Oscar Rehberi ’11: En İyi Yönetmen

Oscar Rehberi ’11: En İyi Yönetmen

Bir yanda yaşayan efsaneler, bir yanda bağımsız sinemanın önemli bir ismi, bir yanda adını yeni duyuran bir yönetmen. Kimin kazanacağını bir kenara attığınızda bile insan En İyi Yönetmen adaylarına bakarak mutlu olabiliyor bu sene. Üstelik aday olmayanlar arasından David Fincher, Nicolas Winding Refn, Stephen Daldry, Steven Spielberg gibi isimlerin varlığını da düşününce sinema açısından nasıl bir yıl geçirdiğimizi iyi anlıyoruz. 2011 için seyirci kazandı dersek yanlış olmaz zannediyorum.

MICHEL HAZANAVICIUS, the artıst

Üçüncü Oscar adaylığı. Bu yıl The Artist (2011) ile En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Kurgu dallarında da aday.

ALEXANDER PAYNE, the descendants

Altıncı Oscar adaylığı. Bu yıl The Descendants (2011) ile En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında da aday. Yönetmenlik kategorisi haricinde Election (1999) – En İyi Uyarlama Senaryo adaylığı ve Sideways (2004) – En İyi Uyarlama Senaryo ödülü mevcut. Bir Oscar’ı var.

  • 2004: Sideways (Clint Eastwood, Million Dollar Baby kazandı.)

MARTIN SCORSESE, hugo

Onuncu Oscar adaylığı. Bu yıl Hugo (2011) ile En İyi Film dalında da aday. Yönetmenlik kategorisi haricinde Goodfellas (1990) – En İyi Uyarlama Senaryo ve The Age of Innocence (1993) – En İyi Uyarlama Senaryo adaylıkları mevcut. Bir Oscar’ı var.

  • 1980: Raging Bull (Robert Redford, Ordinary People kazandı.)
  • 1988: The Last Temptation of Christ (Barry Levinson, Rain Man kazandı.)
  • 1990: Goodfellas (Kevin Costner, Goodfellas kazandı.)
  • 2002: Gangs of New York (Roman Polanski, The Pianist kazandı.)
  • 2004: The Aviator (Clint Eastwood, Million Dollar Baby kazandı.)
  • 2006: The Departed (KAZANDI)

WOODY ALLEN, midnıght ın parıs

Yirmi üçüncü Oscar adaylığı. Bu yıl Midnight in Paris (2011) ile En İyi Özgün Senaryo dalında da aday. Üç Oscar’ından ikisini Annie Hall (1977) ve Hannah and Her Sisters (1986) ile En İyi Özgün Senaryo dalında kazandı. Yönetmenlik kategorisi haricinde Annie Hall (1977) – En İyi Erkek Oyuncu, Interiors (1978) – En İyi Özgün Senaryo, Manhattan (1979) – En İyi Özgün Senaryo, Broadway Danny Rose (1984) – En İyi Özgün Senaryo, The Purple Rose of Cairo (1985) – En İyi Özgün Senaryo, Radio Days (1987) – En İyi Özgün Senaryo, Crimes and Misdemeanors (1989) – En İyi Özgün Senaryo, Alice (1990) – En İyi Özgün Senaryo, Husbands and Wives (1992) – En İyi Özgün Senaryo, Bullets Over Broadway (1994) – En İyi Özgün Senaryo, Mighty Aphrodite (1995) – En İyi Özgün Senaryo, Deconstructing Harry (1997) – En İyi Özgün Senaryo ve Match Point (2005) – En İyi Özgün Senaryo adaylıkları mevcut.

  • 1977: Annie Hall (KAZANDI)
  • 1978: Interiors (Michael Cimino, The Deer Hunter kazandı.)
  • 1984: Broadway Danny Rose (Milos Forman, Amadeus kazandı.)
  • 1986: Hannah and Her Sisters (Oliver Stone, Platoon kazandı.)
  • 1989: Crimes and Misdemeanors (Oliver Stone, Born on the Fourth of July kazandı.)
  • 1994: Bullets Over Broadway (Robert Zemeckis, Forrest Gump kazandı.)

TERRENCE MALICK, the tree of lıfe

Üçüncü Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı. Yönetmenlik kategorisi haricinde The Thin Red Line (1988) ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında aday olmuştu.

  • 1998: The Thin Red Line (Steven Spielberg, Saving Private Ryan kazandı.)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

9 Yorum

  1. yaxley

    Ben burada Alexander Payne ya da Woody Allen’ın yerine David Fincher’ı tercih ederdim.Ama sonuç olarak baktığımızda bu seneki Oscarların en aklı başında kategorisi.En azından Terrence Malick’i unutmadılar..

    Kazanacak: Michel Hazanavicius
    Kazanabilir: Martin Scorsese
    Kazanmalı: Terrence Malick
    Burada Olmalıydı: David Fincher

    Yanıt
  2. muge dortok

    En İyi Yönetmen 2 favorim var: Michel Hazanavicius, The Artist ve yılların eskitemediği yönetmen Woody Allen, Midnight In Paris. Ödülü kazanacak isim ise Michel Hazanavicius.

    Yanıt
  3. Sonat

    Woody Allen’ı hiç sevmem, filmlerinide hiç sevmem ama senaryo adaylıklarına baktığımızda hepsi özgün. Bu açıdan takdir etmemek mümkün değil.

    Yanıt
  4. TigerBlood

    Ödül Martin Scorsese’ye mi yoksa Michel Hazanavicius’a mı gidecek hala merak içindeyim.The Artist’in yılın en iyisi olduğunu düşünmediğimden ödülün Martin’e gitmesi beni daha mutlu edecek.
    Ayrıca bu dalda Nicholas Winding Refn’in olmaması rezillikten başka bir şey değil.

    Not:Hugo’yı izlemeyenler bluray versiyonu çıktı,hemen izleyin 🙂

    Yanıt
    1. Umur Çağın Taş

      DGA ile En İyi Yönetmen Oscar’ının tarihte sadece 6 defa farklı adreslere gittiğini düşünürsek Scorsese’nin sürpriz yapması biraz zor. Bu arada kimse bana inanmıyor ama ben Terrence Malick’i Scorsese’den daha şanslı görüyorum. Eğer gerçekten En İyi Yönetmen dalında bir sürpriz bekliyorsak gözümüzü Malick’den ayırmamakta yarar var. Tabi hala Michel Hazanavicius favori, orası ayrı.

      Yanıt
    2. TigerBlood

      Orası da doğru DGA ile farklı olması çok zor.Yine de bir ihtimal var demek istiyorum ama kendim de inanmıyorum açıkcası,hele hele geçen sene Tom Hooper’ın ödülü aldığını düşünürsek,farklı beklentilere girmemek en doğrusu gibi görünüyor.
      Ama Terrence Malick yorumuna katılmıyorum,Alexander Payne’den bile o sürprizi beklerim,Malick’den beklemem.
      Diyelim ki öyle bir durum oldu,akademiye denmeyen kalmaz.Ben de demediğimi bırakmam açıkcası

      Yanıt
    3. shifty

      Terrence Malick her ne kadar Hollywood yönetmeni olmasa da Hollywood’da acayip sevilen bir adam. Tam olarak bir kült. Her yeni filminde oyuncular filmde yer almak için kapışıyorlar. Bu yüzden olmaz olmaz demeyin

      Yanıt

Yorum yazın...