Takip et

Oscar 2012

84. Akademi Ödülleri – Son Tahminler: Part I

tarihinde yayınlandı.

84. Akademi Ödülleri için son tahminleri yapma zamanı geldi çattı. Bundan sonra 3 gün boyunca 24 kategorideki tahminlerimi okuyacaksanız. Pazar gününe de karşılaşabileceğimiz 10 sürprizden ve Sinema Bloggerları’nın tahminlerinden konuşacağız. Bu yıl tahmin sistemimi birazcık değiştirdim. Kendi ödüllerimi açıklamadığım için “Kazanmalı” kısmı bu sene yok. Onun yerine sürpriz yapması muhtemel isimleri ve aday olması gerekenleri listeledim belgesel ve kısalar haricindeki tüm dallarda. Sizler de bizimle tahminlerinizi paylaşmayı unutmayın. Başka da diyecek bir şey kalmadığına göre başlayalım…

EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK

  • The Adventures of Tintin; John Williams
  • The Artist; Ludovic Bource
  • Hugo; Howard Shore
  • Tinker Tailor Soldier Spy; Alberto Iglesias
  • War Horse; John Williams

Özgün müzik dalında bu sene John Williams‘ın geri dönüşüyle karşı karşıyayız. Williams bu sene gösterime giren iki Steven Spielberg filmindeki çalışmasıyla da aday oldu. Diğer yanda yılın En İyi Film favorilerinden The Artist ile Ludovic Bource var. Ben The Artist ana kategoride favori olmasa bile Bource‘ın burada ödülü alırdı diye düşünüyorum. Her ne kadar Kim Novak‘ın ağır eleştirilerine maruz kalmış olsa da Bource normalin üzerinde bir efor sarf edip 80-90 dakikalık özgün materyal çıkarmış ki genelde filmlerde bu süre 50-60 oluyor. Hugo filmin rüzgarıyla listeye girenlerden. Howard Shore benim pek favorim değil. Tinker Tailor Soldier Spy için ise yapacak bir yorumum yok. Ben Alberto Iglesias‘ın bu sene müziklerini yaptığı bir başka film The Skin I Live In ile aday olmasını tercih ederdim. Gelelim tahmin kısmına… Özgün müzik dalında tahmin yapmak için göz önüne alabileceğimiz bir meslek birliği yok. O yüzden oyumu The Artist‘den yana kullanacağım. Akademi’nin filmin müziklerine kayıtsız kalabileceğini düşünmüyorum. Eğer The Artist bir kenara atılır, iş diğer adaylara kalır ise o zaman John Williams‘ın adaylıklarından biriyle ödülü alabilmesi mümkün. Sürpriz olarak düşündüğüm film ise Hugo. Ama dediğim gibi ben bu dalda kazananın çoktan netleştiğini düşünüyorum. Eğer The Artist dışında herhangi bir aday alırsa ödülü, en azından benim adıma büyük şok olur.

Kazanacak: The Artist; Ludovic Bource
Kazanabilir: War Horse; John Williams
Sürpriz: Hugo; Howard Shore
Aday olmalıydı: Hanna; The Chemical Brothers

EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI

  • “Man or Muppet” – The Muppets; Bret McKenzie
  • “Real in Rio” – Rio; Sergio Mendes, Carlinhos Brown, Siedah Garrett

Özgün şarkı kategorisinde tam bir rezaletle karşı karşıyayız bu yıl. Bu dalda aday adayları 10 üzerinden oylanarak değerlendiriliyor ve belli bir ortalamanın (8.25) üzerindekiler aday ediliyor. Ama bu sene standartların çok düşük olduğunun farkındalar sanırım sadece iki aday çıkarmışlar. İşin kötü yanı ise iki adayın da 39 şarkılık aday adayı listesinden çıkabilecek en vasat şeyler olması. Bir yanda The Muppets‘da duyabileceğiniz en sıkıcı şarkı “Man or Muppet“, diğer yanda “Hot Wings (I Wanna Party)” varken aday olmuş “Real in Rio“. Akademi’nin seçimlerine akıl sır erdirmek ne mümkün… Kazananı The Muppets olarak görsem de Rio sürpriz yapabilir onu belirteyim. Çünkü dediğim gibi iki aday da birbirinden vasat. Hala en yüksek ortalamayı alan iki şarkının bunlar olduğuna inanasım gelmiyor. Burada sizleri çok daha iyilerini dinlemeniz için kendi ödüllerimin özgün şarkı adaylarına yönlendirmek istiyorum. Neyse. Bakalım hangisi kötünün iyisi olacak?

Kazanacak: “Man or Muppet” – The Muppets
Aday olmalıydı: “Think You Can Wait” – Win Win

EN İYİ SES KURGUSU

  • Drive; Lon Bender, Victor Ray Ennis
  • The Girl with the Dragon Tattoo; Ren Klyce
  • Hugo; Philip Stockton, Eugene Gearty
  • Transformers: Dark of the Moon; Ethan Van der Ryn, Erik Aadahl
  • War Horse; Richard Hymns, Gary Rydstrom

Ses dallarıyla ilgili tahmin yapmaktan oldum olası nefret etmişimdir. Zaten bu kategorilerde son üç yıldaki skoruma bakarsanız çok da matah rakamlarla karşılaşmayacağınızı görürsünüz. Şimdi… Bir yanda izleyicinin favorilerinden Drive var, ki kazanırsa herkes çok mutlu olurÇünkü filmin aday olabildiği tek kategori burası. Diğer yanda Transformers: Dark of the Moon ile işin ehli insanlar tarafından ortaya çıkarılmış bir iş var. Film her ne kadar kötü olsa da ses ve görsel efekt dallarındaki başarısı tartışılamaz. En İyi Film favorilerinden Hugo yarışın ön saflarında arz-ı endam ediyor. The Girl with the Dragon Tattoo için ise tam anlamıyla formalite aday diyebiliriz. Ve son olarak War Horse… Aslında son dakikaya kadar ben her iki ses dalında da Hugo‘nun kazanacağına inanıyordum. Ama ses kurgusu dalının en iyilerini seçen MPSE (Motion Picture Sound Editors) War Horse‘u ödüllendirerek hepimizi şaşırttı. Hugo‘ya da bir ödül verdiler gerçi. O kadar da kafa karıştırmamak lazım ama War Horse‘a giden büyük ödül yüzünden ben de tahminimi değiştirmeyi tercih ettim. Her iki dalda da aynı film kazanacak diye bir kaide yok sonuçta. Ki zaten MPSE’nin ödülünü War Horse kazanmamış olsa bile bu dalda Hugo‘nun en büyük rakibi olduğunu biliyorduk.

Kazanacak: War Horse
Kazanabilir: Hugo
Sürpriz: Drive
Aday olmalıydı: Super 8

EN İYİ SES MİKSAJI

  • The Girl with the Dragon Tattoo; David Parker, Michael Semanick, Ren Klyce, Bo Persson
  • Hugo; Tom Fleischman, John Midgley
  • Moneyball; Deb Adair, Ron Bochar, David Giammarco, Ed Novick
  • Transformers: Dark of the Moon; Greg P. Russell, Gary Summers, Jeffrey J. Haboush, Peter J. Devlin
  • War Horse; Gary Rydstrom, Andy Nelson, Tom Johnson, Stuart Wilson

Ses miksajı dalında inanılmaz deneyimli isimler var. Bu dalda aday olanların bugüne kadar aldığı adaylıkları topladığınızda 111 gibi çılgınca bir sayıya ulaşıyorsunuz. Hemen teker teker inceleme altına alırsak… Hugo ve War Horse tıpkı ses kurgusu dalında olduğu gibi burada da yarışı önde götüren filmler. İkisinden birisi kazanabilir. Zaten teknik dallarda En İyi Film adaylığı olan adaylara daha çok dikkat etmek gerekiyor. Eğer yarışı önde götüren biri yoksa genelde bu sistem işe yarıyor. Diğer adaylara dönersek… Moneyball ve The Girl with the Dragon Tattoo da hem En İyi Film, hem de En İyi Ses Miksajı adaylığı olanlardan. Transformers: Dark of the Moon ise Greg P. Russell sesbebiyle Oscar’a kavuşabilir. Sürpriz yapma ihtimali oldukça yüksek. Sebebi ise Russell‘ın 15. adaylığını almasına rağmen hala Oscar’a kavuşamamış olması. Eğer meslektaşları işi duygusallığa vururlarsa pek ala Transformers serisi ilk Oscar’ına kavuşabilir. Bu arada bugüne kadar CAS (Cinema Audio Society) ödüllerine aday olamamış herhangi bir filmin bu dalda Oscar aldığı görülmemiş. CAS ile Oscar’ın ortak kümesi ise sadece iki filmden oluşuyor: Hugo ve Moneyball. Ödüllerini de Hugo‘ya vermişlerdi, hatırlatalım.

Kazanacak: Hugo
Kazanabilir: War Horse
Sürpriz: Transformers: Dark of the Moon
Aday olmalıydı: Super 8

EN İYİ BELGESEL

  • Hell and Back Again; Danfung Dennis, Mike Lerner
  • If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front; Marshall Curry, Sam Cullman
  • Paradise Lost 3: Purgatory; Joe Berlinger, Bruce Sinofsky
  • Pina; Wim Wenders, Gian-Piero Ringel
  • Undefeated; Daniel Lindsay, T.J. Martin, Rich Middlemas

Bu yıl belgesel dalındaki adayları izlemek için çok istekliydim ama bilgisayarımın arızası sebebiyle herşeye ara verince yine hayallerim yıkıldı. O yüzden tahminlerimi internetteki yazılara göre yapacağım yine ve yine. Favori Pina zannediliyor onu biliyorum. Ama hemen uyarayım, öyle bir durum yok. Şu an tüm tahminciler Paradise Lost 3: Purgatory‘nin ödülü alacağı konusunda hemfikir. Toronto’da ilk gösterimi yapan ve genel olarak güzel tepkiler alan belgeselin ödülü alacağı ise kesin değil. Yani herhangi bir yapım öne çıkabilir. Çünkü sezon boyunca ödül alan belgesellerin çoğu Akademi tarafından kısa liste içerisine bile giremedi. Pina içlerinde en ünlüsü olduğu için herkesin kulağına hoş gelse de Akademi üyeleri için fazla deneysel kaçması mümkün. Tabi ortada bir 3D gerçeği var. Görsellikten etkilenerek oy vermeleri mümkün. Lakin bu dalda çok daha güçlü hikayesi olan, yer yer düşündüren yapımları tercih ediyorlar. Bu da If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front‘ı bile Pina‘dan daha güçlü bir aday haline getiriyor. Dediğim gibi tahminimi genelin yorumlarına göre yapıyorum. İçlerinden sadece Pina‘yı izleyebildim. Yanılmaya hazırım.

Kazanacak: Paradise Lost 3: Purgatory
Kazanabilir: If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Sürpriz: Pina

KISALAR

Bu yıl dördüncü kez internet üzerinden tahmin yapıyorum ve açıkça söyleyeceğim bugüne kadar hiç kısalarda doğru tahmin yapmışlığım yok. Her yıl sadece kısa animasyonları izleme şansı elde edebiliyoruz. İşin kötüsü bu yıl kısa animasyon iddialılarından La Luna‘ya da bir türlü ulaşamadık. Uzun metrajlı animasyon dalının gediklisi Pixar’dan çıkan La Luna için pek çok tahminci ödülü kazanacak şeklinde yorum yapmakta. Ama ben bu sene bir değişiklik yapıp kendi favorimi tahmin edeceğim. Yani The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore… Kendi favorimi söylememin sebebi ise geçtiğimiz yıllarda Akademi gibi düşünmeye çalışmama rağmen hep benim sevdiklerimin ödül alması. Umarım bu sefer doğru bir seçim yapmışımdır. Kısa film ve kısa belgesel dallarına gelirsek… Kısa film kategorisinde son beş yıldır hep komediler ödül almış. O yüzden Pentecost‘un favori olduğunu düşünenler var. The Shore izleyicilerin favorisi. Tuba Atlantic‘in yönetmeni daha önce Öğrenci Akademisi’nden ödül almış. Bu da oyumu Tuba Atlantic‘den yana kullanma sebebim. Ve son olarak kısa belgesel… Tamamen duygusal davrandım. Konularını okudum ve bu tür engelli, hasta vs hikayeleri ödüllendirdiklerini bildiğim için Saving Face dedim. Yalnız eleştirmenler The Tsunami and the Cherry Blossom‘ın ödülü alabileceğini söylüyor, onu da belirtmeden geçemeyeceğim.

EN İYİ KISA FİLM

  • Pentecost; Peter McDonald
  • Raju; Max Zähle, Stefan Gieren
  • The Shore; Terry George, Oorlagh George
  • Time Freak; Andrew Bowler, Gigi Causey
  • Tuba Atlantic; Hallvar Witzø

Kazanacak: Tuba Atlantic
Kazanabilir: Pentecost
Sürpriz: The Shore

EN İYİ KISA ANİMASYON

  • Dimanche; Patrick Doyon
  • The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore; William Joyce, Brandon Oldenburg
  • La Luna; Enrico Casarosa
  • A Morning Stroll; Grant Orchard ve Sue Goffe
  • Wild Life; Amanda Forbis, Wendy Tilby

Kazanacak: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Kazanabilir: La Luna
Sürpriz: A Morning Stroll

EN İYİ KISA BELGESEL

  • The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement; Robin Fryday, Gail Dolgin
  • God Is the Bigger Elvis; Rebecca Cammisa, Julie Anderson
  • Incident in New Baghdad; James Spione
  • Saving Face; Daniel Junge, Sharmeen Obaid-Chinoy
  • The Tsunami and the Cherry Blossom; Lucy Walker, Kira Christensen

Kazanacak: Saving Face
Kazanabilir: The Tsunami and the Cherry Blossom
Sürpriz: God Is the Bigger Elvis

***

Yarın: Yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, görüntü yönetimi, sanat yönetimi, kostüm tasarımı, makyaj, görsel efekt, animasyon
Cumartesi: Film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, uyarlama senaryo, özgün senaryo, kurgu, yabancı film
Pazar: 10 olası sürpriz, “Sinema Bloggerları”nın tahminleri

Devamını oku
7 Comments

7 Comments

  1. Müge Dörtok

    23 Şubat 2012 at 13:54

    Özgün Müzik: The Artist
    Özgün Şarkı: “Real In Rio” – Rio
    Ses Kurgusu: War Horse
    Ses Miksajı: Hugo
    Belgesel: Pina
    Kısalar
    Belgesel: If A Tree Falls
    Film: The Shore
    Belgesel: God Is The Bigger Elvis

  2. shifty

    23 Şubat 2012 at 14:45

    Muppets’ın şarkısı çok iyi ve komik bence. Flight of the Conchords hayranıyım zaten. Tam o tadda. Ama Life’s a happy Song aday olmalıydı. Hatta törende aday şarkılar çalarken güzel bir ortam da olurdu.

    Özgün Müzikte ise the artist kazanıcaktır muhtemelen (ki çok güzel baya dinledim albüm olarak da). o kazanmazsa tek rakibi hugo bence. filmi izlerken çok beğendim müziklerini. john williams’a laf edebilecek bir insan değilim ama iki filminin de müziklerinde the artist ve hugo’yu geçebilecek hiçbirşey yoktu.

    O değil de Kim Novak’ın The Artist ile olan olayı nedir?

    • Umur Çağın Taş

      23 Şubat 2012 at 14:51

      The Artist’de Vertigo’nun müziklerinden biri kullanılmış ve bu yüzden de Kim Novak ağır bir eleştiride bulundu filmle ilgili. Ama konu kapandı. Novak tepki çektiğiyle kaldı.

    • shifty

      23 Şubat 2012 at 15:52

      telif ihlali yoksa saçmaymış gerçekten tepkisi. Kim Novak candır yine de 😀

  3. shifty

    23 Şubat 2012 at 17:49

    Bu arada bir haber gördüm haberin olsun istedim. Sacha Baron Cohen’in törene yeni filmindeki karekteri gibi The Dictator kılığında gelmesini akademi yasaklamış. Bu şekilde gelirse içeri almıcaklarmış. Taşkınlık yapmayacağının garantisini istemişler. Kırmızı halıda da bir filmin reklamının yapılmasına izin verilmeyeceğini söylemişler.

    Sacha Baron Cohen sırf bu yarattığı endişeler için bile acayip komik bir adam 😀

    Ayrıca Hugo’daki Peter Sellers ve hatta Kemal Sunal tadındaki oyunculuğunu da çok beğenmiştim 😀

    • shifty

      24 Şubat 2012 at 00:04

      akademi sacha baron cohen’in yasaklanmasının yalan haber olduğunu açıkladı. öyle yada böyle hem oscar töreni hem de cohen hakkında konuşulmuş oldu

  4. Erşah

    24 Şubat 2012 at 11:54

    Rio’nun hem animasyon dalında aday olamaması, hem de I Wanna Party müziğiyle aday olamaması çok kötü. Filmde en çok güldüğüm yerdi orası benim -ki zaten bu seneki en iyi animasyonlardan birisi olacağını tahmin bile etmezdim izlediğimde.

    Özgün Müzik dalında John Williams’ın teoride ve pratikte kazanması gerekir ama akademi Ludovic Bource’un basit ezgilerine verecek ödülü. Yazık.

    Ses kurgusu ve miksajı dallarında Hugo’nun güleceğini düşünüyorum.

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin