Takip et

Oscar 2011

Aralık tahminleri

tarihinde yayınlandı.

EN İYİ FİLM
Geçen ay sizlere bu dalda 127 Hours‘ın kesin aday olacağını söylerken, The Fighter ve Black Swan‘in yerinin kesinleşmediğini söylemiştim. Hepsinin gösterimleri gerçekleştikten ve tabi birkaç ödül açıklandıktan sonra işin rengi değişti. 127 Hours ne yazık ki ödül törenlerinden aradığı tepkiyi En İyi Film dalında alamamış durumda. Ama bu ilk 10’a giremeyeceği anlamına gelmiyor. The Fighter ise hem eleştirmenler hem de halk tarafından bu senenin en beğenilen filmi oldu. Black Swan‘in ihtimalleri ise genelde popüler akıma yakın filmleri aday etmeyi tercih eden Altın Küre’nin filmi En İyi Film kategorisine taşımasıyla bir anda arttı. Inception, The Social Network, The King’s Speech ve Toy Story 3 yerlerini sabitlemiş durumda. Bu 4 filmi kesin olarak En İyi Film kategorisinde göreceğimizin garantisini verebiliyorum. Black Swan ve The Fighter da dahil olduktan sonra kaldı geriye 4 aday. Bence bu 4’lü 127 Hours, The Kids Are All Right, The Town ve True Grit şeklinde olacak. Ama içlerinden herhangi birisinin yerine Winter’s Bone da gelebilir, şaşırmayız. Ama bu saydığım 11 film haricinde En İyi Film kategorisine girebilecek başka bir film olduğunu sanmıyorum. Olursa da büyük şok olur. Eğer bizi şok etmek istiyorlarsa Shutter Island ya da Blue Valentine‘ı tercih ederlerse seviniriz, orası da ayrı. Artık ödül törenine 69 gün kaldığı için ödülü kim alır konuşması da yapma zamanı geldi zannediyorum. Tahmincilerin büyük bir çoğunluğu The King’s Speech diyor. Eleştirmen ödüllerinin ise neredeyse hepsi The Social Network‘e gitti. Ben bu 2 filme alternatif olarak bir de The Fighter diyerek yarışın şu an 3’ü arasında geliştiğini düşünüyorum. The King’s Speech? Belki Akademi’nin ağzına layık, ama eleştirilere bakılırsa oyunculuk haricinde birşey vermiyor. The Social Network? Çok beğenildi evet ama Fincher‘a olan saygılarını En İyi Yönetmen kategorisinde gösterip geçiştirmeleri muhtemel. The Fighter? Halk filmi çok beğendi, kritiklerin çoğu hayran kaldı. Henüz ciddi bir ödül desteği yok ama neden olmasın?

Kesin aday olur: Black Swan, The Fighter, Inception, The King’s Speech, The Social Network, Toy Story 3
Aday olmaya en yakın filmler:
127 Hours, The Kids Are All Right, The Town, True Grit, Winter’s Bone
Olasılıklar:
Another Year, Blue Valentine, Rabbit Hole, Shutter Island
Uzak ihtimaller:
Animal Kingdom, Get Low, The Ghost Writer, Waiting for Superman, The Way Back

EN İYİ YÖNETMEN
Bu dalda da kesinlik listesi bir netliğe ulaştı. David Fincher ve Christopher Nolan‘ın bu sene Oscar’a aday olacağı garanti artık. Ama yönetmenlik beşlisini hangi 3 isim doldurur bilmiyorum. Tom Hooper için ihtimaller çok yüksek ama herkesin ortak kanaati The King’s Speech filminde yönetmenlik adına özel birşeyin olmadığı. Darren Aronofsky bana göre harika bir tercih olur, ama Akademi onu bu sene kucaklamaya hazır mı bilmiyorum. Peki ya Danny Boyle? 2 sene önce ödüllere boğduğu bir adamı aday ederler mi? Geriye David O. Russell ve Coen Kardeşler kalıyor. David O. Russell ancak filminin ivmesi artarsa bu dala girebilir. Coen Kardeşler‘in filmi ise beğenildi ama kimse filme hayran olup ödüllere boğmadı. Bana göre bu Nolan ve Fincher‘a katılacak isimler: Darren Aronofsky, Tom Hooper ve David O. Russell. Gelelim ödülü kimin alacağına… En İyi Film kime giderse gitsin bu ödül artık David Fincher‘a gidecek. Sırası geldi, sonuna kadar hak ediyor ve daha sezonun ortasında 14 ödül toplamış durumda. Kim bu adamı durdurabilirki?

Kesin aday olur: David Fincher (The Social Network), Christopher Nolan (Inception)
Aday olmaya en yakın isimler:
Darren Aronofsky (Black Swan), Danny Boyle (127 Hours), Joel & Ethen Coen (True Grit), Tom Hooper (The King’s Speech), David O. Russell, (The Fighter)
Olasılıklar: Ben Affleck (The Town), Lisa Cholodenko (The Kids Are All Right), Mike Leigh (Another Year)
Uzak ihtimaller:
Debra Granik (Winter’s Bone), Martin Scorsese (Shutter Island), Peter Weir (The Way Back)

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Kasım tahminleriyle karşılaştığımızda kesinlik listemizde yine ufak bir değişiklik var. Geçen ay Firth ve Franco haricinde Jeff Bridges‘ın da aday olacağı kesin demişim, ama yok öyle birşey. Şu an bu kategoriye dolduracak isimler arasında kıyasıya bir mücadele var. Bunlar ise Jeff Bridges, Robert Duvall, Jesse Eisenberg ve Ryan Gosling. Oyuncular Derneği (SAG) bu isimler arasından Ryan Gosling‘i saf dışı bıraktı ama SAG’nin veteran aktörlere olan düşkünlüğü malum. Tabi Akademi’nin de bu dalda performansa değil kariyere ödül verme gibi bir takıntısı var ama bilemiyorum. Eğer Get Low‘u düşündüğümüz kadar çok Akademi üyesi izlemediyse Robert Duvall‘in bu beşli dışında kalması an meselesi. Jeff Bridges‘ın da geçen sene ödülü almış olması durumları değiştiriyor. Sonuçta bu adam ne bir Tom Hanks, ne de Meryl Streep. Ödülü Colin Firth‘in kesin olarak alacağı söylenmekte ama ben The King’s Speech ‘i izlemeden bu filme cidden güvenemeyeceğim galiba. Colin Firth şu an 9 ödülle sezonu önde götürüyor ama James Franco da 4 ödül aldı, az sayılmaz. Kesinliği konusunda büyük ödül törenlerini beklememiz lazım.

Kesin aday olur: Colin Firth (The King’s Speech), James Franco (127 Hours)
Aday olmaya en yakın isimler: Jeff Bridges (True Grit), Robert Duvall (Get Low), Jesse Eisenberg (The Social Network), Ryan Gosling (Blue Valentine)
Olasılıklar:
Javier Bardem (Biutiful), Mark Wahlberg (The Fighter)
Uzak ihtimaller:
Leonardo DiCaprio (Shutter Island/Inception), Michael Douglas (Solitary Man), Aaron Eckhart (Rabbit Hole), Kevin Spacey (Casino Jack)

EN İYİ KADIN OYUNCU
Bu yılın en renkli ve en yıldızlı yarışı bu dalda dönüyor. Kasımdan bu yana değişen tek şey kesinliğe olanlar arasına Jennifer Lawrence‘ın girmesi oldu. Kritik ödüllerine baktığımızda Portman‘ın 8, Lawrence‘ın 4, Bening‘in ise 2 ödül alması herşeyi açıklıyordur sanıyorum. Bu üç favori haricinde ben bu listede Nicole Kidman‘ın olacağına inanıyorum. Ama beşinci isim için herşey olabilir. Her ne kadar Michelle Williams ve Lesley Manville‘in ihtimalleri yüksek gibi dursa da bence beşinci isim aşağılardan biri de olabilir. Ve aklıma ilk gelenler de Tilda Swinton ile SAG’ye aday olan Hilary Swank. Her ne kadar yarış renkli olsa da henüz birşeyler netliğine kavuşmadı. Akademi Lesley Manville‘in performansını yardımcı kadın oyuncu kategorisine taşıyabilir. Çünkü Akademi kampanyalardan çok kendi kafasına göre hareket etmeyi tercih ediyor (bkz. Kate Winslet-The Reader vakası). Blue Valentine fazlasıyla beğenildi ama filmin küçüklüğü dert. Ve her ne kadar Weinsteinlar davayı kazanmış olsa da film ilk gösterime girdiğinde yaş sınırlaması olmuştu. Bu oyları etkileyebilir. Kazanana gelirsek… O kadar zor ki bunu söylemek. Natalie Portman şu an yarışı önde götürüyor ve favori aktrisim olduğu için onun almasını istiyorum. Ama Annette Bening‘in sırası geldi ve filmdeki çoğu sahne Oscar istiyor. Yalnız şu da var her ne kadar Akademi erkek oyuncu dalında kariyere ödül verse de kadın oyuncu dalında gençleri tercih ediyor. Hatta bu ödülü alanlara bakıldığında çoğunluğun 29 yaşında olduğu görülüyor. Ve bilin bakalım kim 29 yaşında? Natalie Portman! Portman bu senenin Marion Cotillard‘ı, Bening ise Julie Christie‘si. Ya performansı seçecekler ya da kariyeri. Hep beraber göreceğiz. Ve biliyor musunuz ne BAFTA, ne SAG, ne de başka bir sonuç Akademi’nin tercihini tahmin etmemize yardımcı olacak.

Kesin aday olur: Annette Bening (The Kids Are All Right), Jennifer Lawrence (Winter’s Bone), Natalie Portman (Black Swan)
Aday olmaya en yakın isimler:
Nicole Kidman (Rabbit Hole), Lesley Manville (Another Year), Michelle Williams (Blue Valentine)
Olasılıklar:
Julianne Moore (The Kids Are All Right), Tilda Swinton (I Am Love), Hilary Swank (Conviction)
Uzak ihtimaller:
Anne Hathaway (Love and Other Drugs), Sally Hawkins (Made in Dagenham), Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Yine dengelerin çok değişmediği bir dal. Yarış Christian Bale ve Geoffrey Rush arasında gelişmeye devam ediyor. Ama ortakları kim olacak merak konusu. Jeremy Renner yarışı geriden takip ediyordu ama hem SAG hem de Altın Küre’ye aday olması işin rengini değiştirdi. Andrew Garfield Altın Küre’ye aday olmuş durumda. Bu Oscar için pek bir kesinlik sağlamaz ama en azından Akademi’nin ilgisini çekecek. Mark Ruffalo ve John Hawkes ise SAG adaylarından göze çarpanlar. İlk 5’i dolduracak 3 isim bu aktörler arasından olacak ama hangisi öne çıkar kesin birşey söyleyemiyorum. Bana Mark Ruffalo ve Jeremy Renner aday olur geriye kalan isim ise Andrew Garfield ve John Hawkes arasındaki yarıştan belli olurmuş gibi geliyor. Belki Akademi Michael Douglas‘a kıyak geçmek gibi bir gaflete düşüp, sırf ilk filmiyle Oscar aldı diye onu aday da edebilir, ama bu tabi çok düşük bir ihtimal. Ödülü alacak ismin ise Christian Bale olduğunu düşünüyorum. Hep performansı çok güçlüymüş, hem de kariyeri görmezden gelinecek gibi değil. Onun da sırası er geç gelecekti ve zannediyorum bu sene sıra onda. Dört oyuncu kategorisi arasında bugüne kadar en çok ödül toplayan performans da onunki. Tamı tamına 11 ödül almış durumda, gerisini siz düşünün.

Kesin aday olur: Christian Bale (The Fighter), Geoffrey Rush (The King’s Speech)
Aday olmaya en yakın isimler:
Andrew Garfield (The Social Network), John Hawkes (Winter’s Bone), Jeremy Renner (The Town), Mark Ruffalo (The Kids Are All Right)
Olasılıklar:
Matt Damon (True Grit), Ed Harris (The Way Back), Sam Rockwell (Conviction), Justin Timberlake (The Social Network)
Uzak ihtimaller: Michael Douglas (Wall Street: Money Never Sleeps), Bill Murray (Get Low)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Şu an ödülü kimin alacağını az çok kestiremediğimiz tek dal. O kadar çok seçenek var ki, o kadar kafa karışıklığı var ki… Helena, Amy, Melissa ve inanamayacaksınız ama Mila Kunis hem Altın Küre’ye hem de SAG’ye aday oldu. Çoğu insan Mila Kunis‘in kesinlikle ilk beşte olacağını söylüyor ama ben o kadar kesin konuşmaktan yana değildim. Kendinden beklenmeyeni yaparak popüleri değil de performansı seçerek Jacki Weaver Altın Küre’nin beşlisini dolduran isim oldu. SAG ise Hailee Steinfeld‘i tercih etti. Gelelim benim düşüncelerime… Amy Adams, Helena Bonham Carter ve Melissa Leo kesin aday olacak. Jacki Weaver kesin olan bir diğer isim diye düşünüyorum çünkü tam anlamıyla Akademi’nin ağzına layık bir durum var. Mila Kunis bu beşi doldurabilir ama Hailee Steinfeld ismini de unutmamak lazım. Yalnız şöyle bir durum var, Hailee Steinfeld‘in rolü True Grit‘te bir yan rol değil başrol. Ve Akademi bu konuda fazlasıyla katı. Yani Steinfeld‘i bu dalda ağırlamayabilir, ki bu durumda kadın oyuncu dalında değerlendirilmesi de oradaki karmaşadan yok olacağı anlamına gelir. Belki Dianne Wiest de görebiliriz diyeceğim ama bu fazla iyimser bir tercih olacak galiba… Üstelik Lesley Manville‘in de kadın oyuncu değil de bu dalda değerlendirilmesi durumu var. Tam bir karmaşa! Ödülü Melissa Leo alırmış gibi gözüküyor, eğer bugüne kadar dağıtılan kritik ödüllerine bakarsak. Ama Helena Bonham Carter‘ın sırasının geldiğini, Amy Adams‘ın klasik Oscar performansı örneği olduğunu ve tabi Jacki Weaver‘ın görmezden gelinemeyecek kadar iyi olduğunu unutmamak gerek. Beklemede kalın, herşey olabilir!

Kesin aday olur: Amy Adams (The Fighter), Helena Bonham Carter (The King’s Speech), Melissa Leo (The Fighter), Jacki Weaver (Animal Kingdom)
Aday olmaya en yakın isimler:
Mila Kunis (Black Swan), Hailee Steinfeld (True Grit), Dianne Wiest (Rabbit Hole)
Olasılıklar:
Barbara Hershey (Black Swan)
Uzak ihtimaller:
Juliette Lewis (Conviction), Miranda Richardson (Made in Dagenham), Sissy Spacek (Get Low)

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
Kesin aday olur: Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech
Aday olmaya en yakın filmler:
Another Year, Black Swan, Blue Valentine, The Fighter
Olasılıklar:
Made in Dagenham
Uzak ihtimaller: Animal Kingdom, Biutiful, Get Low, Somewhere

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Kesin aday olur: The Social Network, Toy Story 3
Aday olmaya en yakın filmler:
127 Hours, The Town, True Grit, Winter’s Bone
Olasılıklar: How to Train Your Dragon, Rabbit Hole
Uzak ihtimaller: The Ghost Writer, Shutter Island, The Way Back

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin