Takip et

Tahminler

BAFTA tahminleri

tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz sene BAFTA alan Colin Firth ve Carey Mulligan

64. İngiliz Akademisi Film Ödülleri Pazar akşamı sahiplerini bulacak. Türkiye’de ne yazık ki televizyondan takip edemiyoruz BAFTA’yı. Ama ben Altın Küre ve SAG’de olduğu gibi buradan “live blogging” yapacağım hiç merak etmeyin. Zaten tüm sezon boyunca televizyonda yayınlanan 4 ödül töreni var. Ben de elimden geldiğince yorumlayarak canlı canlı sizlere sonuçları ulaştırıyorum. BAFTA için çok büyük beklentilere girmemenizi öneriyorum. Akademi’yle aynı kafa yapısına sahip olsa da İngiliz olmaları sebebiyle bazen ödüllerinde milliyetçi bir tutum sergiliyorlar. The Hurt Locker ve Slumdog Millionaire gibi tercihler yapsalar da tarihlerinde The Queen, Atonement tadında İngiliz yapımların ödüllendirildiğini de görmek mümkün. Tabi BAFTA’da eğer ortada iyi bir İngiliz yapımı film yoksa eleştirmenlerle aynı kafada ödüller dağıtmak gibi bir durum da söz konusu. Brokeback Mountain örnek verilebilir bu duruma. Hatta o sene Jake Gyllenhaal bile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü almıştı. 90ları daha İngiliz geçiren BAFTA 2000’li yıllarda birazcık kendini dizginledi. Bu sene ise durum ciddi. Bir yanda eleştirmenlerin favorisi The Social Network, diğer yanda İngiliz harikası The King’s Speech. İsterseniz ana dallarda tahminlerimizi yapalım yavaştan Pazar gecesi için ısınma turlarına başlayalım.

En İyi Film
Black Swan
Inception
The King’s Speech
The Social Network
True Grit

En İyi İngiliz Filmi adında bir dala sahip olmaları sebebiyle The King’s Speech ‘in bu dalda kazanamayacağını düşünmek biraz yanlış olur. Neden mi? Çünkü bugüne kadar BAFTA, İngiliz Filmi dalında genelde En İyi Film dalına aday olmayan filmleri tercih ediyor. Örnek vermek gerekirse… Vera Drake‘in olduğu sene My Summer of Love, The Constant Gardener‘ın olduğu sene Wallace & Gromit, The Queen‘in olduğu sene The Last King of Scotland kazanmıştı. Daha da kuvvetli örnek istiyorsanız eğer Atonement‘ın olduğu sene This is England, Slumdog Millionaire‘in olduğu sene Man on Wire almıştı En İyi İngiliz Filmi ödülünü. O yüzden bu dal tamamen The King’s Speech ‘e ait. The Social Network süpriz yapabilir mi peki? Neden olmasın? Sadece BAFTA için oldukça süpriz bir durum olur bu.
Kazanacak: The King’s Speech
Kazanabilir: The Social Network

En İyi Yönetmen
Darren Aronofsky, Black Swan
Danny Boyle, 127 Hours
David Fincher, The Social Network
Tom Hooper, The King’s Speech
Christopher Nolan, Inception

BAFTA’nin yönetmen kategorisinde En İyi Film’i kazanan yapımın yönetmenine ödülü vermek gibi bir kaprisi yok. Atonement‘ın kazandığı sene Coen Kardeşler‘in, The Queen‘in kazandığı sene ise Paul Greengrass‘in En İyi Yönetmen seçildiğini görmek mümkün. Böyle örnekler çok. Genelde en iyiyi seçiyorlar. O yüzden Fincher‘ın kazanacağını düşünüyorum. Her ne kadar Tom Hooper‘ı alternatif olarak önermiş olsam da Christopher Nolan da süpriz yapabilir bence.
Kazanacak: David Fincher, The Social Network
Kazanabilir: Tom Hooper, The King’s Speech

En İyi Erkek Oyuncu
Javier Bardem, Biutiful
Jeff Bridges, True Grit
Jesse Eisenberg, The Social Network
Colin Firth, The King’s Speech
James Franco, 127 Hours

Geçtiğimiz sene BAFTA, Oscar’dan farklı olarak bu ödülü Colin Firth‘e vermişti. Bu yüzden aynı ödülü bir kez daha vermek istemeyebilirler düşüncesi var. İşin ilginci daha önce bu dalda 2 yıl üst üste kazanan tek aktör Rod Steiger, o da 66 ve 67 yıllarında gerçekleşmiş. Ama biz bu ödülü geçen sene vermiştik mantığıyla ilerlerler ise hakikaten komik bir durum olur. O yüzden herşeye rağmen Firth kazanacak diyorum. Alternatifim ise geçtiğimiz sene Crazy Heart ile ödüllendirmedikleri Jeff Bridges.
Kazanacak: Colin Firth, The King’s Speech
Kazanabilir: Jeff Bridges, True Grit

En İyi Kadın Oyuncu
Annette Bening, The Kids Are All Right
Julianne Moore, The Kids Are All Right
Natalie Portman, Black Swan
Noomi Rapace, The Girl with the Dragon Tattoo
Hailee Steinfeld, True Grit

Annette Bening‘in Natalie Portman‘ın tüm zaferlerine rağmen süpriz yapabileceğini söyledim durdum. Ama Akademi üyeleriyle konuşan eleştirmenlerin söylediğine göre kimse yılın en iyi performansları arasında Bening‘in adını saymıyormuş. Peki BAFTA ne düşünecek? Tam bir tahmin yürütemezsem de Portman‘ın burada da kazanacağını düşünüyorum. Zaten Akademi’nin adaylarıyla karşılaştırırsak oldukça zayıf bir liste. Burada Portman‘ın yerine alternatif bir performans bile mümkün olamıyor.
Kazanacak: Natalie Portman, Black Swan
Kazanabilir: Annette Bening, The Kids Are All Right

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Christian Bale, The Fighter
Andrew Garfield, The Social Network
Pete Postlethwaite, The Town
Mark Ruffalo, The Kids Are All Right
Geoffrey Rush, The King’s Speech

Tamam hepimiz Christian Bale‘ı çok seviyoruz ama The Fighter baştan aşağı Amerika kokan bir film ve BAFTA da eğer Akademi kadar The King’s Speech‘i sevdiyse, ki sevdi, bu ödülü Geoffrey Rush‘a verirler. BAFTA tarihinde bu dalda Christopher Walken, Bill Nighy, Clive Owen ve Jake Gyllenhaal gibi özgün tahminler görmeniz de mümkün. Yani Geoffrey Rush seçimi çok da sıradışı kaçmaz. Altın Küre, SAG ve Critics Choice’da aynı kişiler ödülleri kazandı diye BAFTA’yı da alacak değiller ayrıca.
Kazanacak:
Geoffrey Rush, The King’s Speech
Kazanabilir: Christian Bale, The Fighter

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Amy Adams, The Fighter
Helena Bonham Carter, The King’s Speech
Barbara Hershey, Black Swan
Lesley Manville, Another Year
Miranda Richardson, Made in Dagenham

Melissa Leo‘nun aday olmaması sebebiyle buradaki sonuç ne olursa olsun hoş olacak. Çünkü Leo tıpkı Colin Firth, Natalie Portman ve Christian Bale gibi Altın Küre-SAG-Critics Choice üçlüsünden ödülle döndü. Tahminimi Helena Bonham Carter‘dan yana kullanıyorum. BAFTA Film Ödülleri’ne üçüncü kez aday oluşu. Bir de geçen sene BAFTA TV ödülüne aday olmuşluğu var. Ama hala ödül alamamış. O yüzden en yüksek ihtimal o gibi duruyor. Alternatifim ise Lesley Manville. Amy Adams adını da duyarsam hiç şaşırmam.
Kazanacak:
Helena Bonham Carter, The King’s Speech
Kazanabilir: Lesley Manville, Another Year

En İyi İngiliz Filmi
127 Hours
Another Year
Four Lions
The King’s Speech
Made in Dagenham

Kazanacak: Another Year
Kazanabilir: 127 Hours

En İyi Özgün Senaryo
Black Swan; Mark Heyman, Andres Heinx ve John McLaughlin
The Fighter; Scott Silver, Paul Tamasy ve Eric Johnson
Inception; Christopher Nolan
The Kids Are All Right; Lisa Cholodenko ve Stuart Blumberg
The King’s Speech, David Seidler

Kazanacak: The King’s Speech
Kazanabilir:
Inception

En İyi Uyarlama Senaryo
127 Hours; Danny Boyle ve Simon Beaufoy
The Girl with the Dragon Tattoo, Rasmus Heisterberg ve Nikolaj Arcel
The Social Network; Aaron Sorkin
Toy Story 3; Michael Arndt
True Grit; Joel Coen, Ethan Coen

Kazanacak: The Social Network
Kazanabilir: True Grit

En İyi Yabancı Film
Biutiful
The Girl with the Dragon Tattoo
I Am Love
Of Gods and Men
The Secret in Their Eyes

Kazanacak: The Girl with the Dragon Tattoo
Kazanabilir: Biutiful

En İyi Animasyon
Despicable Me
How to Train Your Dragon
Toy Story 3

Kazanacak: Toy Story 3
Kazanabilir: How to Train Your Dragon

Devamını oku
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: BAFTA’ya saatler kala « Oscar Boy

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin