımcı erkek oyuncu dalı. BIFA’ya aday olan Geoffrey Rush ve henüz gösterime girmeyen The Fighter‘ın yıldızı Christian Bale şimdilik yarışı önde götüren isimler. Ancak ikisi için de kesin desem bile tam bir kesinlik söz konusu değil. Bale‘ın kariyeri pek çok başarıyla dolu olmasına rağmen bir türlü Oscar’a aday olamadı ve film beğenilmese bile sanki o görmezden gelinmeyecekmiş gibi geliyor bana. The Social Network‘ten Andrew Garfield ve Justin Timberlake şimdilik alternatif isimler. Garfield‘ın performansı çok beğenildi ve filmdeki diğer oyunculara göre adaylık ihtimali daha yüksek. Ama filmi izleyen herkes Timberlake‘in oldukça iyi olduğunu söylüyor. Ama Dreamgirls‘le Beyonce‘yi aday yapmayan bir Akademi’den bir başka mucize beklemek biraz fazla olabilir. Ama Altın Küre’de Timberlake adını görürseniz sakın şaşırmayın! Yine bir türlü hak ettiği takdiri göremeyen Mark Ruffalo ve Sam Rockwell bu yılın ilgi çeken yardımcı oyuncu karakterlerinden. Henüz tam olarak yarış içerisinde gözükmese de Ben Affleck‘in yönettiği The Town‘daki rolüyle Jeremy Renner ve Akademi’nin favori aktörlerinden Sean Penn‘in isimleri de sıkça anılmakta.

  • Kesin aday olur: Geofrrey Rush (The King’s Speech), Christian Bale (The Fighter)
  • Yüksek ihtimaller: Mark Ruffalo (The Kids Are All Right), Andrew Garfield (The Social Network), Sam Rockwell (Conviction), Justin Timberlake (The Social Network)
  • Belki: Ed Harris (The Way Back), Bill Murray (Get Low), Jeremy Renner (The Town), Sean Penn (Fair Game)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Ve yarışın tam anlamıyla vasat olduğu bir kategori! Normalde aylar öncesinden kilitlenmeye hazır bir dal olduğu için yardımcı kadın oyuncu olarak kesin ödülü alır diyebileceğimiz kimse yok. Çılgın aktris Helena Bonham Carter, The King’s Speech‘de tam Akademi’nin seveceği türden “kocasını destekleyen eş” olarak karşımıza çıktığı için en iyi ihtimal o gibi gözüküyor. Aslında pek çok sitede En İyi Kadın Oyuncu dalında adı geçse de Another Year‘dan Lesley Manville‘in doğru bir kampanyayla bu kategoride boy göstereceğini düşünmekteyim. Bu 2 isim dışında isim küçük bir film olmasına rağmen, Jacki Weaver‘ın performansıyla adından söz ettiren Animal Kingdom‘ın bu daldaki ihtimali yüksek. Aynı şekilde Made in Dagenham‘dan Miranda Richardson ve True Grit‘ten Hailee Steinfeld isimlerine de dikkat etmek lazım. Bunun dışında isi kesin diyebileceğim hiç birşey yok. Ben Black Swan‘deki performansıyla Mila Kunis‘in aday olabileceğini düşünüyorum ama geçen sene Kate Hudson (Nine) konusundaki başarısızlığımı hatırlarsak böylesine bir nokta atışı ne kadar doğru olabilir bilmiyorum. Bir de Rabbit Hole‘un Nicole Kidman‘dan sonra en çok beğenilen ismi Dianne Wiest, ki ödülü almasını bekleyenler bile var, bu dalda karşımıza çıkabilir.

  • Kesin aday olur: Helena Bonham Carter (The King’s Speech), Lesley Manville (Another Year)
  • Yüksek ihtimaller: Dianne Wiest (Rabbit Hole), Melissa Leo (The Fighter), Miranda Richardson (Made in Dagenham), Hailee Steinfeld (True Grit), Jacki Weaver (Animal Kingdom)
  • Belki: Sissy Spacek (Get Low), Barbara Hershey (Black Swan), Kristin Scott Thomas (Nowhere Boy), Mila Kunis (Black Swan), Elle Fanning (Somewhere)
Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin