Heyecan dorukta

Heyecan dorukta

Annette Bening ve Natalie Portman

Oscar sezonu ciddi bir şekilde yaklaşmakta. Aralık ayının ilk günlerinden itibaren birkaç ödül açıklanacak ve zannediyorum iş o zaman resmiyete kavuşacak. Birçok aday adayı film Aralık ayında gösterime giriyor. Tabi gösterim sonrası eleştirmenlerin vereceği tepki de bir o kadar önemli. The King’s Speech, Black Swan gibi pek çok iddialı film gösterime girmedi henüz. Yani her an herşey olabilir.

Gelelim yarıştaki son duruma… The King’s Speech yarışın favorilerinden biri olarak gösterilmesine rağmen belirsizliğini korumak konusunda ısrarcı. Çünkü hala bu işin piri sayabileceğimiz eleştirmenler tarafından görülmedi. Ama filmi izleyenlerin çoğu özellikle oyunculukların harikulade olduğunu düşünüyor. Colin Firth ve Geoffrey Rush performansları filmde öne çıkıyormuş. Yalnız ben En İyi Film kategorisinde henüz ödülü alabilecek kesin bir film olmadığından dolayı ve çoğu tahminci de The King’s Speech dediği için tedirginim. Hüsrana uğramak istemem elbette de bana sanki büyük ödül için ideal bir filmmiş gibi gelmiyor.

Tabi 83. Akademi Ödülleri’nin en renkli yarışı En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde gerçekleşmekte. Çünkü aday olması muhtemel bayanların hepsi Hollywood’un gözde yıldızları. Değinmek istediğim noktaya gelirsek… Annette Bening uzun zamandır bu dalın favorisi gibi gözüküyor. Kesinlikle ödülü alma zamanının gelip de geçtiğini düşünmekteyim. Ama Natalie Portman‘ın Black Swan‘deki performansı için o kadar çok övgü dolu yazı okudum ki, Portman zaten favori aktrislerimden biri olduğu için allak bullak olmuş durumdayım. Bana kalırsa Natalie Portman‘ın tek dezavantajı yaşı. Eğer Akademi bunu dert etmez ve gelenekselliğinden çıkıp tıpkı Marion Cotillard örneğinde olduğu gibi performansı değerlendirirse bence bu sene Natalie ‘yi sahnede görmemiz mümkün.

Yardımcı erkek ve yardımcı kadın oyuncu dalları tam bir muamma içerisinde ilerlemekte. Geoffrey Rush (The King’s Speech) ve Christian Bale (The Fighter) şimdilik en çok beğenilen ve ödüle layık görülen yardımcı erkek oyuncu performansları. Bayanlarda ise hala bir favori yok. The Fighter‘ın öngösteriminden sonra Melissa Leo ve Amy Adams isimleri sıklıkla anılmaya başlandı. Helena Bonham Carter da The King’s Speech ‘deki rolüyle adından söz ettireceğe benziyor. Gönlüm Helena Bonham Carter‘dan yana ama izlemeden de fazla konuşmamak lazım galiba.

Yarış hala belirsiz tabiki de. Geçen sene bu zamanlarda Up In The Air ödülü alacak diye bekliyorduk ki bana göre harika bir film olmasına rağmen törenden eli boş dönmüştü. The Hurt Locker, Sandra Bullock, Jeff Bridges hep son zamanlarda beliren favoriler olmuştu. Ben kısaca size önümüzdeki 3 haftalık süreçte inanılmaz değişimler olacağını söylemek istiyorum. Pek çok eleştirmen birliği ödüllerini açıklayacak. En basitinden SAG adayları 16 Aralık’ta açıklanıyor. DGA ve PGA’in adayları Ocak ayına kalıyor gerçi ama hiçbir zaman dikkate almamanızı önerdiğim Altın Küre adayları bile 14 Aralık’ta açıklanacak. Heyecana adım adım yaklaşıyoruz. Yılın en güzel dönemi başlıyor. 27 Şubat’a kadar olan 3 aylık süreçte daha çok eleştiri yapıp, tahminlerde bulunacağız. Sakın ama sakın bizden ayrılmayın. En yeni haberlerle karşınızda olacağız.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...